Tuesday, October 4, 2011

Nasi Dagang Kelate: Step by step

Sape suka makan nasik dagang *cik abe ku panggil trade rice..wakaka* sila angkat tangan!!!!! Owh..aku ni bukanlah penggemar tegar nasi dgang ni.. Sesekali bolehlah makan. nasinya berlemak toksah cakap la kan.. Bila buat sendiri, terbukti sudah kelemakannya.. Siyes i gerun..hehehe

Sebenarnya idoklah diri ini rajin bebenor nak masak nasik dagang ni.. Tapi karena request yakni permintaan dari encik suami.. nak belanja opismate dia makan.. ramai yang nak mintak buatkan nasik dagang kelate ni.. 

Oh ye, nasi dagang kelate ni yang berasnya kaler merah/perang tu.. Kalo terengganu plak beras wangi/lembut kaler putih tu. Bagi aku dua2 sedap.. ade kelebihan masing2 la kan.. Yang penting kena pandai buatnya la kan.. =)


Sarapan encik suami pg tadi =)

Resepinya mintak dengan my mak sedara yang memang tukang masak nasik dagang ni.. kalo raya or tiap kali balik kampung, mesti makcik aku tanya, "na nok makey nasik dagey dop?? kalu nok maghi la dumoh..mokyah buat nasik dagey" (na nak makan nasik dagang tak? kalo nak nanti datangla umah.. mokyah buatkan)...  Bajet anak buah kesayangan la plop..haha =P

Let's share the recipe.. Walopun ikut resepi beliau, namun masih takleh lawan tokey... Al-maklumlah.. amatur lagi nih.. heheh..


RESEPI NASI DAGANG KELANTAN

BAHAN-BAHAN

  • 1kg beras nasi dagang (basuh dan rendam semalaman)
  • Santan cair 1 mangkuk
  • Santan pekat 1 mangkuk
  • Bawang merah 10 ulas (mayang halus)
  • Bawang putih 3-4 ulas (mayang)
  • halia 1 1/2 inci-(mayang halus)
  • Sedikit halba
  • Garam dan gula secukupnya
 CARA-CARA

1. Bersihkan beras yang direndam, kemudian toskan..
2. Panaskan periuk pengukus.. Bila dah mendidh, letak beras yang dah ditos tadi



 3. Kukus selama 15-20 minit.. Then keluarkan dan masukkan dalam besen/bekas besar.. Tuang santan cair dan kacau rata..



4. Kukus lagi selama 20-25 minit..
5. Sekali lagi keluarkan nasi yang dikukus lagi dan masukkan ke dalam bekas besar/besen..
6. Masukkan pula santan pekat (yang dimasak seketika dengan bawang merah, bwg putih, halia, halba, gula dan garam)


Santan pekat

7. Gaul rata dan kukus lagi *anggaran 5-10 minit*
8. Bila dah masak, masukkan dalam bekas yang sesuai.. bolehlah dimakan sesedap oren..ngeh3 (sedap dimakan dengan gulia ikan tongkol/gulai udang dan gulai ayam darat)


dah pon siap

Gulai ikan tongkol. Resepi di SINI

Sebenarnya untuuk nasi dagang kelantan ni biasanya gulai ikan tu tak perlu tumis.. bahan yang sama, cuma renehkan santan hingga pekat.. Kemudian masukkan bahan kisar, ikan tongkol rebus, dan bahan2 lain.. Masak lagi hingga pekat dan pecah minyak.. 

Aku plak masak gulai yang versi tumis tu.. Atas permintaan bos encik suami yang memang gemar kuah ni.. *sila rujuk entry terdahulu* So, aku masak based on demand ye.. ehee.. Dua2 pon sedap.. Nak cuba mana2 pon boleh =)

RESEPI SAMBAL NASI DAGANG






Bahan2
  • Kelapa parut dari 1/2 biji kelapa (goreng tanpa minyak hingga garing)
  • 2-3 ekor ikan selayang rebus/bakar
  • Bawang besar-1 labu
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 batang serai-hiris halus
  • 1 s/b lada hitam
  • 2 s/b gula merah
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Tumbuk lada hitam, halia, serai hingga lumat. ketepikan
  2. Tumbuk pula bawang merah dan ikan rebus (amik isi je ye)
  3. Then tumbuk kelapa parut tadi
  4. Satukan semua bahan tumbuk bersama dengan gula merah dan garam..
  5. Rasakan sambal mengikut citarasa.

Sambal ni optional.. taknak buat pon takpe.. Tapi kalo taruk sekali ngan nasi dengang tu memang mabeles la rasanya kan.. Memang sesuai dengan tekak kelate la sebab rasanya yang manis+masin itu (^_^)




Semasa proses membungkus nasi2 dagey itewwww... hehe.. As usual daun pisang itu wajib.. nak kasi aroma yang wangi gitu.. Bagi 2 bungkus kat makcik sebelah.. Alang2 masak lebih kan.. Best jugak bila bertukar makanan nih.. Bleh rase air tangan orang lain jugak.. Asyik rasa yang sendiri je..buhsan jugakkk..

Alhamdulillah, encik suami kate sekali hadap je habis semua 12 bungkus nasi dagang tu (dah free kan, haruslah habis kan..haha) Sorry abang, syg tak termakan dengan puji-pujian.. setakat puji sedap je watpe.. Baik belanja makan dinner karang.. takpon belanja karoke malam ni.. voleyyyy (trademark ahkak puaka nih)??? ahaks!!

Sekian dulu.. lepas ni kalo nak buat open house bolehla buat lagi.. Tak susah, tapi kena sabar dalam proses mengukus tu.. Bila segalanya dibuat dengan ikhlas, segalanya akan menjadi mudah.. Sedap pun sedap..huhuhu =)


*P/s: kalo lubang pengukus tu besar, boleh lapik dengan daun pisang.. Nasi yang dikukus pon lebih wangi..



10 comments:

Miss Sunshine said...

nasi dagang kelantan dgn terengganu ade beza tak?

RynaHakimi said...

Beza dari segi nasinya je..Pastu cara masak gulai tu.. Yang len, lebih kurang je rasanya =)

-Sara- said...

sara mmg suke sgt2 ngn ns dgg ni..tp klo tgk resipi tu kn mmg xdaya nak buat..sebab leceh kan? patutlah mahal org jual..huhu

RynaHakimi said...

@Sara
nampak je leceh, tapi ok je sebenarnya sara.. Cer try cer try..hehe =)

Marniey said...

1st tgk nasi dagang kelate. :)

RynaHakimi said...

@Marniey
tak penah tengok ke??? meh jalan2 kelate, gerenti bersepah nasik dagang ni..hehe =)

Choc_Strawberry said...

suke nasi dgng kelate sbb nsi die menarik.. hehe tp xblh mkn selalu muak.. tp makan sesekali mmg terangkat.. so sweet msk kat en suami..

RynaHakimi said...

@choc Strawbery
Ha'ah, takleh makan banyak sebab muak..hehe.. Buat jarang2 bolehla..berlemak nasi dagang ni.. =)

Sue @ Nenie said...

Salam...Selalu gak intai2 beras nasi dagang ni di market kat Shah Alam ni..Tapi tak pernah plak jumpa...atau memang xde jual kat sini yaaaa

RynaHakimi said...

@Sue@Nenie
Salam sue.. Tula, kite pun import dari kelate ni..hehe..ade org kate kat pasar selayang ade..taktaula betol ke tak..kat melaka ni memang kompem la takdek kan :)

Tuesday, October 4, 2011

Nasi Dagang Kelate: Step by step

Sape suka makan nasik dagang *cik abe ku panggil trade rice..wakaka* sila angkat tangan!!!!! Owh..aku ni bukanlah penggemar tegar nasi dgang ni.. Sesekali bolehlah makan. nasinya berlemak toksah cakap la kan.. Bila buat sendiri, terbukti sudah kelemakannya.. Siyes i gerun..hehehe

Sebenarnya idoklah diri ini rajin bebenor nak masak nasik dagang ni.. Tapi karena request yakni permintaan dari encik suami.. nak belanja opismate dia makan.. ramai yang nak mintak buatkan nasik dagang kelate ni.. 

Oh ye, nasi dagang kelate ni yang berasnya kaler merah/perang tu.. Kalo terengganu plak beras wangi/lembut kaler putih tu. Bagi aku dua2 sedap.. ade kelebihan masing2 la kan.. Yang penting kena pandai buatnya la kan.. =)


Sarapan encik suami pg tadi =)

Resepinya mintak dengan my mak sedara yang memang tukang masak nasik dagang ni.. kalo raya or tiap kali balik kampung, mesti makcik aku tanya, "na nok makey nasik dagey dop?? kalu nok maghi la dumoh..mokyah buat nasik dagey" (na nak makan nasik dagang tak? kalo nak nanti datangla umah.. mokyah buatkan)...  Bajet anak buah kesayangan la plop..haha =P

Let's share the recipe.. Walopun ikut resepi beliau, namun masih takleh lawan tokey... Al-maklumlah.. amatur lagi nih.. heheh..


RESEPI NASI DAGANG KELANTAN

BAHAN-BAHAN

  • 1kg beras nasi dagang (basuh dan rendam semalaman)
  • Santan cair 1 mangkuk
  • Santan pekat 1 mangkuk
  • Bawang merah 10 ulas (mayang halus)
  • Bawang putih 3-4 ulas (mayang)
  • halia 1 1/2 inci-(mayang halus)
  • Sedikit halba
  • Garam dan gula secukupnya
 CARA-CARA

1. Bersihkan beras yang direndam, kemudian toskan..
2. Panaskan periuk pengukus.. Bila dah mendidh, letak beras yang dah ditos tadi



 3. Kukus selama 15-20 minit.. Then keluarkan dan masukkan dalam besen/bekas besar.. Tuang santan cair dan kacau rata..



4. Kukus lagi selama 20-25 minit..
5. Sekali lagi keluarkan nasi yang dikukus lagi dan masukkan ke dalam bekas besar/besen..
6. Masukkan pula santan pekat (yang dimasak seketika dengan bawang merah, bwg putih, halia, halba, gula dan garam)


Santan pekat

7. Gaul rata dan kukus lagi *anggaran 5-10 minit*
8. Bila dah masak, masukkan dalam bekas yang sesuai.. bolehlah dimakan sesedap oren..ngeh3 (sedap dimakan dengan gulia ikan tongkol/gulai udang dan gulai ayam darat)


dah pon siap

Gulai ikan tongkol. Resepi di SINI

Sebenarnya untuuk nasi dagang kelantan ni biasanya gulai ikan tu tak perlu tumis.. bahan yang sama, cuma renehkan santan hingga pekat.. Kemudian masukkan bahan kisar, ikan tongkol rebus, dan bahan2 lain.. Masak lagi hingga pekat dan pecah minyak.. 

Aku plak masak gulai yang versi tumis tu.. Atas permintaan bos encik suami yang memang gemar kuah ni.. *sila rujuk entry terdahulu* So, aku masak based on demand ye.. ehee.. Dua2 pon sedap.. Nak cuba mana2 pon boleh =)

RESEPI SAMBAL NASI DAGANG






Bahan2
  • Kelapa parut dari 1/2 biji kelapa (goreng tanpa minyak hingga garing)
  • 2-3 ekor ikan selayang rebus/bakar
  • Bawang besar-1 labu
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 batang serai-hiris halus
  • 1 s/b lada hitam
  • 2 s/b gula merah
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Tumbuk lada hitam, halia, serai hingga lumat. ketepikan
  2. Tumbuk pula bawang merah dan ikan rebus (amik isi je ye)
  3. Then tumbuk kelapa parut tadi
  4. Satukan semua bahan tumbuk bersama dengan gula merah dan garam..
  5. Rasakan sambal mengikut citarasa.

Sambal ni optional.. taknak buat pon takpe.. Tapi kalo taruk sekali ngan nasi dengang tu memang mabeles la rasanya kan.. Memang sesuai dengan tekak kelate la sebab rasanya yang manis+masin itu (^_^)




Semasa proses membungkus nasi2 dagey itewwww... hehe.. As usual daun pisang itu wajib.. nak kasi aroma yang wangi gitu.. Bagi 2 bungkus kat makcik sebelah.. Alang2 masak lebih kan.. Best jugak bila bertukar makanan nih.. Bleh rase air tangan orang lain jugak.. Asyik rasa yang sendiri je..buhsan jugakkk..

Alhamdulillah, encik suami kate sekali hadap je habis semua 12 bungkus nasi dagang tu (dah free kan, haruslah habis kan..haha) Sorry abang, syg tak termakan dengan puji-pujian.. setakat puji sedap je watpe.. Baik belanja makan dinner karang.. takpon belanja karoke malam ni.. voleyyyy (trademark ahkak puaka nih)??? ahaks!!

Sekian dulu.. lepas ni kalo nak buat open house bolehla buat lagi.. Tak susah, tapi kena sabar dalam proses mengukus tu.. Bila segalanya dibuat dengan ikhlas, segalanya akan menjadi mudah.. Sedap pun sedap..huhuhu =)


*P/s: kalo lubang pengukus tu besar, boleh lapik dengan daun pisang.. Nasi yang dikukus pon lebih wangi..



10 comments:

Miss Sunshine said...

nasi dagang kelantan dgn terengganu ade beza tak?

RynaHakimi said...

Beza dari segi nasinya je..Pastu cara masak gulai tu.. Yang len, lebih kurang je rasanya =)

-Sara- said...

sara mmg suke sgt2 ngn ns dgg ni..tp klo tgk resipi tu kn mmg xdaya nak buat..sebab leceh kan? patutlah mahal org jual..huhu

RynaHakimi said...

@Sara
nampak je leceh, tapi ok je sebenarnya sara.. Cer try cer try..hehe =)

Marniey said...

1st tgk nasi dagang kelate. :)

RynaHakimi said...

@Marniey
tak penah tengok ke??? meh jalan2 kelate, gerenti bersepah nasik dagang ni..hehe =)

Choc_Strawberry said...

suke nasi dgng kelate sbb nsi die menarik.. hehe tp xblh mkn selalu muak.. tp makan sesekali mmg terangkat.. so sweet msk kat en suami..

RynaHakimi said...

@choc Strawbery
Ha'ah, takleh makan banyak sebab muak..hehe.. Buat jarang2 bolehla..berlemak nasi dagang ni.. =)

Sue @ Nenie said...

Salam...Selalu gak intai2 beras nasi dagang ni di market kat Shah Alam ni..Tapi tak pernah plak jumpa...atau memang xde jual kat sini yaaaa

RynaHakimi said...

@Sue@Nenie
Salam sue.. Tula, kite pun import dari kelate ni..hehe..ade org kate kat pasar selayang ade..taktaula betol ke tak..kat melaka ni memang kompem la takdek kan :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...