Wednesday, November 2, 2011

Menu pagi: Roti John

Berjaya menggigihkan diri di pagi hari semata2 nak bikin roti john ni.. Dari minggu lepas encik kimi request roti john (ilham lepas makan roti john kat Pantai Klebang), baru hari ni si isteri merajinkan diri..hekhek... Malasnya dia nih!!

Nak buatnya senang aje.. Terpulang samada nak guna daging kisar atau isi ayam.. Den guno isi ayam jo.. Stok daging takdok... ngeee... Dua2 pon sedap..


Abaikan kobis yang kasar2 itu.. haha

Memula fikir aci letak telur je.. Malas nak bertumis2 bagai.. Tapi bila dah buat sendiri ni, mesti mau lagi sedap yang dimakan kat kedai tu.. Mane boleh encik kimi puji makan kat kedai lagi sedap.. no no no (terimalah hakikat itu bahawa masakanmu biasa2  sajork..haha)

Tengok dalam peti sejuk, ayam ade lagi.. maka digunalah barang seketul dua isi ayam itu.. Nak lebih detail, meh check resepi.. Ni my version.. Mintak mahap kalau tak sesuai ngan selera tekak korang.. hehe.. Untuk tekak sendiri rasanya mengancam jugak..wakakak


RESEPI ROTI JOHN SIMPLE

Bahan-bahan
  • 3 buku roti (guna yang mcm gamba kat atas..aku beli je, tak pandai wat roti sendiri =P)
  • 3-4 ketul isi ayam (aku guna bahagian dada)-kisar atau potong dadu
  • 1 labu bawang besar-kisar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 s/b serbuk kari
  • 1 s/k serbuk lada hitam
  •  2-3 biji telur
  • Sos cili
  • Sos lada hitam
  • Mayonis secukupnya
  • Kobis
  • Garam dan gula
  • Marjerin

Cara-cara

  1. Tumis inti/ bahan kisar (daging ayam, bawang besar, bawang putih, serbuk kari dan lada hitam) hingga garing dan naik bau.
  2. Kemudian, masukkan inti tadi ke dalam mangkuk.. Pecahkan telur dan rasakan dengan garam dan gula.. Jangan masin sangat ye..
  3. Belah/potong dua roti john, jangan sampai putus.
  4. Sapu bahan inti bercampur telur tadi hingga rata..
  5. Telangkupkan atas non stick pan yang dah dioles marjerin..
  6. Bakar sampai masak.. kalo suka garing tambah masa membakar tu.
  7. Kemudian bolehlah diangkat dan dihias ikut suka..

Yang dah siap dibakar
Hias dan rasakan ikut selera masing2

Encik kimi kata sedap macam yang jual kat pasar malam tu.... wahhhhh...kalo gitu nak berniaga kat pasar malam boleh tak abang?? ekekkeke... Berangan je la... macam biasa, sesi tapau menapau ke opis dilakukan.. Dah jadi satu kemestian plak ye.. Buka ape, encik kimi sekarang dah tak balik lunch, bz katanya.. So bawaklah makanan dari rumah untuk alas perut kan.. Berjimat cermat gittewww =)


Bakal jadi santapan

Okeh...cukup dulu bebelan di pagi hari.. Banyak lagi kerja rumah tak setel.. Buang mase betoii la minah nih... hikhik... Babai semua :)



11 comments:

NoEn said...

serius..bertuah sungguh en.kimi dapat bini rajin masak..

terbalik lak kite, selalunya kite yg request dr en.somi nk mkn ape..hikhik..

p/s: rina, jom join GA kite

Pia said...

"amboii rajin betul ryna ni..akak lom penah buat sendiri selalu beli kat pasar malam jer..."

RynaHakimi said...

@NoEn
Hehehe..noen lg bertuah dpt suami yg pandai masak.. Ok, nanti kite join =)

@Pia
Dah encik suami beriya2 nak makan kak..hehe..takdela rajin sangat, tapi best bile cuba resepi baru..hehe

Hanis Azla said...

wah, mengancamnya roti john awak.. nnt akak nak cuba buat jugalah guna resepi ni.. tq yer..

Miss Sunshine said...

dah bulih bukak gerai kat pasar ni... confirm hana pelanggan tetap roti john ryna.. ^_^

mama iris said...

dah print dah...huhuhu....terer la kamuuuu

myamyza said...

dapnye.. mintak sikit..

RynaHakimi said...

@Hanis azla
sila kak..jgn segan2..hehe

@Miss Sunshine
Jauh tu hana nak dtg melaka semata2 nak beli roti john..ngeh3..buat sendiri aje..hikhik

@Mama Iris
Ishhh..idokla terer..hehe..resepi simple camni bolehla kot aku buat..try request yg susah2..kompem aku beli je..huhu

@myamyza
meh nak pos..ekekek ;)

nur easy said...

bagus jg ni.. leh wat utk breakfast esok

So Shy Lady said...

hihi bagus ryna, mkn hasil air tgn sdiri lbih baik dr mkn hsil tgn org lain kan

hmmm tp akak bli gak huhuhu

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..cuba la..sedapppp! :P

@SSL
ni je 1st time buatnya kak..sebelum ni asyik beli je..cepat dan mudah..ngehehe

Wednesday, November 2, 2011

Menu pagi: Roti John

Berjaya menggigihkan diri di pagi hari semata2 nak bikin roti john ni.. Dari minggu lepas encik kimi request roti john (ilham lepas makan roti john kat Pantai Klebang), baru hari ni si isteri merajinkan diri..hekhek... Malasnya dia nih!!

Nak buatnya senang aje.. Terpulang samada nak guna daging kisar atau isi ayam.. Den guno isi ayam jo.. Stok daging takdok... ngeee... Dua2 pon sedap..


Abaikan kobis yang kasar2 itu.. haha

Memula fikir aci letak telur je.. Malas nak bertumis2 bagai.. Tapi bila dah buat sendiri ni, mesti mau lagi sedap yang dimakan kat kedai tu.. Mane boleh encik kimi puji makan kat kedai lagi sedap.. no no no (terimalah hakikat itu bahawa masakanmu biasa2  sajork..haha)

Tengok dalam peti sejuk, ayam ade lagi.. maka digunalah barang seketul dua isi ayam itu.. Nak lebih detail, meh check resepi.. Ni my version.. Mintak mahap kalau tak sesuai ngan selera tekak korang.. hehe.. Untuk tekak sendiri rasanya mengancam jugak..wakakak


RESEPI ROTI JOHN SIMPLE

Bahan-bahan
  • 3 buku roti (guna yang mcm gamba kat atas..aku beli je, tak pandai wat roti sendiri =P)
  • 3-4 ketul isi ayam (aku guna bahagian dada)-kisar atau potong dadu
  • 1 labu bawang besar-kisar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 s/b serbuk kari
  • 1 s/k serbuk lada hitam
  •  2-3 biji telur
  • Sos cili
  • Sos lada hitam
  • Mayonis secukupnya
  • Kobis
  • Garam dan gula
  • Marjerin

Cara-cara

  1. Tumis inti/ bahan kisar (daging ayam, bawang besar, bawang putih, serbuk kari dan lada hitam) hingga garing dan naik bau.
  2. Kemudian, masukkan inti tadi ke dalam mangkuk.. Pecahkan telur dan rasakan dengan garam dan gula.. Jangan masin sangat ye..
  3. Belah/potong dua roti john, jangan sampai putus.
  4. Sapu bahan inti bercampur telur tadi hingga rata..
  5. Telangkupkan atas non stick pan yang dah dioles marjerin..
  6. Bakar sampai masak.. kalo suka garing tambah masa membakar tu.
  7. Kemudian bolehlah diangkat dan dihias ikut suka..

Yang dah siap dibakar
Hias dan rasakan ikut selera masing2

Encik kimi kata sedap macam yang jual kat pasar malam tu.... wahhhhh...kalo gitu nak berniaga kat pasar malam boleh tak abang?? ekekkeke... Berangan je la... macam biasa, sesi tapau menapau ke opis dilakukan.. Dah jadi satu kemestian plak ye.. Buka ape, encik kimi sekarang dah tak balik lunch, bz katanya.. So bawaklah makanan dari rumah untuk alas perut kan.. Berjimat cermat gittewww =)


Bakal jadi santapan

Okeh...cukup dulu bebelan di pagi hari.. Banyak lagi kerja rumah tak setel.. Buang mase betoii la minah nih... hikhik... Babai semua :)



11 comments:

NoEn said...

serius..bertuah sungguh en.kimi dapat bini rajin masak..

terbalik lak kite, selalunya kite yg request dr en.somi nk mkn ape..hikhik..

p/s: rina, jom join GA kite

Pia said...

"amboii rajin betul ryna ni..akak lom penah buat sendiri selalu beli kat pasar malam jer..."

RynaHakimi said...

@NoEn
Hehehe..noen lg bertuah dpt suami yg pandai masak.. Ok, nanti kite join =)

@Pia
Dah encik suami beriya2 nak makan kak..hehe..takdela rajin sangat, tapi best bile cuba resepi baru..hehe

Hanis Azla said...

wah, mengancamnya roti john awak.. nnt akak nak cuba buat jugalah guna resepi ni.. tq yer..

Miss Sunshine said...

dah bulih bukak gerai kat pasar ni... confirm hana pelanggan tetap roti john ryna.. ^_^

mama iris said...

dah print dah...huhuhu....terer la kamuuuu

myamyza said...

dapnye.. mintak sikit..

RynaHakimi said...

@Hanis azla
sila kak..jgn segan2..hehe

@Miss Sunshine
Jauh tu hana nak dtg melaka semata2 nak beli roti john..ngeh3..buat sendiri aje..hikhik

@Mama Iris
Ishhh..idokla terer..hehe..resepi simple camni bolehla kot aku buat..try request yg susah2..kompem aku beli je..huhu

@myamyza
meh nak pos..ekekek ;)

nur easy said...

bagus jg ni.. leh wat utk breakfast esok

So Shy Lady said...

hihi bagus ryna, mkn hasil air tgn sdiri lbih baik dr mkn hsil tgn org lain kan

hmmm tp akak bli gak huhuhu

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..cuba la..sedapppp! :P

@SSL
ni je 1st time buatnya kak..sebelum ni asyik beli je..cepat dan mudah..ngehehe

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...