Thursday, November 17, 2011

Asam pedas daging

Entry daging lagi.. Macam takde menu lain dah ye?? hehe.. Yang ni menu semalam.. Baru hari ni terhegeh2 nak post kat sini.. heuheu.. Partner ikan gelama pekasam.. Memang wallaaaa... Asam pedas ni kalo ganti ngan singgang pon ok juga kalo nak digandingkan dengan ikan pekasam.. memang kombinasi yang amat2 tepat.. hikhik...


*Link*


Sekarang tengah gigih berusaha nak cari rahsia asam pedas Melaka ni.. Setiap kali makan kat kedai or restoran, memang aku akan tilik2 (bukan tilik macam tok bomoh tu.. wakakaka) nak tau ape bahan2 yang tukang masak kedai tu bubuh.. Lain kedai, lain kuahnya.. kepekatan pun berbeza.. Wahhh, gile detail aku perhati.. kuikui..





Ade yang buh lada hitam, then kalo yang kuah pekat tu pastinya semua bahan di blend.. tak pasti pula if ade yang buh keledek.. Ade ke?? Ntahla, macam2 rasa kuah asam pedas ni.. tak tahu mana yang asli.. Tapi aku masak kali ni versi resepi ulangan.. Boleh jenguk di SINI.. Cuma tambah sedikit serbuk lada hitam.. Sedap juga hasilnya.. huhu





Sape2 kalo ade rahsia di sebalik kesedapan asam pedas ni, share2 la ye.. Duk Melaka ni terbiasa plak makan menu ni.. Kalo tak, memang jarang la nak jumpa kalo kat Kelate nuh.. Ekekeekke.. Tapi best, boleh belajar resipi baru.. Resepi baba dan nyonya belum explore lagi... Agak2 sedap tak?? hehe.. 



2 comments:

cik cek said...

Kak Cek suka asam pedas ni...sedapnya...:D

RynaHakimi said...

@cik cek
Ehe, n9 pon femes jgk asam pedas ni kan.. Masak lomak cili api pon sodap jugak.. yummy ;)

Thursday, November 17, 2011

Asam pedas daging

Entry daging lagi.. Macam takde menu lain dah ye?? hehe.. Yang ni menu semalam.. Baru hari ni terhegeh2 nak post kat sini.. heuheu.. Partner ikan gelama pekasam.. Memang wallaaaa... Asam pedas ni kalo ganti ngan singgang pon ok juga kalo nak digandingkan dengan ikan pekasam.. memang kombinasi yang amat2 tepat.. hikhik...


*Link*


Sekarang tengah gigih berusaha nak cari rahsia asam pedas Melaka ni.. Setiap kali makan kat kedai or restoran, memang aku akan tilik2 (bukan tilik macam tok bomoh tu.. wakakaka) nak tau ape bahan2 yang tukang masak kedai tu bubuh.. Lain kedai, lain kuahnya.. kepekatan pun berbeza.. Wahhh, gile detail aku perhati.. kuikui..





Ade yang buh lada hitam, then kalo yang kuah pekat tu pastinya semua bahan di blend.. tak pasti pula if ade yang buh keledek.. Ade ke?? Ntahla, macam2 rasa kuah asam pedas ni.. tak tahu mana yang asli.. Tapi aku masak kali ni versi resepi ulangan.. Boleh jenguk di SINI.. Cuma tambah sedikit serbuk lada hitam.. Sedap juga hasilnya.. huhu





Sape2 kalo ade rahsia di sebalik kesedapan asam pedas ni, share2 la ye.. Duk Melaka ni terbiasa plak makan menu ni.. Kalo tak, memang jarang la nak jumpa kalo kat Kelate nuh.. Ekekeekke.. Tapi best, boleh belajar resipi baru.. Resepi baba dan nyonya belum explore lagi... Agak2 sedap tak?? hehe.. 



2 comments:

cik cek said...

Kak Cek suka asam pedas ni...sedapnya...:D

RynaHakimi said...

@cik cek
Ehe, n9 pon femes jgk asam pedas ni kan.. Masak lomak cili api pon sodap jugak.. yummy ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...