Wednesday, November 2, 2011

Kuih bingka pandan

Again, ini adalah entry tertangguh.. Hehe.. Ni semalam punya menu.. Nak update, badan tak berapa nak ok.. Seram sejuk je rase.. nak demam lagikah?? Aiyohhh.. Asyik demam je.. Antibodi badan tak berapa nak kuat..

Hari ni gagahkan diri jugak nak update blog (padahal taklah penting mane pon..ngee).. Kuih ni orang kelate panggil kuih 'bekey'.. Ade jugak orang panggil kuih bengkang.. Hurmm..mane2 ajela.. janji bendanya sama.. huhu..


Wangi je kuih ni..

Ini bukanlah pertama kali bikin kuih ni.. Kalau kat kampung my mom selalu buatnya.. Rasanya semua orang kenal kot kuih ni.. Ade orang kate ni kuih orang tua..ye ke?? sebab sesuai untuk mereka yang takde gigi.. haha.. Ada2 je.. Orang muda pon suke je makannya.. 

Kuih ni makan sikit2 bolehla.. Berlemak tu.. Ade tu resepi siap guna santan + susu sejat lagik.. Super duper berlemak lah kan... Yang aku buat ni guna sekotak santan je.. Resepi plak ikut sukatan sendiri.. Boleh je bajet sukatan guna cawan.. Nak bertimbang2 takde alat la plak.. takde neraca gitu.. heuheu..

Hubby bawak kuih ni ke opis beliau. Makan ramai2 meriah gitu katanya.. kalau nak harapkan kami berdua je makan, haiiihh.... esok pon belum tentu habis la kan.. ehehe...banyak tu satu loyang..

Untuk resepi pula, boleh rujuk resepi kat sini.. Yela, kang guna my resepi takut tak sedap pulak.. hehehe.. Apepon, rasanya dah lebih kurang yang selalu beli tu.. Lebihkan pandan lagi sedap.. yummehhhh!!





RESEPI BINGKA PANDAN
Sumber- My mom

Bahan-bahan
  • 3 biji telur ayam gred A
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air pandan (blend 10 helai dan pandan)
  • 1 kotak santan
  • 1 1/2 cawan gula (kalo tak suka manis, kurangkan ye)
  • Secubit garam
  • Sedikit roti sandwich-optional (saje gatai buh ni =P)
  • Sedikit marjerin-sapu pd loyang
  • Sedikit bijan-optional
Cara-cara
  1. Kisar daun pandan dengan dua cawan air.. kemudian tapis ambil patinya
  2. Dalam bekas berasingan, masukkan telur, santan, pati pandan,tepung dan gula, garam..
  3. Kacau guna hand whisk tu kejap.. Then kisar guna blender bersama roti yang dibuang tepinya..
  4. Bial dah sebati, masukkan dalam loyang yang dah dilengser dengan marjerin.. Minyak pon boleh je..
  5. Bakar kira2 45 minit.. kalau nak efek yang garing kat tepi tu, tambahkan masa membakar ye..
  6. Siap sudaaa =)

Senang je kan?? Kuih senang2 camni bolehla selalu buat.. Yang renyah2 tu memang payah sikitla aku nak cuba.. ngeh3.. 

P/s: Oh ya, kalau nak letak bijan atas tu, masa in the middle of baking tu, taburkan bijan kat atas kuih tu.. Then bakar sampai masak..





5 comments:

cik cek said...

Kak cek pun selalu buat kuih bingka pandan ni...cuma kat permukaaan kuih kak cek taburkan bijan...memang suka makan kuih ni...dan kak cek selalunya campurkan sikit keledek...emmmm...sedappppp....:D

nur easy said...

huuu lamanya x masak2..;)

NoEn said...

xpandai wat bende alah ni..huuhu
klo letak bijan mesti lg menggamit selerakn..hihi

RynaHakimi said...

@cik cek
sedap ek buh keledek?? mcm best je..nak buat lagi la..hehe

@nur easy
rindu nak main masak2 ek..hehe..pasni bila tak bz hari2 nak masak pon boleh =)

@NoEn
Sedap kalo buh bijan..tambah aksesori gitu..heheh =)

Pia said...

"kuih ni mmg sedap kan,akak pon memula tu malas gak...tp bila dah buat sekali...nak buat selalu pulak..."

Wednesday, November 2, 2011

Kuih bingka pandan

Again, ini adalah entry tertangguh.. Hehe.. Ni semalam punya menu.. Nak update, badan tak berapa nak ok.. Seram sejuk je rase.. nak demam lagikah?? Aiyohhh.. Asyik demam je.. Antibodi badan tak berapa nak kuat..

Hari ni gagahkan diri jugak nak update blog (padahal taklah penting mane pon..ngee).. Kuih ni orang kelate panggil kuih 'bekey'.. Ade jugak orang panggil kuih bengkang.. Hurmm..mane2 ajela.. janji bendanya sama.. huhu..


Wangi je kuih ni..

Ini bukanlah pertama kali bikin kuih ni.. Kalau kat kampung my mom selalu buatnya.. Rasanya semua orang kenal kot kuih ni.. Ade orang kate ni kuih orang tua..ye ke?? sebab sesuai untuk mereka yang takde gigi.. haha.. Ada2 je.. Orang muda pon suke je makannya.. 

Kuih ni makan sikit2 bolehla.. Berlemak tu.. Ade tu resepi siap guna santan + susu sejat lagik.. Super duper berlemak lah kan... Yang aku buat ni guna sekotak santan je.. Resepi plak ikut sukatan sendiri.. Boleh je bajet sukatan guna cawan.. Nak bertimbang2 takde alat la plak.. takde neraca gitu.. heuheu..

Hubby bawak kuih ni ke opis beliau. Makan ramai2 meriah gitu katanya.. kalau nak harapkan kami berdua je makan, haiiihh.... esok pon belum tentu habis la kan.. ehehe...banyak tu satu loyang..

Untuk resepi pula, boleh rujuk resepi kat sini.. Yela, kang guna my resepi takut tak sedap pulak.. hehehe.. Apepon, rasanya dah lebih kurang yang selalu beli tu.. Lebihkan pandan lagi sedap.. yummehhhh!!





RESEPI BINGKA PANDAN
Sumber- My mom

Bahan-bahan
  • 3 biji telur ayam gred A
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air pandan (blend 10 helai dan pandan)
  • 1 kotak santan
  • 1 1/2 cawan gula (kalo tak suka manis, kurangkan ye)
  • Secubit garam
  • Sedikit roti sandwich-optional (saje gatai buh ni =P)
  • Sedikit marjerin-sapu pd loyang
  • Sedikit bijan-optional
Cara-cara
  1. Kisar daun pandan dengan dua cawan air.. kemudian tapis ambil patinya
  2. Dalam bekas berasingan, masukkan telur, santan, pati pandan,tepung dan gula, garam..
  3. Kacau guna hand whisk tu kejap.. Then kisar guna blender bersama roti yang dibuang tepinya..
  4. Bial dah sebati, masukkan dalam loyang yang dah dilengser dengan marjerin.. Minyak pon boleh je..
  5. Bakar kira2 45 minit.. kalau nak efek yang garing kat tepi tu, tambahkan masa membakar ye..
  6. Siap sudaaa =)

Senang je kan?? Kuih senang2 camni bolehla selalu buat.. Yang renyah2 tu memang payah sikitla aku nak cuba.. ngeh3.. 

P/s: Oh ya, kalau nak letak bijan atas tu, masa in the middle of baking tu, taburkan bijan kat atas kuih tu.. Then bakar sampai masak..





5 comments:

cik cek said...

Kak cek pun selalu buat kuih bingka pandan ni...cuma kat permukaaan kuih kak cek taburkan bijan...memang suka makan kuih ni...dan kak cek selalunya campurkan sikit keledek...emmmm...sedappppp....:D

nur easy said...

huuu lamanya x masak2..;)

NoEn said...

xpandai wat bende alah ni..huuhu
klo letak bijan mesti lg menggamit selerakn..hihi

RynaHakimi said...

@cik cek
sedap ek buh keledek?? mcm best je..nak buat lagi la..hehe

@nur easy
rindu nak main masak2 ek..hehe..pasni bila tak bz hari2 nak masak pon boleh =)

@NoEn
Sedap kalo buh bijan..tambah aksesori gitu..heheh =)

Pia said...

"kuih ni mmg sedap kan,akak pon memula tu malas gak...tp bila dah buat sekali...nak buat selalu pulak..."

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...