Friday, August 15, 2014

Ikan Bakar Bersambal Ala Johor

Assalamualaikum wbt

Tak pasti nama sebenar resepi ni. Dapat pun dari mertua. Sebelum ni tak pernah buh udang kering sebagai bahan utama. Dan ini bukanlah pertama kali ku cuba resepi ikan bakar bersambal. Lebih kurang resipi ikan bakar Johor dan ikan bakar Portugis. Correct me if i'm wrong. Kot salah nama pula. Hikhik

Kata mak mertuaku, sambal ikan bakar ni sedap jika lebihkan udang kering. Kebetulan ada stok udang kering pemberian kakak ipar, haruslah ku cuba. Buat sambal satu tupperware besar, untuk 4-5 kali makan. Bila teringin nak makan ikan bakar, beli je ikan. Sambal dan memang ada dalam peti sejuk. Kan senang kerja tu. Jimat masa dan tenaga. Hehe

Resepinya simple saja. Lebih kurang kaedah nak hasilkan sambal merah biasa. Cuma ku tak masukkan halia sebagai bahan utama. Sebab rasanya sedikit berbeza kalau letak halia. Apa-apa jenis ikan pun sesuai. Dulu saya pernah cuba guna ikan keli, resepi di sini *LINK*

Tapi resepi tak sama tau. Kali ni saya tak letak pun daun limau purut. Jika nak letak haruslah lebih menyengat & wangi kan? Terpulang kepada kreativiti masing-masing.



RESEPI IKAN BAKAR BERSAMBAL (ALA JOHOR)
Sumber asal: Mak mertua



Bahan-bahan (Untuk kapasiti banyak)

  • Ikan selar/kembung (ikan lain pon boleh)
  • 4-5 labu bawang besar-kisar
  • 1 labu bawang putih-kisar
  • 3 btg serai-kisar
  • Semangkuk udang kering (bersihkan & rendam supaya tak berpasir)
  • Cili kering secukupnya (jika suka pedas, lebihkan)
  • Daun limau hiris halus (optional)
  • Air asam jawa secukupnya
  • Gula merah/gula biasa
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  • Bahan-bahan kisar ditumis hingga naik bau.. Rasakan dengan air asam jawa, garam dan gula.(masak macam buat sambal tumis biasa tu)
  • Kemudian, alaskan aluminium foil dengan daun pisang..
  • Lumurkan ikan dengan sambal tumis tadi di kedua2 bahagian (ratakan). Taburkan hirisan daun limau purut.
  • Then balut ikan tu dengan aluminium foil..
  • Bolehlah dibakar/panggang hingga masak
  • Hidang dengan perahan asam limau.. Perghhh.. terangkat =)

* Kalau nak cicah air asam pon boleh.. terpulanglah ye..

Tiba-tiba je blog ni dah jadi blog main masak-masak. Haha. Sebenarnya masih tercari konsep yang sesuai. Dah agak lama tak berceloteh tentang life sendiri. Entahlah, banyak sebenarnya yang nak diceritakan. Tapi masih belum terluah. Lagipun, rutin biasa. Takde yang menarik pun untuk dikongsi. 

Review movie, restoran kegemaran pun dah lama tak buat. Agaknya faktor peningkatan usia kot. Lebih banyak perkara penting yang perlu didahulukan. Sudahnya, perkara-perkara lain kurang jadi perhatian. Hmmmm.. Dah kategori 'mak-mak' dah kot. Hikhik


RYNAHAKIMI

2 comments:

puteri kasih said...

nampak yummy tu...kena cuba buat nanti. Terima kasih untuk resipi :)

RynaHakimi said...

@Puteri kasih

Hehe.. tak pasti kena tak dengan selera puteri.. Tapi bagi kami resepi ni not bad. Rasa tu tak lari la..hihi,. Jangan lupa cuba ye :)

Friday, August 15, 2014

Ikan Bakar Bersambal Ala Johor

Assalamualaikum wbt

Tak pasti nama sebenar resepi ni. Dapat pun dari mertua. Sebelum ni tak pernah buh udang kering sebagai bahan utama. Dan ini bukanlah pertama kali ku cuba resepi ikan bakar bersambal. Lebih kurang resipi ikan bakar Johor dan ikan bakar Portugis. Correct me if i'm wrong. Kot salah nama pula. Hikhik

Kata mak mertuaku, sambal ikan bakar ni sedap jika lebihkan udang kering. Kebetulan ada stok udang kering pemberian kakak ipar, haruslah ku cuba. Buat sambal satu tupperware besar, untuk 4-5 kali makan. Bila teringin nak makan ikan bakar, beli je ikan. Sambal dan memang ada dalam peti sejuk. Kan senang kerja tu. Jimat masa dan tenaga. Hehe

Resepinya simple saja. Lebih kurang kaedah nak hasilkan sambal merah biasa. Cuma ku tak masukkan halia sebagai bahan utama. Sebab rasanya sedikit berbeza kalau letak halia. Apa-apa jenis ikan pun sesuai. Dulu saya pernah cuba guna ikan keli, resepi di sini *LINK*

Tapi resepi tak sama tau. Kali ni saya tak letak pun daun limau purut. Jika nak letak haruslah lebih menyengat & wangi kan? Terpulang kepada kreativiti masing-masing.



RESEPI IKAN BAKAR BERSAMBAL (ALA JOHOR)
Sumber asal: Mak mertua



Bahan-bahan (Untuk kapasiti banyak)

  • Ikan selar/kembung (ikan lain pon boleh)
  • 4-5 labu bawang besar-kisar
  • 1 labu bawang putih-kisar
  • 3 btg serai-kisar
  • Semangkuk udang kering (bersihkan & rendam supaya tak berpasir)
  • Cili kering secukupnya (jika suka pedas, lebihkan)
  • Daun limau hiris halus (optional)
  • Air asam jawa secukupnya
  • Gula merah/gula biasa
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  • Bahan-bahan kisar ditumis hingga naik bau.. Rasakan dengan air asam jawa, garam dan gula.(masak macam buat sambal tumis biasa tu)
  • Kemudian, alaskan aluminium foil dengan daun pisang..
  • Lumurkan ikan dengan sambal tumis tadi di kedua2 bahagian (ratakan). Taburkan hirisan daun limau purut.
  • Then balut ikan tu dengan aluminium foil..
  • Bolehlah dibakar/panggang hingga masak
  • Hidang dengan perahan asam limau.. Perghhh.. terangkat =)

* Kalau nak cicah air asam pon boleh.. terpulanglah ye..

Tiba-tiba je blog ni dah jadi blog main masak-masak. Haha. Sebenarnya masih tercari konsep yang sesuai. Dah agak lama tak berceloteh tentang life sendiri. Entahlah, banyak sebenarnya yang nak diceritakan. Tapi masih belum terluah. Lagipun, rutin biasa. Takde yang menarik pun untuk dikongsi. 

Review movie, restoran kegemaran pun dah lama tak buat. Agaknya faktor peningkatan usia kot. Lebih banyak perkara penting yang perlu didahulukan. Sudahnya, perkara-perkara lain kurang jadi perhatian. Hmmmm.. Dah kategori 'mak-mak' dah kot. Hikhik


RYNAHAKIMI

2 comments:

puteri kasih said...

nampak yummy tu...kena cuba buat nanti. Terima kasih untuk resipi :)

RynaHakimi said...

@Puteri kasih

Hehe.. tak pasti kena tak dengan selera puteri.. Tapi bagi kami resepi ni not bad. Rasa tu tak lari la..hihi,. Jangan lupa cuba ye :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...