Wednesday, April 10, 2013

Kek Marble di petang hari..

Assalamualaikum wbt..

Hoyeaaahh..sangatlah hepi bila buat kek tak merekah sana sini..hip2 hoorayyyy!! Haha (sorry jakun jap).. Dah jadi kanak2 ribena la pulak ye..


Mentang2 dia hadiahkan mixer baru, tiap kali masuk rumah lepas balik keje mesti encik kimiey buat2 hidu bau, kononnya bau kek kat dapo la kan.. Huh, bini dia wat bodo je..kiki.. Ye la, dengan anak kecik ni manalah boleh nak duk dapo lama2..Lagilah nak buat kek, memang tak la... baru nak kupas bawang, kuaaaaaa..siren dah berbunyi.. Nak taknak kena tidurkan dia dulu, baru bergegas ke dapo buat apa yang patut..

Hari ni terajin pula.. Tambah pulak kat rumah ni takdok makanan.. Ada baiknya takde makanan.. takde la menambah stok2 lelemak dalam badan ni..heuheu.. Bila hafiey pejam je mata, terus ke dapo mulakan projek kek marble ni.

Aku cari resepi yang paling ringkas dan mudah.. Yang pastinya resepi tu wajib senang disukat.. Jumpa resepi mudah ni di blog Dzanariah.. Jom tengok resepi beliau :)

Resepi Kek Marble shedapppppppppp




Sumber: Dzana
Olahan: RynaHakimi

Bahan2:
250g marjerin (anggaran 1 cawan)
250g gula kastor (1 cawan)
240g tepung gandum (2 cawan) diayak bersama 2 s.k baking powder
5 biji telur
1 sk esen vanila
2 sb susu pekat manis (aku ganti dengan susu sejat)
2 sb serbuk koko
Pewarna ikut suka

Cara-cara
1. Pukul marjerin dengan gula hingga kembang..
2. Masukkan telur satu persatu hingga kembang.. Gap untuk masukkan telur adalah anggaran 1 minit.
3. Masukkan esen vanila dan susu cair..Pukul lagi hingga sebati dan kembang
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit..Pukul hingga sebati..
5. Bahagikan kepada 3 bahagian..Terpulang pada korang nak buh warna apa..satu adunan dimasukkan serbuk koko dan dikacau rata. Nak plain pun boleh.tapi bukan marble la namanya..kikikki..
6. Masukkan adunan kedalam loyang yang dah dilenser marjerin. Adunan dimasukkan secara berselang seli..
7. Panaskan oven pada suhu 180 C selama 1 minit. (oven umah aku panas sgt, aku set 175 C)
8.Bakar adunan selama 45 minit..
 

Sebelum masuk oven
Dah masak


Sebelum kek masak, encik kimiey dah pun balik keje. As usual dia buat reaksi cium bau dari dapur.. Hehe..kali ni bau kek marble ye bang.. biasanya masuk umah bau bedak baby je kan..

Boleh tahan sedapnya rasa kek ni walaupun guna bahan2 asas je.. Encik kimey pun suka..Aku ni jaraang buat kek sebenarnya sebab selalu tak menjadi..hilang mood i..ekeke.. Lepas ni boleh try resepi lain pula..Tengok la kot2 tahun depan rajin nak baking lagi..huhu ;)


RynaHakimi


5 comments:

MarnieyZ said...

ini kuih marble rupanya nama dia. hehe, aru tau.

Super Ummi said...

dulu kita panggil kek belang
lama ke hafiey tidur? hanafi plg lame tdo 45minit je... mmg tak dptlah buat kek.. huhu.

RynaHakimi said...

@marnieyz
Hehe..ye kot kek marble..nak kata rupa ala2 marble tak jugak..ekkek

@Super Ummi
Hafiey tido pun kejap je..dalam 30 min, pastu bila bangun bia dia merangkak atas toto.. Kalau dia takmau, amik letak atas walker..bawak gi dapur..heheh

-Sara- said...

dah lama xdtg sini..baby dh besar yee..hehe

NoEn said...

tu dia..dia dh start masuk dapur dah...hehe

Wednesday, April 10, 2013

Kek Marble di petang hari..

Assalamualaikum wbt..

Hoyeaaahh..sangatlah hepi bila buat kek tak merekah sana sini..hip2 hoorayyyy!! Haha (sorry jakun jap).. Dah jadi kanak2 ribena la pulak ye..


Mentang2 dia hadiahkan mixer baru, tiap kali masuk rumah lepas balik keje mesti encik kimiey buat2 hidu bau, kononnya bau kek kat dapo la kan.. Huh, bini dia wat bodo je..kiki.. Ye la, dengan anak kecik ni manalah boleh nak duk dapo lama2..Lagilah nak buat kek, memang tak la... baru nak kupas bawang, kuaaaaaa..siren dah berbunyi.. Nak taknak kena tidurkan dia dulu, baru bergegas ke dapo buat apa yang patut..

Hari ni terajin pula.. Tambah pulak kat rumah ni takdok makanan.. Ada baiknya takde makanan.. takde la menambah stok2 lelemak dalam badan ni..heuheu.. Bila hafiey pejam je mata, terus ke dapo mulakan projek kek marble ni.

Aku cari resepi yang paling ringkas dan mudah.. Yang pastinya resepi tu wajib senang disukat.. Jumpa resepi mudah ni di blog Dzanariah.. Jom tengok resepi beliau :)

Resepi Kek Marble shedapppppppppp




Sumber: Dzana
Olahan: RynaHakimi

Bahan2:
250g marjerin (anggaran 1 cawan)
250g gula kastor (1 cawan)
240g tepung gandum (2 cawan) diayak bersama 2 s.k baking powder
5 biji telur
1 sk esen vanila
2 sb susu pekat manis (aku ganti dengan susu sejat)
2 sb serbuk koko
Pewarna ikut suka

Cara-cara
1. Pukul marjerin dengan gula hingga kembang..
2. Masukkan telur satu persatu hingga kembang.. Gap untuk masukkan telur adalah anggaran 1 minit.
3. Masukkan esen vanila dan susu cair..Pukul lagi hingga sebati dan kembang
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit..Pukul hingga sebati..
5. Bahagikan kepada 3 bahagian..Terpulang pada korang nak buh warna apa..satu adunan dimasukkan serbuk koko dan dikacau rata. Nak plain pun boleh.tapi bukan marble la namanya..kikikki..
6. Masukkan adunan kedalam loyang yang dah dilenser marjerin. Adunan dimasukkan secara berselang seli..
7. Panaskan oven pada suhu 180 C selama 1 minit. (oven umah aku panas sgt, aku set 175 C)
8.Bakar adunan selama 45 minit..
 

Sebelum masuk oven
Dah masak


Sebelum kek masak, encik kimiey dah pun balik keje. As usual dia buat reaksi cium bau dari dapur.. Hehe..kali ni bau kek marble ye bang.. biasanya masuk umah bau bedak baby je kan..

Boleh tahan sedapnya rasa kek ni walaupun guna bahan2 asas je.. Encik kimey pun suka..Aku ni jaraang buat kek sebenarnya sebab selalu tak menjadi..hilang mood i..ekeke.. Lepas ni boleh try resepi lain pula..Tengok la kot2 tahun depan rajin nak baking lagi..huhu ;)


RynaHakimi


5 comments:

MarnieyZ said...

ini kuih marble rupanya nama dia. hehe, aru tau.

Super Ummi said...

dulu kita panggil kek belang
lama ke hafiey tidur? hanafi plg lame tdo 45minit je... mmg tak dptlah buat kek.. huhu.

RynaHakimi said...

@marnieyz
Hehe..ye kot kek marble..nak kata rupa ala2 marble tak jugak..ekkek

@Super Ummi
Hafiey tido pun kejap je..dalam 30 min, pastu bila bangun bia dia merangkak atas toto.. Kalau dia takmau, amik letak atas walker..bawak gi dapur..heheh

-Sara- said...

dah lama xdtg sini..baby dh besar yee..hehe

NoEn said...

tu dia..dia dh start masuk dapur dah...hehe

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...