Tuesday, January 4, 2011

Kari ikan ala mamak

Ceh, asal letak daun kari lebih sikit terus jadi ala mamak ye. Hehe. Bosan taktau nak masak ape. Ikutkan hati malas nak masak. Huh..memang dasar pemalas. Masak jela ape pun. Janji boleh makan. Huhu. Buat kari ni senang je. Ada yang letak halba, untuk aroma yang lebih ummph la kan. Aku tak letak pun sebab takde dalam stok. Guna jela ape yang ade dalam kabinet dapo tu. Hehe

      Bahan-bahan

  • Ikan selar 4 ekor (bersihkan)
  • 3 sudu besar rempah kari ikan (Babas sedap)-bancuh
  • 1 sudu teh halba-kalau ada
  • 1 lada merah-potong panjang
  • Bendi -5 biji
  • 1 biji Bawang besar-potong wedges
  • Nisan/gula melaka-1 keping
  • 2 asam keping/gelugor
  • Ciliboh-2 sudu besar
  • Garam
  • Santan -1 cawan (nak pekat tambah la lagi)
  • Air secukupnya

      Bahan tumis

  • Bawang merah 5 ulas-mayang
  • Bawang putih 3 ulas-mayang
  • Halia 2 inci-mayang
  • Daun kari-1 genggam

     Cara-cara
  1. Tumis bahan2 utk tumisan yang dimayang.
  2. Tumis hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan ciliboh, halba dan rempah kari ikan yang telah dibancuh. Tumis lagi hingga pecah minyak
  3. Tuangkan air dan santan. Masukkan gula melaka, garam, asam gelugor.
  4. Bila menggelegak, masukkan ikan selar tadi. Sesekali kacau untuk ratakan kuah.
  5. Kemudian, masukkan bawang besar, lada merah dan bendi.Biarkan selama 2-3 minit
  6. Siap!!
* Kuah lebih boleh cicah ngn roti. Sedap!! Hehe (^_^)



No comments:

Tuesday, January 4, 2011

Kari ikan ala mamak

Ceh, asal letak daun kari lebih sikit terus jadi ala mamak ye. Hehe. Bosan taktau nak masak ape. Ikutkan hati malas nak masak. Huh..memang dasar pemalas. Masak jela ape pun. Janji boleh makan. Huhu. Buat kari ni senang je. Ada yang letak halba, untuk aroma yang lebih ummph la kan. Aku tak letak pun sebab takde dalam stok. Guna jela ape yang ade dalam kabinet dapo tu. Hehe

      Bahan-bahan

  • Ikan selar 4 ekor (bersihkan)
  • 3 sudu besar rempah kari ikan (Babas sedap)-bancuh
  • 1 sudu teh halba-kalau ada
  • 1 lada merah-potong panjang
  • Bendi -5 biji
  • 1 biji Bawang besar-potong wedges
  • Nisan/gula melaka-1 keping
  • 2 asam keping/gelugor
  • Ciliboh-2 sudu besar
  • Garam
  • Santan -1 cawan (nak pekat tambah la lagi)
  • Air secukupnya

      Bahan tumis

  • Bawang merah 5 ulas-mayang
  • Bawang putih 3 ulas-mayang
  • Halia 2 inci-mayang
  • Daun kari-1 genggam

     Cara-cara
  1. Tumis bahan2 utk tumisan yang dimayang.
  2. Tumis hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan ciliboh, halba dan rempah kari ikan yang telah dibancuh. Tumis lagi hingga pecah minyak
  3. Tuangkan air dan santan. Masukkan gula melaka, garam, asam gelugor.
  4. Bila menggelegak, masukkan ikan selar tadi. Sesekali kacau untuk ratakan kuah.
  5. Kemudian, masukkan bawang besar, lada merah dan bendi.Biarkan selama 2-3 minit
  6. Siap!!
* Kuah lebih boleh cicah ngn roti. Sedap!! Hehe (^_^)



No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...