Friday, March 15, 2013

Cerita buku merah.. ~final

Assalamualaikum wbt..

Simptom malas menulis menyerang lagi..hikhik.. Nehi3, takleh malas2.. Sikit je lagi nak habiskan..Sayang jika kenangan manis tak dicoret di sini, walaupun pastinya ia tersimpan rapi di kotak ingatan.. cheeewah..berfalsampah pulak..kikiki

Kisah yang lepas, aku masih di labour room menanti kelahiran si kecil dengan pantauan yang maha rapi.. Rimas tau, buat kita bertambah2 nervous. Kesakitan mula bertambah, lebih2 lagi doc increase rate Syntocinon tu..Memulas2 rasanya..Tak leh nak describe. Sape yg pernah kena induce tahu la kot.. Makin lama makin kerap..

Midwife yang dok pantau aku tibe2 kalut semacam.. Katanya bacaan CTG (heartbeat baby) tak cantik, tak normal. Isk.. Ape lagi la pasni.. Hanya satu, terdetik di hatiku nak bersalin normal seperti ibu2 yg lain sekiranya diizinkan Allah.. Midwife panggil doc dan tunjukkan graf bacaan CTG tu.. Diorang duk soksek2, aku duk golek2 tahan sakit.. Nasib baik ada mak tolong picit kaki, tangan dan bagi sokongan moral..Apa yg doc interpret dari graf tu aku pon tak faham..

Dalam kekalutan itu, midwife datang dan pegang tangan aku.. Dia kata,"kita ikhtiar yg terbaik, dah usaha sedaya upaya, tapi Allah yg tentukan segalanya".. Aku makin tak faham.. mak pun blurr.. Ape sebenarnya masalah ni.. Risau ada komplikasi yang melibatkan nyawa bayiku..

Doc datang dan beritahu yang aku kena c-sect immediately sebab bacaan jantung baby menunjukkan ia dalam keadaan stress, atau lebih dikenali sebagai fetal distress.. Aku redha, dan tak bantah apa2 pun.. Yang penting bagi aku semuanya selamat.. Doc bacakan syarat2 dan peraturan sebelum jalani prosedur ceaserean tu.. Aku sign je tanpa banyak cakap...

Segala-galanya berjalan dengan pantas.. tau2, jam 3.03pm aku selamat melahirkan bayi sulungku.. Jelas kedengaran tangisannya, pertama kali berada di luar perut sang ibu.. Syukur kupanjatkan ke hadrat Illahi.. Aku tanya doc, anak sy macam mana?? Doc suruh sabar dulu, nanti dia tunjukkan..

Subhanallah, terharu rasanya tatkala menatap wajah bayi kami.. Suci dan bersih tanpa terpalit sebarang dosa.. Tak sangka aku sudah bergelar ibu.. Alhamdulillah.. Allahuakbar..Allahuakbar...

Hurmmm....kalau nak ceritakan detik dalam OT, memang panjang berjela kot.. Dipendekkan cerita, segalanya berjalan lancar seperti yang telah direncanakan olehNya.. bayiku seberat 3.0kg, and its a boy!! Yup, aku tak pernah scan jantina bayiku..Cuma masa check-up di O&G doc yg bagitau "ehhhhh, nampak bird dia la.."..Hehe..Masa tu tak yakin sangat baby tu lelaki.. Lagipun kami tak kisah, janji sempurna sifatnya dan sihat walafiat.. :)


Nama diberi Muhammad Hafiey Aufar B Mohd Hakimi

3 hari jugak lah kena duk hospital.. Maklumlah bersalin secara ceaserean ni, perhatian lebih diberikan kepada kami.. Memang la jeles dengan mereka yg bersalin normal.. pagi bersalin, petang dah boleh balik kalo takde masalah lain.. Dah nak buat cemana..Kami ni special case.. kikiki..

Agak menyeksakan sebab sakit di bahagian perut.. Nak duduk pun susah, apatah lagi nak berjalan2.. tapi midwife paksa jugak berjalan. katanya nak elak darah beku.. Pastu kalau nak cepat baik kat tempat luka kena biasakan diri la berjalan..

Seksa taktau nak cakap mcm mana.. Tapi kalau bersalin normal pun sama juga sakitnya. Cuma berbeza dari segi penjagaan tmpt luka la kan. Pantang tetap sama..hehe.. Demi si kecil ku gagahkan juga..

16 September dah boleh keluar wad. yeay!!! suka2.. hubby uruskan semua dokumen yg diperlukan sebelum keluar wad.. Tak sabar rasanya nak balik rumah.. Dan tarikh ni merupakan tarikh anniversary ke2 kami.. Happy Anniversary abang.. Syg hadiahkan baby ni sebagai tanda cinta kita, sempena ulangtahun ke2 perkahwinan kita. Alhamdulillah.. Hadiah yang sungguh tak ternilai dariNya..

Apa yang membuatkan aku cukup terharu, layanan docs dan seme midwife HRPZ II.. Walaupun cuma hosp kerajaan, layanan yang diberikan sangatlah baik.. Seolah2 sebuah keluarga.. Senda gurau mereka sepanjang aku duk wad masih terngiang2.. Bagai seorang kakak merawat sang adik.. Subhanallah.. Sesungguhnya Allah permudahkan setiap urusanku.. Dan semoga Allah sentiasa memberkati kalian.. rindu saat2 itu..

Walaupun kelahirannya bukan secara normal, ku terima dengan lapang dada.. Memanglah, kalau boleh nak lalui saat2 kelahiran normal tu.. Nak jugak rasa sakit "push" tu kan. tapi Allah yang lebih tau apa yang terbaik buat hambaNya.. Ada hikmah di sebalik Qada' dan Qadar Illahi.. Sebagai hamba, kita wajib redha dan terima takdir dengan hati terbuka..manalah tau, kot2 lepas ni ada lg rezeki tambah ahli keluarga.. harap merasalah bersalin normal pula ye.. InsyaAllah (^_^)

P/s: Today is my birthday!!! yeay, dapat hadiah stand mixer dari encik suami.. Suker3.. hihihi :))


RynaHakimi

5 comments:

MarnieyZ said...

wahhhh, congrats. comel je baby tu. :)

Miss Sunshine said...

tak kisah bersalin normal atau czer, yang penting... anak selamat kan...
Ryna... kite nak buat blog lain... tapi tak terbuat-buat lagi... asyik nak kene layan si kecik ni..

RynaHakimi said...
This comment has been removed by the author.
RynaHakimi said...

@marnieyz
tq auntie marniey..hehe :)

@miss sunshine
Rindu nak singgah bolg hana.. nanti dah ada blog baru inform tau :)

εïзmummyHazaεïз said...

congrate... :) lambat wish lak

Friday, March 15, 2013

Cerita buku merah.. ~final

Assalamualaikum wbt..

Simptom malas menulis menyerang lagi..hikhik.. Nehi3, takleh malas2.. Sikit je lagi nak habiskan..Sayang jika kenangan manis tak dicoret di sini, walaupun pastinya ia tersimpan rapi di kotak ingatan.. cheeewah..berfalsampah pulak..kikiki

Kisah yang lepas, aku masih di labour room menanti kelahiran si kecil dengan pantauan yang maha rapi.. Rimas tau, buat kita bertambah2 nervous. Kesakitan mula bertambah, lebih2 lagi doc increase rate Syntocinon tu..Memulas2 rasanya..Tak leh nak describe. Sape yg pernah kena induce tahu la kot.. Makin lama makin kerap..

Midwife yang dok pantau aku tibe2 kalut semacam.. Katanya bacaan CTG (heartbeat baby) tak cantik, tak normal. Isk.. Ape lagi la pasni.. Hanya satu, terdetik di hatiku nak bersalin normal seperti ibu2 yg lain sekiranya diizinkan Allah.. Midwife panggil doc dan tunjukkan graf bacaan CTG tu.. Diorang duk soksek2, aku duk golek2 tahan sakit.. Nasib baik ada mak tolong picit kaki, tangan dan bagi sokongan moral..Apa yg doc interpret dari graf tu aku pon tak faham..

Dalam kekalutan itu, midwife datang dan pegang tangan aku.. Dia kata,"kita ikhtiar yg terbaik, dah usaha sedaya upaya, tapi Allah yg tentukan segalanya".. Aku makin tak faham.. mak pun blurr.. Ape sebenarnya masalah ni.. Risau ada komplikasi yang melibatkan nyawa bayiku..

Doc datang dan beritahu yang aku kena c-sect immediately sebab bacaan jantung baby menunjukkan ia dalam keadaan stress, atau lebih dikenali sebagai fetal distress.. Aku redha, dan tak bantah apa2 pun.. Yang penting bagi aku semuanya selamat.. Doc bacakan syarat2 dan peraturan sebelum jalani prosedur ceaserean tu.. Aku sign je tanpa banyak cakap...

Segala-galanya berjalan dengan pantas.. tau2, jam 3.03pm aku selamat melahirkan bayi sulungku.. Jelas kedengaran tangisannya, pertama kali berada di luar perut sang ibu.. Syukur kupanjatkan ke hadrat Illahi.. Aku tanya doc, anak sy macam mana?? Doc suruh sabar dulu, nanti dia tunjukkan..

Subhanallah, terharu rasanya tatkala menatap wajah bayi kami.. Suci dan bersih tanpa terpalit sebarang dosa.. Tak sangka aku sudah bergelar ibu.. Alhamdulillah.. Allahuakbar..Allahuakbar...

Hurmmm....kalau nak ceritakan detik dalam OT, memang panjang berjela kot.. Dipendekkan cerita, segalanya berjalan lancar seperti yang telah direncanakan olehNya.. bayiku seberat 3.0kg, and its a boy!! Yup, aku tak pernah scan jantina bayiku..Cuma masa check-up di O&G doc yg bagitau "ehhhhh, nampak bird dia la.."..Hehe..Masa tu tak yakin sangat baby tu lelaki.. Lagipun kami tak kisah, janji sempurna sifatnya dan sihat walafiat.. :)


Nama diberi Muhammad Hafiey Aufar B Mohd Hakimi

3 hari jugak lah kena duk hospital.. Maklumlah bersalin secara ceaserean ni, perhatian lebih diberikan kepada kami.. Memang la jeles dengan mereka yg bersalin normal.. pagi bersalin, petang dah boleh balik kalo takde masalah lain.. Dah nak buat cemana..Kami ni special case.. kikiki..

Agak menyeksakan sebab sakit di bahagian perut.. Nak duduk pun susah, apatah lagi nak berjalan2.. tapi midwife paksa jugak berjalan. katanya nak elak darah beku.. Pastu kalau nak cepat baik kat tempat luka kena biasakan diri la berjalan..

Seksa taktau nak cakap mcm mana.. Tapi kalau bersalin normal pun sama juga sakitnya. Cuma berbeza dari segi penjagaan tmpt luka la kan. Pantang tetap sama..hehe.. Demi si kecil ku gagahkan juga..

16 September dah boleh keluar wad. yeay!!! suka2.. hubby uruskan semua dokumen yg diperlukan sebelum keluar wad.. Tak sabar rasanya nak balik rumah.. Dan tarikh ni merupakan tarikh anniversary ke2 kami.. Happy Anniversary abang.. Syg hadiahkan baby ni sebagai tanda cinta kita, sempena ulangtahun ke2 perkahwinan kita. Alhamdulillah.. Hadiah yang sungguh tak ternilai dariNya..

Apa yang membuatkan aku cukup terharu, layanan docs dan seme midwife HRPZ II.. Walaupun cuma hosp kerajaan, layanan yang diberikan sangatlah baik.. Seolah2 sebuah keluarga.. Senda gurau mereka sepanjang aku duk wad masih terngiang2.. Bagai seorang kakak merawat sang adik.. Subhanallah.. Sesungguhnya Allah permudahkan setiap urusanku.. Dan semoga Allah sentiasa memberkati kalian.. rindu saat2 itu..

Walaupun kelahirannya bukan secara normal, ku terima dengan lapang dada.. Memanglah, kalau boleh nak lalui saat2 kelahiran normal tu.. Nak jugak rasa sakit "push" tu kan. tapi Allah yang lebih tau apa yang terbaik buat hambaNya.. Ada hikmah di sebalik Qada' dan Qadar Illahi.. Sebagai hamba, kita wajib redha dan terima takdir dengan hati terbuka..manalah tau, kot2 lepas ni ada lg rezeki tambah ahli keluarga.. harap merasalah bersalin normal pula ye.. InsyaAllah (^_^)

P/s: Today is my birthday!!! yeay, dapat hadiah stand mixer dari encik suami.. Suker3.. hihihi :))


RynaHakimi

5 comments:

MarnieyZ said...

wahhhh, congrats. comel je baby tu. :)

Miss Sunshine said...

tak kisah bersalin normal atau czer, yang penting... anak selamat kan...
Ryna... kite nak buat blog lain... tapi tak terbuat-buat lagi... asyik nak kene layan si kecik ni..

RynaHakimi said...
This comment has been removed by the author.
RynaHakimi said...

@marnieyz
tq auntie marniey..hehe :)

@miss sunshine
Rindu nak singgah bolg hana.. nanti dah ada blog baru inform tau :)

εïзmummyHazaεïз said...

congrate... :) lambat wish lak

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...