Thursday, November 10, 2011

Singgang Tulang

Faham2 jela, menu lepas raya korban.. Hari2 makan daging la ye... heheh.. Peti sejuk penuh dengan daging.. Nak tak nak, kena masak jugak.. 

Ada yang diberi pada jiran.. Tapi aku prefer bagi masakan/lauk kat jiran2.. Boleh bertukar2 menu gitu.. hehehe.. Tapi aku tak tergolong dalam ahli mesyuarat tingkap taman perumahan nih.. eekekek =P

Hari ni masak simple je.. Nak habiskan tulang lembu yang gedabak besaunya.. Nak dipotong2, kapak takdop.. Guna pisau kang rosak pula mata pisau tu.. huhu.. Sudahnya, rebus aje macam tu..

 Tapi yang bestnya daging korban ni tak perlu tunggu lama nak empuk.. Dalam sejam lebih dah empuk isinya.. Sonang khoje den... hehe




Abaikan sahaja saiz tulang yang gedabak itu.. hahhaha.. kejap je licin dibelasah.. Masak singgang camni tak muak.. Kalo kari2, rendang, haiiihhh jenuh nak habiskan..

Malas pula nak menempek reseepi.. lagipun ni resepi ulangan.. Dah banyak kali masak menu ni.. Kalo kat Kelate, lauk singgang ni la yang paling femes time raya haji.. Memang takkan muak makannya.. Bertambah2 makan ade la.. 

Resepi boleh dijenguk di sini.. tapi yang tu singgang daging la.. Same je kaedahnya.. Cuma lebihkan masa merebus tulang tu..


Cili kering penambah perisa


Belum memikirkan menu untuk hari2 seterusnya.. Sup daging??? owh... kembang tekak dah makan lauk sama.. heheh.. Rasa nak makan ikan pekasam je.. Makan ngan ulam + cicah budu.. Huweeehhhh... sedap gilosss.. hikhik...

Haruslah berundur dulu.. Merepek tak sudah2.. hehehe.. Jumpa lagi kawan2ku =)


5 comments:

nur easy said...

sedapnya sup daging.. kalau gear box lagi asyik..;)

sha my heart said...

makan singgang je? nampak sgt berbeza budaya makan kite..

Aku minat ko, ko minat aku jugak?

RynaHakimi said...

@nur easy
uishh..gear box memang masyuk...tak dpt pulak tahun nih..hehe

@sha my heart
singgang biasanya masak lepas lapah daging.. plus daging goreng kunyit.. Biasanya tu la masakan utama kat klate..hehe

Miss Sunshine said...

tak pernah makan singgang daging.... nampak sedap lah ryna... nak sikit boleh.. ^_^

Persada blog said...

alamaaaakkkk.....
mengundang selera neh..
sedappp nyeeeee ;)

Thursday, November 10, 2011

Singgang Tulang

Faham2 jela, menu lepas raya korban.. Hari2 makan daging la ye... heheh.. Peti sejuk penuh dengan daging.. Nak tak nak, kena masak jugak.. 

Ada yang diberi pada jiran.. Tapi aku prefer bagi masakan/lauk kat jiran2.. Boleh bertukar2 menu gitu.. hehehe.. Tapi aku tak tergolong dalam ahli mesyuarat tingkap taman perumahan nih.. eekekek =P

Hari ni masak simple je.. Nak habiskan tulang lembu yang gedabak besaunya.. Nak dipotong2, kapak takdop.. Guna pisau kang rosak pula mata pisau tu.. huhu.. Sudahnya, rebus aje macam tu..

 Tapi yang bestnya daging korban ni tak perlu tunggu lama nak empuk.. Dalam sejam lebih dah empuk isinya.. Sonang khoje den... hehe




Abaikan sahaja saiz tulang yang gedabak itu.. hahhaha.. kejap je licin dibelasah.. Masak singgang camni tak muak.. Kalo kari2, rendang, haiiihhh jenuh nak habiskan..

Malas pula nak menempek reseepi.. lagipun ni resepi ulangan.. Dah banyak kali masak menu ni.. Kalo kat Kelate, lauk singgang ni la yang paling femes time raya haji.. Memang takkan muak makannya.. Bertambah2 makan ade la.. 

Resepi boleh dijenguk di sini.. tapi yang tu singgang daging la.. Same je kaedahnya.. Cuma lebihkan masa merebus tulang tu..


Cili kering penambah perisa


Belum memikirkan menu untuk hari2 seterusnya.. Sup daging??? owh... kembang tekak dah makan lauk sama.. heheh.. Rasa nak makan ikan pekasam je.. Makan ngan ulam + cicah budu.. Huweeehhhh... sedap gilosss.. hikhik...

Haruslah berundur dulu.. Merepek tak sudah2.. hehehe.. Jumpa lagi kawan2ku =)


5 comments:

nur easy said...

sedapnya sup daging.. kalau gear box lagi asyik..;)

sha my heart said...

makan singgang je? nampak sgt berbeza budaya makan kite..

Aku minat ko, ko minat aku jugak?

RynaHakimi said...

@nur easy
uishh..gear box memang masyuk...tak dpt pulak tahun nih..hehe

@sha my heart
singgang biasanya masak lepas lapah daging.. plus daging goreng kunyit.. Biasanya tu la masakan utama kat klate..hehe

Miss Sunshine said...

tak pernah makan singgang daging.... nampak sedap lah ryna... nak sikit boleh.. ^_^

Persada blog said...

alamaaaakkkk.....
mengundang selera neh..
sedappp nyeeeee ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...