Tuesday, December 13, 2011

Nasi sudah menjadi bubur


Benarlah kata pepatah, nasi sudah menjadi bubur.. Dek kerana terlalu lama dijerang di atas dapur gas.. hikhik.. Perosak peribahasa betol la aku nih.. Bukan sengaja, kepala tengah tak betol ni. 

Dapat berita mengejut, yang mengujakan dan bisa menggumbirakan. Tapi jauh di sudut hati, gusar memikirkannya.. Nak terima ke tak?? meh main teka teki lagi..hehe

Nanti setelah dibincangkan dengan encik kimi, barulah boleh dikongsi di sini.. Kena tanya big boss dulu.. Apa2 pun, dia yang perlu tau dulu.. Dah begitu adatnya lepas berkahwin ni..huhu.. 

Sementara menunggu big boss pulang dari meeting di KL, moh kite melupakan hati yang rawan dengan aktiviti ketuk2 periuk di dapur.. Hihi.. Setelah mengetuk periuk selama hampir sejam, maka siaplah bubur lambuk yang asasnya berasal dari beras, atau lebih tepat lagi pokok padi yakni nama saintifiknya Oryza sativa. heuheu..


Bubur lambuk daging


Kenapa makan bubur je?? Entahlah.. Ikutkan hati idokla berselera nak makan apa pun. Cuma kalau ada sapa2 yang nak belanjakan pizza yang cheese lebih tu boleh jugak.. Anyone nak belanja i tak?? I tak kesah if ada yang sudi. Hihi.. *Ah sudah..ke'weng'anku bertambah serius nampaknya =P*




Kemon rina..please back to your normal state..hehe.. Kepala otak dah saturated berfikir. Nak tak nak minggu ni kena setel. Harus mencari solusi yang benar2 tepat lagi bernas.. Demi masa depan kami sekeluarga..

Oh ye, sebelum aku terus hanyut dengan repekan melampau, moh sini nak share resipi.. Sempat lagi tu tepek2 resepi..hiksss..





RESEPI BUBUR LAMBUK DAGING
Resipi asal: Encik Burn opismate suami
Olahan: RynaHakimi

Bahan-bahan
  • 1 pot beras
  • Sedikit daging cincang (anggaran 1 mangkuk)
  • 3 labu bawang besar-kisar
  • 2 ulas bawang putih-kisar
  • 2cm halia-kisar
  • Sedikit bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis
  • 1/2 cawan santan
  • 1-2 s/b rempah sup/kurma-jadikan pes
  • garam dan perasa secukupnya
  • Carrot-apa2 sayur pon boleh
  • Daun bawang/cili merah/bawang goreng (hiasan)
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
Cara-cara
  1. Mula2 bersihkan beras. ketepikan.
  2. Tumis bahan tumis (pelaga, kayu manis dan bunga lawang).. Then masukkan bahan2 kisar tadi
  3. Tumis hingga naik bau. Masukkan pula pes kurma/sup tadi
  4. Bila dah garing, masukkan daging, beras, santan dan air.
  5. Masak hingga beras kembang (standard masak bubur la).. Kacau selalu, kalo tak berkerak pulak bubur korang tu.
  6. Bila hampir masak, masukkan sayur. Biarkan seketika.
  7. Bolehlah diangkat dan dihias ikut suka.

Sebelum ni aku selalu masak bubur lambuk ni.. Tapi Terengganu style.. Resepi di SINI. Yang Terengganu style ni banyak guna ikan. tak perlu tumis dan takyah guna rempah tumis (kayu manis, pelaga, bunga lawang, etc)

Yang mane sedap?? Hmm.. Dua2 pon sedap. Ada aroma tersendiri.. Kalau time bulan Ramadhan, bubur lambuk yang paling femes kat area pantai barat style tumis ni lah.. Heh, suka sangat buat observation. tapi memang betul pon.. Mungkin sebab ada penggunaan daging tu kot. Warna dia sedikit gelap dek kerana penggunaan rempah kurma tu.. 




Beza ngan Terengganu style banyak guna sayur dan ikan.. Boleh juga guna ulam-ulaman (pucuk midin, daun kesum, pucuk tenggek burung dll). Lain orang lain citarasa kan. Kalau buh keledek lagi sedap.. Rasa manis2 gitu.. Yummehhh!! ;)

Sekian omelan tentang bubur lambuk ni.. Ingat nak buat short entry.. Tak sangka pula berjela sudeyyy.... huhu.. Stop dulu.. Bubbye ;)




5 comments:

nur easy said...

wah tukar langsir baru ya.. nice ;)

Sfarlina said...

thanks sharing resipi..nk cuba nti :D

NoEn said...

emmm dapat kerje ke?

So Shy Lady said...

mkn btambah punyalah ;D
brita apa tu? ce cite

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..bosan ngan langsir lama ;)

@Sfarlina
Silalah..sedap ni..hehe ;)

@NoEn
Lebih kurang mcm tu la noen..hikhik

@SSL
Nanti kite wat entry khas utk tu =)

Tuesday, December 13, 2011

Nasi sudah menjadi bubur


Benarlah kata pepatah, nasi sudah menjadi bubur.. Dek kerana terlalu lama dijerang di atas dapur gas.. hikhik.. Perosak peribahasa betol la aku nih.. Bukan sengaja, kepala tengah tak betol ni. 

Dapat berita mengejut, yang mengujakan dan bisa menggumbirakan. Tapi jauh di sudut hati, gusar memikirkannya.. Nak terima ke tak?? meh main teka teki lagi..hehe

Nanti setelah dibincangkan dengan encik kimi, barulah boleh dikongsi di sini.. Kena tanya big boss dulu.. Apa2 pun, dia yang perlu tau dulu.. Dah begitu adatnya lepas berkahwin ni..huhu.. 

Sementara menunggu big boss pulang dari meeting di KL, moh kite melupakan hati yang rawan dengan aktiviti ketuk2 periuk di dapur.. Hihi.. Setelah mengetuk periuk selama hampir sejam, maka siaplah bubur lambuk yang asasnya berasal dari beras, atau lebih tepat lagi pokok padi yakni nama saintifiknya Oryza sativa. heuheu..


Bubur lambuk daging


Kenapa makan bubur je?? Entahlah.. Ikutkan hati idokla berselera nak makan apa pun. Cuma kalau ada sapa2 yang nak belanjakan pizza yang cheese lebih tu boleh jugak.. Anyone nak belanja i tak?? I tak kesah if ada yang sudi. Hihi.. *Ah sudah..ke'weng'anku bertambah serius nampaknya =P*




Kemon rina..please back to your normal state..hehe.. Kepala otak dah saturated berfikir. Nak tak nak minggu ni kena setel. Harus mencari solusi yang benar2 tepat lagi bernas.. Demi masa depan kami sekeluarga..

Oh ye, sebelum aku terus hanyut dengan repekan melampau, moh sini nak share resipi.. Sempat lagi tu tepek2 resepi..hiksss..





RESEPI BUBUR LAMBUK DAGING
Resipi asal: Encik Burn opismate suami
Olahan: RynaHakimi

Bahan-bahan
  • 1 pot beras
  • Sedikit daging cincang (anggaran 1 mangkuk)
  • 3 labu bawang besar-kisar
  • 2 ulas bawang putih-kisar
  • 2cm halia-kisar
  • Sedikit bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis
  • 1/2 cawan santan
  • 1-2 s/b rempah sup/kurma-jadikan pes
  • garam dan perasa secukupnya
  • Carrot-apa2 sayur pon boleh
  • Daun bawang/cili merah/bawang goreng (hiasan)
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
Cara-cara
  1. Mula2 bersihkan beras. ketepikan.
  2. Tumis bahan tumis (pelaga, kayu manis dan bunga lawang).. Then masukkan bahan2 kisar tadi
  3. Tumis hingga naik bau. Masukkan pula pes kurma/sup tadi
  4. Bila dah garing, masukkan daging, beras, santan dan air.
  5. Masak hingga beras kembang (standard masak bubur la).. Kacau selalu, kalo tak berkerak pulak bubur korang tu.
  6. Bila hampir masak, masukkan sayur. Biarkan seketika.
  7. Bolehlah diangkat dan dihias ikut suka.

Sebelum ni aku selalu masak bubur lambuk ni.. Tapi Terengganu style.. Resepi di SINI. Yang Terengganu style ni banyak guna ikan. tak perlu tumis dan takyah guna rempah tumis (kayu manis, pelaga, bunga lawang, etc)

Yang mane sedap?? Hmm.. Dua2 pon sedap. Ada aroma tersendiri.. Kalau time bulan Ramadhan, bubur lambuk yang paling femes kat area pantai barat style tumis ni lah.. Heh, suka sangat buat observation. tapi memang betul pon.. Mungkin sebab ada penggunaan daging tu kot. Warna dia sedikit gelap dek kerana penggunaan rempah kurma tu.. 




Beza ngan Terengganu style banyak guna sayur dan ikan.. Boleh juga guna ulam-ulaman (pucuk midin, daun kesum, pucuk tenggek burung dll). Lain orang lain citarasa kan. Kalau buh keledek lagi sedap.. Rasa manis2 gitu.. Yummehhh!! ;)

Sekian omelan tentang bubur lambuk ni.. Ingat nak buat short entry.. Tak sangka pula berjela sudeyyy.... huhu.. Stop dulu.. Bubbye ;)




5 comments:

nur easy said...

wah tukar langsir baru ya.. nice ;)

Sfarlina said...

thanks sharing resipi..nk cuba nti :D

NoEn said...

emmm dapat kerje ke?

So Shy Lady said...

mkn btambah punyalah ;D
brita apa tu? ce cite

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..bosan ngan langsir lama ;)

@Sfarlina
Silalah..sedap ni..hehe ;)

@NoEn
Lebih kurang mcm tu la noen..hikhik

@SSL
Nanti kite wat entry khas utk tu =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...