Thursday, May 22, 2014

Grilled beef tenderloine with mushroom gravy

Assalamualaikum wbt

Aiceh...sesekali makan steak ye. Bukan grill pun. Balik-balik je guna ceper (frying pan). Ada sapa-sapa nak sponsor grill set tak? bukan grill pintu umah, tapi yang khas untuk barbeque tu.. Pemanggang ajaib pun ok juga. hikhik

Resepi ni dah lama. Kan daku dah lama tak menyinggah ke sini. Gambar snap je, banyak berkongsi di instagram dan facebook (meh folow my instagram @rynahakimi).

Nama ala mat saleh uolss..hikhik. Padahal banyak guna rempah melayu aje. Tenderloine tu adalah bahagian paling lembut pada lembu/kerbau dan haiwan2 yang sewaktu dengannya. Bahagian yang paling rileks dan paling kurang buat kerja. Sebab tu lembut je. Grill kejap je dah masak. 

Encik kimiey yang teringin nak makan beef steak ni. Ikutkan hati, gerun mengira kalori makanan sebegini. Umur makin 'muda', tak berani nak makan mengkhinzir buta. Hihi.. Sejak berShaklee ni jugalah lebih ambil tahu soal kalori dan pemakanan sihat. Walau hakikatnya liat nak amalkan gaya hidup yang lebih positif. huhuhu

Okeh, back to the recipe. Walau rasa tak sehebat resipi masterchef, janji rupa tu hadooo.. hihi. Jom semak!

RESEPI BEEF STEAK WITH MUSHROOM GRAVY



Bahan untuk Daging
  • Kepingan tenderloine lembu (atau mana2 bahagian yg anda suka)
  • Blackpepper
  • Bawang putih
  • Lada sulah
  • Sos Perasa maggi (optional)
  • Oregano
  • Garam

Cara-cara
  1. Perap daging yang telah dibersihkan dengan bahan-bahan dia atas.
  2. Biarkan selama 4-5jam. Lebih lama lebih sedap
  3. Kemudian bakar/grilled hingga masak. Jangan overcook ye!

Bahan untuk Mushroom Gravy
  • Setengah tin cendawan tin (hiris)
  • Susu sejat/susu segar
  • Oregano
  • Basil (optional)
  •  Lada putih
  • Bawang besar Holland
  • Tepung jagung
  • Garam
  • Kiub pati ayam
  • Sedikit sos tomato
  • Minyak

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar sehingga layu. Kemudian masukkan 1 sudu besar tepung jagung dan kacau hingga keperangan.
  2. Kemudian masukkan susu sejat, cendawan, oregano, basil, garam, kiub pati ayam dan lada putih. (tak letak garam pun takpe)
  3. Masak hingga kuah pekat.

Bahan untuk mashed potato
  • 4 biji kentang-kupas kulit
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1/2 s/bmayonis
  • 1-2 s/b susu sejat IDEAL/susu segar pon boleh
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit garam 
Cara-cara
  1. Rebus kentang dengan bawang putih + sedikit garam hingga empuk
  2. Kemudian lenyek hingga hancur bersama2 dengan semua bahan di atas.
  3. Gaul rata dan lenyek hingga gebu

Kemudian bolehlah dihidangkan mengikut kreativiti masing2. Untuk resepi coleslaw, cuma campurkan hirisan carrot, kubis dan mayonis. Dan lagi sedap, masukkan hirisan oregano segar. Sedap dan wangi rasanya.

Ok, Kalau rajin update lagi. hehe.. Express tak i hapdet entry..kihkih.. hingga ketemu lagi. Daaa :)


Written by:
RYNAHAKIMI


1 comment:

Akif Imtiyaz said...

Macam sedap jer ..kena cuba nie

Thursday, May 22, 2014

Grilled beef tenderloine with mushroom gravy

Assalamualaikum wbt

Aiceh...sesekali makan steak ye. Bukan grill pun. Balik-balik je guna ceper (frying pan). Ada sapa-sapa nak sponsor grill set tak? bukan grill pintu umah, tapi yang khas untuk barbeque tu.. Pemanggang ajaib pun ok juga. hikhik

Resepi ni dah lama. Kan daku dah lama tak menyinggah ke sini. Gambar snap je, banyak berkongsi di instagram dan facebook (meh folow my instagram @rynahakimi).

Nama ala mat saleh uolss..hikhik. Padahal banyak guna rempah melayu aje. Tenderloine tu adalah bahagian paling lembut pada lembu/kerbau dan haiwan2 yang sewaktu dengannya. Bahagian yang paling rileks dan paling kurang buat kerja. Sebab tu lembut je. Grill kejap je dah masak. 

Encik kimiey yang teringin nak makan beef steak ni. Ikutkan hati, gerun mengira kalori makanan sebegini. Umur makin 'muda', tak berani nak makan mengkhinzir buta. Hihi.. Sejak berShaklee ni jugalah lebih ambil tahu soal kalori dan pemakanan sihat. Walau hakikatnya liat nak amalkan gaya hidup yang lebih positif. huhuhu

Okeh, back to the recipe. Walau rasa tak sehebat resipi masterchef, janji rupa tu hadooo.. hihi. Jom semak!

RESEPI BEEF STEAK WITH MUSHROOM GRAVY



Bahan untuk Daging
  • Kepingan tenderloine lembu (atau mana2 bahagian yg anda suka)
  • Blackpepper
  • Bawang putih
  • Lada sulah
  • Sos Perasa maggi (optional)
  • Oregano
  • Garam

Cara-cara
  1. Perap daging yang telah dibersihkan dengan bahan-bahan dia atas.
  2. Biarkan selama 4-5jam. Lebih lama lebih sedap
  3. Kemudian bakar/grilled hingga masak. Jangan overcook ye!

Bahan untuk Mushroom Gravy
  • Setengah tin cendawan tin (hiris)
  • Susu sejat/susu segar
  • Oregano
  • Basil (optional)
  •  Lada putih
  • Bawang besar Holland
  • Tepung jagung
  • Garam
  • Kiub pati ayam
  • Sedikit sos tomato
  • Minyak

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar sehingga layu. Kemudian masukkan 1 sudu besar tepung jagung dan kacau hingga keperangan.
  2. Kemudian masukkan susu sejat, cendawan, oregano, basil, garam, kiub pati ayam dan lada putih. (tak letak garam pun takpe)
  3. Masak hingga kuah pekat.

Bahan untuk mashed potato
  • 4 biji kentang-kupas kulit
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1/2 s/bmayonis
  • 1-2 s/b susu sejat IDEAL/susu segar pon boleh
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit garam 
Cara-cara
  1. Rebus kentang dengan bawang putih + sedikit garam hingga empuk
  2. Kemudian lenyek hingga hancur bersama2 dengan semua bahan di atas.
  3. Gaul rata dan lenyek hingga gebu

Kemudian bolehlah dihidangkan mengikut kreativiti masing2. Untuk resepi coleslaw, cuma campurkan hirisan carrot, kubis dan mayonis. Dan lagi sedap, masukkan hirisan oregano segar. Sedap dan wangi rasanya.

Ok, Kalau rajin update lagi. hehe.. Express tak i hapdet entry..kihkih.. hingga ketemu lagi. Daaa :)


Written by:
RYNAHAKIMI


1 comment:

Akif Imtiyaz said...

Macam sedap jer ..kena cuba nie

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...