Saturday, March 9, 2013

Cerita buku merah.. ~part 1

Assalamualaikum..

Hmm..cerita dah basi, tapi teringin nak tulis jugak. Menyesal pulak tak update on da spot..huhu.. Tapi kalau ikutkan situasi masa tu yang kelam kabut, mood tak stabil memang takdenya rajin nak update blog kan.. Ada baiknya sejarah tu tersimpan di blog ni..takde la lupa akan kenangan lalu..Kisah perjalanan hidup seorang ibu muda (tak muda mana pun =P) yang bakal melahirkan anak sulungnya bila2 masa je.. Uhukkk..rindu saat2 itu.. =)


Korang familiar tak dgn buku ni?? haha

Mesti buku merah korang tak setebal ni. Al-maklumlah ibu yang bermasalah.. Pakej darah tinggi+GDM.. Aiyoooo.. Tabi bila terkenang balik best jugak peknen ni.. O&G asyik suruh MC je.. Sampai aku plak yang tak mau MC, bimbang keje ofis tak siap.. Risau juga kot2 bos bising nanti (bos tak pernah bising pun, memahami kot..hehe)

Aku dijadualkan melahirkan anak sulung ku pada 38 minggu, tak lebih tak kurang.. Disebabkan aku tekad nak lahirkan hafiey ni kat Kota Bharu, maka lepas raya aidilfitri tahun lepas aku stay kat kampung sampai la bersalin.. Kira lama juga la encik suami kena tinggal, hari2 makan kat luar la kan.. Sian abang..sob3x..

Dalam pada tu, aku asyik kena ulang alik ke klinik kesihatan dan klinik O&G..Special attention wehhhh..hikhik.. Pada minggu 37 yakni 27 Ogos 12, masa routine check-up ada berita tak best pulak.. Doc kk Perol bagitau yang baby breech aka songsang..huwaaaa...wahai anak..kenapalah kamu buat aksi akrobatik saat2 akhir umi nak bersalin ni..memang masa tu dah cuak..Terus kena refer ke O&G HRPZII.. saat tu jugak..

Berdebar2 rasa hati bila tiba kat klinik O&G tu..dah terbau2 hospital..kikiki..Well, i never been warded before..Mana la tak cuak.. Nasib baik my mom ada temankan.. Encik kimiey belum balik lagi. kebetulan bukan weekend. Polisi tempat kerja, isteri bersalin dulu baru boleh mintak cuti khas 7 hari tu kan..

Haiiihhhh..susah juga bila berjauhan ni.. Nak mengadu, manja2 pon susah..ahaks.. nasibla ada mak yg setia menemani.. Kesian jugak ayahku yg kurang sihat asyik kena jadi supir je ngantor anaknya ni ke klinik n sepital...huhu..

Owh..berbalik kepada cerita di klinik O&G tadi. Orang memang ramai toksah cakaplah.. Standard la gomen.. Den tak kayo nak book sepital swasta..haha.. Ah, tak kisahlah sepital gomen ke swasta, asal servis baik dan semuanya selamat.. Tunggu2 punya tunggu, tibalah turn aku jumpa pakar O&G.. Bila doc check, memang baby duk menyongsang..songsang melintang pulak tuh...katanya air ketuban banyak.sebab tu baby masih boleh gerak2..haihhh..baby ni masa ni la nak pusing2 kan.. umi cubit kang.hehhe..

Fortunately, doc bagitau ada cara nak betulkan kembali kedudukan baby tu iaitu prosedur ECV, External Cephalic Version.. Katanya, possibility utk berjaya tu ada sebab air ketuban bnyk kan. Doc bagi tarikh 4/9/2012 untuk proses ECV tu.. Huk, lega sikit..Ingatkan terus kena masuk ward kan..Lapang sikir rasa hati. Doc nasihatkan puasa pada malam sebelum masuk ward tu.. Tu persediaan untuk ECV tu la.. 

Yang tak bestnya kalau prosedur tu tak berjaya, terpaksalah operate serta-merta..Kecut perut aku bila dengar perkataan operate tu..huhu..Hanya padaMu ya Allah ku panjatkan doa dan harapan agar semuanya berjalan lancar serta dipermudahkan segala urusan. Sokongan moral dari suami dan ahli keluarga memang sangat2 diperlukan di saat genting ini..


bersambung..............


RynaHakimi




3 comments:

Miss Sunshine said...

seronokkan mengenang kembali kisah2 pregnant.. =)

RynaHakimi said...

@miss sunshine
seronok sangat..hehe..walaupun masa tu mcm2 perasaan yg datang..risau takut gemuruh semua ada :)

asliner said...

kak ryna.
kita tak pernah mengandung(mestilah kan sebab tak pernah kawin lagi. hihi). tapi cuak pulak dengar kalau baby kat dalam perut nie duduk menyonsang. huhu

Saturday, March 9, 2013

Cerita buku merah.. ~part 1

Assalamualaikum..

Hmm..cerita dah basi, tapi teringin nak tulis jugak. Menyesal pulak tak update on da spot..huhu.. Tapi kalau ikutkan situasi masa tu yang kelam kabut, mood tak stabil memang takdenya rajin nak update blog kan.. Ada baiknya sejarah tu tersimpan di blog ni..takde la lupa akan kenangan lalu..Kisah perjalanan hidup seorang ibu muda (tak muda mana pun =P) yang bakal melahirkan anak sulungnya bila2 masa je.. Uhukkk..rindu saat2 itu.. =)


Korang familiar tak dgn buku ni?? haha

Mesti buku merah korang tak setebal ni. Al-maklumlah ibu yang bermasalah.. Pakej darah tinggi+GDM.. Aiyoooo.. Tabi bila terkenang balik best jugak peknen ni.. O&G asyik suruh MC je.. Sampai aku plak yang tak mau MC, bimbang keje ofis tak siap.. Risau juga kot2 bos bising nanti (bos tak pernah bising pun, memahami kot..hehe)

Aku dijadualkan melahirkan anak sulung ku pada 38 minggu, tak lebih tak kurang.. Disebabkan aku tekad nak lahirkan hafiey ni kat Kota Bharu, maka lepas raya aidilfitri tahun lepas aku stay kat kampung sampai la bersalin.. Kira lama juga la encik suami kena tinggal, hari2 makan kat luar la kan.. Sian abang..sob3x..

Dalam pada tu, aku asyik kena ulang alik ke klinik kesihatan dan klinik O&G..Special attention wehhhh..hikhik.. Pada minggu 37 yakni 27 Ogos 12, masa routine check-up ada berita tak best pulak.. Doc kk Perol bagitau yang baby breech aka songsang..huwaaaa...wahai anak..kenapalah kamu buat aksi akrobatik saat2 akhir umi nak bersalin ni..memang masa tu dah cuak..Terus kena refer ke O&G HRPZII.. saat tu jugak..

Berdebar2 rasa hati bila tiba kat klinik O&G tu..dah terbau2 hospital..kikiki..Well, i never been warded before..Mana la tak cuak.. Nasib baik my mom ada temankan.. Encik kimiey belum balik lagi. kebetulan bukan weekend. Polisi tempat kerja, isteri bersalin dulu baru boleh mintak cuti khas 7 hari tu kan..

Haiiihhhh..susah juga bila berjauhan ni.. Nak mengadu, manja2 pon susah..ahaks.. nasibla ada mak yg setia menemani.. Kesian jugak ayahku yg kurang sihat asyik kena jadi supir je ngantor anaknya ni ke klinik n sepital...huhu..

Owh..berbalik kepada cerita di klinik O&G tadi. Orang memang ramai toksah cakaplah.. Standard la gomen.. Den tak kayo nak book sepital swasta..haha.. Ah, tak kisahlah sepital gomen ke swasta, asal servis baik dan semuanya selamat.. Tunggu2 punya tunggu, tibalah turn aku jumpa pakar O&G.. Bila doc check, memang baby duk menyongsang..songsang melintang pulak tuh...katanya air ketuban banyak.sebab tu baby masih boleh gerak2..haihhh..baby ni masa ni la nak pusing2 kan.. umi cubit kang.hehhe..

Fortunately, doc bagitau ada cara nak betulkan kembali kedudukan baby tu iaitu prosedur ECV, External Cephalic Version.. Katanya, possibility utk berjaya tu ada sebab air ketuban bnyk kan. Doc bagi tarikh 4/9/2012 untuk proses ECV tu.. Huk, lega sikit..Ingatkan terus kena masuk ward kan..Lapang sikir rasa hati. Doc nasihatkan puasa pada malam sebelum masuk ward tu.. Tu persediaan untuk ECV tu la.. 

Yang tak bestnya kalau prosedur tu tak berjaya, terpaksalah operate serta-merta..Kecut perut aku bila dengar perkataan operate tu..huhu..Hanya padaMu ya Allah ku panjatkan doa dan harapan agar semuanya berjalan lancar serta dipermudahkan segala urusan. Sokongan moral dari suami dan ahli keluarga memang sangat2 diperlukan di saat genting ini..


bersambung..............


RynaHakimi




3 comments:

Miss Sunshine said...

seronokkan mengenang kembali kisah2 pregnant.. =)

RynaHakimi said...

@miss sunshine
seronok sangat..hehe..walaupun masa tu mcm2 perasaan yg datang..risau takut gemuruh semua ada :)

asliner said...

kak ryna.
kita tak pernah mengandung(mestilah kan sebab tak pernah kawin lagi. hihi). tapi cuak pulak dengar kalau baby kat dalam perut nie duduk menyonsang. huhu

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...