Monday, September 8, 2014

Kek Batik: Resepi ulangan

Assalamualaikum wbt.

Pandai buat kek batik je ke? Hahaha.. Sila sentapkan diri sendiri. Ok, kek gula hangus pun i pandai buat tau. Yang kek lain-lain tu ermmmm..ermmmm.... Nantilah nak belajar sampai lulus. Hahaha

Jujur saya tak berapa mahir mem'baking'. Siapa yang folow saya dari awal blogging tahulah sedikit sebanyak tentang saya kan. Sedikit keras tangan di situ. Tapi dalam usaha menambah baik ilmu yang sedia ada. Di mana ada kemahuan, di situ ada HIGHWAY!!! A big thanks to Kak Ita Masam Manis atas perkonsgian tips & petua hebat dalam ilmu pembuatan kek. Sungguh kagum dengan kemahiran memasak dan mem'baking' beliau.

Ok, back to the topic. Kek Batik ini saya buat semasa family gathering beberapa minggu yang lalu. Antara kek kegemaran saya dan suami juga. Cuma kini kena kurangkan intake gula. Jadi, tak bolehlah makan mengikut hawa napsu semata-mata. Hihi



Dalam banyak-banyak resepi, yang inilah paling menambat hati saya. Mungkin ada yang tak gemar guna telur, tapi bagi saya telur itu penting sebagai agen pelekat. Kalau tak, kek berderai dan tak cantik bila dipotong. Pernah kurangkan kuantiti dari 3 biji kepada 2 biji telur. Hasilnya, kek jadi berhabuk dan kering. Kuciwa hatiku..ehehe

Resepi lain juga menyebabkan kek batik teksturnya lebih keras dan ciri-ciri biskut marie yang rapuh masih kekal. Itu bukan kek, tapi biskut batik. Hehehe. Tapi apapun terpulang kepada selera si pemakannnya. Tak semestinya apa yang kita suka digemari orang lain, ye tak?? Tepuk dada tanya perut. Ehhh??

Untuk perkongsian, saya tempek resepi lama kek batik di sini. Zaman sekarang resepi dah dipelbagaikan. Kek Batik fusion gitewww. Hehe.. Boleh tambah badam tumbuk, hazel nut, atau apa sahaja yang anda gemari. :)



RESEPI KEK BATIK 

Bahan2

  • 1 paket biskut Merie (350g)
  • 250g mentega (buttercup sedap)
  • 3 biji telur
  • 1 cawan susu pekat  (saya kurangkan kpd 1/2 cup)
  • 1/2 cawan gula (saya kurangkan kpd 1/2 cup)
  • 1/2 sudu kecil nescafe
  • 1 s/b susu tepung (optional)
  • 1 cawan air panas
  • 1 botol kecil serbuk koko
  • 1 cawan milo
  • Coklat bar-untuk hiasan
  • Coklat rice
Cara2
  1. Cairkan mentega dalam kuali dan ketepikan..
  2. Dalam bekas lain, pukul telur dan gula (telur tak kembang pun tak apa..ehe).. Masukkan juga susu
  3. Masukkan serbuk koko, milo, susu tepung, nescafe dan air panas.. bancuh hingga sebati
  4. kemudian transfer ke dalam kuali yang ada mentega cair tadi.. Masak dengan api kecil dan kacau selalu (kalau tak nanti telur berketul2)
  5. Masak hingga  pekat..
  6. Last sekali, masukkan biskut merie. kacau rata..Tak payah patahkan biskut kalau nak ia berbatik dengan cun sekali..hehe..
  7. Bila dah siap, masukkan ke dalam loyang yang dah dilapik kertas minyak (buh dalam tupperware biase pun takpe).. Then, tekan sampai padat..
  8. Terbalikkan sebelum dihias dan dipotong. Taknak terbalikkan pun boleh saja. Aci potong aje dalam loyang. Kalau potong dalam tupperware kang nangessss!!!  hihi



 Untuk resepi STEP BY STEP boleh ke link ini. Yang ini saya kopipes entry lama. Memang resepi yang tak akan mengecewakan anda. 

Lagi satu tips, tak perlu patahkan biskut merie jika nak lapisan kek yang cantik memanjang. 

SELAMAT MENCUBA!! :)


RYNAHAKIMI

1 comment:

aeinna Musa said...

rasanya semua orang kata senang buat kek ni..tapi saya belom perha cuba buat sendri..hihi

Monday, September 8, 2014

Kek Batik: Resepi ulangan

Assalamualaikum wbt.

Pandai buat kek batik je ke? Hahaha.. Sila sentapkan diri sendiri. Ok, kek gula hangus pun i pandai buat tau. Yang kek lain-lain tu ermmmm..ermmmm.... Nantilah nak belajar sampai lulus. Hahaha

Jujur saya tak berapa mahir mem'baking'. Siapa yang folow saya dari awal blogging tahulah sedikit sebanyak tentang saya kan. Sedikit keras tangan di situ. Tapi dalam usaha menambah baik ilmu yang sedia ada. Di mana ada kemahuan, di situ ada HIGHWAY!!! A big thanks to Kak Ita Masam Manis atas perkonsgian tips & petua hebat dalam ilmu pembuatan kek. Sungguh kagum dengan kemahiran memasak dan mem'baking' beliau.

Ok, back to the topic. Kek Batik ini saya buat semasa family gathering beberapa minggu yang lalu. Antara kek kegemaran saya dan suami juga. Cuma kini kena kurangkan intake gula. Jadi, tak bolehlah makan mengikut hawa napsu semata-mata. Hihi



Dalam banyak-banyak resepi, yang inilah paling menambat hati saya. Mungkin ada yang tak gemar guna telur, tapi bagi saya telur itu penting sebagai agen pelekat. Kalau tak, kek berderai dan tak cantik bila dipotong. Pernah kurangkan kuantiti dari 3 biji kepada 2 biji telur. Hasilnya, kek jadi berhabuk dan kering. Kuciwa hatiku..ehehe

Resepi lain juga menyebabkan kek batik teksturnya lebih keras dan ciri-ciri biskut marie yang rapuh masih kekal. Itu bukan kek, tapi biskut batik. Hehehe. Tapi apapun terpulang kepada selera si pemakannnya. Tak semestinya apa yang kita suka digemari orang lain, ye tak?? Tepuk dada tanya perut. Ehhh??

Untuk perkongsian, saya tempek resepi lama kek batik di sini. Zaman sekarang resepi dah dipelbagaikan. Kek Batik fusion gitewww. Hehe.. Boleh tambah badam tumbuk, hazel nut, atau apa sahaja yang anda gemari. :)



RESEPI KEK BATIK 

Bahan2

  • 1 paket biskut Merie (350g)
  • 250g mentega (buttercup sedap)
  • 3 biji telur
  • 1 cawan susu pekat  (saya kurangkan kpd 1/2 cup)
  • 1/2 cawan gula (saya kurangkan kpd 1/2 cup)
  • 1/2 sudu kecil nescafe
  • 1 s/b susu tepung (optional)
  • 1 cawan air panas
  • 1 botol kecil serbuk koko
  • 1 cawan milo
  • Coklat bar-untuk hiasan
  • Coklat rice
Cara2
  1. Cairkan mentega dalam kuali dan ketepikan..
  2. Dalam bekas lain, pukul telur dan gula (telur tak kembang pun tak apa..ehe).. Masukkan juga susu
  3. Masukkan serbuk koko, milo, susu tepung, nescafe dan air panas.. bancuh hingga sebati
  4. kemudian transfer ke dalam kuali yang ada mentega cair tadi.. Masak dengan api kecil dan kacau selalu (kalau tak nanti telur berketul2)
  5. Masak hingga  pekat..
  6. Last sekali, masukkan biskut merie. kacau rata..Tak payah patahkan biskut kalau nak ia berbatik dengan cun sekali..hehe..
  7. Bila dah siap, masukkan ke dalam loyang yang dah dilapik kertas minyak (buh dalam tupperware biase pun takpe).. Then, tekan sampai padat..
  8. Terbalikkan sebelum dihias dan dipotong. Taknak terbalikkan pun boleh saja. Aci potong aje dalam loyang. Kalau potong dalam tupperware kang nangessss!!!  hihi



 Untuk resepi STEP BY STEP boleh ke link ini. Yang ini saya kopipes entry lama. Memang resepi yang tak akan mengecewakan anda. 

Lagi satu tips, tak perlu patahkan biskut merie jika nak lapisan kek yang cantik memanjang. 

SELAMAT MENCUBA!! :)


RYNAHAKIMI

1 comment:

aeinna Musa said...

rasanya semua orang kata senang buat kek ni..tapi saya belom perha cuba buat sendri..hihi

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...