Tuesday, August 16, 2011

Juadah semalam

Dah lewat malam, tapi mata tak jugak ngantuk.. Aisehh..Ni yang tak best ni.. Bila delay waktu tido, maknanya lepas sahur la baru boleh lelap mata ni.. Duk la melangut sorang2 depan notebook comey nih.. Hehehe.. Cik abe dah selamat dibuai mimpi.. Mimpi gi beraya ke abang?? kuikui...

Disebabkan taktau nak update sal ape, tepek jela juadah berbuka semalam..Ingat pagi esok je nak post entry ni.. tapi alang2 taktau nak bebel pasal apa, post aje la..


Tu diaaaa...Masak nasi ayam yang simple dan mudah.. Lebih mudah dari nasi ayam penyet yang renyah tu kan.. Yang ni kalo tak biasa mungkin rase leceh gak.. Tapi bila dah selalu buat, semua jadi mudah.. Ceewahhh.. macam wonderpet plak tagline..hehe.. Tapi memang betul pun senang nak buatnya.. tak caye, cuba tau. =)

Oh ye, nasi ayam ni memang favourite encik suami.. Bila makan memang bertambah2 la kan.. Aku plak, ok je makan nasik ayam ni.. Nak kate suka sangat tak jugak.. Apepon rezeki yang ade, seme aku layan aje..ngeh3 =P



Resepi nasi ayam ni dah pernah share dulu.. Tapi terrr rajin plak nak tepek sekali lagi..ehee.. Cuma untuk ayam tukar kaedah sikit.. Yela, yang ni versi blackpepper kan.. Kompem la kena buh lada hitam..Layan aje la ye =)

Bahan-bahan ( 3-4 orang ) 

Untuk rebus

  • 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2sm halia yg diketuk 
 Untuk perap ayam
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1cm halia-tumbuk
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk 
  • 2 s/b lada hitam-tumbuk (lebihkan pun takpe)
  • 2 s/b sos lada hitam
  • Sedikit kicap cair
  • 1 s/b gula melaka-tumbuk
 Untuk nasi
  • 3 cwn beras
  • 2 sudu besar butter/marjerin
  • 1cm halia- ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih -ditumbuk 
  • 3 ulas bawang merah
  • Kiub pati ayam maggi
  • Air rebusan ayam tadi secukupnya 
  • 3-4 helai daun limau purut-carik2kan
  • Sedikit garam. 
 Bahan sos/sambal lada merah
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk
  • 2cm halia-tumbuk
  • 2 s/b sos cili
  • 1 sudu teh cuka, garam
  • 1/2 cawan air rebusan ayam
Bahan sos kicap
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk
  • 2cm halia-tumbuk
  • Kicap secukupnya
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit tepung jagung-bancuh ngan air (optional)
  • Air rebusan ayam secukupnya
Untuk sup
  • Air rebusan ayam
  • 3 ulas bawang merah-tumbuk
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1 s/b rempah sup
  • Garam
  • Daun sup-tak letak sebab takde

Cara-cara

  1. Ayam dipotong ikut suka..bersihkan dan di lumur dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk. Kemudian rebus dengan air secukupnya.
  2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 30min. Bakar/goreng hingga masak.


 


3.    Untuk nasi: Basuh beras dan toskan. Panaskan butter/marjerin, tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga garing. Kemudian, masukkan beras, air rebusan ayam secukupnya, kiub pati ayam, daun limau purut dan garam. Masak seperti biasa. 



4.     Untuk sos cili/sambal, masukkan bahan yang ditumbuk/kisar ke dalam kuali berserta dengan air rebusan ayam... Bila mendidih, masukkan pula sos cili, cuka, gula dan garam.


 

5. Untuk kicap, masukkan semua bahan tumbuk/kisar ke dalam kuali + kicap, sos tiram dan air rebusan ayam.. Bila dah mendidih, bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung tadi.. 

 


6.  Untuk sup- tumis bahan tumbuk dan rempah sup. Kemudian, masukkan air rebusan ayam. Didihkan selama 6-8 minit. Boleh juga dimasukkan kentang kalau suka. Bila siap, taburkan dengan daun sup/bawang goreng.




Kalo nak ikutkan step, memang rase macam banyak benda nak kena buat.. tapi senang aje sebenarnya.. Cemane eh nak describe?? Try sendiri baru tau.. Semuanya berkait, yakni guna air rebusan ayam.. Pi mai pi mai tang tu..hehe.. Semua yang dimasak tu dimakan secara berjemaah ye.. jangan plak ade yang hirup sambal lada tu.. Carik pasal namanya.. hehe.. Sengsara kalo dapat chery berry di bulan Ramadhan ni..ekeekeke

Sekian bebelan di awal pagi.. Siangnya nanti plan nak buat popia serunding.. tengokla tahap kerajinan la kan..heh.. Nak perangat lauk untuk sahur. Babaii (^_^)
 


7 comments:

nur easy said...

oh lamanya tak makan ns ayam black pepper ni.. err mkn je, masaknya tak penah pun..hehe

-Sara- said...

alamak! meleleh air liur ni! hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
Hehe..takpe2..pasni leh try masak sendiri plak..Yela,masak untuk diri sendiri tak syok jugak..Makan ramai2 baru best kan :)

@Sara
Sabor2..tunggu waktu berbuka dulu..hehe ;)

Miss Sunshine said...

ryna... harini masak ape...? terliur je tengok gambar makanan tau... huhu

RynaHakimi said...

@Miss Sunshine
hari ni makan yang simple je..Encik suami ade jemputan iftar kat luar.. Bile makan sorang2, malas nak masak..hehe

So Shy Lady said...

salam rindu ryna,

dr smlm lg akak nk trjah sini unftunately brokben buat prngai plak huhuhu...

sos lada tu ryna pkai sos je ya.....t. pkai cili?

Biha Petom said...

wah, sedap nye! jengah time tghari lak tu, adoi..menguji iman betul..nk try buat la nnti, :D

Tuesday, August 16, 2011

Juadah semalam

Dah lewat malam, tapi mata tak jugak ngantuk.. Aisehh..Ni yang tak best ni.. Bila delay waktu tido, maknanya lepas sahur la baru boleh lelap mata ni.. Duk la melangut sorang2 depan notebook comey nih.. Hehehe.. Cik abe dah selamat dibuai mimpi.. Mimpi gi beraya ke abang?? kuikui...

Disebabkan taktau nak update sal ape, tepek jela juadah berbuka semalam..Ingat pagi esok je nak post entry ni.. tapi alang2 taktau nak bebel pasal apa, post aje la..


Tu diaaaa...Masak nasi ayam yang simple dan mudah.. Lebih mudah dari nasi ayam penyet yang renyah tu kan.. Yang ni kalo tak biasa mungkin rase leceh gak.. Tapi bila dah selalu buat, semua jadi mudah.. Ceewahhh.. macam wonderpet plak tagline..hehe.. Tapi memang betul pun senang nak buatnya.. tak caye, cuba tau. =)

Oh ye, nasi ayam ni memang favourite encik suami.. Bila makan memang bertambah2 la kan.. Aku plak, ok je makan nasik ayam ni.. Nak kate suka sangat tak jugak.. Apepon rezeki yang ade, seme aku layan aje..ngeh3 =P



Resepi nasi ayam ni dah pernah share dulu.. Tapi terrr rajin plak nak tepek sekali lagi..ehee.. Cuma untuk ayam tukar kaedah sikit.. Yela, yang ni versi blackpepper kan.. Kompem la kena buh lada hitam..Layan aje la ye =)

Bahan-bahan ( 3-4 orang ) 

Untuk rebus

  • 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2sm halia yg diketuk 
 Untuk perap ayam
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1cm halia-tumbuk
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk 
  • 2 s/b lada hitam-tumbuk (lebihkan pun takpe)
  • 2 s/b sos lada hitam
  • Sedikit kicap cair
  • 1 s/b gula melaka-tumbuk
 Untuk nasi
  • 3 cwn beras
  • 2 sudu besar butter/marjerin
  • 1cm halia- ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih -ditumbuk 
  • 3 ulas bawang merah
  • Kiub pati ayam maggi
  • Air rebusan ayam tadi secukupnya 
  • 3-4 helai daun limau purut-carik2kan
  • Sedikit garam. 
 Bahan sos/sambal lada merah
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk
  • 2cm halia-tumbuk
  • 2 s/b sos cili
  • 1 sudu teh cuka, garam
  • 1/2 cawan air rebusan ayam
Bahan sos kicap
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk
  • 2cm halia-tumbuk
  • Kicap secukupnya
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit tepung jagung-bancuh ngan air (optional)
  • Air rebusan ayam secukupnya
Untuk sup
  • Air rebusan ayam
  • 3 ulas bawang merah-tumbuk
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1 s/b rempah sup
  • Garam
  • Daun sup-tak letak sebab takde

Cara-cara

  1. Ayam dipotong ikut suka..bersihkan dan di lumur dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk. Kemudian rebus dengan air secukupnya.
  2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 30min. Bakar/goreng hingga masak.


 


3.    Untuk nasi: Basuh beras dan toskan. Panaskan butter/marjerin, tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga garing. Kemudian, masukkan beras, air rebusan ayam secukupnya, kiub pati ayam, daun limau purut dan garam. Masak seperti biasa. 



4.     Untuk sos cili/sambal, masukkan bahan yang ditumbuk/kisar ke dalam kuali berserta dengan air rebusan ayam... Bila mendidih, masukkan pula sos cili, cuka, gula dan garam.


 

5. Untuk kicap, masukkan semua bahan tumbuk/kisar ke dalam kuali + kicap, sos tiram dan air rebusan ayam.. Bila dah mendidih, bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung tadi.. 

 


6.  Untuk sup- tumis bahan tumbuk dan rempah sup. Kemudian, masukkan air rebusan ayam. Didihkan selama 6-8 minit. Boleh juga dimasukkan kentang kalau suka. Bila siap, taburkan dengan daun sup/bawang goreng.




Kalo nak ikutkan step, memang rase macam banyak benda nak kena buat.. tapi senang aje sebenarnya.. Cemane eh nak describe?? Try sendiri baru tau.. Semuanya berkait, yakni guna air rebusan ayam.. Pi mai pi mai tang tu..hehe.. Semua yang dimasak tu dimakan secara berjemaah ye.. jangan plak ade yang hirup sambal lada tu.. Carik pasal namanya.. hehe.. Sengsara kalo dapat chery berry di bulan Ramadhan ni..ekeekeke

Sekian bebelan di awal pagi.. Siangnya nanti plan nak buat popia serunding.. tengokla tahap kerajinan la kan..heh.. Nak perangat lauk untuk sahur. Babaii (^_^)
 


7 comments:

nur easy said...

oh lamanya tak makan ns ayam black pepper ni.. err mkn je, masaknya tak penah pun..hehe

-Sara- said...

alamak! meleleh air liur ni! hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
Hehe..takpe2..pasni leh try masak sendiri plak..Yela,masak untuk diri sendiri tak syok jugak..Makan ramai2 baru best kan :)

@Sara
Sabor2..tunggu waktu berbuka dulu..hehe ;)

Miss Sunshine said...

ryna... harini masak ape...? terliur je tengok gambar makanan tau... huhu

RynaHakimi said...

@Miss Sunshine
hari ni makan yang simple je..Encik suami ade jemputan iftar kat luar.. Bile makan sorang2, malas nak masak..hehe

So Shy Lady said...

salam rindu ryna,

dr smlm lg akak nk trjah sini unftunately brokben buat prngai plak huhuhu...

sos lada tu ryna pkai sos je ya.....t. pkai cili?

Biha Petom said...

wah, sedap nye! jengah time tghari lak tu, adoi..menguji iman betul..nk try buat la nnti, :D

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...