Sunday, October 16, 2011

Selera kampung

Akhirnya dapat jugak merasa sambal udang petai nih.. Lama gilosss tak makannya.. Masaknya senang, tapi 'sibosaloh' nak masaknya.. Hubby tak makan petai.. Alergik ngan bau la konon kan.. hehe.. Sebab tu tak pernah masak lauk ni kat umah  Melaka..

Kebetulan duk kampung ni, semua tekak lauk kampung kan.. My mom siap beli soploh hinggit petai tau kat pasar (adik yang duk PJ kirim, nak makan ngan budu katanya :p).. Mak request aku masakkan sambal petai untuk lauk tengahhari... Bereh ummi, small matter je..ekekeek..




Rasanya ramai yang gemar lauk ni kan?? Terangkatlah kalau makan lauk ni dengan nasi panas2.. Kompem korang tau nak masaknya kan... Sama saje kaedahnya dengan cara masak2 sambal lain.. Plus petai aje.. ikut kuantiti yang korang gemar la kan (kalo semerbak tandas umah korang, aku tak jamin eh..hehe)


 


Sedikit ringkasan cara nak masaknya (malas nak guna kaedah bullet n numbering..hehe), korang tumis halia, bwg putih, bawang merah dan sedikit belacan yg ditumbuk.. Bila dah pecah minyak, buh ciliboh/cili giling.. Tumis lagi, then masukkan gula, air asam jawa, garam dan perasa.. Masukkan udang dan petai.. Masak hingga kuah pekat.. Kalau nak berkuah, tak perlu la kering sangat kuah tu ye..

Wokeh..itu aje.. Update yang pantas di kala hati sedang kerinduan.. Rindu sama my other halves yg juga kesorangan nun jauh di Melaka.. Take care ye abang.. Jangan nakai2.. ILU dear.. See u soon.. hehehe.. 






6 comments:

NoEn said...

sedapnya itu sambal..hehe..pos ke sini sket :P

RynaHakimi said...

@NoEn
dah pos laju dah..hehe..bab petai tu yg sedap kan. :)

Miss Sunshine said...

ryna... meleleh air liur tengok gambar sambal tu... Ya Allah, rindu sangat makanan semenanjung... huhu

RynaHakimi said...

@Miss Sunshine
Kat sana takde org masak lauk ni ek?? ish..nanti hana kena masakkan untuk hubby la ye..heheh :)

cik cek said...

sedapnya sambal udang...ada petai lagi...fav kak cek ni...:D

RynaHakimi said...

@cik cek
Sama la kita..hehe..suka sambal ni =)

Sunday, October 16, 2011

Selera kampung

Akhirnya dapat jugak merasa sambal udang petai nih.. Lama gilosss tak makannya.. Masaknya senang, tapi 'sibosaloh' nak masaknya.. Hubby tak makan petai.. Alergik ngan bau la konon kan.. hehe.. Sebab tu tak pernah masak lauk ni kat umah  Melaka..

Kebetulan duk kampung ni, semua tekak lauk kampung kan.. My mom siap beli soploh hinggit petai tau kat pasar (adik yang duk PJ kirim, nak makan ngan budu katanya :p).. Mak request aku masakkan sambal petai untuk lauk tengahhari... Bereh ummi, small matter je..ekekeek..




Rasanya ramai yang gemar lauk ni kan?? Terangkatlah kalau makan lauk ni dengan nasi panas2.. Kompem korang tau nak masaknya kan... Sama saje kaedahnya dengan cara masak2 sambal lain.. Plus petai aje.. ikut kuantiti yang korang gemar la kan (kalo semerbak tandas umah korang, aku tak jamin eh..hehe)


 


Sedikit ringkasan cara nak masaknya (malas nak guna kaedah bullet n numbering..hehe), korang tumis halia, bwg putih, bawang merah dan sedikit belacan yg ditumbuk.. Bila dah pecah minyak, buh ciliboh/cili giling.. Tumis lagi, then masukkan gula, air asam jawa, garam dan perasa.. Masukkan udang dan petai.. Masak hingga kuah pekat.. Kalau nak berkuah, tak perlu la kering sangat kuah tu ye..

Wokeh..itu aje.. Update yang pantas di kala hati sedang kerinduan.. Rindu sama my other halves yg juga kesorangan nun jauh di Melaka.. Take care ye abang.. Jangan nakai2.. ILU dear.. See u soon.. hehehe.. 






6 comments:

NoEn said...

sedapnya itu sambal..hehe..pos ke sini sket :P

RynaHakimi said...

@NoEn
dah pos laju dah..hehe..bab petai tu yg sedap kan. :)

Miss Sunshine said...

ryna... meleleh air liur tengok gambar sambal tu... Ya Allah, rindu sangat makanan semenanjung... huhu

RynaHakimi said...

@Miss Sunshine
Kat sana takde org masak lauk ni ek?? ish..nanti hana kena masakkan untuk hubby la ye..heheh :)

cik cek said...

sedapnya sambal udang...ada petai lagi...fav kak cek ni...:D

RynaHakimi said...

@cik cek
Sama la kita..hehe..suka sambal ni =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...