Tuesday, August 26, 2014

Cookies ala Famous Amos!!

Assalamualaikum wbt

Pagi tadi explore phone's photo album. Delete mana yang patut, nak kurangkan memory usage katanya..hihi. Terjumpa pula pic kukis ala famous amos ni. Cuba sebelum raya yang lalu. Ehhh.. baru teringat. Belum di 'bookmark' dan disimpan didalam blog. Iskk.. resepi sedap rugi kalau tak simpan. Lainlah kalau hari-hari buat bolehlah ingat. Ni cuba setahun sekali je kot? hehe

Saja nak cuba cookies yang berperisa coklat. Sebab tahu kat rumah ni semua hantu coklat. Yang paling famous masa raya ialah Almond London. Teringin nak buat, tapi cara buatnya boleh tahan juga renyahnya. Baik buat ala-ala famous amos. Ceduk je guna sudu. Tak pun gentel bulat-bulat. Haa, jimat masa, mudah dan sedap!!

Resepi asal ku peroleh dari belog Kak Azie. Boleh dikatakan saya suka cuba resepi dari belog beliau (selain kak Madihaa, dan Kak Ita Masam Manis). Otai-otai masakan pujaan iolsss tau.. Hikhik. 

Jom semak resepi. Untuk simpanan sendiri, dan dikongsi untuk dicuba oleh rakan-rakan di luar sana juga. Budak kecik suka sangat makan kukis coklat ni. Hafiey pun gemar. Lepas satu, satu dimakannya. Antara yang terlaris di hari raya =)

RESEPI COOKIES ALA FAMOUS AMOS
Sumber Asal: Azie Kitchen
Olahan: Rynahakimi




Bahan A

  • 1/4 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan mentega (~+75 gm)
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1 biji telur gred B
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 sb susu segar @ susu tepung
  • 1/2 sk vanilla extract



Bahan B

  • 2 cawan tepung gandum (di ayak)
  • 1 sb serbuk koko (di ayak)
  • 1 sb tepung jagung (di ayak)
  • 1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1/2 cawan walnut cincang/almond nib (saya tambah serbuk hazelnut sbg ganti walnut)
  • 1 cawan semi sweet chocolate chips


Cara cara:

  1. Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 
  2. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.
  3. Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.

Nota:

1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang menghasilkan 100 biji)

2) Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan 

3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.
 ----------------------------------------------------------------------------------

Resepi & petua ini dikongsi oleh Kak Azie di belog beliau *LINK*. Ada gambar step by step lagi. Thanks kak Azie share resepi yang best ni. Boleh cuba bila-bila masa, tak semestinya waktu raya sahaja. Buat kudap-kudapan semasa tonton TV pun boleh. Pastu kalau gemukss jangan banyak cekadak.. kikiki

Bye.. jumpa lagi ya ;)

RYNAHAKIMI

Monday, August 25, 2014

Potluck Nasi Dagang Terengganu

Assalamualaikum wbt

Seperti yang telah dinyatakan dalam entry lepas, maka hari ini selesailah sudah sesi masak memasak untuk potluck jamuan raya encik kimiey. Bangun seawal 4 pagi nak kukus nasi dagang sebanyak 3 kilo. Pancit mak nokss. Hahaha

Biarlah gambar berkata-kata. Nak resepi? Pun dah dikonsgi di entry yang lalu. Boleh klik SINI kalau nak resepi ye :)


Proses meng'arung' untuk kali pertama (santan cair)

Dah siap

Gulai ayam (atas) dan gulai ikan (bawah)

Maaf atas kecomotan bekas itu..hehe

Tak sempat nak posing. Kejar masa, pukul 8am dah nak kena hidang. Ambil gambar ala kadar aje. Sebagai kenangan la kononnya. Ehee.. Juadah ni bajet untuk 30 orang makan. Tak tahulah cukup ke tidak. Harapnya semua dapat merasa la ya. Setahun sekali masak nasi dagang uolss. Hehe

Ok, nak merehatkan badan dan minda sekejap. Recharge energy sebelum sambung kerja-kerja rumah yang lainnya. Jumpa lagi :)


RYNAHAKIMI

Thursday, August 21, 2014

Nasi Dagang Terengganu


Asalamualaikum wbt

Hari ni kita berdagang ya. Hihi. Isnin minggu depan ada potluck untuk ofismate encik kimiey. Potluck geng warden merangkap guru-guru MRSM Parit. Pakat request encik kimiey sediakan nasi dagang untuk potluck nanti. Maka, yang jadi tukang masaknya haruslah daku. Hukhuk.. Terkono dennn..hihi

Sebab tu jugalah gigih mencari periuk kukusan besar untuk tujuan jamuan nanti. Hajatnya nak buat nasi dagang Terengganu kerana beras wangi lebih senang dicari berbanding beras nasi dagang Kelantan. Maklumlah di perantauan. Melainkan dari awal memang beli stok banyak2 dari kampung. Itu lebih senang. Masalahnya last minutes baru tahu kena menasik dagangkan diri. Wakakak. Merepek sudahh..Kikiki

Oleh kerana daku tak pernah masak nasi dagang Terengganu, hari ini ku cuba resepi yang sedap ini. Sebagai persediaan untuk hari Isnin nanti. Sesi percubaan la kononnya. Kihkih.. Ingat susah, rupa-rupanya sama je dengan resepi nasi dagang Kelantan style. Cuma beras yang berbeza. Kaedah masakan gulai pun tak sama. Tapi aroma nasi dagang tetap senada giteww. 



Ada sahabat yang PM nak resepi. Amboi.. tak sabar2 mak2 jemah sekalian. Ekekeke. Yang bertanya tu memang one of my best friend yang gemar makan nasi dagang. Ala, zaman sekarang tak susah. Nak cuba apa-apa resepi google je. Gerenti jumpa. Pandai-pandai cari yang berkenan di hati. Boleh disesuaikan dengan bahan-bahan yang dah sedia ada di dapur kita. Memasak itu mudah jika disertai dengan hati yang ikhlas dan gembira. Sape setuju say aiiiii.. hihi

Jom semak resepi. Penting untuk rujukanku pada masa hadapan =)

RESEPI NASI DAGANG TERENGGANU
Sumber: *Link*

Bahan-bahan
  • Beras wangi siam 1 kg
  • Beras pulut 300g (4 cawan beras siam: 1 cawan beras pulut)
  • Santan cair semangkuk (boleh tambah jika kurang)
  • Santan pekat semangkuk (300L) -tambah jika kurang
  • 5-6 ulas bawang merah-mayang
  • 3-4 ulas bawang putih-mayang
  • 3cm halia -mayang halus
  • Satu sudu kecil halba
* Masak santan pekat bersama-sama bawang merah, bawang putih dan halia. Ini untuk memastikan nasi tahan lama dan tak mudah basi.

Cara-cara
  1. Rendam beras pulut dan beras wangi semalaman bersama2 halba (daku rendam 3 jam)
  2. Bersihkan beras yang direndam, kemudian toskan.
  3. Panaskan periuk pengukus.. Bila dah mendidih, letak beras yang dah ditos tadi
  4. Kukus selama 15-20 minit.. Then keluarkan dan masukkan dalam besen/bekas besar.. Tuang santan cair dan kacau rata.
  5. Kukus lagi selama 20-25 minit..
  6. Sekali lagi keluarkan nasi yang dikukus lagi dan masukkan ke dalam bekas besar/besen..
  7. Masukkan pula santan pekat (yang dimasak seketika dengan bawang merah, bwg putih, halia, halba).
  8. Gaul rata dan kukus lagi *anggaran 5-10 minit*
  9. Bila dah masak, masukkan dalam bekas yang sesuai. (sedap dimakan dengan gulai ikan tongkol/gulai udang dan gulai ayam darat)



RESEPI GULAI IKAN TONGKOL TERENGGANU
Sumber: Ibu tercinta =)




Bahan-bahan

  • 2-3 Ikan tongkol/aya hitam secukupnya (aya tenggiri) - Rebus dengan asam keping, lengkuas, garam dan sedikit gula nisan/melaka.
  • Rempah gulai ikan dijadikan pes (ku guna cap Babas je..hihi)
  • 3 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1-2 inci halia*
  • 1  inci lengkuas*
  • 1 sudu kecil jintan manis*
  • 1 sudu kecil jintan putih*
  • 1 sudu besar ketumbar*
  • Kunyit hidup*
  • 20 tangkai cili kering yang direbus*
  • 5 biji cili hijau
  • 5 biji cili merah
  • 10 biji cilipadi
  • Gula nisan 1 1/2 keret (lebihkan jika suka manis)
  • Garam secukupnya
  • Santan dari 2 biji kelapa (ku guna 2 kotak)
  • 1-2 s/b kerisik
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 sudu kecil halba
  • 1-2 batang timun dipotong
  • 2 keping asam gelugur/asam keping
*Kisar bahan bertanda (*)

 Cara-cara
  1. Masak santan dengan api sederhana hingga mendidih dan pecah minyak.
  2. Masukkan bahan yang dikisar, pes rempah ikan, kayu manis, kerisik, dan halba. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan yang telah direbus. Masukkan juga air rebusan ikan untuk rasa kuah yang lebih sedap.
  4. Biarkan menggelegak seketika (supaya masin/masam ikan sebati dalam kuah)
  5. Rasakan kuah. Masa ni, kuah memang sudah ada sedikit masam, dan masin dari air rebusan tadi. Masukkan gula nisan, garam dan asam keping secukup rasa. Masukkan juga cili hijau, cili merah, timun dan cilipadi
  6. Masak lagi hingga santan pekat.
  7. Siap dan boleh dihidangkan.


Lain orang lain kaedahnya. Ku lebih suka kaedah sekali harung. Haha. Kalau rajin, tunggulah hingga benar-benar pecah minyak. Tapi saya buh bahan kisar selepas santan mendidih beberapa minit. Gulai ni kita masak lama untuk pastikan ia benar-benar sebati dengan ikan. So, memang akan pecah minyak dan pekat.

Kuah gulai ikan untuk nasi dagang biasanya dimasak manis. Tapi kumasak seperti biasa. Dan rasanya tak jauh beza dengan gulai ikan yang ku dah biasa buat. Sedap dan 'jelira' yang amat. Hehe. Sesuai untuk nasi dagang Terengganu ni. Hidangkan juga dengan acar timun. Potong timun, carrot, bawang besar dan cili merah.  Kemudian rasakan dengan garam, cuka dan gula. Biar balance rasa masam masin manisnya. Gerenti lebih mengancam nasi dagang anda. Gandingan meletopp gitu. Ehe


Ok, sekian dulu. Dah lama tak menaip panjang. Jumpa lagi di lain 'entry' ya. Babaii dan selamat mencuba!! *Fefeeling chef la pulak. wakakak *


RYNAHAKIMI

Tuesday, August 26, 2014

Cookies ala Famous Amos!!

Assalamualaikum wbt

Pagi tadi explore phone's photo album. Delete mana yang patut, nak kurangkan memory usage katanya..hihi. Terjumpa pula pic kukis ala famous amos ni. Cuba sebelum raya yang lalu. Ehhh.. baru teringat. Belum di 'bookmark' dan disimpan didalam blog. Iskk.. resepi sedap rugi kalau tak simpan. Lainlah kalau hari-hari buat bolehlah ingat. Ni cuba setahun sekali je kot? hehe

Saja nak cuba cookies yang berperisa coklat. Sebab tahu kat rumah ni semua hantu coklat. Yang paling famous masa raya ialah Almond London. Teringin nak buat, tapi cara buatnya boleh tahan juga renyahnya. Baik buat ala-ala famous amos. Ceduk je guna sudu. Tak pun gentel bulat-bulat. Haa, jimat masa, mudah dan sedap!!

Resepi asal ku peroleh dari belog Kak Azie. Boleh dikatakan saya suka cuba resepi dari belog beliau (selain kak Madihaa, dan Kak Ita Masam Manis). Otai-otai masakan pujaan iolsss tau.. Hikhik. 

Jom semak resepi. Untuk simpanan sendiri, dan dikongsi untuk dicuba oleh rakan-rakan di luar sana juga. Budak kecik suka sangat makan kukis coklat ni. Hafiey pun gemar. Lepas satu, satu dimakannya. Antara yang terlaris di hari raya =)

RESEPI COOKIES ALA FAMOUS AMOS
Sumber Asal: Azie Kitchen
Olahan: Rynahakimi




Bahan A

  • 1/4 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan mentega (~+75 gm)
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1 biji telur gred B
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 sb susu segar @ susu tepung
  • 1/2 sk vanilla extract



Bahan B

  • 2 cawan tepung gandum (di ayak)
  • 1 sb serbuk koko (di ayak)
  • 1 sb tepung jagung (di ayak)
  • 1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1/2 cawan walnut cincang/almond nib (saya tambah serbuk hazelnut sbg ganti walnut)
  • 1 cawan semi sweet chocolate chips


Cara cara:

  1. Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 
  2. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.
  3. Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.

Nota:

1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang menghasilkan 100 biji)

2) Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan 

3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.
 ----------------------------------------------------------------------------------

Resepi & petua ini dikongsi oleh Kak Azie di belog beliau *LINK*. Ada gambar step by step lagi. Thanks kak Azie share resepi yang best ni. Boleh cuba bila-bila masa, tak semestinya waktu raya sahaja. Buat kudap-kudapan semasa tonton TV pun boleh. Pastu kalau gemukss jangan banyak cekadak.. kikiki

Bye.. jumpa lagi ya ;)

RYNAHAKIMI

Monday, August 25, 2014

Potluck Nasi Dagang Terengganu

Assalamualaikum wbt

Seperti yang telah dinyatakan dalam entry lepas, maka hari ini selesailah sudah sesi masak memasak untuk potluck jamuan raya encik kimiey. Bangun seawal 4 pagi nak kukus nasi dagang sebanyak 3 kilo. Pancit mak nokss. Hahaha

Biarlah gambar berkata-kata. Nak resepi? Pun dah dikonsgi di entry yang lalu. Boleh klik SINI kalau nak resepi ye :)


Proses meng'arung' untuk kali pertama (santan cair)

Dah siap

Gulai ayam (atas) dan gulai ikan (bawah)

Maaf atas kecomotan bekas itu..hehe

Tak sempat nak posing. Kejar masa, pukul 8am dah nak kena hidang. Ambil gambar ala kadar aje. Sebagai kenangan la kononnya. Ehee.. Juadah ni bajet untuk 30 orang makan. Tak tahulah cukup ke tidak. Harapnya semua dapat merasa la ya. Setahun sekali masak nasi dagang uolss. Hehe

Ok, nak merehatkan badan dan minda sekejap. Recharge energy sebelum sambung kerja-kerja rumah yang lainnya. Jumpa lagi :)


RYNAHAKIMI

Thursday, August 21, 2014

Nasi Dagang Terengganu


Asalamualaikum wbt

Hari ni kita berdagang ya. Hihi. Isnin minggu depan ada potluck untuk ofismate encik kimiey. Potluck geng warden merangkap guru-guru MRSM Parit. Pakat request encik kimiey sediakan nasi dagang untuk potluck nanti. Maka, yang jadi tukang masaknya haruslah daku. Hukhuk.. Terkono dennn..hihi

Sebab tu jugalah gigih mencari periuk kukusan besar untuk tujuan jamuan nanti. Hajatnya nak buat nasi dagang Terengganu kerana beras wangi lebih senang dicari berbanding beras nasi dagang Kelantan. Maklumlah di perantauan. Melainkan dari awal memang beli stok banyak2 dari kampung. Itu lebih senang. Masalahnya last minutes baru tahu kena menasik dagangkan diri. Wakakak. Merepek sudahh..Kikiki

Oleh kerana daku tak pernah masak nasi dagang Terengganu, hari ini ku cuba resepi yang sedap ini. Sebagai persediaan untuk hari Isnin nanti. Sesi percubaan la kononnya. Kihkih.. Ingat susah, rupa-rupanya sama je dengan resepi nasi dagang Kelantan style. Cuma beras yang berbeza. Kaedah masakan gulai pun tak sama. Tapi aroma nasi dagang tetap senada giteww. 



Ada sahabat yang PM nak resepi. Amboi.. tak sabar2 mak2 jemah sekalian. Ekekeke. Yang bertanya tu memang one of my best friend yang gemar makan nasi dagang. Ala, zaman sekarang tak susah. Nak cuba apa-apa resepi google je. Gerenti jumpa. Pandai-pandai cari yang berkenan di hati. Boleh disesuaikan dengan bahan-bahan yang dah sedia ada di dapur kita. Memasak itu mudah jika disertai dengan hati yang ikhlas dan gembira. Sape setuju say aiiiii.. hihi

Jom semak resepi. Penting untuk rujukanku pada masa hadapan =)

RESEPI NASI DAGANG TERENGGANU
Sumber: *Link*

Bahan-bahan
  • Beras wangi siam 1 kg
  • Beras pulut 300g (4 cawan beras siam: 1 cawan beras pulut)
  • Santan cair semangkuk (boleh tambah jika kurang)
  • Santan pekat semangkuk (300L) -tambah jika kurang
  • 5-6 ulas bawang merah-mayang
  • 3-4 ulas bawang putih-mayang
  • 3cm halia -mayang halus
  • Satu sudu kecil halba
* Masak santan pekat bersama-sama bawang merah, bawang putih dan halia. Ini untuk memastikan nasi tahan lama dan tak mudah basi.

Cara-cara
  1. Rendam beras pulut dan beras wangi semalaman bersama2 halba (daku rendam 3 jam)
  2. Bersihkan beras yang direndam, kemudian toskan.
  3. Panaskan periuk pengukus.. Bila dah mendidih, letak beras yang dah ditos tadi
  4. Kukus selama 15-20 minit.. Then keluarkan dan masukkan dalam besen/bekas besar.. Tuang santan cair dan kacau rata.
  5. Kukus lagi selama 20-25 minit..
  6. Sekali lagi keluarkan nasi yang dikukus lagi dan masukkan ke dalam bekas besar/besen..
  7. Masukkan pula santan pekat (yang dimasak seketika dengan bawang merah, bwg putih, halia, halba).
  8. Gaul rata dan kukus lagi *anggaran 5-10 minit*
  9. Bila dah masak, masukkan dalam bekas yang sesuai. (sedap dimakan dengan gulai ikan tongkol/gulai udang dan gulai ayam darat)



RESEPI GULAI IKAN TONGKOL TERENGGANU
Sumber: Ibu tercinta =)




Bahan-bahan

  • 2-3 Ikan tongkol/aya hitam secukupnya (aya tenggiri) - Rebus dengan asam keping, lengkuas, garam dan sedikit gula nisan/melaka.
  • Rempah gulai ikan dijadikan pes (ku guna cap Babas je..hihi)
  • 3 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1-2 inci halia*
  • 1  inci lengkuas*
  • 1 sudu kecil jintan manis*
  • 1 sudu kecil jintan putih*
  • 1 sudu besar ketumbar*
  • Kunyit hidup*
  • 20 tangkai cili kering yang direbus*
  • 5 biji cili hijau
  • 5 biji cili merah
  • 10 biji cilipadi
  • Gula nisan 1 1/2 keret (lebihkan jika suka manis)
  • Garam secukupnya
  • Santan dari 2 biji kelapa (ku guna 2 kotak)
  • 1-2 s/b kerisik
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 sudu kecil halba
  • 1-2 batang timun dipotong
  • 2 keping asam gelugur/asam keping
*Kisar bahan bertanda (*)

 Cara-cara
  1. Masak santan dengan api sederhana hingga mendidih dan pecah minyak.
  2. Masukkan bahan yang dikisar, pes rempah ikan, kayu manis, kerisik, dan halba. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan yang telah direbus. Masukkan juga air rebusan ikan untuk rasa kuah yang lebih sedap.
  4. Biarkan menggelegak seketika (supaya masin/masam ikan sebati dalam kuah)
  5. Rasakan kuah. Masa ni, kuah memang sudah ada sedikit masam, dan masin dari air rebusan tadi. Masukkan gula nisan, garam dan asam keping secukup rasa. Masukkan juga cili hijau, cili merah, timun dan cilipadi
  6. Masak lagi hingga santan pekat.
  7. Siap dan boleh dihidangkan.


Lain orang lain kaedahnya. Ku lebih suka kaedah sekali harung. Haha. Kalau rajin, tunggulah hingga benar-benar pecah minyak. Tapi saya buh bahan kisar selepas santan mendidih beberapa minit. Gulai ni kita masak lama untuk pastikan ia benar-benar sebati dengan ikan. So, memang akan pecah minyak dan pekat.

Kuah gulai ikan untuk nasi dagang biasanya dimasak manis. Tapi kumasak seperti biasa. Dan rasanya tak jauh beza dengan gulai ikan yang ku dah biasa buat. Sedap dan 'jelira' yang amat. Hehe. Sesuai untuk nasi dagang Terengganu ni. Hidangkan juga dengan acar timun. Potong timun, carrot, bawang besar dan cili merah.  Kemudian rasakan dengan garam, cuka dan gula. Biar balance rasa masam masin manisnya. Gerenti lebih mengancam nasi dagang anda. Gandingan meletopp gitu. Ehe


Ok, sekian dulu. Dah lama tak menaip panjang. Jumpa lagi di lain 'entry' ya. Babaii dan selamat mencuba!! *Fefeeling chef la pulak. wakakak *


RYNAHAKIMI

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...