Wednesday, June 15, 2011

Kek Batik



Seperti yang dijanjikan, meh nak kongsi resepi kek batik ni.. Eceehhh...macam la korang ternanti2 resepi kek budak2 ni kan..bajet ramai pengikut. heheh.. Budak skolah rendah pun pandai buat kot. Bukan ape, senang yang amat.. Nak buat kek lain, nak kena bakar pulak.. Buat je yang ni, tak banyak renyah.. =)

Tapi bahan2 untuk kek batik ni agak mahal juga.. Sekut merie skang ni dah RM.3.70 sepeket.. Butter lg, coklat, koko.. Maunya berbelas2 hengget jugak bajet,.. So, sape kate ni kek budak2? Pandai2 je..ngeh3.

Ok, moh tengok resepinya.. Ni version yang diajar oleh geng Mahallah Halimah masa kat UIA dulu.. Credit to Mcwan dan Giha atas resepi yang sedap giler nih =)


RESEPI KEK BATIK 

Bahan2
  • 1 paket biskut Merie (350g)
  • 250g mentega (buttercup sedap)
  • 3 biji telur
  • 1 cawan susu pekat 
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 sudu kecil nescafe
  • 1 s/b susu tepung
  • 1 cawan air panas
  • 1 botol kecil serbuk koko
  • 1 cawan milo
  • Coklat bar-untuk hiasan
  • Coklat rice
Cara2
  1. Cairkan mentega dalam kuali dan ketepikan..
  2. Dalam bekas lain, pukul telur dan gula (telur tak kembang pon takpe..ehe).. Masukkan juga susu
  3. Masukkan serbuk koko, milo, susu tepung, nescafe dan air panas.. bancuh hingga sebati
  4. kemudian transfer ke dalam kuali yang ada mentega cair tadi.. Masak dengan api kecil dan kacau selalu (kalau tak nanti telur berketul2)
  5. Masak hingga  pekat..
  6. Last sekali, masukkan biskut merie. kacau rata..Tak payah patahkan biskut kalau nak ia berbatik dengan cun sekali..hehe..
  7. Bila dah siap, masukkan ke dalam loyang yang dah dilapik kertas minyak (buh dalam tupperware biase pun takpe).. Then, tekan sampai padat..


    8. Bila dah sejuk,terbalikkan kek tadi.. Remove kertas minyak tu..



    9.  Then hiaslah mengikut kreativiti korang.. aku yang keras tangan nih, hias biasa2 blehla..ehe


    10. Siap!!  Simpan dalam peti sejuk.. Bila nak makan, potong ikut saiz korang suka..




Selamat mencuba (^_^)

*P/s: mencabar btol tulis entry masa nonton Nora Elena.. Taknak miss walau satu babak..eheee..

11 comments:

schaze zainn said...

wahhh..memang sedap!
dah lama tak makan.
tapi schaze pangei ni kek.hihi


new entry : Kenapa Orang Islam sembah bangunan kain hitam itu?

new segmen : 2nd Syazana Segmen - Cari Cayote Menyorok

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ryna..
mama blm pernah buat kek batik nih lagi..
Congrats dlm diam dpt menyediakan 30 bungkus nasi dipagi2 ari... Alhamdullilah kalau utk 50 org kena lah siap lagi awal...rezeki jgn di tolak :)

~SYAZ~ said...

wah!!!suka lah tengok kak ryna punya kek batik..
syaz punya tak secantik kek batik kak ryna.. ngee~~

RynaHakimi said...

@schaze
tula, simple tai sedap..like3..hehe

@mamaHawa
Kek budak2 je ni kak..sy selalu kalau buat kek mesti bantat..ade je tak kena..buta je kek ni, senang..hehe

@Syaz
Nanti syaz cuba la resepi ni plak..kompem cantik kek nanti =)

myamyza said...

copy resep ye..

RynaHakimi said...

@myamyza
Sila2..jangan segan2..hehe.. =)

myamyza said...

nak tanya ni, biskut tu bila dah masuk kuali kene kasik lembik ke keras ye?

RynaHakimi said...

@myamyza
Kasi dia lembut sikit..tp jangan sampai patah2 =)

nur easy said...

takda milo takda biskut meri. diterima x alasan xbuat kek camni? hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
kalau takde milo ok lg kot..tapi kalo takde biskut merie, tak jadi la kek batik.hehe

Semantic Sepia said...

terliuqqq ceqqqq

Wednesday, June 15, 2011

Kek Batik



Seperti yang dijanjikan, meh nak kongsi resepi kek batik ni.. Eceehhh...macam la korang ternanti2 resepi kek budak2 ni kan..bajet ramai pengikut. heheh.. Budak skolah rendah pun pandai buat kot. Bukan ape, senang yang amat.. Nak buat kek lain, nak kena bakar pulak.. Buat je yang ni, tak banyak renyah.. =)

Tapi bahan2 untuk kek batik ni agak mahal juga.. Sekut merie skang ni dah RM.3.70 sepeket.. Butter lg, coklat, koko.. Maunya berbelas2 hengget jugak bajet,.. So, sape kate ni kek budak2? Pandai2 je..ngeh3.

Ok, moh tengok resepinya.. Ni version yang diajar oleh geng Mahallah Halimah masa kat UIA dulu.. Credit to Mcwan dan Giha atas resepi yang sedap giler nih =)


RESEPI KEK BATIK 

Bahan2
  • 1 paket biskut Merie (350g)
  • 250g mentega (buttercup sedap)
  • 3 biji telur
  • 1 cawan susu pekat 
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 sudu kecil nescafe
  • 1 s/b susu tepung
  • 1 cawan air panas
  • 1 botol kecil serbuk koko
  • 1 cawan milo
  • Coklat bar-untuk hiasan
  • Coklat rice
Cara2
  1. Cairkan mentega dalam kuali dan ketepikan..
  2. Dalam bekas lain, pukul telur dan gula (telur tak kembang pon takpe..ehe).. Masukkan juga susu
  3. Masukkan serbuk koko, milo, susu tepung, nescafe dan air panas.. bancuh hingga sebati
  4. kemudian transfer ke dalam kuali yang ada mentega cair tadi.. Masak dengan api kecil dan kacau selalu (kalau tak nanti telur berketul2)
  5. Masak hingga  pekat..
  6. Last sekali, masukkan biskut merie. kacau rata..Tak payah patahkan biskut kalau nak ia berbatik dengan cun sekali..hehe..
  7. Bila dah siap, masukkan ke dalam loyang yang dah dilapik kertas minyak (buh dalam tupperware biase pun takpe).. Then, tekan sampai padat..


    8. Bila dah sejuk,terbalikkan kek tadi.. Remove kertas minyak tu..



    9.  Then hiaslah mengikut kreativiti korang.. aku yang keras tangan nih, hias biasa2 blehla..ehe


    10. Siap!!  Simpan dalam peti sejuk.. Bila nak makan, potong ikut saiz korang suka..




Selamat mencuba (^_^)

*P/s: mencabar btol tulis entry masa nonton Nora Elena.. Taknak miss walau satu babak..eheee..

11 comments:

schaze zainn said...

wahhh..memang sedap!
dah lama tak makan.
tapi schaze pangei ni kek.hihi


new entry : Kenapa Orang Islam sembah bangunan kain hitam itu?

new segmen : 2nd Syazana Segmen - Cari Cayote Menyorok

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ryna..
mama blm pernah buat kek batik nih lagi..
Congrats dlm diam dpt menyediakan 30 bungkus nasi dipagi2 ari... Alhamdullilah kalau utk 50 org kena lah siap lagi awal...rezeki jgn di tolak :)

~SYAZ~ said...

wah!!!suka lah tengok kak ryna punya kek batik..
syaz punya tak secantik kek batik kak ryna.. ngee~~

RynaHakimi said...

@schaze
tula, simple tai sedap..like3..hehe

@mamaHawa
Kek budak2 je ni kak..sy selalu kalau buat kek mesti bantat..ade je tak kena..buta je kek ni, senang..hehe

@Syaz
Nanti syaz cuba la resepi ni plak..kompem cantik kek nanti =)

myamyza said...

copy resep ye..

RynaHakimi said...

@myamyza
Sila2..jangan segan2..hehe.. =)

myamyza said...

nak tanya ni, biskut tu bila dah masuk kuali kene kasik lembik ke keras ye?

RynaHakimi said...

@myamyza
Kasi dia lembut sikit..tp jangan sampai patah2 =)

nur easy said...

takda milo takda biskut meri. diterima x alasan xbuat kek camni? hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
kalau takde milo ok lg kot..tapi kalo takde biskut merie, tak jadi la kek batik.hehe

Semantic Sepia said...

terliuqqq ceqqqq

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...