Wednesday, January 19, 2011

Bubur Lambuk Terengganu



Hari ni spesel nye menu. Ehe..spesel la sangat. Spesel for my hubby la sebab ni memang feveret dia. Asyik suh buat bubur lambuk. Dah lak aku tak penah makan pun bubur lambuk. Tak sangka plak memang sedap. Haha..ketinggalan zaman sungguh. Yela, seme org dalam my family tak makan bubur ni. Tu yang tak pernah nak cuba. Kat KL femes ngan bubur lambuk Kg. Baru. Sampai aku naik hairan ape la yang bestnya bubur nih.

Tadi cuba buat guna resepi asal Kak MaDiHaA. Sila semak resepi tu kat sini ye. Memang sodap la..Ni yang Terengganu style. Kalau yang bubur lambuk Kg. Baru tu rasanya lain sikit kot resepinya. Ada penggunaan rempah kari daging kalau tak silap. Lainkali nak cuba that style pulak. Semangat nih. Huhu..

Tu diaaaaaaa!!

Kalau resepi asal, banyak jenis sayur2 digunakan. Memang sedap tambah pulak kalau letak pucuk/paku midin. Ade sape2 tak kenal ke pucuk midin? Sila refer gamba di bawah ye. Info selanjutnya pula di sini. Aku guna sayur2 yang ade dalam peti sejuk je. Okla, rasanya pun mengancam. Hehe. Kena ngn selera encik suami terchenta. Tapi resepi asal kak Madihaa tu memang nampak sedapla. Next time nak buh daun kadok, pucuk midin dan ulam2 lain pulak.

Pic dari sini


Resepi Bubur Lambuk Terengganu

Resepi asal: MaDiHaA a.k.a Ratna (http://mamawandiha.blogspot.com)
Olahan: RynaHakimi@WanRyna


Bahan-bahan
 
  • 2 pot beras (pot rice cooker )
  • 1 s/b lada hitam
  • 2 cm. halia
  • 1 labu bawang besar
  • Kangkung secukupnya-potong pendek2
  • Carrot 1 batang-potong dadu
  • 6 tangkai daun kesum-hiris halus2 
  • Sedikit bunga kantan -hiris nipis2
  • 2 batang serai-diketuk
  • 1 cawan udang basah-potong kecil dan rebus
  • 2 ekor ikan kembung/selar-bakar/rebus, ambil isi dan tumbuk 
  • 2 ketul dada ayam-rebus dan carik2kan 
  • Air secukupnya untuk mengembangkan beras
  • 1 cawan santan pekat
  • Garam secukupnya
  • 1 sudu besar kerisik yg telah ditumbuk halus 
  • 2 sudu besar budu (optional, tapi kalau buh lagi sedap)

Cara-cara
 
  1. Masak beras hingga menjadi bubur dengan menggunakan air secukupnya. Kacau selalu bagi mengelakkan bubur berkerak
  2. Dalam masa yang sama, rebus ikan, udang dan ayam. Simpan air rebusan.
  3. Tumbuk atau blend lada hitam, bawang besar dan isi ikan.
  4. Bila beras sudah kembang, masukkan bahan2 kisar/tumbuk, santan, serai, isi ayam, garam dan udang.
  5. Pastikan air mencukupi dan bubur tidak kering. Tambah air rebusan tadi untuk mencairkan kuah bubur.
  6. Akhir sekali, masukkan kerisik, sedikit budu dan sayur2. Masak hingga sayur layu. Rasakan masin kuahnya.
  7. Siap dan boleh dihidangkan.

Hoho..buat 2 pot ingatkan sikit je. Rupanya banyak, sampai nak melimpah periuk tu. Aiyyaaa!! Memang tak habis nih. Ape lagik, bagi kat jiran2 la. Siap bagi kat 2 buah rumah. Bleh imagine tak banyak mane bubur lambuk tu? Haha..lenkali kalau nak buat lagi kena masak 1 pot je. Cukupla untuk 2 orang makannya. Ape pun, puas hati sebab jiran kate sedap..Hehehe..Ala makcik ni, malula saye..ngeh3.. Ok, dah dah..jangan duk melalut..Harus stop, bubbye!! (^_^)


6 comments:

AmoYz said...

wahh,,nampk shedap jek kann...hihi,,mak sy pon sllu wat bubur lambuk tganu ni..letak kerang,,letak pucuk miding(pucuk paku),ketam,,,nyum2..sedap bangat....hehe

Wan Ryna said...

@Amoyz..tula, sy pun 1st time buat ni.baru tau bubur lambuk ni sedap.hehe.nnti nak try buh kerang plak..mesti lg sedap kan =)

AmOyz said...

try la..sedap jekk..lg terasa manis kerang..mak asal dr tganu..tu yg selalu wat kt umah..akk leh try letak keledek..pun sedap...hihihi...

Wan Ryna said...

Sedap tu kalu letak keledek.mesti rase manis2kan..cant wait to try resepi baru nih..hehe..tq for sharing ye dik ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ryna cayang..

tq sudi cuba resepi bubur lambuk akak tu ye... resepi turun temurun dari mak akak.. selalunya.. orang yg tak biasa makan bubur lambuk (atau mereka tak tau kesedapan bubur lambuk) jarang nak mencuba resepi2 gini... tp ryna ni baguslah.. rajin mencuba walaupun resepi yg agak remeh.. betul kata amoyz tu.. lenkali boh keledek sikit tambahkan rasa manis2 bubur tu yer.. hehe...

Wan Ryna said...

@Kak MaDiHaA: Rina memang suke try.sedap ke tak, tak kisahla..hehe..tapi bubur tu memng sedap la. Rasa manis ikan. kalau buh keledek mesti lg sedap..hoho.encik suami pun dah suh cuba buat bubur yg berkeledek plak. nanti ade mase akan dicuba.ehe..tq akak for the marvelous recipe ;)

Wednesday, January 19, 2011

Bubur Lambuk Terengganu



Hari ni spesel nye menu. Ehe..spesel la sangat. Spesel for my hubby la sebab ni memang feveret dia. Asyik suh buat bubur lambuk. Dah lak aku tak penah makan pun bubur lambuk. Tak sangka plak memang sedap. Haha..ketinggalan zaman sungguh. Yela, seme org dalam my family tak makan bubur ni. Tu yang tak pernah nak cuba. Kat KL femes ngan bubur lambuk Kg. Baru. Sampai aku naik hairan ape la yang bestnya bubur nih.

Tadi cuba buat guna resepi asal Kak MaDiHaA. Sila semak resepi tu kat sini ye. Memang sodap la..Ni yang Terengganu style. Kalau yang bubur lambuk Kg. Baru tu rasanya lain sikit kot resepinya. Ada penggunaan rempah kari daging kalau tak silap. Lainkali nak cuba that style pulak. Semangat nih. Huhu..

Tu diaaaaaaa!!

Kalau resepi asal, banyak jenis sayur2 digunakan. Memang sedap tambah pulak kalau letak pucuk/paku midin. Ade sape2 tak kenal ke pucuk midin? Sila refer gamba di bawah ye. Info selanjutnya pula di sini. Aku guna sayur2 yang ade dalam peti sejuk je. Okla, rasanya pun mengancam. Hehe. Kena ngn selera encik suami terchenta. Tapi resepi asal kak Madihaa tu memang nampak sedapla. Next time nak buh daun kadok, pucuk midin dan ulam2 lain pulak.

Pic dari sini


Resepi Bubur Lambuk Terengganu

Resepi asal: MaDiHaA a.k.a Ratna (http://mamawandiha.blogspot.com)
Olahan: RynaHakimi@WanRyna


Bahan-bahan
 
  • 2 pot beras (pot rice cooker )
  • 1 s/b lada hitam
  • 2 cm. halia
  • 1 labu bawang besar
  • Kangkung secukupnya-potong pendek2
  • Carrot 1 batang-potong dadu
  • 6 tangkai daun kesum-hiris halus2 
  • Sedikit bunga kantan -hiris nipis2
  • 2 batang serai-diketuk
  • 1 cawan udang basah-potong kecil dan rebus
  • 2 ekor ikan kembung/selar-bakar/rebus, ambil isi dan tumbuk 
  • 2 ketul dada ayam-rebus dan carik2kan 
  • Air secukupnya untuk mengembangkan beras
  • 1 cawan santan pekat
  • Garam secukupnya
  • 1 sudu besar kerisik yg telah ditumbuk halus 
  • 2 sudu besar budu (optional, tapi kalau buh lagi sedap)

Cara-cara
 
  1. Masak beras hingga menjadi bubur dengan menggunakan air secukupnya. Kacau selalu bagi mengelakkan bubur berkerak
  2. Dalam masa yang sama, rebus ikan, udang dan ayam. Simpan air rebusan.
  3. Tumbuk atau blend lada hitam, bawang besar dan isi ikan.
  4. Bila beras sudah kembang, masukkan bahan2 kisar/tumbuk, santan, serai, isi ayam, garam dan udang.
  5. Pastikan air mencukupi dan bubur tidak kering. Tambah air rebusan tadi untuk mencairkan kuah bubur.
  6. Akhir sekali, masukkan kerisik, sedikit budu dan sayur2. Masak hingga sayur layu. Rasakan masin kuahnya.
  7. Siap dan boleh dihidangkan.

Hoho..buat 2 pot ingatkan sikit je. Rupanya banyak, sampai nak melimpah periuk tu. Aiyyaaa!! Memang tak habis nih. Ape lagik, bagi kat jiran2 la. Siap bagi kat 2 buah rumah. Bleh imagine tak banyak mane bubur lambuk tu? Haha..lenkali kalau nak buat lagi kena masak 1 pot je. Cukupla untuk 2 orang makannya. Ape pun, puas hati sebab jiran kate sedap..Hehehe..Ala makcik ni, malula saye..ngeh3.. Ok, dah dah..jangan duk melalut..Harus stop, bubbye!! (^_^)


6 comments:

AmoYz said...

wahh,,nampk shedap jek kann...hihi,,mak sy pon sllu wat bubur lambuk tganu ni..letak kerang,,letak pucuk miding(pucuk paku),ketam,,,nyum2..sedap bangat....hehe

Wan Ryna said...

@Amoyz..tula, sy pun 1st time buat ni.baru tau bubur lambuk ni sedap.hehe.nnti nak try buh kerang plak..mesti lg sedap kan =)

AmOyz said...

try la..sedap jekk..lg terasa manis kerang..mak asal dr tganu..tu yg selalu wat kt umah..akk leh try letak keledek..pun sedap...hihihi...

Wan Ryna said...

Sedap tu kalu letak keledek.mesti rase manis2kan..cant wait to try resepi baru nih..hehe..tq for sharing ye dik ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ryna cayang..

tq sudi cuba resepi bubur lambuk akak tu ye... resepi turun temurun dari mak akak.. selalunya.. orang yg tak biasa makan bubur lambuk (atau mereka tak tau kesedapan bubur lambuk) jarang nak mencuba resepi2 gini... tp ryna ni baguslah.. rajin mencuba walaupun resepi yg agak remeh.. betul kata amoyz tu.. lenkali boh keledek sikit tambahkan rasa manis2 bubur tu yer.. hehe...

Wan Ryna said...

@Kak MaDiHaA: Rina memang suke try.sedap ke tak, tak kisahla..hehe..tapi bubur tu memng sedap la. Rasa manis ikan. kalau buh keledek mesti lg sedap..hoho.encik suami pun dah suh cuba buat bubur yg berkeledek plak. nanti ade mase akan dicuba.ehe..tq akak for the marvelous recipe ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...