Singgang daging |
Bahan2 :-
200 gm Daging }di hiris kasar
½ liter Air
2 ulas Bawang putih }dihiris halus
1 biji Bawang besar } dihiris bulat
1 inci Halia } dihiris kasar
1 inci Lengkuas }dihiris kasar
1 sudu Ketumbar } ditumbuk kasar
1 sudu besar sos ikan bilis/budu
1 keping Asam keping
Garam dan gula } secukup rasa
Cara Memasak :-
- Mula2, rebus daging bersama bawang putih, halia, lengkuas, ketumbar dan asam keping hingga empuk.Kalau suka tambah ubi kentang pun boleh.
- Setelah daging empuk, masukkan pula budu, bawang besar, garam dan gula.
- Masak sehingga mendidih.
- Tabur daun bawang dan siap untuk dihidangkan.
Hari masak kuah lebih sikit sebab malam nanti nak makan roti cicah kuah singgang. Suami nyer request. Huhu
Menu hari ini..sihat lagi menyihatkan =) |
No comments:
Post a Comment