.::Sahabat Maya::.

Sunday, May 25, 2014

Update resepi?

Assalamualaikum

Mesti korang tengah frust Liew Daren tak berjaya dalam merebut Piala Thomas 2014. Takpe la, kita kalah bermaruah. Nanti cuba lagi di lain masa. GO GO GO!!

Hmm.. rasa macam nak update resepi yang tertangguh. Ok, resepi yang biasa2 untuk tekak manusia biasa2. Boleh? Ada ke manusia luar biasa? Bukan manusia doh tu.. Alien namanya. Tak pun supernatural. Kuikui (ape lah daku merepek ni..hihi).

Alang-alang singgah ke sini, saya nak share resepi ayam blackpepper ni. Saya tahu, korang masak mesti lagi kebabooom dari saya. Niat cuma satu, tempek resepi for further reference. Maklumlah, den ingat2 lupo.. hehe

Check it out!!!


AYAM BLACKPEPPER




Bahan-bahan
  • 1/2 ekor Ayam (dibersihkan)
  • Bawang besar- potong dadu
  • Bawang putih- cincang halus
  • Sedikit halia -mayang halus
  • 1 s/b lada hitam (tumbuk)
  • Sos lada hitam (optional)
  • Sos tiram
  • Carrot
  • Bunga kubis (saya tak buh pun)
  • Cili merah
  • Garam/gula sesedap rasa
  • Minyak utk menumis
  • Air

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan lada hitam, sos lada hitam, sos tiram bersama2 sedikit air.
  3. Masukkan pula ayam.. Gaul/kacau sebati.
  4. Rasakan kuah. Tambah gula dan garam secukup rasa.
  5. Bila agak2 ayam dah separuh masak, masukkan kubis bunga, carrot, dan cili merah. Biarkan selama beberapa minit. (kalau ayam masih belum masak, tambah lagi sedikit air)
  6. Bila ayam dah masak, angkat dan boleh dihidangkan. Walla~

Untuk resepi ini, saya tak goreng ayam terlebih dahulu. Sebab takmo ayam overcooked. Lagi satu, ayam tak mudah hancur macam ikan. So, tak perlu nak goreng pun. Tapi ada masanya saya goreng juga. Bergantung atas faktor kerajinan dan mood. haha.. 

Ok la, cukup setakat ini dulu. Ada masa saya singgah lagi. Dah jadi blog resepi dah ye. Macam tak ade cerita lain nak dikongsinya. Ada, baaaaaaaaaaanyak sangat! Nantilah, cari masa dan waktu sesuai untuk bercerita. Biar saya hapdet sal makan2 dulu. Sesuai dengan saiz badan penulis yang kiut ala2 panda ni.. ekekek

Repekan oleh:

RYNAHAKIMI


Saturday, May 24, 2014

Laksa Penang In da House!!!

Assalamualaikum wbt

Tak pasti nama sebenar laksa ni. Ada yang panggil laksa Penang, ada juga yang kata laksa Kedah. Mana-mana pun boleh. Yang penting, sama2 dari utara. Hihi

Jarang masak laksa utara, sebab kami lebih gemar makan laksa lemak/laksa kelate. Laksa terengganu pun ye jugak. Dah nama pun jiran sebelah, variasi makanan lebih kurang sama je. Berkongsi adat dan budaya giteww..

Laksa ni saya buat kurang pedas. Nak bagi si kecik merasa sama. Rasa mcm malas pulak nak masak banyak lauk. haha.. Tapi Hafiey tak makan banyak mana pun. Dia lebih suka laksa lemak. Sama mcm mak bapaknya jugak. Cuma dia tak berlemak mcm maknya.. Kecik molek je Hafiey. Hihihi

Jom semak resepi. Sy pun ingat-ingat lupa kekdah membuatnya. Maklumlah, bukan menu utama sehari-hari. Paling tidak, buat masa raya. Buat sendiri ni jimat. Ikan sekilo, dah boleh makan 4-6 kali. Haaaa.. Berbaloi uolss. 

RESEPI LAKSA UTARA



Bahan-bahan (5 orang makan)
  • Laksa segera (celur/rebus hingga lembut)
  • Ikan selayang/sardin 1kg ( ikan lain pun boleh) -Rebus dan asingkan tulang
  • Cili kisar/giling (ikut tahap kepedasan yg korang nak)  -Nak guna cilipadi pun boleh. Sy guna cilikisar je
  • Bawang putih 2-3 ulas*
  • Bawang besar 3 labu*
  • Sedikit halia*
  • Serai 2 batang (titik)
  • 15 tangkai daun kesum
  • 2 btg Bunga kantan
  • Sedikit belacan*
  • Sedikit petis (sy tak buh pun)
  • Garam/gula secukup rasa
  • 2-3 Asam keping


Cara-cara
  1. Kisar isi ikan dengan bahan bertanda (*). Jangan guna air yg terlalu banyak. pandai-pandai bajet ye. Cair sangat tak sedap
  2. Kemudian, masukkan kedalam periuk dan hidupkan api.
  3. Masukkan juga cilikisar, serai, asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
  4. Bila menggelegak, rasakan kuah. Biar balance, baru sedap! hihi
  5. Dah puas hati, boleh matikan api. Sedia utk dihidangkan bersama laksa.


Bahan hiasan
  • Telur rebus
  • Bawang besar-dihiris
  • Cili merah
  • Nenas
  • Daun salad
  • Timun 
  • etc yg anda suka.
Oh ya, ada yang  blend tulang ikan untuk dapatkan airnya. Tapi saya tak suka, sebab nanti kuah jadi gelap. Terpulang pada korang la, kalau rasa rugi buang tulang macam tu je baik guna untuk kuah. Huhu

Untuk resepi laksa lemak, boleh SINGGAH SINI. Pernah share suatu masa dahulu. Sewaktu masih rajin dan suka makan tak hengat doniaa. Miahaha..

laksa lemaksss

Selamat berhujung minggu ye kawan2. Sy tak kemana pun minggu ni. Big boss ada program dengan students form5. Sebab tu terajin nak update blog. Kebosanan lettewwww..hihi

Daaaaa =)

Yang menulis
RYNAHAKIMI

Thursday, May 22, 2014

Grilled beef tenderloine with mushroom gravy

Assalamualaikum wbt

Aiceh...sesekali makan steak ye. Bukan grill pun. Balik-balik je guna ceper (frying pan). Ada sapa-sapa nak sponsor grill set tak? bukan grill pintu umah, tapi yang khas untuk barbeque tu.. Pemanggang ajaib pun ok juga. hikhik

Resepi ni dah lama. Kan daku dah lama tak menyinggah ke sini. Gambar snap je, banyak berkongsi di instagram dan facebook (meh folow my instagram @rynahakimi).

Nama ala mat saleh uolss..hikhik. Padahal banyak guna rempah melayu aje. Tenderloine tu adalah bahagian paling lembut pada lembu/kerbau dan haiwan2 yang sewaktu dengannya. Bahagian yang paling rileks dan paling kurang buat kerja. Sebab tu lembut je. Grill kejap je dah masak. 

Encik kimiey yang teringin nak makan beef steak ni. Ikutkan hati, gerun mengira kalori makanan sebegini. Umur makin 'muda', tak berani nak makan mengkhinzir buta. Hihi.. Sejak berShaklee ni jugalah lebih ambil tahu soal kalori dan pemakanan sihat. Walau hakikatnya liat nak amalkan gaya hidup yang lebih positif. huhuhu

Okeh, back to the recipe. Walau rasa tak sehebat resipi masterchef, janji rupa tu hadooo.. hihi. Jom semak!

RESEPI BEEF STEAK WITH MUSHROOM GRAVY



Bahan untuk Daging
  • Kepingan tenderloine lembu (atau mana2 bahagian yg anda suka)
  • Blackpepper
  • Bawang putih
  • Lada sulah
  • Sos Perasa maggi (optional)
  • Oregano
  • Garam

Cara-cara
  1. Perap daging yang telah dibersihkan dengan bahan-bahan dia atas.
  2. Biarkan selama 4-5jam. Lebih lama lebih sedap
  3. Kemudian bakar/grilled hingga masak. Jangan overcook ye!

Bahan untuk Mushroom Gravy
  • Setengah tin cendawan tin (hiris)
  • Susu sejat/susu segar
  • Oregano
  • Basil (optional)
  •  Lada putih
  • Bawang besar Holland
  • Tepung jagung
  • Garam
  • Kiub pati ayam
  • Sedikit sos tomato
  • Minyak

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar sehingga layu. Kemudian masukkan 1 sudu besar tepung jagung dan kacau hingga keperangan.
  2. Kemudian masukkan susu sejat, cendawan, oregano, basil, garam, kiub pati ayam dan lada putih. (tak letak garam pun takpe)
  3. Masak hingga kuah pekat.

Bahan untuk mashed potato
  • 4 biji kentang-kupas kulit
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1/2 s/bmayonis
  • 1-2 s/b susu sejat IDEAL/susu segar pon boleh
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit garam 
Cara-cara
  1. Rebus kentang dengan bawang putih + sedikit garam hingga empuk
  2. Kemudian lenyek hingga hancur bersama2 dengan semua bahan di atas.
  3. Gaul rata dan lenyek hingga gebu

Kemudian bolehlah dihidangkan mengikut kreativiti masing2. Untuk resepi coleslaw, cuma campurkan hirisan carrot, kubis dan mayonis. Dan lagi sedap, masukkan hirisan oregano segar. Sedap dan wangi rasanya.

Ok, Kalau rajin update lagi. hehe.. Express tak i hapdet entry..kihkih.. hingga ketemu lagi. Daaa :)


Written by:
RYNAHAKIMI


Sunday, May 25, 2014

Update resepi?

Assalamualaikum

Mesti korang tengah frust Liew Daren tak berjaya dalam merebut Piala Thomas 2014. Takpe la, kita kalah bermaruah. Nanti cuba lagi di lain masa. GO GO GO!!

Hmm.. rasa macam nak update resepi yang tertangguh. Ok, resepi yang biasa2 untuk tekak manusia biasa2. Boleh? Ada ke manusia luar biasa? Bukan manusia doh tu.. Alien namanya. Tak pun supernatural. Kuikui (ape lah daku merepek ni..hihi).

Alang-alang singgah ke sini, saya nak share resepi ayam blackpepper ni. Saya tahu, korang masak mesti lagi kebabooom dari saya. Niat cuma satu, tempek resepi for further reference. Maklumlah, den ingat2 lupo.. hehe

Check it out!!!


AYAM BLACKPEPPER




Bahan-bahan
  • 1/2 ekor Ayam (dibersihkan)
  • Bawang besar- potong dadu
  • Bawang putih- cincang halus
  • Sedikit halia -mayang halus
  • 1 s/b lada hitam (tumbuk)
  • Sos lada hitam (optional)
  • Sos tiram
  • Carrot
  • Bunga kubis (saya tak buh pun)
  • Cili merah
  • Garam/gula sesedap rasa
  • Minyak utk menumis
  • Air

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan lada hitam, sos lada hitam, sos tiram bersama2 sedikit air.
  3. Masukkan pula ayam.. Gaul/kacau sebati.
  4. Rasakan kuah. Tambah gula dan garam secukup rasa.
  5. Bila agak2 ayam dah separuh masak, masukkan kubis bunga, carrot, dan cili merah. Biarkan selama beberapa minit. (kalau ayam masih belum masak, tambah lagi sedikit air)
  6. Bila ayam dah masak, angkat dan boleh dihidangkan. Walla~

Untuk resepi ini, saya tak goreng ayam terlebih dahulu. Sebab takmo ayam overcooked. Lagi satu, ayam tak mudah hancur macam ikan. So, tak perlu nak goreng pun. Tapi ada masanya saya goreng juga. Bergantung atas faktor kerajinan dan mood. haha.. 

Ok la, cukup setakat ini dulu. Ada masa saya singgah lagi. Dah jadi blog resepi dah ye. Macam tak ade cerita lain nak dikongsinya. Ada, baaaaaaaaaaanyak sangat! Nantilah, cari masa dan waktu sesuai untuk bercerita. Biar saya hapdet sal makan2 dulu. Sesuai dengan saiz badan penulis yang kiut ala2 panda ni.. ekekek

Repekan oleh:

RYNAHAKIMI


Saturday, May 24, 2014

Laksa Penang In da House!!!

Assalamualaikum wbt

Tak pasti nama sebenar laksa ni. Ada yang panggil laksa Penang, ada juga yang kata laksa Kedah. Mana-mana pun boleh. Yang penting, sama2 dari utara. Hihi

Jarang masak laksa utara, sebab kami lebih gemar makan laksa lemak/laksa kelate. Laksa terengganu pun ye jugak. Dah nama pun jiran sebelah, variasi makanan lebih kurang sama je. Berkongsi adat dan budaya giteww..

Laksa ni saya buat kurang pedas. Nak bagi si kecik merasa sama. Rasa mcm malas pulak nak masak banyak lauk. haha.. Tapi Hafiey tak makan banyak mana pun. Dia lebih suka laksa lemak. Sama mcm mak bapaknya jugak. Cuma dia tak berlemak mcm maknya.. Kecik molek je Hafiey. Hihihi

Jom semak resepi. Sy pun ingat-ingat lupa kekdah membuatnya. Maklumlah, bukan menu utama sehari-hari. Paling tidak, buat masa raya. Buat sendiri ni jimat. Ikan sekilo, dah boleh makan 4-6 kali. Haaaa.. Berbaloi uolss. 

RESEPI LAKSA UTARA



Bahan-bahan (5 orang makan)
  • Laksa segera (celur/rebus hingga lembut)
  • Ikan selayang/sardin 1kg ( ikan lain pun boleh) -Rebus dan asingkan tulang
  • Cili kisar/giling (ikut tahap kepedasan yg korang nak)  -Nak guna cilipadi pun boleh. Sy guna cilikisar je
  • Bawang putih 2-3 ulas*
  • Bawang besar 3 labu*
  • Sedikit halia*
  • Serai 2 batang (titik)
  • 15 tangkai daun kesum
  • 2 btg Bunga kantan
  • Sedikit belacan*
  • Sedikit petis (sy tak buh pun)
  • Garam/gula secukup rasa
  • 2-3 Asam keping


Cara-cara
  1. Kisar isi ikan dengan bahan bertanda (*). Jangan guna air yg terlalu banyak. pandai-pandai bajet ye. Cair sangat tak sedap
  2. Kemudian, masukkan kedalam periuk dan hidupkan api.
  3. Masukkan juga cilikisar, serai, asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
  4. Bila menggelegak, rasakan kuah. Biar balance, baru sedap! hihi
  5. Dah puas hati, boleh matikan api. Sedia utk dihidangkan bersama laksa.


Bahan hiasan
  • Telur rebus
  • Bawang besar-dihiris
  • Cili merah
  • Nenas
  • Daun salad
  • Timun 
  • etc yg anda suka.
Oh ya, ada yang  blend tulang ikan untuk dapatkan airnya. Tapi saya tak suka, sebab nanti kuah jadi gelap. Terpulang pada korang la, kalau rasa rugi buang tulang macam tu je baik guna untuk kuah. Huhu

Untuk resepi laksa lemak, boleh SINGGAH SINI. Pernah share suatu masa dahulu. Sewaktu masih rajin dan suka makan tak hengat doniaa. Miahaha..

laksa lemaksss

Selamat berhujung minggu ye kawan2. Sy tak kemana pun minggu ni. Big boss ada program dengan students form5. Sebab tu terajin nak update blog. Kebosanan lettewwww..hihi

Daaaaa =)

Yang menulis
RYNAHAKIMI

Thursday, May 22, 2014

Grilled beef tenderloine with mushroom gravy

Assalamualaikum wbt

Aiceh...sesekali makan steak ye. Bukan grill pun. Balik-balik je guna ceper (frying pan). Ada sapa-sapa nak sponsor grill set tak? bukan grill pintu umah, tapi yang khas untuk barbeque tu.. Pemanggang ajaib pun ok juga. hikhik

Resepi ni dah lama. Kan daku dah lama tak menyinggah ke sini. Gambar snap je, banyak berkongsi di instagram dan facebook (meh folow my instagram @rynahakimi).

Nama ala mat saleh uolss..hikhik. Padahal banyak guna rempah melayu aje. Tenderloine tu adalah bahagian paling lembut pada lembu/kerbau dan haiwan2 yang sewaktu dengannya. Bahagian yang paling rileks dan paling kurang buat kerja. Sebab tu lembut je. Grill kejap je dah masak. 

Encik kimiey yang teringin nak makan beef steak ni. Ikutkan hati, gerun mengira kalori makanan sebegini. Umur makin 'muda', tak berani nak makan mengkhinzir buta. Hihi.. Sejak berShaklee ni jugalah lebih ambil tahu soal kalori dan pemakanan sihat. Walau hakikatnya liat nak amalkan gaya hidup yang lebih positif. huhuhu

Okeh, back to the recipe. Walau rasa tak sehebat resipi masterchef, janji rupa tu hadooo.. hihi. Jom semak!

RESEPI BEEF STEAK WITH MUSHROOM GRAVY



Bahan untuk Daging
  • Kepingan tenderloine lembu (atau mana2 bahagian yg anda suka)
  • Blackpepper
  • Bawang putih
  • Lada sulah
  • Sos Perasa maggi (optional)
  • Oregano
  • Garam

Cara-cara
  1. Perap daging yang telah dibersihkan dengan bahan-bahan dia atas.
  2. Biarkan selama 4-5jam. Lebih lama lebih sedap
  3. Kemudian bakar/grilled hingga masak. Jangan overcook ye!

Bahan untuk Mushroom Gravy
  • Setengah tin cendawan tin (hiris)
  • Susu sejat/susu segar
  • Oregano
  • Basil (optional)
  •  Lada putih
  • Bawang besar Holland
  • Tepung jagung
  • Garam
  • Kiub pati ayam
  • Sedikit sos tomato
  • Minyak

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar sehingga layu. Kemudian masukkan 1 sudu besar tepung jagung dan kacau hingga keperangan.
  2. Kemudian masukkan susu sejat, cendawan, oregano, basil, garam, kiub pati ayam dan lada putih. (tak letak garam pun takpe)
  3. Masak hingga kuah pekat.

Bahan untuk mashed potato
  • 4 biji kentang-kupas kulit
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1/2 s/bmayonis
  • 1-2 s/b susu sejat IDEAL/susu segar pon boleh
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit garam 
Cara-cara
  1. Rebus kentang dengan bawang putih + sedikit garam hingga empuk
  2. Kemudian lenyek hingga hancur bersama2 dengan semua bahan di atas.
  3. Gaul rata dan lenyek hingga gebu

Kemudian bolehlah dihidangkan mengikut kreativiti masing2. Untuk resepi coleslaw, cuma campurkan hirisan carrot, kubis dan mayonis. Dan lagi sedap, masukkan hirisan oregano segar. Sedap dan wangi rasanya.

Ok, Kalau rajin update lagi. hehe.. Express tak i hapdet entry..kihkih.. hingga ketemu lagi. Daaa :)


Written by:
RYNAHAKIMI


Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...