Tuesday, August 16, 2011

Siakap masak stim

Ini menu semalam.. Teringin nak makan ikan siakap stim.. nak balas dendam sebab tak dapat oder lauk nih kat restoran hari tu.. Buang duit je bayor RM50 untuk ikan ni.. Beli yang mentah baru RM9 sekor.. Bahan2 nak masaaknya apelah sangat kan.. Bukan kena import pon halia, bawang putih, bawang merah tu.. hehe



Resepinya tak jauh beza ngan resepi yang dah pernah aku share kat sini.. Tapi kali ni versi blend plak..Rasanya lagi mudah blend kot..huhu.. Yang ni saje lebihkan kuah, sebab memang tak buat kuah lain.. Ternyata ikan siakap ni  memang sedap.. Isinya memang tak hanyir langsung, no wonder lah kenapa ikan ni mahal giler kan..hehe

Yang kat bawah ni plak partner lauk semalam :)


Wangi je butter prawn ni.. Di samping rasanya memang sedap, rasa butter la kan. tambah plak ade daun kari tu... Meh nak share resepi.. Aicehhhh.. macam la ade yang nak kan... tapi tempek jela.. tak luak ape pon..ehee =)

RESEPI UDANG MENTEGA (BUTTER PRAWN)

Bahan2
  • Udang secukupnya (aku guna saiz XL)
  • 2 biji kuning telur
  • Sedikit daun kari
  • Sedikit mentega
  • 3 ulas bawang putih-ketuk
  • 2 s/b susu sejat-optional
  • 4-5 biji cilipadi-potong halus
  • Garam dan gula secukup rase
 Cara2
  1. Step1:Mula2 sediakan telur yang nak ditabur atas udang tu.. Caranya, panaskan mentega bersama2 sedikit minyak atas api sederhana
  2. Bila dah panas, masukkan kuning telur dan kacau selalu sehingga kelihatan berbuih dan keperang2an..
  3. Angkat dan toskan minyak..
  4. Step 2:Untuk udang pula, goreng dalam minyak hingga kemerah-merahan..kejap je, tak perlu goreng terlampau garing..
  5. Step ke3, dalam kuali yang lain (guna yg same takpe, tapi kurangkan minyak ye..tumis bawang putih hingga naik bau.. Then masukkan cili potong, daun kari, garam, gula dan susu cair.. kacau seketika.. 
  6. Masukkan udang yang dah digoreng tadi..Gaul sebati
  7. Akhir sekali, angkat udang tadi.. taburkan telur yang digoreng di atas udang.. Siap =)
Senang aje.. Encik suami suka sangat goreng telur tabur nih.. Excited sungguh.. hehehe (^__^)


Ini plak kerabu mangga.. Hubby yang buat.. Rasa dah sedap, tapi sayang plak mangga tu dah masak.. Masa beli tu pakcik yg jualnya kate mangga muda.. kes kena kencing la nih.. Ishh..tak baik la tipu2 pakcik, bulan puasa nih.. Sabor je la.. huhu..

*P/s: To Dila, kalo taknak letak daun ketumbar pon takpe.. Carik-carikkan daun limau pon dah sedap.. Tapi biasalah, bulan pose ni nak makan yang perfect aje..hehe.. Blend je semua,lagi senang.. Yang penting, balance kan rasa masam, masin manis tu.. Gerenti 'kekoh' hingga ke tulang..hehehe =)



12 comments:

nur easy said...

oh la la.. indahnya pemandangan.. hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
Saujana mata memandang (eh..tibe2 plak)..ekekek ;)

nAdila said...

aku suko sungguh buka blog mu, sbb ada pasal make etek, hehehe... rina, ikan tu main masuk dlm koli terus ko?

RynaHakimi said...

@nAdila
Aku kukus dila.Buh atas pinggan/loyang..Perap ngan bahan2 tuh..Pastu kukus/stim jela sampai masak..Senang jah

cik aisha said...

sedapnye....huhuu.tergoda tgk siakap tu walupun sy xmkn siakap...:)

RynaHakimi said...

@cik aisha
Rugi tau tak makan siakap ni..Sedaaaapppp..hehe ;)

-Sara- said...

sara punye fav tu..siakap stim! ;)

RynaHakimi said...

@Sara
Sedap kan ikan ni..pembuka selera ramadhan.. =)

Suria said...

uwaaah..
terliur nihh..kihkih

sdp siakap stim :)

RynaHakimi said...

@Suria
Memang sedap..patutla lauk ni mahal giler kalo kat kedai..huhu

Miss Sunshine said...

ryna, jeles tau tengok ryna pandai masak.. suami makin sayang kan..

RynaHakimi said...

@Miss Sunshine
Ala, nanti hana kawen pon otomatik pandai masak jugak..Dah nak kenyangkan perut suami kan..hehe =)

Tuesday, August 16, 2011

Siakap masak stim

Ini menu semalam.. Teringin nak makan ikan siakap stim.. nak balas dendam sebab tak dapat oder lauk nih kat restoran hari tu.. Buang duit je bayor RM50 untuk ikan ni.. Beli yang mentah baru RM9 sekor.. Bahan2 nak masaaknya apelah sangat kan.. Bukan kena import pon halia, bawang putih, bawang merah tu.. hehe



Resepinya tak jauh beza ngan resepi yang dah pernah aku share kat sini.. Tapi kali ni versi blend plak..Rasanya lagi mudah blend kot..huhu.. Yang ni saje lebihkan kuah, sebab memang tak buat kuah lain.. Ternyata ikan siakap ni  memang sedap.. Isinya memang tak hanyir langsung, no wonder lah kenapa ikan ni mahal giler kan..hehe

Yang kat bawah ni plak partner lauk semalam :)


Wangi je butter prawn ni.. Di samping rasanya memang sedap, rasa butter la kan. tambah plak ade daun kari tu... Meh nak share resepi.. Aicehhhh.. macam la ade yang nak kan... tapi tempek jela.. tak luak ape pon..ehee =)

RESEPI UDANG MENTEGA (BUTTER PRAWN)

Bahan2
  • Udang secukupnya (aku guna saiz XL)
  • 2 biji kuning telur
  • Sedikit daun kari
  • Sedikit mentega
  • 3 ulas bawang putih-ketuk
  • 2 s/b susu sejat-optional
  • 4-5 biji cilipadi-potong halus
  • Garam dan gula secukup rase
 Cara2
  1. Step1:Mula2 sediakan telur yang nak ditabur atas udang tu.. Caranya, panaskan mentega bersama2 sedikit minyak atas api sederhana
  2. Bila dah panas, masukkan kuning telur dan kacau selalu sehingga kelihatan berbuih dan keperang2an..
  3. Angkat dan toskan minyak..
  4. Step 2:Untuk udang pula, goreng dalam minyak hingga kemerah-merahan..kejap je, tak perlu goreng terlampau garing..
  5. Step ke3, dalam kuali yang lain (guna yg same takpe, tapi kurangkan minyak ye..tumis bawang putih hingga naik bau.. Then masukkan cili potong, daun kari, garam, gula dan susu cair.. kacau seketika.. 
  6. Masukkan udang yang dah digoreng tadi..Gaul sebati
  7. Akhir sekali, angkat udang tadi.. taburkan telur yang digoreng di atas udang.. Siap =)
Senang aje.. Encik suami suka sangat goreng telur tabur nih.. Excited sungguh.. hehehe (^__^)


Ini plak kerabu mangga.. Hubby yang buat.. Rasa dah sedap, tapi sayang plak mangga tu dah masak.. Masa beli tu pakcik yg jualnya kate mangga muda.. kes kena kencing la nih.. Ishh..tak baik la tipu2 pakcik, bulan puasa nih.. Sabor je la.. huhu..

*P/s: To Dila, kalo taknak letak daun ketumbar pon takpe.. Carik-carikkan daun limau pon dah sedap.. Tapi biasalah, bulan pose ni nak makan yang perfect aje..hehe.. Blend je semua,lagi senang.. Yang penting, balance kan rasa masam, masin manis tu.. Gerenti 'kekoh' hingga ke tulang..hehehe =)



12 comments:

nur easy said...

oh la la.. indahnya pemandangan.. hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
Saujana mata memandang (eh..tibe2 plak)..ekekek ;)

nAdila said...

aku suko sungguh buka blog mu, sbb ada pasal make etek, hehehe... rina, ikan tu main masuk dlm koli terus ko?

RynaHakimi said...

@nAdila
Aku kukus dila.Buh atas pinggan/loyang..Perap ngan bahan2 tuh..Pastu kukus/stim jela sampai masak..Senang jah

cik aisha said...

sedapnye....huhuu.tergoda tgk siakap tu walupun sy xmkn siakap...:)

RynaHakimi said...

@cik aisha
Rugi tau tak makan siakap ni..Sedaaaapppp..hehe ;)

-Sara- said...

sara punye fav tu..siakap stim! ;)

RynaHakimi said...

@Sara
Sedap kan ikan ni..pembuka selera ramadhan.. =)

Suria said...

uwaaah..
terliur nihh..kihkih

sdp siakap stim :)

RynaHakimi said...

@Suria
Memang sedap..patutla lauk ni mahal giler kalo kat kedai..huhu

Miss Sunshine said...

ryna, jeles tau tengok ryna pandai masak.. suami makin sayang kan..

RynaHakimi said...

@Miss Sunshine
Ala, nanti hana kawen pon otomatik pandai masak jugak..Dah nak kenyangkan perut suami kan..hehe =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...