Friday, August 5, 2011

Kuih biji nangka



Hmm..dah lama tak update resepi.. maklumla, jarang masuk dapo.. tambah pulak masa ayah sakit hari tu, kami sekeluarga tak dan nak masak.. Makan kat luar je la.. Best jugak, sekali-sekala maka masakan orang nih..hehe

Sempena bulan puasa ni, macam biasa aku n family suka mulakan dengan makanan manis.. Contohnya kurma ataupun kuih muih... Teringin pulak tekak ni nak makan kuih biji nangka (kat Kelate orang panggil kuih butir nangka..) Nak masaknya tak susah sangat.. Syok mase nguli tepung pulut tu..hehe..

In the making



Kalau nak tengok resepi, bolehlah jengah kat sini.. Kali ni buh halba sikit.. Bulan puasa ni masak main campak je la kan..Entah ape rasanya pun tak tahulah.. Hope jangan terover manis sudah..huhu..

Asal tiba bulan Ramadhan je, cepat je perut ni sensitif.. Takleh makan makanan yang dibeli, mesti nak chery berry.. Sudahnya, masak sendiri la kan.. Walaupun setakat sup sayur ngna ayam goreng, tu pun dah cukup.. Syukur Alhamdulillah.. tak payahlah nak membazir.. Beli nasi beriani, nasi ayam kat Bazar ramadhan.. Alih2, mentahla pulak nasinya.. Hadoi...daripada aku bising tak tentu pasal, baik masak sendiri kan..Jimat dan simple..hehe..



10 comments:

laskar pelangi said...

amboi..sedapnyaaa

RynaHakimi said...

@laskar pelangi
cuba la buat..senang aje tau.. =)

:: zara :: said...

terliuq i!!
ryna!!lamanya xjumpa!raya klate ke thn ni?ke kat melaka aje?

Marniey said...

sedap nya. tak pena mkn.. 1st time tgk. huhuhu

RynaHakimi said...

@zara
raya aidilfitri kat kelate la zara cayam..hehe..raya haji mebi kat melaka..sebab korban kat sini =)

@Marniey
yeke?? biasanya kalo yang jual kat bazar ramadhan tu kaler hijau je..saje buat kalerful.padahal rasa sama aje.ngeh3

Tasha said...

hehe,blh try ni...colourful ea,rajin

RynaHakimi said...

@Tasha
bajet rajinla kan..hehe..kuih simple gini bolehla buat..tapi kalo yang betul2 tradisional mcm akok ke, jala mas ke, memang fail la kan.. ;)

nur easy said...

comel2 lah butir nya.. sume bahan ada ni.. leh cuba buat jg

kakchik@ella said...

Feveret KC ni ryna. sedapnya ..

RynaHakimi said...

@nur easy
cube jangan tak cuba..hehe..syok gentel butir nangka nih.. ;)

@KC
bulan puasa seme nampak sedap kan kak..heheh =)

Friday, August 5, 2011

Kuih biji nangka



Hmm..dah lama tak update resepi.. maklumla, jarang masuk dapo.. tambah pulak masa ayah sakit hari tu, kami sekeluarga tak dan nak masak.. Makan kat luar je la.. Best jugak, sekali-sekala maka masakan orang nih..hehe

Sempena bulan puasa ni, macam biasa aku n family suka mulakan dengan makanan manis.. Contohnya kurma ataupun kuih muih... Teringin pulak tekak ni nak makan kuih biji nangka (kat Kelate orang panggil kuih butir nangka..) Nak masaknya tak susah sangat.. Syok mase nguli tepung pulut tu..hehe..

In the making



Kalau nak tengok resepi, bolehlah jengah kat sini.. Kali ni buh halba sikit.. Bulan puasa ni masak main campak je la kan..Entah ape rasanya pun tak tahulah.. Hope jangan terover manis sudah..huhu..

Asal tiba bulan Ramadhan je, cepat je perut ni sensitif.. Takleh makan makanan yang dibeli, mesti nak chery berry.. Sudahnya, masak sendiri la kan.. Walaupun setakat sup sayur ngna ayam goreng, tu pun dah cukup.. Syukur Alhamdulillah.. tak payahlah nak membazir.. Beli nasi beriani, nasi ayam kat Bazar ramadhan.. Alih2, mentahla pulak nasinya.. Hadoi...daripada aku bising tak tentu pasal, baik masak sendiri kan..Jimat dan simple..hehe..



10 comments:

laskar pelangi said...

amboi..sedapnyaaa

RynaHakimi said...

@laskar pelangi
cuba la buat..senang aje tau.. =)

:: zara :: said...

terliuq i!!
ryna!!lamanya xjumpa!raya klate ke thn ni?ke kat melaka aje?

Marniey said...

sedap nya. tak pena mkn.. 1st time tgk. huhuhu

RynaHakimi said...

@zara
raya aidilfitri kat kelate la zara cayam..hehe..raya haji mebi kat melaka..sebab korban kat sini =)

@Marniey
yeke?? biasanya kalo yang jual kat bazar ramadhan tu kaler hijau je..saje buat kalerful.padahal rasa sama aje.ngeh3

Tasha said...

hehe,blh try ni...colourful ea,rajin

RynaHakimi said...

@Tasha
bajet rajinla kan..hehe..kuih simple gini bolehla buat..tapi kalo yang betul2 tradisional mcm akok ke, jala mas ke, memang fail la kan.. ;)

nur easy said...

comel2 lah butir nya.. sume bahan ada ni.. leh cuba buat jg

kakchik@ella said...

Feveret KC ni ryna. sedapnya ..

RynaHakimi said...

@nur easy
cube jangan tak cuba..hehe..syok gentel butir nangka nih.. ;)

@KC
bulan puasa seme nampak sedap kan kak..heheh =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...