Saturday, January 8, 2011

Kuey Tiow Hailam

Ni untuk hubby ku. Mulai hari ni aku berikrar taknak makan berat2 at night. Tapi taktau la sampai bila bertahan. Hehe. Masak guna apa yg ade dalam peti sejuk je. As usual, campak2. Eheee..


Resepi asal dari Dapur Tanpa Sempadan, Cik Mat Gebu. Tapi takleh challenge dia punya resepi la. Yang ni resepi orang baru nak blaja la. Ngeh3.. Modify sket2 resepi tu n yang ni gune kuey tiow.

Bahan-bahan

  • 200 gram kuey tiow
  • 4 biji ulas bawang putih-ketuk
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk
  • 1 s/k lada hitam-tumbuk
  • Udang -tak guna pon
  • Udang kering-1 s/b
  • Sedikit isi ayam-potong kecil
  • 2 batang putik jagung-potong panjang
  • Sawi-potong pendek
  • Cilipadi-2 biji
  • 1/2 batang lobak merah-hiris kecil
  • 2 camca besar sos tiram
  • 1 camca teh kicap pekat
  • Sedikit tepung jagung, bancuh dengan 1/4 cawan air, kacau rata
  • Air secukupnya
  • Bawang goreng, untuk hiasan
  • Hirisan cili merah, untuk hiasan

Cara-cara
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga naik bau. 
  2. Bila garing, masukkan ayam dan udang kering. Kacau seketika
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau rata dan tuang air. 
  4. Tambah lobak merah, putik jagung, dan sawi . Biar hingga layu.
  5. Bila mendidih, perlahankan api, masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan rasa. rasakan kuah secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan kuey tiow dan gaul hingga rata. Matikan api dan hidangkan dengan hirisan cili merah dan bawang goreng.

Okey, takleh nak membebel panjang. Encik suami ajak pekena teh tarik kat kedai depan umah. Sambil jalan2 makan angin. Heheh..adios!!!!!



No comments:

Saturday, January 8, 2011

Kuey Tiow Hailam

Ni untuk hubby ku. Mulai hari ni aku berikrar taknak makan berat2 at night. Tapi taktau la sampai bila bertahan. Hehe. Masak guna apa yg ade dalam peti sejuk je. As usual, campak2. Eheee..


Resepi asal dari Dapur Tanpa Sempadan, Cik Mat Gebu. Tapi takleh challenge dia punya resepi la. Yang ni resepi orang baru nak blaja la. Ngeh3.. Modify sket2 resepi tu n yang ni gune kuey tiow.

Bahan-bahan

  • 200 gram kuey tiow
  • 4 biji ulas bawang putih-ketuk
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk
  • 1 s/k lada hitam-tumbuk
  • Udang -tak guna pon
  • Udang kering-1 s/b
  • Sedikit isi ayam-potong kecil
  • 2 batang putik jagung-potong panjang
  • Sawi-potong pendek
  • Cilipadi-2 biji
  • 1/2 batang lobak merah-hiris kecil
  • 2 camca besar sos tiram
  • 1 camca teh kicap pekat
  • Sedikit tepung jagung, bancuh dengan 1/4 cawan air, kacau rata
  • Air secukupnya
  • Bawang goreng, untuk hiasan
  • Hirisan cili merah, untuk hiasan

Cara-cara
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga naik bau. 
  2. Bila garing, masukkan ayam dan udang kering. Kacau seketika
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau rata dan tuang air. 
  4. Tambah lobak merah, putik jagung, dan sawi . Biar hingga layu.
  5. Bila mendidih, perlahankan api, masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan rasa. rasakan kuah secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan kuey tiow dan gaul hingga rata. Matikan api dan hidangkan dengan hirisan cili merah dan bawang goreng.

Okey, takleh nak membebel panjang. Encik suami ajak pekena teh tarik kat kedai depan umah. Sambil jalan2 makan angin. Heheh..adios!!!!!



No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...