Wednesday, January 19, 2011

Dinner: Black Pepper Chicken Chop (^_^)



Entry resepi lagi!! Huhu..semangat memasak memang berkobar2 semenjak dua menjak ni. Of coz la masak untuk encik suami. Chicken chop ni pun his request. I diet, i tak makan. Tapi aku curi sikit je yang dalam pinggan encik suami. Sikit ke?? banyak la jugak. Hahaha..Diet kunun..Buweksss!!

Suka buat chicken chop ni sebab senang sangat2. Takla masak beriya pun. Takde penggunaan Worcestershire sauce pon. Gune sos lada hitam, campak2 siap. Kalau kat kedai mahunya belas2 hengget. Buat sendiri berbaloi la. Seme ni idea dari kak fzi. Terliur tengok resepi beliau yang memang marvelous. Idea asal dari sini ye. Suami pun suka, sebab dia ni penggemar western food. Tq kak fzi ye =)



Ade penambahan coleslaw & garlic mashed potato. Guna sos yang same je..Nak menyenangkan hidup. .Ehe..Owh. coleslaw tak kelihatan dalam gamba sebab sistem lighting yang tak betol (yo la tu)..huhu..Yang kelakarnya masa tengah buat sos tu, aku mintak hubby hulurkan kicap. Dia ambik cuka and tuang dalam periuk sos tu. Aiseymen..botol same kaler ngan kicap daaa..Risau dia takut effect kat kuah tu. Aku bantai gelak.Muahahahaha.. Rilek la abang. Takpe eh, memang kena masam sket pun kuah ni. Dun gelabah okey. Ngehehe. Okey, jom semak resepi (^_^)


Resepi Asal: Fz menu (http://fzmenu.blogspot.com)
Olahan: RynaHakimi@wanryna

BAHAN-BAHAN

UNTUK AYAM
  • Isi ayam tanpa tulang-khas untuk chicken chop (cari kat pasar kompem ade)
  • 2 ulas bawang putih tumbuk 
  • Serbuk lada hitam
  • Tepung serbaguna+tepung ubi
  • 1 biji putih telur
CARA-CARA
  1. Perap ayam dengan sedikit garam dan bawang putih selama 30min-1jam
  2. Gaulkan dgn telur putih
  3. Masukkan dalam tepung dan gaul rata
  4. Goreng dlm minyak panas hingga garing
  5. Angkat dan ketepikan
COLESLAW
  • Kubis dan lobak merah-potong kecil2/dadu
  • Mayonis+sedikit garam
CARA-CARA
  1. Gaul rata semua bahan.
  2. Siap!!
GARLIC MASHED POTATO
  • 4 biji kentang-kupas kulit
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1/2 s/bmayonis
  • 1-2 s/b susu sejat IDEAL/susu segar pon boleh
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit garam
CARA-CARA
  1. Rebus kentang dengan bawang putih + sedikit garam hingga empuk
  2. Kemudian lenyek hingga hancur bersama2 dengan semua bahan di atas. Aku lenyek guna botol sos je. tapi make sure bersih dan suci la ye.
  3. Gaul rata dan lenyek hingga gebu
SOS
  • 1 sudu serbuk lada hitam
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 4 s/b sos lada hitam
  • 2 s/b sos tomato
  • 3 s/b kicap manis-untuk warna yang lebih gelap
  • Sedikit air (anggaran 1 cawan)
  • 1 s/b tepung gandum-bancuh dgn air (utk pekatkan kuah)

CARA-CARA
  1. Tumis bawang putih+serbuk lada hitam. Jangan terlampau garing
  2. Masukkan air, dan semua bahan2 di atas. Rasakan kuah. kalau kurang, tambahla ape yang patut. hehe
  3. Last sekali, masukkan bancuhan tepung gandum.
  4. Siap dan bolehlah dicurahkan atas ayam dan mashed potato tadi.
* Untuk hiasan, letakla salad, tomato dan carrot. Aku ade tomato je. Hehe. Kentang wedges tu goreng dgn tepung dan goreng hingga garing. Terpulangla pd citarasa masing2. Kalau masak style resepi asal kak Fzi pun sedap jugak. Selamat mencuba ye kawan2 (^_^)






5 comments:

fathiah said...

perhhhh... meleleh air liur den :)

Faa Niza said...

sedapnya, tiba tiba lapar, walaupun lepas breakfast dah! nak try lah nanti ;)

Wan Ryna said...

@fathiah: Memang sedap..gne ape yg ade kat umah je..kompem jadik..hehe..cube tau

@FaaNiza: Cube la..memang senang giler.ngehehe..rase pun lebey kurang ngn kedai je.masak sendiri lagik puas hati.ehe

fzi said...

Salam Ryna...
Ohh mabeles nampak chicken cop Ryna.. nnt akak nak ikut stail olahan Ryna pulak ek...hehe.. siap ada coleslaw ngan garlic mashed potato lagi tuh, mesti lagi terangkat..hihi
Tenkiu Ryna.. :))

Wan Ryna said...

@kak Fzi: Saje ngengade nak makn coleslaw n kentang putar tu..hehe.kalo kat kedai kompem mahal..wat sendiri tak payah mane pon. tapi siyes kreatif la akak ni. Suke style akak masak. Simple, tapi kompem sodap!! =)

Wednesday, January 19, 2011

Dinner: Black Pepper Chicken Chop (^_^)



Entry resepi lagi!! Huhu..semangat memasak memang berkobar2 semenjak dua menjak ni. Of coz la masak untuk encik suami. Chicken chop ni pun his request. I diet, i tak makan. Tapi aku curi sikit je yang dalam pinggan encik suami. Sikit ke?? banyak la jugak. Hahaha..Diet kunun..Buweksss!!

Suka buat chicken chop ni sebab senang sangat2. Takla masak beriya pun. Takde penggunaan Worcestershire sauce pon. Gune sos lada hitam, campak2 siap. Kalau kat kedai mahunya belas2 hengget. Buat sendiri berbaloi la. Seme ni idea dari kak fzi. Terliur tengok resepi beliau yang memang marvelous. Idea asal dari sini ye. Suami pun suka, sebab dia ni penggemar western food. Tq kak fzi ye =)



Ade penambahan coleslaw & garlic mashed potato. Guna sos yang same je..Nak menyenangkan hidup. .Ehe..Owh. coleslaw tak kelihatan dalam gamba sebab sistem lighting yang tak betol (yo la tu)..huhu..Yang kelakarnya masa tengah buat sos tu, aku mintak hubby hulurkan kicap. Dia ambik cuka and tuang dalam periuk sos tu. Aiseymen..botol same kaler ngan kicap daaa..Risau dia takut effect kat kuah tu. Aku bantai gelak.Muahahahaha.. Rilek la abang. Takpe eh, memang kena masam sket pun kuah ni. Dun gelabah okey. Ngehehe. Okey, jom semak resepi (^_^)


Resepi Asal: Fz menu (http://fzmenu.blogspot.com)
Olahan: RynaHakimi@wanryna

BAHAN-BAHAN

UNTUK AYAM
  • Isi ayam tanpa tulang-khas untuk chicken chop (cari kat pasar kompem ade)
  • 2 ulas bawang putih tumbuk 
  • Serbuk lada hitam
  • Tepung serbaguna+tepung ubi
  • 1 biji putih telur
CARA-CARA
  1. Perap ayam dengan sedikit garam dan bawang putih selama 30min-1jam
  2. Gaulkan dgn telur putih
  3. Masukkan dalam tepung dan gaul rata
  4. Goreng dlm minyak panas hingga garing
  5. Angkat dan ketepikan
COLESLAW
  • Kubis dan lobak merah-potong kecil2/dadu
  • Mayonis+sedikit garam
CARA-CARA
  1. Gaul rata semua bahan.
  2. Siap!!
GARLIC MASHED POTATO
  • 4 biji kentang-kupas kulit
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1/2 s/bmayonis
  • 1-2 s/b susu sejat IDEAL/susu segar pon boleh
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit garam
CARA-CARA
  1. Rebus kentang dengan bawang putih + sedikit garam hingga empuk
  2. Kemudian lenyek hingga hancur bersama2 dengan semua bahan di atas. Aku lenyek guna botol sos je. tapi make sure bersih dan suci la ye.
  3. Gaul rata dan lenyek hingga gebu
SOS
  • 1 sudu serbuk lada hitam
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 4 s/b sos lada hitam
  • 2 s/b sos tomato
  • 3 s/b kicap manis-untuk warna yang lebih gelap
  • Sedikit air (anggaran 1 cawan)
  • 1 s/b tepung gandum-bancuh dgn air (utk pekatkan kuah)

CARA-CARA
  1. Tumis bawang putih+serbuk lada hitam. Jangan terlampau garing
  2. Masukkan air, dan semua bahan2 di atas. Rasakan kuah. kalau kurang, tambahla ape yang patut. hehe
  3. Last sekali, masukkan bancuhan tepung gandum.
  4. Siap dan bolehlah dicurahkan atas ayam dan mashed potato tadi.
* Untuk hiasan, letakla salad, tomato dan carrot. Aku ade tomato je. Hehe. Kentang wedges tu goreng dgn tepung dan goreng hingga garing. Terpulangla pd citarasa masing2. Kalau masak style resepi asal kak Fzi pun sedap jugak. Selamat mencuba ye kawan2 (^_^)






5 comments:

fathiah said...

perhhhh... meleleh air liur den :)

Faa Niza said...

sedapnya, tiba tiba lapar, walaupun lepas breakfast dah! nak try lah nanti ;)

Wan Ryna said...

@fathiah: Memang sedap..gne ape yg ade kat umah je..kompem jadik..hehe..cube tau

@FaaNiza: Cube la..memang senang giler.ngehehe..rase pun lebey kurang ngn kedai je.masak sendiri lagik puas hati.ehe

fzi said...

Salam Ryna...
Ohh mabeles nampak chicken cop Ryna.. nnt akak nak ikut stail olahan Ryna pulak ek...hehe.. siap ada coleslaw ngan garlic mashed potato lagi tuh, mesti lagi terangkat..hihi
Tenkiu Ryna.. :))

Wan Ryna said...

@kak Fzi: Saje ngengade nak makn coleslaw n kentang putar tu..hehe.kalo kat kedai kompem mahal..wat sendiri tak payah mane pon. tapi siyes kreatif la akak ni. Suke style akak masak. Simple, tapi kompem sodap!! =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...