Sunday, March 10, 2013

Cerita buku merah..~Part 2

Assalamualaikum...

Jom kita sambung kisah semalam..aiceehhh..mcm cerpen plak ye..huhu.. Seperti yang telah dijanjikan, pagi2 lagi 4hb Sept kami gerak ke hospital KB ditemani encik kimiey (balik semata2 nak teman isteri kat hospital) dan mak.. Sempat minum air masak je sikit. Yela, dah doc suruh puasa kan..aku puasa makan je, minum mcm biasa..hikhik.. Berkeroncong jugak la perut pagi2 ni.. Tambah dengan keadaan baby yang dah besar.. Memang sangat menduga imanku..

Setelah siap pendaftaran kat kaunter, pakai tag siap, kena check bp dulu.. Tang ni memang aku fail.. Kompem tinggi bp aku hari nih.. Dengan keadaan hospital yang bagi aku sangat mengerikan (apa yg ngeri sangat tu pon aku tak tau), suasana yang sangat mencuakkan sudah cukup membuatkan adrenalin ku bekerja keras pd pagi itu..hahah... Jantung dup dap2x.. Dan, seperti yang telah dijangka bp aku 158/95.. weehuuuuuuuu.. lumayan wehhh.. haha

Midwife yang amik bp aku mengomel2, kata beliau "dik janganlah nervous sangat..rilekss je..tinggi sangat bp ni".. Hai la kak, saya ni kalau boleh memang nak rileks.. taknak fikir pun sal takut or risau2.. Dah nak buat macam mane sy ni a type yg mudah sangat gemuruh.. Dah puas berzikir selawat semua, memang tak jalan jugak.. Dah memang saya mcm ni.. Takde masa nak susahkan diri tinggikan my blood pressure sesuka hati.

Repeat punya repeat, bp aku tak turun2 jugak.. then masuk ke satu bilik, diperiksa pula oleh doc yang bertugas hari tu. masa tu aku tawakkal je.. kalau hari tu jugak ditakdirkan aku bersalin, normal mahupun operate aku redha.. Dengan harapan semuanya dipermudahkan dan tiada komplikasi..

Doc amik darah aku satu tube besar jugakla..katanya kalau jadi ape2, bp tinggi jugak tak turun2 awak kene c-sect.. Dan sekali lg aku redha.. Semua aku sanggup asal baby aku selamat..

Doc pantau bp aku almost 45 minit jugak la.. lama gile.. Rasa lebam belakang aku baring lama2.. hehe.. Family yang duk menunggu kat luar dah risau2..ingatkan dah bersalin..hehe.. Kali ni check bp guna manual bp monitor.. Dan, akhirnya bp aku normal jugak,121/80. Masa tu memang aku rileks dan stress langsung.. Cehhhh..baring2 kat tilam empuk baru kau nak rileks ye..

Kemudian, setelah dipastikan normal midwife suruh aku amik barang2 dan siap2 masuk ward. Waaa..kat sini aku tak suka.. tak mau masuk wad..huwaaaa.. Tapi tak nangis pon..gimik je lebih.. hehe.. Keluar jumpa suami, family semua mintak alihkan barang ke ward yang aku kena duk nanti..

Dipendekkan cerita, sepanjang hari tekanan darah aku dipantau. Kejap tinggi, kejap rendah. Aku dah takde perasaan.. Tinggi ke rendah, aku tak kisahla janji dapat bersalin cepat2.. boleh mcm tu?? hahah.. mak dan suami setia menemani. tapi nama pun hospital kerajaan.. boleh masuk waktu melawat je la..

Encik suami la kesian.. Dah la annual leave tak bnyk, 4 hari je (masa ni dia DC 41), cuti ihsan seminggu utk isteri bersalin pon tak dapat. kalau korang kat tempat aku sedih tak?? Tawakkal je la.. Macam2 perasaan mengganggu ketika itu.. Sensitif je manjang.. Duk sorang2 kat hospital memang meruntun jiwaku.. Sungguh tidak sihat perasaan ini.. manalah bp tak mencanak naik kan..tehheee..

Ok, ECV takleh dilakukan selagi bp aku tak stabil.. Doc cakap, esok kalau takde masalah kita akan proceed dgn prosedur ECV.. Ya Allah, kau mudahkanlah segalanya.. Perkenankanlah doa hambaMu ini ya Rabb..

5/9/2012, doc yang bertugas check tekanan darahku (actually budak2 pelatih yg check..doc review je..huhu)..Katanya bp quite stable, so ECV mungkin boleh dijalankan hari ni. Alhamdulillah..Harapnya semua berjalan lancar..

Jam 10am, aku ke satu bilik khas untuk prosedur itu.. 2 orang doc pakar dan terlatih uruskan aku..Mula2 kena suntik.. Aku tak taktau apa nama sutikan tu, tapi tujuannya utk kuatkan paru2 baby.. Sedikit sakit di situ..auwww!! Doc kata cecair suntikan tu pekat sikit.. tu yang sakit.. tak kisahla.. Sakit sikit pun demi pengorbanan melahirkan zuriat buat suami tersayang.. Semuanya ku terima.. (Details sal ecv bleh refer sini)


Prosedur ECV *klik*

Dan prosedur tu pun bermula.. Seriously menyakitkan dan aku sangat tak selesa sepanjang prosedur tu. Perut ditekan2, dipusing2 macam uli roti canai.. Ya Allah.. Tak pernah sesakit ini.. Hanya, zikir,doa dan potongan ayat "Lailahailla anta, subhanaka inni kuntuminazzalimin" bermain2 dibibirku dengan harapan kesakitan ini berkurangan..

Sampai satu tahap, aku dah tak tahan sangat sakit tu aku minta docs supaya hentikan prosedur ECV tu.. Aku rela di operate..sampai tahap tu sakitnya, aku dah tak mampu nak tanggung.. kalau bersalin sebenar nanti tak tahulah..

Doc minta aku sabar.. Katanya sayang kalau tak teruskan.. Pembedahan ceaserean tak semudah yg disangka.. Doc minta aku bertahan sikit lg.. Dan akhirnya, baby mau pusing ke kedudukan asal jugak (cephalic)..Alhamdulillah.. Wahai anakku, sesungguhnya umi sanggup lakukan apa sahaja hanya untuk mu..Bila fikirkan anak, automatik semangat utk berjuang tu datang balik..huhu

Dan petang tu doc kata boleh balik umah.. Yeay!! ingatkan kena bersalin terus..hehe.. Encik suami pon terpaksalah balik Perak dulu, dah isterinya belum bersalin lg kan.. Next appointment on 10 Sept 12.. Masa tu nak tengok balik kedudukan bayi mcm mana.. tarikh utk induce seterusnya akan diberitahu kelak.. Huh, panjang lebar part 2  ni.. next entry plak jumpa lg ye :)


Bersambung....


RynaHakimi

7 comments:

NoEn said...

sambung jangan tak sambung...hehe

RynaHakimi said...

@noen
coming soon..haha

Anonymous said...

menarik tp mencabar..

sy kutip pengalman akk ye..

anak sulung jgk ni..hu3

Miss Sunshine said...

setiap org lain2 kn cabarannya nk melahirkn zuriat...

RynaHakimi said...

@anonymous
Setiap org mungkin lain hasilnya dik..ada je yang tak sakit masa jalani ecv tu..so kuatkan semangat k..doa bnyk2 :)

@miss sunshine
betul tu hana..setiap kesusahan ibu yg melahirkan tu mmg berbeza..Walau apapun, pengalaman itulah bakal menjadi kenangan yg tak dpt dilupakan smpai bila2.

nur easy said...

subhanallah.. itulah kisah masing2 kan..

asliner said...

macam ngeri je doc main2 dekat perut sebab nak biarkan baby tak songsang..huhu

Sunday, March 10, 2013

Cerita buku merah..~Part 2

Assalamualaikum...

Jom kita sambung kisah semalam..aiceehhh..mcm cerpen plak ye..huhu.. Seperti yang telah dijanjikan, pagi2 lagi 4hb Sept kami gerak ke hospital KB ditemani encik kimiey (balik semata2 nak teman isteri kat hospital) dan mak.. Sempat minum air masak je sikit. Yela, dah doc suruh puasa kan..aku puasa makan je, minum mcm biasa..hikhik.. Berkeroncong jugak la perut pagi2 ni.. Tambah dengan keadaan baby yang dah besar.. Memang sangat menduga imanku..

Setelah siap pendaftaran kat kaunter, pakai tag siap, kena check bp dulu.. Tang ni memang aku fail.. Kompem tinggi bp aku hari nih.. Dengan keadaan hospital yang bagi aku sangat mengerikan (apa yg ngeri sangat tu pon aku tak tau), suasana yang sangat mencuakkan sudah cukup membuatkan adrenalin ku bekerja keras pd pagi itu..hahah... Jantung dup dap2x.. Dan, seperti yang telah dijangka bp aku 158/95.. weehuuuuuuuu.. lumayan wehhh.. haha

Midwife yang amik bp aku mengomel2, kata beliau "dik janganlah nervous sangat..rilekss je..tinggi sangat bp ni".. Hai la kak, saya ni kalau boleh memang nak rileks.. taknak fikir pun sal takut or risau2.. Dah nak buat macam mane sy ni a type yg mudah sangat gemuruh.. Dah puas berzikir selawat semua, memang tak jalan jugak.. Dah memang saya mcm ni.. Takde masa nak susahkan diri tinggikan my blood pressure sesuka hati.

Repeat punya repeat, bp aku tak turun2 jugak.. then masuk ke satu bilik, diperiksa pula oleh doc yang bertugas hari tu. masa tu aku tawakkal je.. kalau hari tu jugak ditakdirkan aku bersalin, normal mahupun operate aku redha.. Dengan harapan semuanya dipermudahkan dan tiada komplikasi..

Doc amik darah aku satu tube besar jugakla..katanya kalau jadi ape2, bp tinggi jugak tak turun2 awak kene c-sect.. Dan sekali lg aku redha.. Semua aku sanggup asal baby aku selamat..

Doc pantau bp aku almost 45 minit jugak la.. lama gile.. Rasa lebam belakang aku baring lama2.. hehe.. Family yang duk menunggu kat luar dah risau2..ingatkan dah bersalin..hehe.. Kali ni check bp guna manual bp monitor.. Dan, akhirnya bp aku normal jugak,121/80. Masa tu memang aku rileks dan stress langsung.. Cehhhh..baring2 kat tilam empuk baru kau nak rileks ye..

Kemudian, setelah dipastikan normal midwife suruh aku amik barang2 dan siap2 masuk ward. Waaa..kat sini aku tak suka.. tak mau masuk wad..huwaaaa.. Tapi tak nangis pon..gimik je lebih.. hehe.. Keluar jumpa suami, family semua mintak alihkan barang ke ward yang aku kena duk nanti..

Dipendekkan cerita, sepanjang hari tekanan darah aku dipantau. Kejap tinggi, kejap rendah. Aku dah takde perasaan.. Tinggi ke rendah, aku tak kisahla janji dapat bersalin cepat2.. boleh mcm tu?? hahah.. mak dan suami setia menemani. tapi nama pun hospital kerajaan.. boleh masuk waktu melawat je la..

Encik suami la kesian.. Dah la annual leave tak bnyk, 4 hari je (masa ni dia DC 41), cuti ihsan seminggu utk isteri bersalin pon tak dapat. kalau korang kat tempat aku sedih tak?? Tawakkal je la.. Macam2 perasaan mengganggu ketika itu.. Sensitif je manjang.. Duk sorang2 kat hospital memang meruntun jiwaku.. Sungguh tidak sihat perasaan ini.. manalah bp tak mencanak naik kan..tehheee..

Ok, ECV takleh dilakukan selagi bp aku tak stabil.. Doc cakap, esok kalau takde masalah kita akan proceed dgn prosedur ECV.. Ya Allah, kau mudahkanlah segalanya.. Perkenankanlah doa hambaMu ini ya Rabb..

5/9/2012, doc yang bertugas check tekanan darahku (actually budak2 pelatih yg check..doc review je..huhu)..Katanya bp quite stable, so ECV mungkin boleh dijalankan hari ni. Alhamdulillah..Harapnya semua berjalan lancar..

Jam 10am, aku ke satu bilik khas untuk prosedur itu.. 2 orang doc pakar dan terlatih uruskan aku..Mula2 kena suntik.. Aku tak taktau apa nama sutikan tu, tapi tujuannya utk kuatkan paru2 baby.. Sedikit sakit di situ..auwww!! Doc kata cecair suntikan tu pekat sikit.. tu yang sakit.. tak kisahla.. Sakit sikit pun demi pengorbanan melahirkan zuriat buat suami tersayang.. Semuanya ku terima.. (Details sal ecv bleh refer sini)


Prosedur ECV *klik*

Dan prosedur tu pun bermula.. Seriously menyakitkan dan aku sangat tak selesa sepanjang prosedur tu. Perut ditekan2, dipusing2 macam uli roti canai.. Ya Allah.. Tak pernah sesakit ini.. Hanya, zikir,doa dan potongan ayat "Lailahailla anta, subhanaka inni kuntuminazzalimin" bermain2 dibibirku dengan harapan kesakitan ini berkurangan..

Sampai satu tahap, aku dah tak tahan sangat sakit tu aku minta docs supaya hentikan prosedur ECV tu.. Aku rela di operate..sampai tahap tu sakitnya, aku dah tak mampu nak tanggung.. kalau bersalin sebenar nanti tak tahulah..

Doc minta aku sabar.. Katanya sayang kalau tak teruskan.. Pembedahan ceaserean tak semudah yg disangka.. Doc minta aku bertahan sikit lg.. Dan akhirnya, baby mau pusing ke kedudukan asal jugak (cephalic)..Alhamdulillah.. Wahai anakku, sesungguhnya umi sanggup lakukan apa sahaja hanya untuk mu..Bila fikirkan anak, automatik semangat utk berjuang tu datang balik..huhu

Dan petang tu doc kata boleh balik umah.. Yeay!! ingatkan kena bersalin terus..hehe.. Encik suami pon terpaksalah balik Perak dulu, dah isterinya belum bersalin lg kan.. Next appointment on 10 Sept 12.. Masa tu nak tengok balik kedudukan bayi mcm mana.. tarikh utk induce seterusnya akan diberitahu kelak.. Huh, panjang lebar part 2  ni.. next entry plak jumpa lg ye :)


Bersambung....


RynaHakimi

7 comments:

NoEn said...

sambung jangan tak sambung...hehe

RynaHakimi said...

@noen
coming soon..haha

Anonymous said...

menarik tp mencabar..

sy kutip pengalman akk ye..

anak sulung jgk ni..hu3

Miss Sunshine said...

setiap org lain2 kn cabarannya nk melahirkn zuriat...

RynaHakimi said...

@anonymous
Setiap org mungkin lain hasilnya dik..ada je yang tak sakit masa jalani ecv tu..so kuatkan semangat k..doa bnyk2 :)

@miss sunshine
betul tu hana..setiap kesusahan ibu yg melahirkan tu mmg berbeza..Walau apapun, pengalaman itulah bakal menjadi kenangan yg tak dpt dilupakan smpai bila2.

nur easy said...

subhanallah.. itulah kisah masing2 kan..

asliner said...

macam ngeri je doc main2 dekat perut sebab nak biarkan baby tak songsang..huhu

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...