Thursday, August 18, 2011

Gas habis la pulak


Huk alohhh.. Tengah berkobar2 duk masak ni tibe2 la pulak gas habis kan... Encik suami baru balik dari keje.. Kepenatan la tu.. Suh gi beli, dia kate nanti beli lepas bukak pose.. Hehe..Pancit ye bang?? Takpe2, rehat la.. Kite makan aje apa yang ade ;)

Nasib baik dah siap satu lauk.. Masak gulai ikan.. Nama sebenar resepi ni mungkin berbeza bagi orang lain.. Kalo kat Kelate memang orang panggil gulai kuning/kunyit la kan.. Gulai darat pon ye jugak.. Sebab tak tumis pon.. Kalo nak yang lebih beraroma, gulai tumis lagi sedap la kan.. Ape pun , terpulang kepada citarasa.. 

 

Encik suami plak memang suka sangat gulai kuning ni.. Buatla ikan ape pon, mesti dia suka.. nak masak pun senang.. Ala2 masak lemak cilia api pun ye.. kali ni guna ikan selar kuning.. nak abiskan ikan dalam peti sejuk..huhu

RESEPI GULAI IKAN


Bahan2
  • 300g ikan selar kuning-ikan lain pon boleh
  • 2in kunyit hidup-kisar
  • 2 in lengkuas-kisar
  • 1 in halia-kisar
  • 2 ulas bwg putih-kisar
  • 4 ulas bawang merah-kisar
  • 5-6 biji cilipadi-kisar
  • Cili merah-potong panjang
  • 1/2 batang timun-potong
  • Santan- 3/4 kotak
  • Garam dan gula secukupnya

Cara2
  1. Didihkan santan dalam periuk bersama2 semua bahan kisar, garam dan gula.
  2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.. Biarkan mereneh selama beberapa minit.
  3. Last sekali, masukkan cili merah dan timun.. Siap 


Kira ok la satu lauk.. Karang lepas terawih gi makan moreh plak.. Rasenya makan moreh lagi banyak kot dari berbuka.. Hehhe..




4 comments:

nur easy said...

mujur dah ada lauk y siap ya..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..rezeki hari ini :)

-Sara- said...

kalau ikan tongkol masak gulai ni lg best kan ryna ;)

RynaHakimi said...

@sara
betoi3..ikan tongkol mesti tambah sedap ;)

Thursday, August 18, 2011

Gas habis la pulak


Huk alohhh.. Tengah berkobar2 duk masak ni tibe2 la pulak gas habis kan... Encik suami baru balik dari keje.. Kepenatan la tu.. Suh gi beli, dia kate nanti beli lepas bukak pose.. Hehe..Pancit ye bang?? Takpe2, rehat la.. Kite makan aje apa yang ade ;)

Nasib baik dah siap satu lauk.. Masak gulai ikan.. Nama sebenar resepi ni mungkin berbeza bagi orang lain.. Kalo kat Kelate memang orang panggil gulai kuning/kunyit la kan.. Gulai darat pon ye jugak.. Sebab tak tumis pon.. Kalo nak yang lebih beraroma, gulai tumis lagi sedap la kan.. Ape pun , terpulang kepada citarasa.. 

 

Encik suami plak memang suka sangat gulai kuning ni.. Buatla ikan ape pon, mesti dia suka.. nak masak pun senang.. Ala2 masak lemak cilia api pun ye.. kali ni guna ikan selar kuning.. nak abiskan ikan dalam peti sejuk..huhu

RESEPI GULAI IKAN


Bahan2
  • 300g ikan selar kuning-ikan lain pon boleh
  • 2in kunyit hidup-kisar
  • 2 in lengkuas-kisar
  • 1 in halia-kisar
  • 2 ulas bwg putih-kisar
  • 4 ulas bawang merah-kisar
  • 5-6 biji cilipadi-kisar
  • Cili merah-potong panjang
  • 1/2 batang timun-potong
  • Santan- 3/4 kotak
  • Garam dan gula secukupnya

Cara2
  1. Didihkan santan dalam periuk bersama2 semua bahan kisar, garam dan gula.
  2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.. Biarkan mereneh selama beberapa minit.
  3. Last sekali, masukkan cili merah dan timun.. Siap 


Kira ok la satu lauk.. Karang lepas terawih gi makan moreh plak.. Rasenya makan moreh lagi banyak kot dari berbuka.. Hehhe..




4 comments:

nur easy said...

mujur dah ada lauk y siap ya..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..rezeki hari ini :)

-Sara- said...

kalau ikan tongkol masak gulai ni lg best kan ryna ;)

RynaHakimi said...

@sara
betoi3..ikan tongkol mesti tambah sedap ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...