Saturday, May 14, 2011

Western la pulok!!

Hari ni buang tebiat sat makan western food untuk lunch.. Padahal perut nasi.. Tak sampai 3 jam, kompem perut berdangdut mintak nasi..heheh

Tapi, demi encit suami yang mengidam nak makan mashed potato, ku turutkan seleranya.. Dari nak makan mashed potato je, aku tambah Grilled BBQ Chicken with black pepper sauce.. Tapi ni malaysian's style la.. Takdela western mane pon..huhu




Ayam tu masak la BBQ macam biasa.. Perap dengan rempah2nya.. Kalau my style, buh je apa yang ada kat rumah ni.. Let's share =)

Ayam BBQ

Bahan2
  • Ayam secukupnya-saiz ikut suka
  • 2s/b serbuk jintan putih
  • 2s/b serbuk jintan manis
  • 1s/b serbuk lada hitam
  • Sedikit serbuk kari
  • Sedikit kicap
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos manis
  • Sedikit garam-tak buh pun takpe sebab nanti makan ngn gravy tu

Cara2
  1. Bersihkan ayam..Perap dengan semua bahan di atas selama 3 jam (lagi lama lagi bagus).. 
  2. Then bolehla di bakar/panggang/grill sampai masak
Untuk blackpepper sauce/gravy tu, dah pernah share hari tu.. tapi yang tu resepi chicken chop la..Tapi kaedahnya same je..

Sos Lada Hitam

Bahan2
  • 1 s/b lada hitam yg ditumbuk-serbuk pun boleh
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • Sedikit sos lada hitam
  • sedikit sos manis
  • sedikit sos tomato
  • Sedikit kicap pekat
  • Bancuhan tepung jagung
  • Air secukupnya
Cara2
  1. Tumis bawang putih dan lada hitam yg dah ditumbuk
  2. Bila dah garing. masukkan semua bahan dia atas kecuali bancuhan tepung..
  3. Masukkan juga air secukupnya.. Bila menggelegak, rasakan kuah.. kalau kurang masin, tambah garam.
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah pekat. Siap
  5. Sebenarnya orang guna worcestershire sauce..tapi hentam buh kicap je..hehe
Untuk mashed potato pula, sila ke sini ye kalau nak tengok resepi.. Adeh..tak larat nak menaip *padahal malas* hehe =P

Potato wedges tu goreng je la macam mane pun..Goreng dengan sedikit tepung pun sedap.. Ingat nak buat coleslaw, tapi mayonis takdak pulak.. Celur lobak merah kejap, pastu makan dengan gravy tu.. Perghhh..sedappppp... Hehe.. *sedap bagi tekak aku la..hehe*



Selamat menjamu mata ye semua.. Hehe..statement kejam.. Bolehla cuba bagi sape2 yang tak cukup bahan kat umah tu.Guna je ape yang ade dalam kabinet dapo tu, gerenti menjadi punya.. Sedap pun sedap.. hehe..

Okeh, jumpa lagi ye kawan2.. Babbaiiiiii  (^___^)


10 comments:

Azariah Kamis said...

sedapnya.....
:)

RynaHakimi said...

@Azariah
jangan lupa cuba ye =)

kakchik@ella said...

wah ryna .. mcm best je. rajinnya ..

~SYAZ~ said...

fuhhh!!
sedap siot..
ha;ah..mmg dpt jamu mata jelah gamaknye..
sabojelah..huhuhu

RynaHakimi said...

@kakchik@ella
tak la rajin pun akak..suami request suh masak..hehe =)

@Syaz
Kalau syaz duk sebelah umah akak, mesti akak dah huluq sket kat syaz..hehe =)

mama_iris said...

kalo tabur dried oregano pon sedaaapp.....

nur easy said...

saja la tu kan.. bila nak post ke sini tu..hehe

RynaHakimi said...

@mama_iris
oregano?? wow..idea menarik tu..nanti bleh cuba..hehe =)

@nur easy
kalau pos,sampai sane kompem dah basi..hehe =P

cik aisha said...

dtg cni msti terliur.....:)

RynaHakimi said...

@cik aisha
Ish2..tula, sape suh datang malam2 ni..kaang dah takleh tido kelaparan..hehe..kalau terliur, cuba la resepi tu nanti..tapi tak gerenti la sedap ke tak..hehe =P

Saturday, May 14, 2011

Western la pulok!!

Hari ni buang tebiat sat makan western food untuk lunch.. Padahal perut nasi.. Tak sampai 3 jam, kompem perut berdangdut mintak nasi..heheh

Tapi, demi encit suami yang mengidam nak makan mashed potato, ku turutkan seleranya.. Dari nak makan mashed potato je, aku tambah Grilled BBQ Chicken with black pepper sauce.. Tapi ni malaysian's style la.. Takdela western mane pon..huhu




Ayam tu masak la BBQ macam biasa.. Perap dengan rempah2nya.. Kalau my style, buh je apa yang ada kat rumah ni.. Let's share =)

Ayam BBQ

Bahan2
  • Ayam secukupnya-saiz ikut suka
  • 2s/b serbuk jintan putih
  • 2s/b serbuk jintan manis
  • 1s/b serbuk lada hitam
  • Sedikit serbuk kari
  • Sedikit kicap
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos manis
  • Sedikit garam-tak buh pun takpe sebab nanti makan ngn gravy tu

Cara2
  1. Bersihkan ayam..Perap dengan semua bahan di atas selama 3 jam (lagi lama lagi bagus).. 
  2. Then bolehla di bakar/panggang/grill sampai masak
Untuk blackpepper sauce/gravy tu, dah pernah share hari tu.. tapi yang tu resepi chicken chop la..Tapi kaedahnya same je..

Sos Lada Hitam

Bahan2
  • 1 s/b lada hitam yg ditumbuk-serbuk pun boleh
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • Sedikit sos lada hitam
  • sedikit sos manis
  • sedikit sos tomato
  • Sedikit kicap pekat
  • Bancuhan tepung jagung
  • Air secukupnya
Cara2
  1. Tumis bawang putih dan lada hitam yg dah ditumbuk
  2. Bila dah garing. masukkan semua bahan dia atas kecuali bancuhan tepung..
  3. Masukkan juga air secukupnya.. Bila menggelegak, rasakan kuah.. kalau kurang masin, tambah garam.
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah pekat. Siap
  5. Sebenarnya orang guna worcestershire sauce..tapi hentam buh kicap je..hehe
Untuk mashed potato pula, sila ke sini ye kalau nak tengok resepi.. Adeh..tak larat nak menaip *padahal malas* hehe =P

Potato wedges tu goreng je la macam mane pun..Goreng dengan sedikit tepung pun sedap.. Ingat nak buat coleslaw, tapi mayonis takdak pulak.. Celur lobak merah kejap, pastu makan dengan gravy tu.. Perghhh..sedappppp... Hehe.. *sedap bagi tekak aku la..hehe*



Selamat menjamu mata ye semua.. Hehe..statement kejam.. Bolehla cuba bagi sape2 yang tak cukup bahan kat umah tu.Guna je ape yang ade dalam kabinet dapo tu, gerenti menjadi punya.. Sedap pun sedap.. hehe..

Okeh, jumpa lagi ye kawan2.. Babbaiiiiii  (^___^)


10 comments:

Azariah Kamis said...

sedapnya.....
:)

RynaHakimi said...

@Azariah
jangan lupa cuba ye =)

kakchik@ella said...

wah ryna .. mcm best je. rajinnya ..

~SYAZ~ said...

fuhhh!!
sedap siot..
ha;ah..mmg dpt jamu mata jelah gamaknye..
sabojelah..huhuhu

RynaHakimi said...

@kakchik@ella
tak la rajin pun akak..suami request suh masak..hehe =)

@Syaz
Kalau syaz duk sebelah umah akak, mesti akak dah huluq sket kat syaz..hehe =)

mama_iris said...

kalo tabur dried oregano pon sedaaapp.....

nur easy said...

saja la tu kan.. bila nak post ke sini tu..hehe

RynaHakimi said...

@mama_iris
oregano?? wow..idea menarik tu..nanti bleh cuba..hehe =)

@nur easy
kalau pos,sampai sane kompem dah basi..hehe =P

cik aisha said...

dtg cni msti terliur.....:)

RynaHakimi said...

@cik aisha
Ish2..tula, sape suh datang malam2 ni..kaang dah takleh tido kelaparan..hehe..kalau terliur, cuba la resepi tu nanti..tapi tak gerenti la sedap ke tak..hehe =P

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...