Saturday, April 9, 2011

Jom buat cikmek molek

Senyumlah..senyumlah..ahai cik mek molek..ohoiiiii..hoiii..kekeke..terkena badi Dato' M. Daud Kilau plak.

Okeh, projek petang ni sukses..Projek buat cik mek molek..Huhu..First time cuba, okla..nak kate sedap sangat tu idok lerr..tapi rase la macam kuih cik mek yang aku biase beli tu..ehee..



Amacam, jadik tak?? Uish, kalo korang kate tak comel, mesti korang dengki nih..hehehe..Gurau2 je..Ok, jom semak resepi..Sharing is caring (^_^)

Resepi kuih cik mek molek

Bahan2

Ubi keledek kuning-5-6 ketul
1- 1 1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
Gula secukupnya

Cara2

1. Mula2 kupas dan potong ubi kepada saiz sederhana. Bersihkan



  2.Rebus keledek di dalam periuk dengan air secukupnya. masukkan sedikit garam dan gula. Tutup  periuk ketika merebus kalo nak cepat empuk.



3. Bila dah empuk, angkat dan ketepikan


4. Tumbuk semua ubi keledek yang telah  direbus tadi guna lesung batu..tumbuk sikit2 ye..hehe. Kemudian satukan dalam 1 bekas





5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut





6. Kemudian, bulatkan kecil2..leperkan, masukkan 1 sudu teh gula (kalo tak suka manis, kurangkan gula) dan bentukkan bujur memanjang (bentuk kuih cik mek la..hehe).. 

Pastikan uli betul2, kalo tak kuar plak air gula tu..

Step ni memang memerlukan kesabaran krn tepung melekat kat tangan..haih, jenuh nak abiskan seme doh tu..ehe..kalau melekat kat tangan, letak sedikit tepung gandum masa uli tu ye.

Rujuk gamba di bawah..



7. Goreng dalam minyak yang betul2 panas dengan api yang sederhana.




8. Bila dah keperang-perangan, bolehla angkat dan dihidang untuk makan petang (^_^)




Senang je kan?? Banyak dapat kuih ni bila buat sendiri..yang nak makannya 2 orang je..huhu.. 

Dah alang2 masak lebih, huluq2 la kat jiran sebelah..maafla pakcik, makcik kalo tak sedap..Saya budak baru blaja..hehe

Kepada kawan2, selamat mencuba ye..tapi kalo nak senang, beli je kat kedai 3 biji 1 ringgit..ehe...

*P/s: Rajin pulak hari ni buat resepi step by step..Oh ye, kalo nak lagi sedap letak sedikit marjerin planta mase uli doh..tapi aku tak buh sebab kat umah takde marjerin





16 comments:

Dinda Iva said...

wah...terancam tekak..tapi weekend ni iva bz..ade karnival kat area rumah..ingat nak tumpang menjual cupcakes..hehehehe..nanti free leh ar try...

RynaHakimi said...

wah, iva pandai wat cupcakes ye?? bleh la nak blaja ngn iva nanti =)

hazila said...

Salam,
Saya pun suka makan cek mek molek ni. Nak buat pun senang..

RynaHakimi said...

@hazila
Hehe..senang kan..sy first time cuba..pasni bolehla buat selalu ;)

Miss Sunshine said...

my favorite.. cek mek molek....

RynaHakimi said...

@Miss sunshine
Blehla wat ko cik abe nanti..kekeke =)

nur easy said...

comey2 cekmek ni ;)

-Sara- said...

wahh bestnya!jelesla ngn ryna nii sbb ryna pndai masak..nmpk sedapp sgt cemek molek tuu :)

RynaHakimi said...

@nur easy
montel2 macam tuan blog ni jugak..huhuhu =P

RynaHakimi said...

@Sara
Hehe..takde la sedap mane pon sara..ni standard kalo nak jual kena pk 10kali..hehe..bolehla stakat nak kenyangkan perut suami..ekeke =)

cik cek said...

Ahai cek mek molek...ahai cek mek molek....
kuih fav kak cek ni Ryna....
Agak2 Rynala ngape kuih ni diberi nama cek mek molek eek...he he

RynaHakimi said...

@cik cek
Hehe..agaknya org yang mula2 buat kuih ni nama cik mek kot..ehee.. ;P

aiman rashidd said...

sedap nya kak :)

HUHU btw thanks . dah follow akak , teruskan menulis :)

HAPPY WEEKEND

RynaHakimi said...

@aiman rashidd
Thanks ye aiman =)

aiman rashidd said...

yeaaahhhh thanks kak :)

yeahh sy doakan akak happy selalu ok .

Fadzillah said...

cek mek molek ni pun mesti beli..makan sorang je, en.suami tak gemar kuih yg manis2 ni..hihi

Saturday, April 9, 2011

Jom buat cikmek molek

Senyumlah..senyumlah..ahai cik mek molek..ohoiiiii..hoiii..kekeke..terkena badi Dato' M. Daud Kilau plak.

Okeh, projek petang ni sukses..Projek buat cik mek molek..Huhu..First time cuba, okla..nak kate sedap sangat tu idok lerr..tapi rase la macam kuih cik mek yang aku biase beli tu..ehee..



Amacam, jadik tak?? Uish, kalo korang kate tak comel, mesti korang dengki nih..hehehe..Gurau2 je..Ok, jom semak resepi..Sharing is caring (^_^)

Resepi kuih cik mek molek

Bahan2

Ubi keledek kuning-5-6 ketul
1- 1 1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
Gula secukupnya

Cara2

1. Mula2 kupas dan potong ubi kepada saiz sederhana. Bersihkan



  2.Rebus keledek di dalam periuk dengan air secukupnya. masukkan sedikit garam dan gula. Tutup  periuk ketika merebus kalo nak cepat empuk.



3. Bila dah empuk, angkat dan ketepikan


4. Tumbuk semua ubi keledek yang telah  direbus tadi guna lesung batu..tumbuk sikit2 ye..hehe. Kemudian satukan dalam 1 bekas





5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut





6. Kemudian, bulatkan kecil2..leperkan, masukkan 1 sudu teh gula (kalo tak suka manis, kurangkan gula) dan bentukkan bujur memanjang (bentuk kuih cik mek la..hehe).. 

Pastikan uli betul2, kalo tak kuar plak air gula tu..

Step ni memang memerlukan kesabaran krn tepung melekat kat tangan..haih, jenuh nak abiskan seme doh tu..ehe..kalau melekat kat tangan, letak sedikit tepung gandum masa uli tu ye.

Rujuk gamba di bawah..



7. Goreng dalam minyak yang betul2 panas dengan api yang sederhana.




8. Bila dah keperang-perangan, bolehla angkat dan dihidang untuk makan petang (^_^)




Senang je kan?? Banyak dapat kuih ni bila buat sendiri..yang nak makannya 2 orang je..huhu.. 

Dah alang2 masak lebih, huluq2 la kat jiran sebelah..maafla pakcik, makcik kalo tak sedap..Saya budak baru blaja..hehe

Kepada kawan2, selamat mencuba ye..tapi kalo nak senang, beli je kat kedai 3 biji 1 ringgit..ehe...

*P/s: Rajin pulak hari ni buat resepi step by step..Oh ye, kalo nak lagi sedap letak sedikit marjerin planta mase uli doh..tapi aku tak buh sebab kat umah takde marjerin





16 comments:

Dinda Iva said...

wah...terancam tekak..tapi weekend ni iva bz..ade karnival kat area rumah..ingat nak tumpang menjual cupcakes..hehehehe..nanti free leh ar try...

RynaHakimi said...

wah, iva pandai wat cupcakes ye?? bleh la nak blaja ngn iva nanti =)

hazila said...

Salam,
Saya pun suka makan cek mek molek ni. Nak buat pun senang..

RynaHakimi said...

@hazila
Hehe..senang kan..sy first time cuba..pasni bolehla buat selalu ;)

Miss Sunshine said...

my favorite.. cek mek molek....

RynaHakimi said...

@Miss sunshine
Blehla wat ko cik abe nanti..kekeke =)

nur easy said...

comey2 cekmek ni ;)

-Sara- said...

wahh bestnya!jelesla ngn ryna nii sbb ryna pndai masak..nmpk sedapp sgt cemek molek tuu :)

RynaHakimi said...

@nur easy
montel2 macam tuan blog ni jugak..huhuhu =P

RynaHakimi said...

@Sara
Hehe..takde la sedap mane pon sara..ni standard kalo nak jual kena pk 10kali..hehe..bolehla stakat nak kenyangkan perut suami..ekeke =)

cik cek said...

Ahai cek mek molek...ahai cek mek molek....
kuih fav kak cek ni Ryna....
Agak2 Rynala ngape kuih ni diberi nama cek mek molek eek...he he

RynaHakimi said...

@cik cek
Hehe..agaknya org yang mula2 buat kuih ni nama cik mek kot..ehee.. ;P

aiman rashidd said...

sedap nya kak :)

HUHU btw thanks . dah follow akak , teruskan menulis :)

HAPPY WEEKEND

RynaHakimi said...

@aiman rashidd
Thanks ye aiman =)

aiman rashidd said...

yeaaahhhh thanks kak :)

yeahh sy doakan akak happy selalu ok .

Fadzillah said...

cek mek molek ni pun mesti beli..makan sorang je, en.suami tak gemar kuih yg manis2 ni..hihi

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...