Monday, March 11, 2013

Cerita buku merah..~part 3

Assalamualaikum..

Usai sudah prosedur ECV yang mencuakkan itu.. Ehehe..Takla, jangan salah faham wahai ibu2 sekalian. ECV bukanlah satu prosedur yang menyusahkan mahupun menyakitkan. Yup, for me memang sedikit kurang selesa.. tetapi effect proses itu mungkin berbeza bagi setiap pesakit tu.. Berdasarkan pengalaman ibu2 lain, ada je yang langsung tak sakit sepanjang lalui prosedur ECV. Depends on the mother's condition and the fetus itself.

Lagi satu, ECV ni memang akan dilakukan oleh doktor pakar yang terlatih. So, jangan risau if diberi pilihan nak jalankan ECV ataupun proceed c-sect. Mesti berjuang dulu sebelum putus asa tau... So, vote for ECV ok =)

Maka tibalah tarikh keramat 10/9/2012.. Sekali lagi aku mendaftarkan diri ke wad HPRZII, di mana kali ini aku perlu di'induce' untuk membantu proses kelahiran. nak tau apa itu induce labour, tengok SINI. Orang kata induce ni sakit.. uhuksss.. takuuuutttttttt.. Tapi buat2 rileks je.. Bersedia dengan apa jua kemungkinan..


*link*

Hari pertama doc belum induce. Cuma prosedur biasa, monitor bp macam sebelum2 ni jugak. Pastu CTG, monitor baby's heatbeat.. haihhh.. Bosan gilerr duk ulang benda sama. Dahla family boleh dtg waktu melawat je. Nasib baikla ada teman katil sebelah yang sudi melayan aku berborak.. Standard la hospital kerajaan.. Katil rapat2...

Hubby nyer Guarantee Letter tak valid sebab dia masih dlm kontrak MARA.. takpe la abang, duk wad biasa pun takpe. Janji abang kena selalu ada di samping dinda.. Aiceehhh... Nak beranak pun sempat tu berjiwang karat.. heuheu...

Keesokannya, 11/9/12 first induction dilakukan.. Satu tablet (prostaglandin) dimasukkan ke dalam vagina utk mempercepatkan proses kontraksi berlaku.. Pagi2 pukul 7 midwife suruh berkumpul di satu  bilik ni sebab doc nak masukkan ubat katanya..

Dan hari pun berlalu.. Sampai ke petang takde ape pun berlaku.. Serius aku bimbang. orang lain seangkatanku yg td kena induce dah mula sakit2.. Nak duduk tak boleh, baring tak boleh.. Serba tak kena. tapi aku macam tu jugak. Makan kenyang, tido masih lena.. haha.. Tapi tetap sabar, manalah tau tibe2 datang rasa sakit tu.. Tapi sampai malam tiada tanda2 contraction berlaku. So, tunggu second induction esok hari.. semoga segalanya dipermudahkan Illahi..

12/9/12.. Tablet ke dua dimasukkan. Hopefully adalah tanda-tanda tu hari ni.. Sebab suami dah tak boleh stay lagi kalau hari ni tak bersalin. Cuti dah habis.. Puas memujuk rayu bahagian pentadbiran, tapi jawapan tetap sama bahawa dia tak boleh cuti lebih sebab dalam tempoh kontrak. Melainkan ambil MC klinik kerajaan.. Masa vaginal check pagi tadi, bukaan dah ada tapi hanya 3 cm..

Dan di sinilah dilema bermula.. Suami sanggup korbankan kerja sebab bimbangkan keadaan isteri yg bakal bersalin bila2 masa je. Dalam masa yang sama, harus memikirkan kontrak kerja yang perlu dipatuhi. Sedihnya bila ingat balik situasi itu. Untuk tidak mengeruhkan keadaan, ku rela berkorban.. Kalau ditakdirkan bersalin suami takde pon aku redha.. Lagipun mak dan ayah ada menemani.. jadi aku ambil keputusan untuk membenarkan suami pulang ke Perak. Hujung minggu nanti boleh jumpa lagi..

Hari ke-2 induce, sudah ada tanda2.. Aku perasan keluar darah+lendir pekat.. Tapi tak ada kontraksi pun. Ah sudah..terus cuak. Lepas tu call mak kat rumah bagitau sal tanda2 tu.. Mak kata nanti malam dia datang la tunggu aku  kat sepital.. Hubby dah bertolak pulang ke Perak petang tu.. Walaupun sedih, ku kuatkan semangat demi si kecil dalam perut ni..

Esoknya, jam 4am perasan kain yang aku pakai basah.. Terus kejut mak, katanya tu air ketuban.. Tanda2 sakit perut belum ada lagi. Bagitau midwife yang bertugas, dia kata tunggu doc check lepas subuh nanti.. Aduh..makin berdebar2 ni.. Perasaan takut menguasai..

Tepat jam 7am, terus jumpa doc.. Bila doc "check jalan", masih dilate 3cm. Sama jugak mcm semalam. Tapi sebab hari ni dah hari ke3, nak tak nak aku kena deliver jugak. Huwaaaa...takuuuuuuuuuuuttt.. Midwife suruh kemas2 barang sebab aku kena masuk labour room. Barang2 baby kena bawa masuk sekali ke labour room tu..

Jam 8am, 3 bakal ibu termasuk aku terkedek-kedek berjalan ke labour room.. Heh, macam ape je.. Hehe.. Siap ada orang tanya lagi, "korang nak ke mana tu???".. Dengan selambanya kami jawab "nak gi bersalin ni ha.. Ke labour room".. haha.. bila ingat balik rasa kelakar plak.. ekekek..

Ok, kat  labour room kena tukar pakai baju yang disediakan (seksi okeh)..Sebab aku ni darah tinggi, memang kena observe habis la.. Entah berapa jenis wayar berselirat kat badan. Monitor bp and heartbeat.. Sebagai kejutan, mak minta izin ngn midwife nak temankan aku. Ya Allah, terharunya.. terima kasih ummi sanggup temankan anakmu ini.. tak terbalas rasanya jasamu.. Truly i'm touched..

Kali ni induce pakai cecair Syntocinon, thru IV drip.. Benarlah kata orang, induce cara ni memang cepat contraction berlaku..Lebih kerap dan kata orang lebih sakit  drpd contraction yg berlaku in natural way.. Dan ku akui, memang menyakitkan. tapi ku tetap kuatkan semangat.. mak nasihatkan aku banyakkan berzikir dan baca doa Nabi Nuh..Ya Allah, makin lama makin kerap sakit tu datang.....


Bersambung.........


RynaHakimi




1 comment:

Miss Sunshine said...

huk huk huk... kita bersalin pun suami takde di sisi... dalam flight pulak tu...

Monday, March 11, 2013

Cerita buku merah..~part 3

Assalamualaikum..

Usai sudah prosedur ECV yang mencuakkan itu.. Ehehe..Takla, jangan salah faham wahai ibu2 sekalian. ECV bukanlah satu prosedur yang menyusahkan mahupun menyakitkan. Yup, for me memang sedikit kurang selesa.. tetapi effect proses itu mungkin berbeza bagi setiap pesakit tu.. Berdasarkan pengalaman ibu2 lain, ada je yang langsung tak sakit sepanjang lalui prosedur ECV. Depends on the mother's condition and the fetus itself.

Lagi satu, ECV ni memang akan dilakukan oleh doktor pakar yang terlatih. So, jangan risau if diberi pilihan nak jalankan ECV ataupun proceed c-sect. Mesti berjuang dulu sebelum putus asa tau... So, vote for ECV ok =)

Maka tibalah tarikh keramat 10/9/2012.. Sekali lagi aku mendaftarkan diri ke wad HPRZII, di mana kali ini aku perlu di'induce' untuk membantu proses kelahiran. nak tau apa itu induce labour, tengok SINI. Orang kata induce ni sakit.. uhuksss.. takuuuutttttttt.. Tapi buat2 rileks je.. Bersedia dengan apa jua kemungkinan..


*link*

Hari pertama doc belum induce. Cuma prosedur biasa, monitor bp macam sebelum2 ni jugak. Pastu CTG, monitor baby's heatbeat.. haihhh.. Bosan gilerr duk ulang benda sama. Dahla family boleh dtg waktu melawat je. Nasib baikla ada teman katil sebelah yang sudi melayan aku berborak.. Standard la hospital kerajaan.. Katil rapat2...

Hubby nyer Guarantee Letter tak valid sebab dia masih dlm kontrak MARA.. takpe la abang, duk wad biasa pun takpe. Janji abang kena selalu ada di samping dinda.. Aiceehhh... Nak beranak pun sempat tu berjiwang karat.. heuheu...

Keesokannya, 11/9/12 first induction dilakukan.. Satu tablet (prostaglandin) dimasukkan ke dalam vagina utk mempercepatkan proses kontraksi berlaku.. Pagi2 pukul 7 midwife suruh berkumpul di satu  bilik ni sebab doc nak masukkan ubat katanya..

Dan hari pun berlalu.. Sampai ke petang takde ape pun berlaku.. Serius aku bimbang. orang lain seangkatanku yg td kena induce dah mula sakit2.. Nak duduk tak boleh, baring tak boleh.. Serba tak kena. tapi aku macam tu jugak. Makan kenyang, tido masih lena.. haha.. Tapi tetap sabar, manalah tau tibe2 datang rasa sakit tu.. Tapi sampai malam tiada tanda2 contraction berlaku. So, tunggu second induction esok hari.. semoga segalanya dipermudahkan Illahi..

12/9/12.. Tablet ke dua dimasukkan. Hopefully adalah tanda-tanda tu hari ni.. Sebab suami dah tak boleh stay lagi kalau hari ni tak bersalin. Cuti dah habis.. Puas memujuk rayu bahagian pentadbiran, tapi jawapan tetap sama bahawa dia tak boleh cuti lebih sebab dalam tempoh kontrak. Melainkan ambil MC klinik kerajaan.. Masa vaginal check pagi tadi, bukaan dah ada tapi hanya 3 cm..

Dan di sinilah dilema bermula.. Suami sanggup korbankan kerja sebab bimbangkan keadaan isteri yg bakal bersalin bila2 masa je. Dalam masa yang sama, harus memikirkan kontrak kerja yang perlu dipatuhi. Sedihnya bila ingat balik situasi itu. Untuk tidak mengeruhkan keadaan, ku rela berkorban.. Kalau ditakdirkan bersalin suami takde pon aku redha.. Lagipun mak dan ayah ada menemani.. jadi aku ambil keputusan untuk membenarkan suami pulang ke Perak. Hujung minggu nanti boleh jumpa lagi..

Hari ke-2 induce, sudah ada tanda2.. Aku perasan keluar darah+lendir pekat.. Tapi tak ada kontraksi pun. Ah sudah..terus cuak. Lepas tu call mak kat rumah bagitau sal tanda2 tu.. Mak kata nanti malam dia datang la tunggu aku  kat sepital.. Hubby dah bertolak pulang ke Perak petang tu.. Walaupun sedih, ku kuatkan semangat demi si kecil dalam perut ni..

Esoknya, jam 4am perasan kain yang aku pakai basah.. Terus kejut mak, katanya tu air ketuban.. Tanda2 sakit perut belum ada lagi. Bagitau midwife yang bertugas, dia kata tunggu doc check lepas subuh nanti.. Aduh..makin berdebar2 ni.. Perasaan takut menguasai..

Tepat jam 7am, terus jumpa doc.. Bila doc "check jalan", masih dilate 3cm. Sama jugak mcm semalam. Tapi sebab hari ni dah hari ke3, nak tak nak aku kena deliver jugak. Huwaaaa...takuuuuuuuuuuuttt.. Midwife suruh kemas2 barang sebab aku kena masuk labour room. Barang2 baby kena bawa masuk sekali ke labour room tu..

Jam 8am, 3 bakal ibu termasuk aku terkedek-kedek berjalan ke labour room.. Heh, macam ape je.. Hehe.. Siap ada orang tanya lagi, "korang nak ke mana tu???".. Dengan selambanya kami jawab "nak gi bersalin ni ha.. Ke labour room".. haha.. bila ingat balik rasa kelakar plak.. ekekek..

Ok, kat  labour room kena tukar pakai baju yang disediakan (seksi okeh)..Sebab aku ni darah tinggi, memang kena observe habis la.. Entah berapa jenis wayar berselirat kat badan. Monitor bp and heartbeat.. Sebagai kejutan, mak minta izin ngn midwife nak temankan aku. Ya Allah, terharunya.. terima kasih ummi sanggup temankan anakmu ini.. tak terbalas rasanya jasamu.. Truly i'm touched..

Kali ni induce pakai cecair Syntocinon, thru IV drip.. Benarlah kata orang, induce cara ni memang cepat contraction berlaku..Lebih kerap dan kata orang lebih sakit  drpd contraction yg berlaku in natural way.. Dan ku akui, memang menyakitkan. tapi ku tetap kuatkan semangat.. mak nasihatkan aku banyakkan berzikir dan baca doa Nabi Nuh..Ya Allah, makin lama makin kerap sakit tu datang.....


Bersambung.........


RynaHakimi




1 comment:

Miss Sunshine said...

huk huk huk... kita bersalin pun suami takde di sisi... dalam flight pulak tu...

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...