Sunday, January 9, 2011

Jom Makan Kari Ikan Keli (^_^)

Huhu..beriya je ajak makan. Macam betul je ye..Ehe..Hari ni pagi2 menapak ke pasar Melaka. Hubby nak makan kari ikan keli. Dari malam semalam duk sebut2. Kalau bab2 menu, seme dia yang decide. Aku 'jong' masak je. Hehe. takpe, i like it. Ape saja yang hubby nak makan pasti akan dikotakan. Cheeewah!!! Ahakss!

Ikan keli beli kat Mydin, RM5.99 sekilo. Beli yang kecik2 4 ekor, baru RM2.50. Murah gilerrrrr!! Bak kata suamiku. Nak beli yang besar bimbang hanyir pulak. Ikan sungai ni memang nak kena perap dgn asam limau atau air asam jawa. Baru hilang hanyir tu. Aku perap guna tepung gandum n asam limau. Dan terbukti keberkesanannya. Hehe. Dua ekor masak kari, lagi 2 ekor bakar je. Simple dan sedap!!

Kari ikan keli untuk hari ni. memang sedap sebab guna rempah kari Babas. Promote nih..Hehe

Menu lengkap hari ni. Memang kena dgn selera encik suami. (^_^)

Untuk resepi kari ikan keli ni, tak tepek la kat sini sebab sama je dgn step kari ikan ala mamak ni. Cuma kena tumis halba sekali ngn bawang dan daun kari. Memang bangkit aromanya. Tak caye cuba sendiri ye. Ikan tu make sure perap dengan asam limau/asam jawa atau tepung untuk pastikan hilang hanyir tu. Kalau tak hilang hanyir tu, boleh hilang selera makan nanti. Hehehe

Resepi untuk ikan bakar, boleh tengok kat sini. Tapi nak tepek jugak la resepi sebab yang ni guna jintan putih dan jintan manis.

Bahan-bahan untuk ikan (tumbuk)
  • 4 ekor ikan selar
  • 3 ulas bawang putih 
  • seulas halia 
  • seulas kunyit hidup 
  • 1 biji limau kasturi-perah airnya
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu kecil jintan manis

      Bahan-bahan Air Asam
  • 2 tangkai cili padi (hiris) 
  • 5 ulas bawang kecil (hiris nipis) 
  • 3 helai daun limau purut (hiris nipis)
  • 4 biji jus asam limau kasturi
  • 1 sudu teh gula
  • ½ sudu teh garam
  • Sedikit marjerin

     Cara-cara
  1. Perap ikan keli bersama dengan semua bahan yang ditumbuk
  2. Kemudian bakar ikan sehingga masak. 
  3. Untuk air asam, gaul semua bahan sehingga sebati. Siap dan boleh dihidangkan dengan ikan bakar.

Sama je dengan resepi kat link tu. Cuma air asam tak guna asam jawa. Guna limau kasturi je, rasa pun lebih sedap. My hubby menyesal tak beli banyak2 ikan keli tadi. tak cukup katanya makan sekor je ikan bakar. Tak sangka sedap jugak ikan keli bakar ni. Make sure bakar sampai garing la. Kompem lebih sedap dari ikan2 lain. Serius!! Kari ikan pun dah habis, tinggal kuah je. Boleh wat cicah roti la nanti. (^_^)



1 comment:

KELI OH KELI said...

ya...dah makan ikan keli tu..apakata mai tgk blog ikan keli...lagi 1001 cerita ttg keli dok ada....mai2 singgah nooo.... :)

Sunday, January 9, 2011

Jom Makan Kari Ikan Keli (^_^)

Huhu..beriya je ajak makan. Macam betul je ye..Ehe..Hari ni pagi2 menapak ke pasar Melaka. Hubby nak makan kari ikan keli. Dari malam semalam duk sebut2. Kalau bab2 menu, seme dia yang decide. Aku 'jong' masak je. Hehe. takpe, i like it. Ape saja yang hubby nak makan pasti akan dikotakan. Cheeewah!!! Ahakss!

Ikan keli beli kat Mydin, RM5.99 sekilo. Beli yang kecik2 4 ekor, baru RM2.50. Murah gilerrrrr!! Bak kata suamiku. Nak beli yang besar bimbang hanyir pulak. Ikan sungai ni memang nak kena perap dgn asam limau atau air asam jawa. Baru hilang hanyir tu. Aku perap guna tepung gandum n asam limau. Dan terbukti keberkesanannya. Hehe. Dua ekor masak kari, lagi 2 ekor bakar je. Simple dan sedap!!

Kari ikan keli untuk hari ni. memang sedap sebab guna rempah kari Babas. Promote nih..Hehe

Menu lengkap hari ni. Memang kena dgn selera encik suami. (^_^)

Untuk resepi kari ikan keli ni, tak tepek la kat sini sebab sama je dgn step kari ikan ala mamak ni. Cuma kena tumis halba sekali ngn bawang dan daun kari. Memang bangkit aromanya. Tak caye cuba sendiri ye. Ikan tu make sure perap dengan asam limau/asam jawa atau tepung untuk pastikan hilang hanyir tu. Kalau tak hilang hanyir tu, boleh hilang selera makan nanti. Hehehe

Resepi untuk ikan bakar, boleh tengok kat sini. Tapi nak tepek jugak la resepi sebab yang ni guna jintan putih dan jintan manis.

Bahan-bahan untuk ikan (tumbuk)
  • 4 ekor ikan selar
  • 3 ulas bawang putih 
  • seulas halia 
  • seulas kunyit hidup 
  • 1 biji limau kasturi-perah airnya
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu kecil jintan manis

      Bahan-bahan Air Asam
  • 2 tangkai cili padi (hiris) 
  • 5 ulas bawang kecil (hiris nipis) 
  • 3 helai daun limau purut (hiris nipis)
  • 4 biji jus asam limau kasturi
  • 1 sudu teh gula
  • ½ sudu teh garam
  • Sedikit marjerin

     Cara-cara
  1. Perap ikan keli bersama dengan semua bahan yang ditumbuk
  2. Kemudian bakar ikan sehingga masak. 
  3. Untuk air asam, gaul semua bahan sehingga sebati. Siap dan boleh dihidangkan dengan ikan bakar.

Sama je dengan resepi kat link tu. Cuma air asam tak guna asam jawa. Guna limau kasturi je, rasa pun lebih sedap. My hubby menyesal tak beli banyak2 ikan keli tadi. tak cukup katanya makan sekor je ikan bakar. Tak sangka sedap jugak ikan keli bakar ni. Make sure bakar sampai garing la. Kompem lebih sedap dari ikan2 lain. Serius!! Kari ikan pun dah habis, tinggal kuah je. Boleh wat cicah roti la nanti. (^_^)



1 comment:

KELI OH KELI said...

ya...dah makan ikan keli tu..apakata mai tgk blog ikan keli...lagi 1001 cerita ttg keli dok ada....mai2 singgah nooo.... :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...