Wednesday, September 28, 2011

Bubur Lambuk

Nak makan ni hari2 boleh tak?? taknak masak benda lain.. ngeh3... Senangla hidupku kalo hari2 encik suami request makan ni je.. Simple, sedap dan berkhasiat.. Sayur2 bersepah2 tu haaa.. Maunya tak sedap =)




Bubur lambuk ni versi Terengganu.. Tak tumis pon macam bubur lambuk biasa.  Say no to tumis2.. Kurengkan penggunaan minyak dalam hidangan harian..huhu.. Resepi ni amik dari blog Kak Madihaa @ Ratna... Beliau masak ape pon memang sedap.. Tak caye?? Silalah ke sana jumpa puan sifu (^_^)

Resepi aku pernah share dulu *di SINI*.. maklom la, bila suka sangat makan bubur lambuk ni dalam sebulan mesti sekali dua masak menu ni.. Suami suka sangat makannya.. Bertambah2 la kan.. Tambah plak partner ngan ikan pekasam.. sumpah sedap..huhu




Sebelum ni tak pernah buh ubi keledek.. Ternyata lebih sedap bila buh keledek ni.. Rasanya lemak manis gitu.. Aku tak buh santan sebab nak kurangkan lemak bubur ni.. Kalo nak ikutkan, buh santan lagi sedap dan pekat.. Apa pun, terpulang pada selera masing2 la kan =)
 





9 comments:

nur easy said...

kurangkan kolestrol dlm makanan ya.. hehe betul2.. tp y belemak2 tu jg la y sedap

RynaHakimi said...

@nur easy
ha'ah la..kalo tak berlemak memang kurang sedap..haihhh..hari2 makan sup boring jugak..kalo masak lemak, kari, gulai masak selalu pon takpe..hehe *bile la nak kuruihhhh kalo camni*

Miss Sunshine said...

ryna... dah lama tak maka bubur lambuk... teringi lah... boleh ye kalau bubur lambuk tak letak santan..?

fisa othman said...

wah!! feveret saya juga bubur lambuk ni...tapi tak pernah lagi buat sendiri...hehehe selalunya makan yg org lain buat kan.;)

RynaHakimi said...

@Miss Snshine
Boleh aje kalo tak buh santan..tapi tak berlemak sgtlah..huhu.. Rasa, lebih kurang je =)

@Fisa Othman
Tak susah pon nak buatnya.. Campak2 aje..ngeh3.. Tapi yg versi tumis kite pon tak pernah try lg =)

So Shy Lady said...

akak n family pun mesti dlm sbulan at least skali mkn bubur lambuk. feveret si bongsu ;D

tringat ikan pksam kcur air liur

RynaHakimi said...

@SSL
Jgn kan kanak2, mak kanak2 pon suke bubur lambuk ni.. Tambah plak senang nak buatnye..heheh.. Tambah plak kalo ade ikan pekasam tu kan.. Makan tak hengat dunia la kan ;)

absolutely emy said...

bubur lambuk itu sungguh menyelerakan.. :)

RynaHakimi said...

@absolutely emy
ia telah terbukti..hehehe :)

Wednesday, September 28, 2011

Bubur Lambuk

Nak makan ni hari2 boleh tak?? taknak masak benda lain.. ngeh3... Senangla hidupku kalo hari2 encik suami request makan ni je.. Simple, sedap dan berkhasiat.. Sayur2 bersepah2 tu haaa.. Maunya tak sedap =)




Bubur lambuk ni versi Terengganu.. Tak tumis pon macam bubur lambuk biasa.  Say no to tumis2.. Kurengkan penggunaan minyak dalam hidangan harian..huhu.. Resepi ni amik dari blog Kak Madihaa @ Ratna... Beliau masak ape pon memang sedap.. Tak caye?? Silalah ke sana jumpa puan sifu (^_^)

Resepi aku pernah share dulu *di SINI*.. maklom la, bila suka sangat makan bubur lambuk ni dalam sebulan mesti sekali dua masak menu ni.. Suami suka sangat makannya.. Bertambah2 la kan.. Tambah plak partner ngan ikan pekasam.. sumpah sedap..huhu




Sebelum ni tak pernah buh ubi keledek.. Ternyata lebih sedap bila buh keledek ni.. Rasanya lemak manis gitu.. Aku tak buh santan sebab nak kurangkan lemak bubur ni.. Kalo nak ikutkan, buh santan lagi sedap dan pekat.. Apa pun, terpulang pada selera masing2 la kan =)
 





9 comments:

nur easy said...

kurangkan kolestrol dlm makanan ya.. hehe betul2.. tp y belemak2 tu jg la y sedap

RynaHakimi said...

@nur easy
ha'ah la..kalo tak berlemak memang kurang sedap..haihhh..hari2 makan sup boring jugak..kalo masak lemak, kari, gulai masak selalu pon takpe..hehe *bile la nak kuruihhhh kalo camni*

Miss Sunshine said...

ryna... dah lama tak maka bubur lambuk... teringi lah... boleh ye kalau bubur lambuk tak letak santan..?

fisa othman said...

wah!! feveret saya juga bubur lambuk ni...tapi tak pernah lagi buat sendiri...hehehe selalunya makan yg org lain buat kan.;)

RynaHakimi said...

@Miss Snshine
Boleh aje kalo tak buh santan..tapi tak berlemak sgtlah..huhu.. Rasa, lebih kurang je =)

@Fisa Othman
Tak susah pon nak buatnya.. Campak2 aje..ngeh3.. Tapi yg versi tumis kite pon tak pernah try lg =)

So Shy Lady said...

akak n family pun mesti dlm sbulan at least skali mkn bubur lambuk. feveret si bongsu ;D

tringat ikan pksam kcur air liur

RynaHakimi said...

@SSL
Jgn kan kanak2, mak kanak2 pon suke bubur lambuk ni.. Tambah plak senang nak buatnye..heheh.. Tambah plak kalo ade ikan pekasam tu kan.. Makan tak hengat dunia la kan ;)

absolutely emy said...

bubur lambuk itu sungguh menyelerakan.. :)

RynaHakimi said...

@absolutely emy
ia telah terbukti..hehehe :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...