Wednesday, June 15, 2011

Projek nasik berlauk

Huarghhh..ngantuknya mataku.. kul 4 pagi dah bangun, mengadap gulai ikan dan nasik.. huhu.. Demi kanda tercinta, ku turutkan jua.. ehee.. Aku dah mention sebelum ni yang aku kena siapkan nasi bungkus untuk staff encik suami.. Boleh tengok kat sini..

Aku tak pandai nak bajet masak banyak2 ni.. Nasib baik gulai cukup.. Ikan tongkol pun dah beli lebih, tambah stok.. Cuma nasi tambah lagi satu periuk..



Nasib baik encik suami rajin tolong bungkuskan nasi.. Walaupun mata tak berapa nak terbukak kul 5 pagi kan.. hehe.. Thanks abang cayang =) karang dia janji nak upah bakso kat depan sepital Melaka.. *Uk alohhhh..upahla Pizza ke, seafood kat alai ke..ekekek...kopak lagi la poket*


Kuah yang dah diisi dalam plastik.. Sikit2 sorang sudah.. Banyak2 kang membazir.. eheee



Proses membungkus nasi berlauk.. Guna daun pisang untik bangkitkan aroma..Ada kacang panjang goreng n sambal belacan special punyee (^__^)

Dah siap bungkus


Hepi je encik suami.. pagi2 lagi dah menyanyi2, maklumlah hajat di hati tercapai nak jamu staff opis makan2.. Kalau tak sedap jangan marah ye abang..




Yang atas tu perasmian breakfast oleh encik suami.. Testing katanya.. padahal dah habis berketul2 ikan dah dia ratah.. hehe.. Kantoi.. Oh ye, kala nak resepi gulai ikan tongkol ni, boleh tengok sini ye.. resepi turun temurun tokey nasi berlauk, iaitu mak saya..ehe.. Aku double kan bahan2 tu untuk seperiuk besar gulai ni..

Yang kat bawah ni pulak, kek batik untuk pembasuh mulut.. Hubby kate tak sampai 5 minit licin.. hehe.. yela, sebiji mane cukup kalau 30 orang makan.. Pakat2 rase la ye =)

Untuk resepi kek ni, next entry aku tempek ye.. Kena tunggu mood rajin..hehe.. Senang je resepinya, kacau2, siap.. Yang penting, hasilnya gerenti marvelous..

kek batik yummylicious =)

*P/s.: Feedback yang positif dari ofismate hubby.. Untuk trip ke Cameroon awal Julai nanti, diorang nak tempah untuk 50 orang, dengan bayaran RM300.. ok tak eh?? Aku suka2 je, bukan niat nak amik untung pun.. Niat tolong suami.. Tapi kalau ni punca rezeki untukku, Alhamdulillah =)


13 comments:

nur easy said...

wah meriahnya nasi bungkus dia.. ada lebih tak arini? hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
ehee..meriah ye.. ade lebih sebungkus..mehla datang umah, ke nak suh pos?? hhehehe ;)

mama iris said...

weeeyyyy laaa nampak sedap hokay...blh la nak jadikan 2nd income sbb nasi berlauk ni jarang org buat kat sini....kalo nasi kerabu ngan nasi dagang dah banyak dah....

kakchik@ella said...

Alahai .. pandainya ryna masak nasik berlauk. KC pandai makan je. hihi.

A f i q said...

macam chedap je. nak sikit! >.<

cik cek said...

Ryna....rajinnya....makin sygla encik suami kat Ryna kan....he he....ok pe...pagi2 dah buat hati suami happy2...tambah murah rezeki.... :)

Farah Shamsudin said...

wahh! msti sedap tuu.. itulah punca rezeki kan..alhamdulillah..

RynaHakimi said...

@mamaIris
Tula, mcm best je bisnes nih..bisnes kecik2 blehla..huhu..nasi dagang aku tak pas lg..nasi kerabu boleh..ekekek

@kakchik
cuba2 bolehla..hhehe..blajar ngan mak jugak ni =)

@Afiq
meh akak pos kan..hehe ;p

@cik cek
hehe..tula, niat tolong suami je ni.. Bukan pandai sgt nak masak banyak2..

@farah
Kalau ade permintaan, boleh buat lagi..try2 dulu..hehe =)

-Sara- said...

ryna..bestnyaaa..nmpk sedaaapp :)

oklah tu ryna..mule2 suka2 pasni mane tau dgn bisnes ns berlauk ni jd punca rezeki ryna..okla tu kn..ryna pon xbuat ape kt umah..klo sara jd ryna dh lame bkk bisnes tau.. hehe :)

RynaHakimi said...

@sara
Keinginan nak berbisnes tu ade, cuma berani tu kurang sikit..hehe.. Untuk percubaan ni bolehla..buat sikit2 dulu..tu pun kalau sedap..hehe =)

Nieza said...

sedapnya tgk nasi berlauk tu...:)

NoEn said...

pandai dan rajin maka akan terhasillah masakan yang sedap...untung en.suami..
sy ni amat jarang memasak..hanya ber2 dengan si kecik tu mmg xmasakla...masak seminggu sekali pd hujung minggu..itupun kadang2 je sbb en.suami yang memasak..haha..terbalik sudah =P

RynaHakimi said...

@Nieza
Cuba la resepi tu nanti =)

@Noen
Noen keje kan, tambah ade anak kecik lagi..memang la tak sempat nak masak..hehe..sweet ape kalo suami suka masak..ringan beban isteri..bertuah noen =)

Wednesday, June 15, 2011

Projek nasik berlauk

Huarghhh..ngantuknya mataku.. kul 4 pagi dah bangun, mengadap gulai ikan dan nasik.. huhu.. Demi kanda tercinta, ku turutkan jua.. ehee.. Aku dah mention sebelum ni yang aku kena siapkan nasi bungkus untuk staff encik suami.. Boleh tengok kat sini..

Aku tak pandai nak bajet masak banyak2 ni.. Nasib baik gulai cukup.. Ikan tongkol pun dah beli lebih, tambah stok.. Cuma nasi tambah lagi satu periuk..



Nasib baik encik suami rajin tolong bungkuskan nasi.. Walaupun mata tak berapa nak terbukak kul 5 pagi kan.. hehe.. Thanks abang cayang =) karang dia janji nak upah bakso kat depan sepital Melaka.. *Uk alohhhh..upahla Pizza ke, seafood kat alai ke..ekekek...kopak lagi la poket*


Kuah yang dah diisi dalam plastik.. Sikit2 sorang sudah.. Banyak2 kang membazir.. eheee



Proses membungkus nasi berlauk.. Guna daun pisang untik bangkitkan aroma..Ada kacang panjang goreng n sambal belacan special punyee (^__^)

Dah siap bungkus


Hepi je encik suami.. pagi2 lagi dah menyanyi2, maklumlah hajat di hati tercapai nak jamu staff opis makan2.. Kalau tak sedap jangan marah ye abang..




Yang atas tu perasmian breakfast oleh encik suami.. Testing katanya.. padahal dah habis berketul2 ikan dah dia ratah.. hehe.. Kantoi.. Oh ye, kala nak resepi gulai ikan tongkol ni, boleh tengok sini ye.. resepi turun temurun tokey nasi berlauk, iaitu mak saya..ehe.. Aku double kan bahan2 tu untuk seperiuk besar gulai ni..

Yang kat bawah ni pulak, kek batik untuk pembasuh mulut.. Hubby kate tak sampai 5 minit licin.. hehe.. yela, sebiji mane cukup kalau 30 orang makan.. Pakat2 rase la ye =)

Untuk resepi kek ni, next entry aku tempek ye.. Kena tunggu mood rajin..hehe.. Senang je resepinya, kacau2, siap.. Yang penting, hasilnya gerenti marvelous..

kek batik yummylicious =)

*P/s.: Feedback yang positif dari ofismate hubby.. Untuk trip ke Cameroon awal Julai nanti, diorang nak tempah untuk 50 orang, dengan bayaran RM300.. ok tak eh?? Aku suka2 je, bukan niat nak amik untung pun.. Niat tolong suami.. Tapi kalau ni punca rezeki untukku, Alhamdulillah =)


13 comments:

nur easy said...

wah meriahnya nasi bungkus dia.. ada lebih tak arini? hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
ehee..meriah ye.. ade lebih sebungkus..mehla datang umah, ke nak suh pos?? hhehehe ;)

mama iris said...

weeeyyyy laaa nampak sedap hokay...blh la nak jadikan 2nd income sbb nasi berlauk ni jarang org buat kat sini....kalo nasi kerabu ngan nasi dagang dah banyak dah....

kakchik@ella said...

Alahai .. pandainya ryna masak nasik berlauk. KC pandai makan je. hihi.

A f i q said...

macam chedap je. nak sikit! >.<

cik cek said...

Ryna....rajinnya....makin sygla encik suami kat Ryna kan....he he....ok pe...pagi2 dah buat hati suami happy2...tambah murah rezeki.... :)

Farah Shamsudin said...

wahh! msti sedap tuu.. itulah punca rezeki kan..alhamdulillah..

RynaHakimi said...

@mamaIris
Tula, mcm best je bisnes nih..bisnes kecik2 blehla..huhu..nasi dagang aku tak pas lg..nasi kerabu boleh..ekekek

@kakchik
cuba2 bolehla..hhehe..blajar ngan mak jugak ni =)

@Afiq
meh akak pos kan..hehe ;p

@cik cek
hehe..tula, niat tolong suami je ni.. Bukan pandai sgt nak masak banyak2..

@farah
Kalau ade permintaan, boleh buat lagi..try2 dulu..hehe =)

-Sara- said...

ryna..bestnyaaa..nmpk sedaaapp :)

oklah tu ryna..mule2 suka2 pasni mane tau dgn bisnes ns berlauk ni jd punca rezeki ryna..okla tu kn..ryna pon xbuat ape kt umah..klo sara jd ryna dh lame bkk bisnes tau.. hehe :)

RynaHakimi said...

@sara
Keinginan nak berbisnes tu ade, cuma berani tu kurang sikit..hehe.. Untuk percubaan ni bolehla..buat sikit2 dulu..tu pun kalau sedap..hehe =)

Nieza said...

sedapnya tgk nasi berlauk tu...:)

NoEn said...

pandai dan rajin maka akan terhasillah masakan yang sedap...untung en.suami..
sy ni amat jarang memasak..hanya ber2 dengan si kecik tu mmg xmasakla...masak seminggu sekali pd hujung minggu..itupun kadang2 je sbb en.suami yang memasak..haha..terbalik sudah =P

RynaHakimi said...

@Nieza
Cuba la resepi tu nanti =)

@Noen
Noen keje kan, tambah ade anak kecik lagi..memang la tak sempat nak masak..hehe..sweet ape kalo suami suka masak..ringan beban isteri..bertuah noen =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...