Bahan-bahan
- Ikan selar 4 ekor (bersihkan)
- 3 sudu besar rempah kari ikan (Babas sedap)-bancuh
- 1 sudu teh halba-kalau ada
- 1 lada merah-potong panjang
- Bendi -5 biji
- 1 biji Bawang besar-potong wedges
- Nisan/gula melaka-1 keping
- 2 asam keping/gelugor
- Ciliboh-2 sudu besar
- Garam
- Santan -1 cawan (nak pekat tambah la lagi)
- Air secukupnya
Bahan tumis
- Bawang merah 5 ulas-mayang
- Bawang putih 3 ulas-mayang
- Halia 2 inci-mayang
- Daun kari-1 genggam
Cara-cara
- Tumis bahan2 utk tumisan yang dimayang.
- Tumis hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan ciliboh, halba dan rempah kari ikan yang telah dibancuh. Tumis lagi hingga pecah minyak
- Tuangkan air dan santan. Masukkan gula melaka, garam, asam gelugor.
- Bila menggelegak, masukkan ikan selar tadi. Sesekali kacau untuk ratakan kuah.
- Kemudian, masukkan bawang besar, lada merah dan bendi.Biarkan selama 2-3 minit
- Siap!!
No comments:
Post a Comment