.::Sahabat Maya::.

Friday, October 7, 2011

Nasi Bukhari Daging

Tengah konpius nih.. nasi bukhari daging ni same ke degan nasi tomato daging?? Ke adik beradik nasi daging?? Hari tu pernah buat nasi bukhari ayam.. Tapi more to nasi beriani kaedahnya.. kali ni guna perencah faiza yang dijual kat supermarket.. encik suami nak makan nasi pelik2.. taknak nasi putih.. haha..wujud ke nasi pelik?? pandai2 aje bagi nama ye

Ni perencah yang aku guna.. Guna sikit aje.. Bukan masak sekilo beras weh.. ngeeee...



Godek2 resepi ni kat tenet, ade yang panggil nasi daging (if guna daging la kan).. Jumpa resepi kat page mamaIris, lebih kurang jugak resepinya.. So, betulla kot nasi bukhari, nasi daging dan nasi tomato daging adalah entiti yang sama.. heuheu.. gigih aku wat research resepi ni kan... =P

Jom semak resepi nasi bukhari daging ni.. Banyak version resepinya kalau cari kat tenet.. Aku ikut kaedah buat nasi tomato aje.. Plus lebihkan tomato dan guna perencah kat atas tu..




RESEPI NASI BUKHARI DAGING

Bahan-bahan
  • 3 pot beras basmathi (aku guna beras mesia je..hehe)
  • 300g daging-rebus hingga empuk dengan bwg putih dan halia tumbuk
  • 2 biji tomato-blend
  • 1-2 s/b tomato puri
  • 1 labu bwg besar-kisar
  • 3 ulas bawang putih-kisar
  • 1 in halia-kisar
  • kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga
  • 2 s/b rempah nasi bukhari faiza
  • 2 s/b susu cair
  • secubit garam
  • simpulan daun pandan
  • Marjerin untuk menumis
Cara-cara
  1. Bersihkan beras, toskan.
  2. Dalam kuali berasingan, tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan pelaga.. Bila dah wangi, masukkan semua bahan kisar (tomato, bawang putih, halia dan bawang besar) dan rempah faiza
  3. Bila dah pecah minyak, masukkan susu cair, dan tomato puri.. kacau lagi..
  4. Kemudian bolehlah masukkan air rebusan daging dan garam.. Kacau rata..
  5. Masukkan pula beras.. Then alihkan ke dalam rice cooker.. masak macam biasa
  6. Lepas 5-7 minit, masukkan daging rebus yang dah dipotong-saiz ikut suka.
  7. Bila air dah kering, masukkan kismis dan bawang goreng.. kacau rata
  8. Biarkan hingga masak.. Siap!!
Senang aje.. sama macam masak nasi tomato jugak.. make sure nasi dikacau rata masa masukkan kismis dan bwg goreng tu.. Masa ni nasi jadi berkerak sebab bahan2 yang kita tumis tadi..



Nasi ni sesuai dihidangkan dengan pajeri nenas, kurma ayam, gulai dan sebagainya.. Tapi aku ikut cara MamaIris.. Nak cicah daging tu dengan air asam je.. malas nak masak kuah lain..heheh




Yang tu  sebenarnya air asam untuk ikan bakar (tak amik pon gamba..rupe tak semenggah..haha).. Jadi boleh jugak wat cicah daging tu kan.. nasi tu memang dah ada rasa tersendiri..sedap dimakan begitu sahaja.. Btw, suami tak suka air asam yang guna asam jawa.. Entah kenapa.. mebi dia imagine asam jawa yang diramas2 gitewww... haha.. Nak air asam yang guna asam limau aje.. Kita ikutkan jela kehendak beliau.. Selera dia kan..hehe


lagi


dannnnnn lagi

Sekian dulu... ada masa update lagi.. Babaii (^_^)



6 comments:

cik cek said...

Ryna....

WoW!...Nasi Bukhari...nak rasa sepinggan... :D

RynaHakimi said...

@cik cek
meh nak poskan..hehehe.. rindu la kat cik cek.. semoga akak cepat2 sembuh ye =)

Marniey said...

sedopp nya

RynaHakimi said...

@Marniey
nanti cubalah marniey :)

So Shy Lady said...

boleh la cuba nih....tp hri ni ingat nk buat ns ayam ringkas jer!


doa jgn putus ye ryna agar dkurniakn baby comey klak. minum susu byk2 n buah kurma.

RynaHakimi said...

@SSL
thanks kak..tula, belum ade rezeki lagi..tq bagi tips tu..insyaAllah akan diamalkan =)

Friday, October 7, 2011

Nasi Bukhari Daging

Tengah konpius nih.. nasi bukhari daging ni same ke degan nasi tomato daging?? Ke adik beradik nasi daging?? Hari tu pernah buat nasi bukhari ayam.. Tapi more to nasi beriani kaedahnya.. kali ni guna perencah faiza yang dijual kat supermarket.. encik suami nak makan nasi pelik2.. taknak nasi putih.. haha..wujud ke nasi pelik?? pandai2 aje bagi nama ye

Ni perencah yang aku guna.. Guna sikit aje.. Bukan masak sekilo beras weh.. ngeeee...



Godek2 resepi ni kat tenet, ade yang panggil nasi daging (if guna daging la kan).. Jumpa resepi kat page mamaIris, lebih kurang jugak resepinya.. So, betulla kot nasi bukhari, nasi daging dan nasi tomato daging adalah entiti yang sama.. heuheu.. gigih aku wat research resepi ni kan... =P

Jom semak resepi nasi bukhari daging ni.. Banyak version resepinya kalau cari kat tenet.. Aku ikut kaedah buat nasi tomato aje.. Plus lebihkan tomato dan guna perencah kat atas tu..




RESEPI NASI BUKHARI DAGING

Bahan-bahan
  • 3 pot beras basmathi (aku guna beras mesia je..hehe)
  • 300g daging-rebus hingga empuk dengan bwg putih dan halia tumbuk
  • 2 biji tomato-blend
  • 1-2 s/b tomato puri
  • 1 labu bwg besar-kisar
  • 3 ulas bawang putih-kisar
  • 1 in halia-kisar
  • kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga
  • 2 s/b rempah nasi bukhari faiza
  • 2 s/b susu cair
  • secubit garam
  • simpulan daun pandan
  • Marjerin untuk menumis
Cara-cara
  1. Bersihkan beras, toskan.
  2. Dalam kuali berasingan, tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan pelaga.. Bila dah wangi, masukkan semua bahan kisar (tomato, bawang putih, halia dan bawang besar) dan rempah faiza
  3. Bila dah pecah minyak, masukkan susu cair, dan tomato puri.. kacau lagi..
  4. Kemudian bolehlah masukkan air rebusan daging dan garam.. Kacau rata..
  5. Masukkan pula beras.. Then alihkan ke dalam rice cooker.. masak macam biasa
  6. Lepas 5-7 minit, masukkan daging rebus yang dah dipotong-saiz ikut suka.
  7. Bila air dah kering, masukkan kismis dan bawang goreng.. kacau rata
  8. Biarkan hingga masak.. Siap!!
Senang aje.. sama macam masak nasi tomato jugak.. make sure nasi dikacau rata masa masukkan kismis dan bwg goreng tu.. Masa ni nasi jadi berkerak sebab bahan2 yang kita tumis tadi..



Nasi ni sesuai dihidangkan dengan pajeri nenas, kurma ayam, gulai dan sebagainya.. Tapi aku ikut cara MamaIris.. Nak cicah daging tu dengan air asam je.. malas nak masak kuah lain..heheh




Yang tu  sebenarnya air asam untuk ikan bakar (tak amik pon gamba..rupe tak semenggah..haha).. Jadi boleh jugak wat cicah daging tu kan.. nasi tu memang dah ada rasa tersendiri..sedap dimakan begitu sahaja.. Btw, suami tak suka air asam yang guna asam jawa.. Entah kenapa.. mebi dia imagine asam jawa yang diramas2 gitewww... haha.. Nak air asam yang guna asam limau aje.. Kita ikutkan jela kehendak beliau.. Selera dia kan..hehe


lagi


dannnnnn lagi

Sekian dulu... ada masa update lagi.. Babaii (^_^)



6 comments:

cik cek said...

Ryna....

WoW!...Nasi Bukhari...nak rasa sepinggan... :D

RynaHakimi said...

@cik cek
meh nak poskan..hehehe.. rindu la kat cik cek.. semoga akak cepat2 sembuh ye =)

Marniey said...

sedopp nya

RynaHakimi said...

@Marniey
nanti cubalah marniey :)

So Shy Lady said...

boleh la cuba nih....tp hri ni ingat nk buat ns ayam ringkas jer!


doa jgn putus ye ryna agar dkurniakn baby comey klak. minum susu byk2 n buah kurma.

RynaHakimi said...

@SSL
thanks kak..tula, belum ade rezeki lagi..tq bagi tips tu..insyaAllah akan diamalkan =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...