Tuesday, May 20, 2014

Hollaaaa~ Update resipi jap! =)

Assalamualaikum wbt

Cakkkk! Ada yg rindu tak? Kekadang memang terasa sesuatu yg kurang lengkap bila tak update blog. Tapi bila penyakit M menguasai, ditambah pula dengan sindrom T (tangguh) satu kerja pun tak jalan. Kesian blog sulung ni terbengkalai..hihi

Ada kawan2 tanya, bila nak update resipi? Haha.. Seriusly rindu nak update resipi, walau hanya resipi cekodok pisang. kuikui. Kerana itulah hobiku sejak dulu. Asal masak je amik gambar, tempek resipi. Ulang tayang pun redahhhh. Resepi repeat sepanjang tahun. AAK? hohoho

Kali ni teringin nak share resepi yang jarang2 ku cuba. Orang lain mungkin selalu kot. Sebab kami ni tekak nasi, jarang sangat nak mencuba resepi pengganti nasi ni. Makan macam ni pun kenyang seminggu uolsss.. haha.. overclaim

Chicken Tortilla Wrap



Bahan-bahan
  • Tortilla kentang, asli (boleh beli dah siap)
  • Kepingan ayam
  • Sosej (optional)
  • Lada sulah
  • Lada hitam
  • Bawang putih
  • Sos perasa maggi (optional)
  • Tomato
  • Daun salad
  • Mayonis
  • Sos cili/tomato
  • Minyak zaitun (minyak sawit pun boleh)
  • Garam
Cara-cara
  1. Perap kepingan ayam/sosej dengan  bawang putih, lada hitam, & lada sulah yg dah ditumbuk. Banyak mana, terpulang pada kalian. nak lebih rasa bwg putih, lebihkanlah. Sy campak2 aje.huhu. Tambahkan perasa maggi dan garam. (Jangan bnyk sangat, nanti terlebih masin. hypertensi nanti..huhu)
  2. Panaskan tortilla atas frying pan/oven seketika. Yang ni korang bajetlah berapa lama. Panaskan kejap aje.
  3. Selepas perap ayam & sosej dalam sejam, goreng atau grill atas frying pan. Grill lagi elok, takyah guna minyak kan. Jangan overcook. nanti kurang sedap.
  4. Dah siap, angkat dan ketepikan dulu ayam tadi.
  5. Ambil tortilla, letakkan hirisan tomato, daun salad, kepingan ayam/sosej, sos cili/tomato dan mayonis. takde sequence tertentu pun. Boleh olah ikut suka. Tapi jgn banyak sangat nanti payah nak gulung.
  6. Then gulung tortilla tadi seramping mungkin. Haha.. Nak kembang pun boleh, tapi huduhlah sikit bila dipotong2. Potong ikut saiz yg anda suka. Akhir sekali, boleh ngappp!

Fuhhhh.. rasa  lega yang tak terluah bila boleh update blog ni. Multitasking failure tahap gaban dah ni. Nak kena reschedule balik aktiviti harian. Hopefully blog ni tak terbengkalai. Rugi rasanya banyak kenangan lalu yang tak tercoret. Bila tulis dalam blog, sekurang-kurangnya memori tak lenyap mcm tu aje. Maklumlah.. umur bukannya makin muda..hikhik


Yang menulis,

RYNAHAKIMI

1 comment:

Akif Imtiyaz said...

Betul tu kalau tak UPDATE rugi la sbb benda yg berlaku hari2 dalam hidup kita mana boleh berulang huhuhu..Rajin masak la ni selalu update entri masak jer nie ..Sedapnyerr boleh cuba nanti,

Tuesday, May 20, 2014

Hollaaaa~ Update resipi jap! =)

Assalamualaikum wbt

Cakkkk! Ada yg rindu tak? Kekadang memang terasa sesuatu yg kurang lengkap bila tak update blog. Tapi bila penyakit M menguasai, ditambah pula dengan sindrom T (tangguh) satu kerja pun tak jalan. Kesian blog sulung ni terbengkalai..hihi

Ada kawan2 tanya, bila nak update resipi? Haha.. Seriusly rindu nak update resipi, walau hanya resipi cekodok pisang. kuikui. Kerana itulah hobiku sejak dulu. Asal masak je amik gambar, tempek resipi. Ulang tayang pun redahhhh. Resepi repeat sepanjang tahun. AAK? hohoho

Kali ni teringin nak share resepi yang jarang2 ku cuba. Orang lain mungkin selalu kot. Sebab kami ni tekak nasi, jarang sangat nak mencuba resepi pengganti nasi ni. Makan macam ni pun kenyang seminggu uolsss.. haha.. overclaim

Chicken Tortilla Wrap



Bahan-bahan
  • Tortilla kentang, asli (boleh beli dah siap)
  • Kepingan ayam
  • Sosej (optional)
  • Lada sulah
  • Lada hitam
  • Bawang putih
  • Sos perasa maggi (optional)
  • Tomato
  • Daun salad
  • Mayonis
  • Sos cili/tomato
  • Minyak zaitun (minyak sawit pun boleh)
  • Garam
Cara-cara
  1. Perap kepingan ayam/sosej dengan  bawang putih, lada hitam, & lada sulah yg dah ditumbuk. Banyak mana, terpulang pada kalian. nak lebih rasa bwg putih, lebihkanlah. Sy campak2 aje.huhu. Tambahkan perasa maggi dan garam. (Jangan bnyk sangat, nanti terlebih masin. hypertensi nanti..huhu)
  2. Panaskan tortilla atas frying pan/oven seketika. Yang ni korang bajetlah berapa lama. Panaskan kejap aje.
  3. Selepas perap ayam & sosej dalam sejam, goreng atau grill atas frying pan. Grill lagi elok, takyah guna minyak kan. Jangan overcook. nanti kurang sedap.
  4. Dah siap, angkat dan ketepikan dulu ayam tadi.
  5. Ambil tortilla, letakkan hirisan tomato, daun salad, kepingan ayam/sosej, sos cili/tomato dan mayonis. takde sequence tertentu pun. Boleh olah ikut suka. Tapi jgn banyak sangat nanti payah nak gulung.
  6. Then gulung tortilla tadi seramping mungkin. Haha.. Nak kembang pun boleh, tapi huduhlah sikit bila dipotong2. Potong ikut saiz yg anda suka. Akhir sekali, boleh ngappp!

Fuhhhh.. rasa  lega yang tak terluah bila boleh update blog ni. Multitasking failure tahap gaban dah ni. Nak kena reschedule balik aktiviti harian. Hopefully blog ni tak terbengkalai. Rugi rasanya banyak kenangan lalu yang tak tercoret. Bila tulis dalam blog, sekurang-kurangnya memori tak lenyap mcm tu aje. Maklumlah.. umur bukannya makin muda..hikhik


Yang menulis,

RYNAHAKIMI

1 comment:

Akif Imtiyaz said...

Betul tu kalau tak UPDATE rugi la sbb benda yg berlaku hari2 dalam hidup kita mana boleh berulang huhuhu..Rajin masak la ni selalu update entri masak jer nie ..Sedapnyerr boleh cuba nanti,

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...