Thursday, August 18, 2011

Inti tart..

Baru mula gear 1 nak buat kuih raya nih.. heheh..orang len berzaman dan buat kan.. Aku ni bab2 bisekut ngan kek ni memang tak teruja sangat nak bikinnya.. bukan ape, rasa diri kurang berseni bab2 baking.. Hmm..hari ni cukup setakat masak jem nenas dulu..Esok baru nak buat tart nya.. Tak pun lusa.. Ngeh3.. malas sungguh =P


In the making

Dah pun siap =)

Kat supermarket ade je yang dah siap.. tapi rasa berbaloi buat sendiri.. Di samping save bajet kan.. Sebiji nenas biasa yang besar tu baru RM 1.30.. Guna 2 biji aje.. Kecuali kalau guna nanas jenis Josapine, kecik sket.. Maunya 4 biji jugak nak kena masak untuk tart.. Walaupun kecik, harga mahal weh.. RM1.70 sebijik.. nenas Josapine ni biasanya kiut2 kecik dan berkulit perang/merah..

Meh kita berkenalan ngan nenas2 nih..hehehe ;)

Nenas Josepine (link)

Nenas biasa -Pinjam dari Google

Tu diaaaa... Amacam, jelas kan perbezaan 2 jenis nenas ni.. kalau nak ikutkan,banyak lagi jenis2 spesis nenas yang tak kita ketahui.. Nak tau lebih lanjut, sila la Google..ehee..

Untuk resepi jem ni, senang aje.. Parut atau blend isi nenas tu.. Pastikan empulur dan mata nenas tu dibuang ye.. Air nenas tu jangan dibuang plak.. Masak sekali dalam kuali atas api sederhana.. Fungsi air nenas tu nak bagi jem ni tahan lama..

Buh jugak daun pandan, bunga cengkih dan kulit kayu manis.. Gula aku letak anggaran 2-3 senduk.. Kalau tak suka manis, kurangkan la ye.. Masak hingga likat dan betul2 kering.. Orang kelate panggil 'sering molek'.. Huhu


Sebab tak berniat nak buat tart nenas hari ni, maka jem ni perlulah disimpan dulu dalam peti sejuk.. Bila nak guna, barulah dikeluarkan dan dibulat2kan mengikut saiz yang dikehendaki.. 

Ade yang tanya, kenapa tak beli aje jem kat supermarket.. banyak je jual kan.. buang mase je nak masak jem nih.. jawapannya ialah kerana jem kat pasaraya tu biasanya sedikit cair.. Jadi susah nak bulat2kan untuk inti tart nanti.. nak makan ngan roti tu lain cerita la kan..hehe

Ok, sekian bebelan tentang nenas.. Ter rajin pulak aku describe encik nenas ni.. Tak pasal2 dia popular..ekekeke.... Stop dulu.. babaii =)


5 comments:

-Sara- said...

rajin betol ryna ni :)

RynaHakimi said...

@Sara
Tak jugak sara.. ade yg request nak makan tart nenas tahun ni.. Tapi taknak beli yg siap.. nampak gayanya kena buat sendiri la kan..hehe

nur easy said...

dah mula nak mkukis ya.. bagus2.. nanti2 kita singgah amik gambar ya..hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..singgah2, jangan tak singgah.. =)

Miss Sunshine said...

ryna.... buat juih raya pulak ke..? jelesnya, ryna ni pandai masak lah... nak order tat tu boleh tak... hehe

Thursday, August 18, 2011

Inti tart..

Baru mula gear 1 nak buat kuih raya nih.. heheh..orang len berzaman dan buat kan.. Aku ni bab2 bisekut ngan kek ni memang tak teruja sangat nak bikinnya.. bukan ape, rasa diri kurang berseni bab2 baking.. Hmm..hari ni cukup setakat masak jem nenas dulu..Esok baru nak buat tart nya.. Tak pun lusa.. Ngeh3.. malas sungguh =P


In the making

Dah pun siap =)

Kat supermarket ade je yang dah siap.. tapi rasa berbaloi buat sendiri.. Di samping save bajet kan.. Sebiji nenas biasa yang besar tu baru RM 1.30.. Guna 2 biji aje.. Kecuali kalau guna nanas jenis Josapine, kecik sket.. Maunya 4 biji jugak nak kena masak untuk tart.. Walaupun kecik, harga mahal weh.. RM1.70 sebijik.. nenas Josapine ni biasanya kiut2 kecik dan berkulit perang/merah..

Meh kita berkenalan ngan nenas2 nih..hehehe ;)

Nenas Josepine (link)

Nenas biasa -Pinjam dari Google

Tu diaaaa... Amacam, jelas kan perbezaan 2 jenis nenas ni.. kalau nak ikutkan,banyak lagi jenis2 spesis nenas yang tak kita ketahui.. Nak tau lebih lanjut, sila la Google..ehee..

Untuk resepi jem ni, senang aje.. Parut atau blend isi nenas tu.. Pastikan empulur dan mata nenas tu dibuang ye.. Air nenas tu jangan dibuang plak.. Masak sekali dalam kuali atas api sederhana.. Fungsi air nenas tu nak bagi jem ni tahan lama..

Buh jugak daun pandan, bunga cengkih dan kulit kayu manis.. Gula aku letak anggaran 2-3 senduk.. Kalau tak suka manis, kurangkan la ye.. Masak hingga likat dan betul2 kering.. Orang kelate panggil 'sering molek'.. Huhu


Sebab tak berniat nak buat tart nenas hari ni, maka jem ni perlulah disimpan dulu dalam peti sejuk.. Bila nak guna, barulah dikeluarkan dan dibulat2kan mengikut saiz yang dikehendaki.. 

Ade yang tanya, kenapa tak beli aje jem kat supermarket.. banyak je jual kan.. buang mase je nak masak jem nih.. jawapannya ialah kerana jem kat pasaraya tu biasanya sedikit cair.. Jadi susah nak bulat2kan untuk inti tart nanti.. nak makan ngan roti tu lain cerita la kan..hehe

Ok, sekian bebelan tentang nenas.. Ter rajin pulak aku describe encik nenas ni.. Tak pasal2 dia popular..ekekeke.... Stop dulu.. babaii =)


5 comments:

-Sara- said...

rajin betol ryna ni :)

RynaHakimi said...

@Sara
Tak jugak sara.. ade yg request nak makan tart nenas tahun ni.. Tapi taknak beli yg siap.. nampak gayanya kena buat sendiri la kan..hehe

nur easy said...

dah mula nak mkukis ya.. bagus2.. nanti2 kita singgah amik gambar ya..hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..singgah2, jangan tak singgah.. =)

Miss Sunshine said...

ryna.... buat juih raya pulak ke..? jelesnya, ryna ni pandai masak lah... nak order tat tu boleh tak... hehe

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...