Wednesday, November 16, 2011

Resipi sate dan kuah kacang

Ini entry edisi sambungan ye kawan2..hehe.. Ceritanya Ahad yang lalu buat makan2 sikit kat rumah.. Sekadar meraikan tetamu yang datang ke rumah.. Secara tak langsung sambut raya haji juga.. Almaklumla, menunya banyak berasaskan daging.. heuheu.. Full story kat SINI..

Kali ni share resipi sate yang sedap ni.. Nak wat bisnes pon boleh.. Thanks ye kak fzi for the marvelous recipe.. weeehuuuu.. Puas hati dapat kenyangkan perut para tetamu.. Resipi asal boleh dijenguk kat SINI.. Tapi my version ade sedikit olahan.. Yela, sesuaikan dengan bahan yang ade kat rumah...hehe




RESEPI SATAY AYAM/DAGING

Bahan-bahan


  • 1 ekor ayam  (ambil isi) -aku tambah daging
  • 5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
  • 15 ulas bawang merah (diblendkan hingga halus)
  • 1 inci gram halia (diblendkan hingga halus)
  • 1 inci lengkuas (diblendkan hingga halus)
  • 1 s/b jintan manis (sangai dan kisar hingga halus)
  • 1 s/b jintan putih (sangai dan kisar hingga halus)
  • 1 s/b ketumbar (sangai dan kisar halus)
  • 2 inci kunyit (diblendkan hingga halus)
  • 1 cawan gula pasir
  • 5 camca teh garam

C
ara-cara

  1. Potong ayam/ daging kecil2 (saiz nak wat sate la).. Bersihkan dan toskan
  2. Gaul sebati semua bahan di atas.. 
  3. Kemudian perap daging dan ayam dalam bekas berasingan.. Gaul lagi hingga bahan perapan sebati dengan ayam dan daging..
  4. Perap semalaman kalo nak sedap.. Tapi 3 jam pon dah ok sebenarnya.. huhu.. Terpulanglah kepada tahap kerajinan masing2..
  5. Bakar sate atas alat pembakar tu.. ape ntah nama dia.. hehee. ala, yg bbq set pon boleh.. Kalo taknak guna arang, bakar aje atas dapo gas.. Guna microwave pon boleh.. Haaa..senang citer..huhu
  6. Masa bakar sate tu, sapu minyak (ambil dari kuah sate) menggunakan serai yang dititik.. Nak guna marjerin pon boleh.. Simpan air perapan daging tadi untuk dilumur pada sate masa proses membakar tu..



Okeh.. selesai bab sate.. Then kuah kacang pula.. ingatkan susah nak sediakan kuah kacang ni... Rupanya senang giler.. ekekekk... Maklumlah, sebelum asyik makan masakan mak je.. Nak lagi senang, beli aje kat kedai.. Sekarang, nak makan ape pon kenalah rajin buat sendiri.. Bak kata Najwa Latif, "harus pejam mata dan cuba apa saja".. heuheu..

Meh semak resipi kuah kacang pula.. yang ni cedok dari blog chef Hanieliza.. Sedap kuah ni, secukup rasa bila dimakan dengan sate dan nasi impit... macam biasa, olah ape yang patut.. Yang penting, rasanya tak lari.. hehe..


RESEPI KUAH KACANG/KUAH SATAY

Bahan-bahan

  • ½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 1 1/2 inci halia
  • 5 tangkai cili kering
  • 2 keret gula melaka/nisan
  • 2 sudu asam jawa, diambil airnya.
  • Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Blend bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering hingga halus..
  2. Kemudian, tumis bahan kisar tadi hingga garing dan naik bau..
  3. Masukkan air dan jus asam jawa secukupnya. Masukkan juga kacang tanah tumbuk tadi.
  4. Didihkan campuran tadi.
  5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
  6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
  7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
  8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. 
  9. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala



Siap sudaa.. Taklah susah pun.. tak cuba, mane la nak tahu kan.. huhu.. Next time kalo buat open house bolehlah dicuba lagi resipi ni..

Menu pagi hari raya pon boleh.. Tak payah nak beli2 or tempah2 dah.. buat aje sendiri.. Best bila ramai2 gotong royong siapkan juadah.. Sangatlah havoc dan meriah =)


5 comments:

So Shy Lady said...

sgt2 sdap tu.... akk goreng je snang haha

RynaHakimi said...

@SSL
Goreng pon sodap..lagi cepat..heheeh

dZana said...

Slm kunjung bls n kenal2 ryna.. rajinnya mencucuk sate.. buat sendiri puas mkn ..

RynaHakimi said...

@dZana
Salam kenal juga dZana.. Sekali sekala bolehla cucuk mencucuk ni..hehe.. kalo selalu memang idokla.. ekekek ;)

Cikna said...

Sedapnye satay tapi asal Cikna wat je mesti xsedap tgn xsesuai memasak......;-)

Wednesday, November 16, 2011

Resipi sate dan kuah kacang

Ini entry edisi sambungan ye kawan2..hehe.. Ceritanya Ahad yang lalu buat makan2 sikit kat rumah.. Sekadar meraikan tetamu yang datang ke rumah.. Secara tak langsung sambut raya haji juga.. Almaklumla, menunya banyak berasaskan daging.. heuheu.. Full story kat SINI..

Kali ni share resipi sate yang sedap ni.. Nak wat bisnes pon boleh.. Thanks ye kak fzi for the marvelous recipe.. weeehuuuu.. Puas hati dapat kenyangkan perut para tetamu.. Resipi asal boleh dijenguk kat SINI.. Tapi my version ade sedikit olahan.. Yela, sesuaikan dengan bahan yang ade kat rumah...hehe




RESEPI SATAY AYAM/DAGING

Bahan-bahan


  • 1 ekor ayam  (ambil isi) -aku tambah daging
  • 5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
  • 15 ulas bawang merah (diblendkan hingga halus)
  • 1 inci gram halia (diblendkan hingga halus)
  • 1 inci lengkuas (diblendkan hingga halus)
  • 1 s/b jintan manis (sangai dan kisar hingga halus)
  • 1 s/b jintan putih (sangai dan kisar hingga halus)
  • 1 s/b ketumbar (sangai dan kisar halus)
  • 2 inci kunyit (diblendkan hingga halus)
  • 1 cawan gula pasir
  • 5 camca teh garam

C
ara-cara

  1. Potong ayam/ daging kecil2 (saiz nak wat sate la).. Bersihkan dan toskan
  2. Gaul sebati semua bahan di atas.. 
  3. Kemudian perap daging dan ayam dalam bekas berasingan.. Gaul lagi hingga bahan perapan sebati dengan ayam dan daging..
  4. Perap semalaman kalo nak sedap.. Tapi 3 jam pon dah ok sebenarnya.. huhu.. Terpulanglah kepada tahap kerajinan masing2..
  5. Bakar sate atas alat pembakar tu.. ape ntah nama dia.. hehee. ala, yg bbq set pon boleh.. Kalo taknak guna arang, bakar aje atas dapo gas.. Guna microwave pon boleh.. Haaa..senang citer..huhu
  6. Masa bakar sate tu, sapu minyak (ambil dari kuah sate) menggunakan serai yang dititik.. Nak guna marjerin pon boleh.. Simpan air perapan daging tadi untuk dilumur pada sate masa proses membakar tu..



Okeh.. selesai bab sate.. Then kuah kacang pula.. ingatkan susah nak sediakan kuah kacang ni... Rupanya senang giler.. ekekekk... Maklumlah, sebelum asyik makan masakan mak je.. Nak lagi senang, beli aje kat kedai.. Sekarang, nak makan ape pon kenalah rajin buat sendiri.. Bak kata Najwa Latif, "harus pejam mata dan cuba apa saja".. heuheu..

Meh semak resipi kuah kacang pula.. yang ni cedok dari blog chef Hanieliza.. Sedap kuah ni, secukup rasa bila dimakan dengan sate dan nasi impit... macam biasa, olah ape yang patut.. Yang penting, rasanya tak lari.. hehe..


RESEPI KUAH KACANG/KUAH SATAY

Bahan-bahan

  • ½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 1 1/2 inci halia
  • 5 tangkai cili kering
  • 2 keret gula melaka/nisan
  • 2 sudu asam jawa, diambil airnya.
  • Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Blend bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering hingga halus..
  2. Kemudian, tumis bahan kisar tadi hingga garing dan naik bau..
  3. Masukkan air dan jus asam jawa secukupnya. Masukkan juga kacang tanah tumbuk tadi.
  4. Didihkan campuran tadi.
  5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
  6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
  7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
  8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. 
  9. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala



Siap sudaa.. Taklah susah pun.. tak cuba, mane la nak tahu kan.. huhu.. Next time kalo buat open house bolehlah dicuba lagi resipi ni..

Menu pagi hari raya pon boleh.. Tak payah nak beli2 or tempah2 dah.. buat aje sendiri.. Best bila ramai2 gotong royong siapkan juadah.. Sangatlah havoc dan meriah =)


5 comments:

So Shy Lady said...

sgt2 sdap tu.... akk goreng je snang haha

RynaHakimi said...

@SSL
Goreng pon sodap..lagi cepat..heheeh

dZana said...

Slm kunjung bls n kenal2 ryna.. rajinnya mencucuk sate.. buat sendiri puas mkn ..

RynaHakimi said...

@dZana
Salam kenal juga dZana.. Sekali sekala bolehla cucuk mencucuk ni..hehe.. kalo selalu memang idokla.. ekekek ;)

Cikna said...

Sedapnye satay tapi asal Cikna wat je mesti xsedap tgn xsesuai memasak......;-)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...