Wednesday, January 5, 2011

Ikan Bakar Cicah Air Asam

Huhu..baru selesai makan tengahari. Kenyang Alhamdulillah. Godek2 blog resepi, jumpa resepi yang best2. Hopefully dpt try resepi yang best2 tu.huhu..My fav page, CMG-dapur tanpa sempadan, kak hana, kak madihaa n kak liza. Best nye dpt jadi chef mcm diorang. Tak dapat ku bayangkan. Huhu..

Hari ni masak ikan bakar cicah air asam. Simple dan berkhasiat. Ehe. Lame dah tak buat ikan bakar. Asyik goreng je. Bosan sudaaa. Tapi resepi simple je la. Tak la guna daun kunyit or aluminium foil. Bakar atas dapur gas je. Ngeee..

Ikan bakar plus air asam


      Bahan-bahan untuk ikan (tumbuk)
  • 4 ekor ikan selar
  • 3 ulas bawang putih 
  • seulas halia 
  • seulas kunyit hidup 

      Bahan-bahan Air Asam
  • 5 tangkai cili padi (hiris) 
  • 5 ulas bawang kecil (hiris nipis) 
  • 5 helai daun limau purut (hiris nipis)
  • 10 gm asam jawa
  • 1 sudu teh gula
  • ½ sudu teh garam

     Cara-cara
  1. Perap ikan bersama dengan semua bahan yang ditumbuk
  2. Kemudian bakar ikan sehingga masak. 
  3. Untuk air asam, gaul semua bahan sehingga sebati. Siap dan boleh dihidangkan dengan ikan bakar. 

My hubby tak pernah cicah air asam, dia buat kuah makan dgn nasi. Hehe. kelakar pulak tengok. Katanya dia biasa makan ikan bakar cicah sos tomato+kicap. Huhu..Tapi dia suka kuah asam ni. Pasni bolehla buat selalu (^_^)





No comments:

Wednesday, January 5, 2011

Ikan Bakar Cicah Air Asam

Huhu..baru selesai makan tengahari. Kenyang Alhamdulillah. Godek2 blog resepi, jumpa resepi yang best2. Hopefully dpt try resepi yang best2 tu.huhu..My fav page, CMG-dapur tanpa sempadan, kak hana, kak madihaa n kak liza. Best nye dpt jadi chef mcm diorang. Tak dapat ku bayangkan. Huhu..

Hari ni masak ikan bakar cicah air asam. Simple dan berkhasiat. Ehe. Lame dah tak buat ikan bakar. Asyik goreng je. Bosan sudaaa. Tapi resepi simple je la. Tak la guna daun kunyit or aluminium foil. Bakar atas dapur gas je. Ngeee..

Ikan bakar plus air asam


      Bahan-bahan untuk ikan (tumbuk)
  • 4 ekor ikan selar
  • 3 ulas bawang putih 
  • seulas halia 
  • seulas kunyit hidup 

      Bahan-bahan Air Asam
  • 5 tangkai cili padi (hiris) 
  • 5 ulas bawang kecil (hiris nipis) 
  • 5 helai daun limau purut (hiris nipis)
  • 10 gm asam jawa
  • 1 sudu teh gula
  • ½ sudu teh garam

     Cara-cara
  1. Perap ikan bersama dengan semua bahan yang ditumbuk
  2. Kemudian bakar ikan sehingga masak. 
  3. Untuk air asam, gaul semua bahan sehingga sebati. Siap dan boleh dihidangkan dengan ikan bakar. 

My hubby tak pernah cicah air asam, dia buat kuah makan dgn nasi. Hehe. kelakar pulak tengok. Katanya dia biasa makan ikan bakar cicah sos tomato+kicap. Huhu..Tapi dia suka kuah asam ni. Pasni bolehla buat selalu (^_^)





No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...