Wednesday, November 16, 2011

Sekali sekala

"Siakap senohong gelama ikan duri.. bercakap bohong lama-lama jadi pencuri".. eheee... rasanya inilah peribahasa pertama yang aku belajar sejak zaman sekolah dulu.. lagi satu peribahasa that i still remember, "Bagai anjing dengan bayang2".. Teringat2 story book yang we beli masa kecik dulu.. Sal anjing gonggong tulang, then menyalak bila tengok bayang2 sendiri dalam sungai.. Maka jatuhla tulang yang digonggong itu.. huhu..

Agak2 apa kaitan dengan tajuk entry tu?? haha.. takdop kaitan pon.. saje nak mengimbau kembali kenangan zaman silam.. time masih berhingus.. asyik duk main lompat getah, polis sentri, bla2.. Bestnya zaman kanak2.. Simpan duit nak beli Tora, Dindang dan Jojo (korang mesti beli jugak kan?? jgn tipula..hikhik)... best2... Pulang je sekolah beli air jeruk ngan kopok lekor kat depan sekolah..  Masih terasa kesedapan air jeruk itu.. huhu..

Okeh, back to reality.. hehe.. Cerita sebenar kali ni berkisahkan tentang ikan siakap.. Word pertama untuk entry nih.. heuheu... Entry yang tertunda.. Cerita hari Sabtu yang lalu.. Tapi tak kisah la.. Hari Sabtu hari tu memang bz.. Tak sempat nak jengah blog pun..


Boleh jengah resipi kat SINI

Sekali lagi masak siakap stim ni.. Berkira2 samada nak masak 3 rasa atau masak stim aje.. Bila memikirkan banyak lagi menu nak disiapkan hari tu, decide masak stim aje.. campak2 siap.. 

Resepi senang, tapi kalo kat restoran boleh tahan mahalnya.. Dunno why, mungkin faktor harga ikan yang mahal... tapi ikan siakap yang aku beli ni RM8.99 je sekor.. Saiz M.. Pantang tengok ikan siakap murah kat Giant, memang wajib beli.. hehe

Posing lagi..

Ikan siakap ni rasanya memang sedap.. no wonder harganya agak mahal.. Nak makan sekali sekala bolehla.. Makan hari2, mau kopak poket.. mana nak cekau duit hari2 makan siakap.. Silap hari bulan tercungap-cungap kami... hahaha.. (kami tak kaya, tapi kami bahagia =) )


Resepi di SINI

Hurmm.. sekian dulu entry repekan di hari Selasa.. Sebenarnya tengah tunggu Cinta Elysa ke udara kul 9 malam nanti.. Abiskan masa kat belog kesayangan ni dulu.. rajin pula bermanja-manjaan dengan belog ni today.. ekekekekeek.. Jumpa lagi di lain entry.. babaiiii olssss =)



10 comments:

cik cek said...

Ryna...
Kak cek nak join makan ikan steam...sedapnya dapat hirup sup ikan tu...emmmm...bestnya

RynaHakimi said...

@cik cek
haha..samalah kite kak.. suka sangat hirup kuah ikan stim nih.. Jom join..hehehe ;)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

xpernah mkn lg si siakap ni.....nampak sedap je...:)

Miss Sunshine said...

ryna... kenapa ryna suka masak feveret kite ye...? bestnye kalay ryna kat sebelah rumah, tiap2 hari kita datang curi makanan... hehe

RynaHakimi said...

@Aishah
uishhh..memang sedap.kena cuba nanti ye aisha..hehe ;)

@Miss Sunshine
owh, favret hana ye.. tula, kalo dekat2 leh selalu hulur2..hehe.. nanti dah kawen hana masakkan untuk fizie.. gerenti dia tambah sayang.. ;)

nur easy said...

dulu2, tora n jojo y susah nak dapat, sbb harganya rm2.. so cuma dindang je y berjaya la.. haha.. lama dah rupanya tinggalkn waktu2 itu..

NoEn said...

tak pernah buat steam..harus suruh baba alya masak steam la lps ni...ekeke

~SYAZ~ said...

waduhh~ lagi2 nak musim tekujuh ni lagilah ikan makin mahal..
yeeh! tidak dinafikan akak mmg rajin bab masak2 ni.. :D

RynaHakimi said...

@nur easy
betul2.. dindang memang senang nak dapat haga 50sen..kikiki.. Jojo paling mahal, RM2 ;)

@Noen
Awat suh bab alya plak.. mama alya pon boleh buat juga..heheh...

@Syaz
Lama x dgr kabar syaz..huhu..bila dah kawen ni, nak tak nak kne selalu masuk dapo syaz.. Tak mampu nak makan kat kedai hari2.. hikhik =)

Rizziela said...

memang sedap kalau siakap buat stim... 3 rasa pun sedap..goreng rangup2 ikan tu..perghhh...

Wednesday, November 16, 2011

Sekali sekala

"Siakap senohong gelama ikan duri.. bercakap bohong lama-lama jadi pencuri".. eheee... rasanya inilah peribahasa pertama yang aku belajar sejak zaman sekolah dulu.. lagi satu peribahasa that i still remember, "Bagai anjing dengan bayang2".. Teringat2 story book yang we beli masa kecik dulu.. Sal anjing gonggong tulang, then menyalak bila tengok bayang2 sendiri dalam sungai.. Maka jatuhla tulang yang digonggong itu.. huhu..

Agak2 apa kaitan dengan tajuk entry tu?? haha.. takdop kaitan pon.. saje nak mengimbau kembali kenangan zaman silam.. time masih berhingus.. asyik duk main lompat getah, polis sentri, bla2.. Bestnya zaman kanak2.. Simpan duit nak beli Tora, Dindang dan Jojo (korang mesti beli jugak kan?? jgn tipula..hikhik)... best2... Pulang je sekolah beli air jeruk ngan kopok lekor kat depan sekolah..  Masih terasa kesedapan air jeruk itu.. huhu..

Okeh, back to reality.. hehe.. Cerita sebenar kali ni berkisahkan tentang ikan siakap.. Word pertama untuk entry nih.. heuheu... Entry yang tertunda.. Cerita hari Sabtu yang lalu.. Tapi tak kisah la.. Hari Sabtu hari tu memang bz.. Tak sempat nak jengah blog pun..


Boleh jengah resipi kat SINI

Sekali lagi masak siakap stim ni.. Berkira2 samada nak masak 3 rasa atau masak stim aje.. Bila memikirkan banyak lagi menu nak disiapkan hari tu, decide masak stim aje.. campak2 siap.. 

Resepi senang, tapi kalo kat restoran boleh tahan mahalnya.. Dunno why, mungkin faktor harga ikan yang mahal... tapi ikan siakap yang aku beli ni RM8.99 je sekor.. Saiz M.. Pantang tengok ikan siakap murah kat Giant, memang wajib beli.. hehe

Posing lagi..

Ikan siakap ni rasanya memang sedap.. no wonder harganya agak mahal.. Nak makan sekali sekala bolehla.. Makan hari2, mau kopak poket.. mana nak cekau duit hari2 makan siakap.. Silap hari bulan tercungap-cungap kami... hahaha.. (kami tak kaya, tapi kami bahagia =) )


Resepi di SINI

Hurmm.. sekian dulu entry repekan di hari Selasa.. Sebenarnya tengah tunggu Cinta Elysa ke udara kul 9 malam nanti.. Abiskan masa kat belog kesayangan ni dulu.. rajin pula bermanja-manjaan dengan belog ni today.. ekekekekeek.. Jumpa lagi di lain entry.. babaiiii olssss =)



10 comments:

cik cek said...

Ryna...
Kak cek nak join makan ikan steam...sedapnya dapat hirup sup ikan tu...emmmm...bestnya

RynaHakimi said...

@cik cek
haha..samalah kite kak.. suka sangat hirup kuah ikan stim nih.. Jom join..hehehe ;)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

xpernah mkn lg si siakap ni.....nampak sedap je...:)

Miss Sunshine said...

ryna... kenapa ryna suka masak feveret kite ye...? bestnye kalay ryna kat sebelah rumah, tiap2 hari kita datang curi makanan... hehe

RynaHakimi said...

@Aishah
uishhh..memang sedap.kena cuba nanti ye aisha..hehe ;)

@Miss Sunshine
owh, favret hana ye.. tula, kalo dekat2 leh selalu hulur2..hehe.. nanti dah kawen hana masakkan untuk fizie.. gerenti dia tambah sayang.. ;)

nur easy said...

dulu2, tora n jojo y susah nak dapat, sbb harganya rm2.. so cuma dindang je y berjaya la.. haha.. lama dah rupanya tinggalkn waktu2 itu..

NoEn said...

tak pernah buat steam..harus suruh baba alya masak steam la lps ni...ekeke

~SYAZ~ said...

waduhh~ lagi2 nak musim tekujuh ni lagilah ikan makin mahal..
yeeh! tidak dinafikan akak mmg rajin bab masak2 ni.. :D

RynaHakimi said...

@nur easy
betul2.. dindang memang senang nak dapat haga 50sen..kikiki.. Jojo paling mahal, RM2 ;)

@Noen
Awat suh bab alya plak.. mama alya pon boleh buat juga..heheh...

@Syaz
Lama x dgr kabar syaz..huhu..bila dah kawen ni, nak tak nak kne selalu masuk dapo syaz.. Tak mampu nak makan kat kedai hari2.. hikhik =)

Rizziela said...

memang sedap kalau siakap buat stim... 3 rasa pun sedap..goreng rangup2 ikan tu..perghhh...

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...