Tuesday, November 1, 2011

Air Terjun Gunung Ledang

Kembali bersiaran..eceeeehhh..hehe.. Tak tau nak mulakan dari mana.. Nak kongsi resepi, takde mood lagik.. Asal masak je amik gamba, tapi tak jugak di 'post' kat belog ni... Rasa malas menjadik2.. Nak menulis pun kena ada konsentrasi jugak.. Tak semena2 semuanya tertangguh..huhu..

Hari Sabtu baru2 ni kami ke Gunung Ledang, yang terletak dalam Daerah Tangkak Johor.. Dekat je ngan Melaka.. Kalau ikut highway, sejam dah sampai.. kalau ikut jalan kampung, almost 2 jam jugak.. Nasib baik ada GPS, jimat masa kami..ngeh3..

Jam 8 pagi kami dah bertolak ke sana.. Lepas siap masak (bawak bekal neh nak picinic la katekan..hehe), Terus siapkan ape yang patut.. Bawak baju spare sebab nak mandi kan.. Aku bab2 air terjun ni memang takleh nak dipisahkan.. Wajib mandi, unless keadaan tak mengizinkan.. huhu..encik kimi lagilah semangat.. Lame tak mandi air terjun...

Minggu lepas masa Deepavali kitorang ke Port Dickson... Bermalam kat Hotel Mesra, dan mandi manda kat PD.. Tapi tak best la.. Dengan cuaca yang panas terik (org kelate kate panas ceng ceng...haha).. Air plak masin..tak best langsung mandi.. I wonder nape masa kecik2 dulu suka sangat mandi laut.. Bila dah 'tua' ni tak best langsung mandi laut.. eheee.. Lebih suka mandi sungai kot.. Selain daripada suasana yang lebih mendamaikan..

Okeh, kembali ke topik asal.. Kami tibe ke Air terjun Ledang jam 9.10 pagi.. Masa ni pengunjung tak ramai sangat..  layan gamba2 di bawah ;)

Pintu masuk.. RM 2 per car, RM1 per head.. Jadi Total RM4

Kalo tak silap ni cafe Gunung Ledang Resort

Curik snap ;p

Ecehhh..posing ye.. Alamak, perut maju ke depan sudaa..hehe..jgn
marah haaaaaa...

Panduan untuk pendaki/pengunujung

Facts

Resort

Landskap cantik.. mahal rasanya kalo sewa nih..hehe

Parking untuk pelanggan resort sahaja..


Ada beberapa keluarga la yang pilih port berkelah masing2.. kami pon naik turun tangga nak cari port baik punye.. Pilih tingkat yang air tak cetek sangat dan tak dalam sangat.. Akhirnya jumpa jugak.. Yezzzzaaa!! Sebelum tu layan pic suasana air terjun cantek nih.. suke3...


View 1

View 2

View 3

View 4

View 5

View 6

View 7


Tau tak kami mandi tak hengat dunia.. 3 jam wooo..kehkeh..mengalahkan kanak2 plak.. tapi serius mengujakan.. Selain panorama yang cantik menarik, landskap pun terjaga rapi.. Nak kata takde langsung sampah sarap tu takla kan.. Ade jugak kategori manusia yang takde fizik... ehhh.. sivik la.. hehe.. 

Depa buang sampah merata2.. Lepas makan, buang bekas makanan, plastik sesuka hati.. maka hanyutlah ia dibawa arus.. Eiii..tolonglah adik kakok weh.. Tong sampah bersepah2 je kat air terjun ni.. banyak je disediakan untuk kemudahan awam... Nak jugak buang merata ye.. Hmm... tak pahamla..

In between kami mandi manda tu, berenti makan la kejap.. Bila mandi air sejuk ni, cepat je lapar.. tapi memang tak sempat sarapan pun masa turun dar umah tadi.. Huhu.. Kami makan dengan lahapnya.. haha.. tak sabar nak mandi lagi.. tambah pulak orang tak ramai, tak crowded sangat.. amatlah mendamaikan.. 

Ayam ala2 KFC

Nasi goreng ikan bilis

Sotong celup tepung

Encik kimi la yang terlebih2 teruja.. Hilang stress katanya.. Jauh dari kesibukan kota amatlah heaven kata beliau.. hehe.. Moh tengok gelagat beliau..ngeh3... Mintak mahap, gamba tuan blog takde ye.. Dia tak suka masuk gambo..hehe..


Sebelum acara berendam

Bersilat la plok

aktiviti kepak2..haha

Kungfu la pulok =P

Heaven =)


Dekat2 jam 12 tengahari, pengunjung dah mula ramai.. Ikutkan hati takmau balik (boleh tak??? haha).. Suka sangat duk sini..  Kami bersiap2 untuk pulang.. Oh ya, bilik persalinan/toilet disediakan untuk kemudahan pengunjung.. So, dun weri ye.. Takde masalah nak tukar pakaian lepas mandi..hehe.. 

Sepanjang perjalanan turun ke carpark, memang ramai keluarga yang ber'piknik'.. meriah sungguh.. Ade yang berkhemah, ber'barbeque', dll.. Aktiviti standard bagi pengunjung air terjun.. huhu.. Kalau my family datang sini, nak ajak diorang datang sini la.. best sangat2 =)


Muka taknak balik

On the way pulang, singgah pekan Tangkak jap.. Melayang jugak fulus bila singgah sini.. Terbeli pulak 2 pasang kain baju kurung..hehe.. Kain langsir pon murah2.. Paksa encik kimi bayarkan kain langsir... Voleyy tak?? hehe.. Ala, murah je, RM  2semeter... Ok la tu kan.. Masa sale ni baik beli.. kang rugi, asyik teringat2 je selagi tak beli..kang nyesal kangg....ekekeekk..

Okeylah... Jumpa lagi next entry.. Belum decide nak update tentang ape.. huhu.. C ya  \(^_^)/



8 comments:

kakchik@ella said...

KC suka sgt2 Gng ledang. Otw balik rmh mama di Jementah, mesti lalu situ dulu.

RynaHakimi said...

@KC
Best kak kakchik..Kalo boleh hari2 nak ke sini..hehe.. Owh, mertua akak org jementah ek?? mesti selalu picnic sini kan =)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lama akak tak ke sini.. last pegi pun masa belum kawin lagi.. masa tu arwah ayah pun ada lg.. hehe... mmg best mandi.. tp yg tak larat time nak manjat tangga tu... adeiii.. lenguh pangkal peha mok... hehe.. skrg ni kalau pegi lagi rasanya bukan peha yg lenguh.. tp lutut plak yg sakit maklumlah dah tua.. jwpnya.. mandi kat bwh2 ajelah.. kakaka..

nur easy said...

bestnya piknik.. lama sangat dah tak datang ledang nu

RynaHakimi said...

@Kak Madihaa
ehehe..kite yang muda ni pon tak gagah sangat nak naik tinggi sangat..hehe..mau pulak tangan penuh ngan barang.. du area bawah2 sudaa..ekeke

@Nur easy
Kat melaka ni takde tempat best nak picnic..nasib baik dekat ngn ledang ni..Tercapai jgk hajat nak mandi air terjun =)

Miss Sunshine said...

Ryna.... pergi gunung ledang tak ajak hana pun.... huhu. Tapi memang best kan... dua kali dah hana pergi situ... dulu hana belajar kat matriks tangkak tu... ade lalu kan?
Ryna: ade lagi tak bau busuk kat situ, sebab tempat tu dekat dengan kilang getah, kdg2 bau busuk getah..

Marniey said...

bestnya dapat mandi manda. rasa lapar pula bila tgk sotong celup tepung -.-

Pia said...

"hahaha..sama lak kita,asal masak jer ambik gambar tp tk pun tepek kt blog..eh,satu lg persamaan kita ni bab main air tu..tp akak rasa semua org pun sama kot..masa kecik suka sgt bila dah tua2 ni malas kan...tgk lah ank2 kita tu,bila jumpa air..laut ker kolam ker..mcm nak berendam sampai esok..cuti sekolah nak mai dah ni...ramai ler akn citer pasal percutian memasing..akak jer jarang bercuti..sian anak2.."

Tuesday, November 1, 2011

Air Terjun Gunung Ledang

Kembali bersiaran..eceeeehhh..hehe.. Tak tau nak mulakan dari mana.. Nak kongsi resepi, takde mood lagik.. Asal masak je amik gamba, tapi tak jugak di 'post' kat belog ni... Rasa malas menjadik2.. Nak menulis pun kena ada konsentrasi jugak.. Tak semena2 semuanya tertangguh..huhu..

Hari Sabtu baru2 ni kami ke Gunung Ledang, yang terletak dalam Daerah Tangkak Johor.. Dekat je ngan Melaka.. Kalau ikut highway, sejam dah sampai.. kalau ikut jalan kampung, almost 2 jam jugak.. Nasib baik ada GPS, jimat masa kami..ngeh3..

Jam 8 pagi kami dah bertolak ke sana.. Lepas siap masak (bawak bekal neh nak picinic la katekan..hehe), Terus siapkan ape yang patut.. Bawak baju spare sebab nak mandi kan.. Aku bab2 air terjun ni memang takleh nak dipisahkan.. Wajib mandi, unless keadaan tak mengizinkan.. huhu..encik kimi lagilah semangat.. Lame tak mandi air terjun...

Minggu lepas masa Deepavali kitorang ke Port Dickson... Bermalam kat Hotel Mesra, dan mandi manda kat PD.. Tapi tak best la.. Dengan cuaca yang panas terik (org kelate kate panas ceng ceng...haha).. Air plak masin..tak best langsung mandi.. I wonder nape masa kecik2 dulu suka sangat mandi laut.. Bila dah 'tua' ni tak best langsung mandi laut.. eheee.. Lebih suka mandi sungai kot.. Selain daripada suasana yang lebih mendamaikan..

Okeh, kembali ke topik asal.. Kami tibe ke Air terjun Ledang jam 9.10 pagi.. Masa ni pengunjung tak ramai sangat..  layan gamba2 di bawah ;)

Pintu masuk.. RM 2 per car, RM1 per head.. Jadi Total RM4

Kalo tak silap ni cafe Gunung Ledang Resort

Curik snap ;p

Ecehhh..posing ye.. Alamak, perut maju ke depan sudaa..hehe..jgn
marah haaaaaa...

Panduan untuk pendaki/pengunujung

Facts

Resort

Landskap cantik.. mahal rasanya kalo sewa nih..hehe

Parking untuk pelanggan resort sahaja..


Ada beberapa keluarga la yang pilih port berkelah masing2.. kami pon naik turun tangga nak cari port baik punye.. Pilih tingkat yang air tak cetek sangat dan tak dalam sangat.. Akhirnya jumpa jugak.. Yezzzzaaa!! Sebelum tu layan pic suasana air terjun cantek nih.. suke3...


View 1

View 2

View 3

View 4

View 5

View 6

View 7


Tau tak kami mandi tak hengat dunia.. 3 jam wooo..kehkeh..mengalahkan kanak2 plak.. tapi serius mengujakan.. Selain panorama yang cantik menarik, landskap pun terjaga rapi.. Nak kata takde langsung sampah sarap tu takla kan.. Ade jugak kategori manusia yang takde fizik... ehhh.. sivik la.. hehe.. 

Depa buang sampah merata2.. Lepas makan, buang bekas makanan, plastik sesuka hati.. maka hanyutlah ia dibawa arus.. Eiii..tolonglah adik kakok weh.. Tong sampah bersepah2 je kat air terjun ni.. banyak je disediakan untuk kemudahan awam... Nak jugak buang merata ye.. Hmm... tak pahamla..

In between kami mandi manda tu, berenti makan la kejap.. Bila mandi air sejuk ni, cepat je lapar.. tapi memang tak sempat sarapan pun masa turun dar umah tadi.. Huhu.. Kami makan dengan lahapnya.. haha.. tak sabar nak mandi lagi.. tambah pulak orang tak ramai, tak crowded sangat.. amatlah mendamaikan.. 

Ayam ala2 KFC

Nasi goreng ikan bilis

Sotong celup tepung

Encik kimi la yang terlebih2 teruja.. Hilang stress katanya.. Jauh dari kesibukan kota amatlah heaven kata beliau.. hehe.. Moh tengok gelagat beliau..ngeh3... Mintak mahap, gamba tuan blog takde ye.. Dia tak suka masuk gambo..hehe..


Sebelum acara berendam

Bersilat la plok

aktiviti kepak2..haha

Kungfu la pulok =P

Heaven =)


Dekat2 jam 12 tengahari, pengunjung dah mula ramai.. Ikutkan hati takmau balik (boleh tak??? haha).. Suka sangat duk sini..  Kami bersiap2 untuk pulang.. Oh ya, bilik persalinan/toilet disediakan untuk kemudahan pengunjung.. So, dun weri ye.. Takde masalah nak tukar pakaian lepas mandi..hehe.. 

Sepanjang perjalanan turun ke carpark, memang ramai keluarga yang ber'piknik'.. meriah sungguh.. Ade yang berkhemah, ber'barbeque', dll.. Aktiviti standard bagi pengunjung air terjun.. huhu.. Kalau my family datang sini, nak ajak diorang datang sini la.. best sangat2 =)


Muka taknak balik

On the way pulang, singgah pekan Tangkak jap.. Melayang jugak fulus bila singgah sini.. Terbeli pulak 2 pasang kain baju kurung..hehe.. Kain langsir pon murah2.. Paksa encik kimi bayarkan kain langsir... Voleyy tak?? hehe.. Ala, murah je, RM  2semeter... Ok la tu kan.. Masa sale ni baik beli.. kang rugi, asyik teringat2 je selagi tak beli..kang nyesal kangg....ekekeekk..

Okeylah... Jumpa lagi next entry.. Belum decide nak update tentang ape.. huhu.. C ya  \(^_^)/



8 comments:

kakchik@ella said...

KC suka sgt2 Gng ledang. Otw balik rmh mama di Jementah, mesti lalu situ dulu.

RynaHakimi said...

@KC
Best kak kakchik..Kalo boleh hari2 nak ke sini..hehe.. Owh, mertua akak org jementah ek?? mesti selalu picnic sini kan =)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lama akak tak ke sini.. last pegi pun masa belum kawin lagi.. masa tu arwah ayah pun ada lg.. hehe... mmg best mandi.. tp yg tak larat time nak manjat tangga tu... adeiii.. lenguh pangkal peha mok... hehe.. skrg ni kalau pegi lagi rasanya bukan peha yg lenguh.. tp lutut plak yg sakit maklumlah dah tua.. jwpnya.. mandi kat bwh2 ajelah.. kakaka..

nur easy said...

bestnya piknik.. lama sangat dah tak datang ledang nu

RynaHakimi said...

@Kak Madihaa
ehehe..kite yang muda ni pon tak gagah sangat nak naik tinggi sangat..hehe..mau pulak tangan penuh ngan barang.. du area bawah2 sudaa..ekeke

@Nur easy
Kat melaka ni takde tempat best nak picnic..nasib baik dekat ngn ledang ni..Tercapai jgk hajat nak mandi air terjun =)

Miss Sunshine said...

Ryna.... pergi gunung ledang tak ajak hana pun.... huhu. Tapi memang best kan... dua kali dah hana pergi situ... dulu hana belajar kat matriks tangkak tu... ade lalu kan?
Ryna: ade lagi tak bau busuk kat situ, sebab tempat tu dekat dengan kilang getah, kdg2 bau busuk getah..

Marniey said...

bestnya dapat mandi manda. rasa lapar pula bila tgk sotong celup tepung -.-

Pia said...

"hahaha..sama lak kita,asal masak jer ambik gambar tp tk pun tepek kt blog..eh,satu lg persamaan kita ni bab main air tu..tp akak rasa semua org pun sama kot..masa kecik suka sgt bila dah tua2 ni malas kan...tgk lah ank2 kita tu,bila jumpa air..laut ker kolam ker..mcm nak berendam sampai esok..cuti sekolah nak mai dah ni...ramai ler akn citer pasal percutian memasing..akak jer jarang bercuti..sian anak2.."

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...