Sunday, May 29, 2011

Yee Mee Goreng Simple

Boleh tak malas nak makan?? Masak lagi la super malas.. Rasa tak berbaloi nak masak, then makan sorang2.. Tak best takde orang teman *mode rindu encik suami*.. Haha..mesti korang nyampah!! Ala, sape yang dah kawin akan rasa yang sama.. Kalo tak caya, sila kahwin cepat2..hehe
Aktiviti hujung minggu, tengok tv sampai lebam.. ape yang lebam aku pon taktau.. Mata kot yang lebam.. haha.. Bila mood masak tak berapa nak datang, makan jela ape yang terlintas dalam fikiran.. Hari ni teringin nak makan yee mee.. Tapi versi goreng bodoh je..Malas nak bersizzling bagai.. =)


 

Goreng dan campak2 je apa yang berkenan dalam hati.. Ala, macam goreng mee biasa jugak.. Nothing special, nama pun goreng bodoh..hehe.. Kesian kena panggil bodoh free2 je.. Bodoh2 pun ade udang tu..kat kedai maunya 4-5 ringgit kan..huhu.. Kalau nak resepi jugak, meh nak tempek..ngeh3 =P

Resepi Yee Mee Goreng Simple

Bahan2

  • 1 sanggul yee mee-rendam
  • 3 ulas bawang putih-ketuk
  • Udang secukupnya
  • Fishcake/sosej/etc
  • Sedikit cili giling
  • Sedikit sos manis
  • Sos tomato
  • Sos cili
  • Kicap masin
  • Kicap manis
  • Lobak merah
  • Capsicum/lada benggala
  • Sawi
  • Kubis
  • sedikit air

Cara2
  1. Tumis bawang putih hingga naik bau.. masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak
  2. Masukkan udang, fishcake,dan sedikit air.. Kacau lagi hingga separuh masak
  3. Masukkan sayur2..Kacau lagi seketika
  4. Bolehlah dimasukkan yee mee yang dah direndam dlm air.. Masak hingga kuah pekat.. tak pun, kalau nak berkuah, tak payah masak lama sangat..
  5. Siap.. Boleh dihidangkan dengan telur mata atau telur dadar.. suka hati korang la ye =)
Yee mee ni sedap sebab rasa macam megi gitu.. Aku suka giler yee mee nih..Suka ke gile?? ahaha.. Tapi tak habis pon makan.. 1 sanggul yee mee tu boleh makan 2 kali.. Jimat sungguh.. Karang takyah masak dah... huhu...merepek sudah.. tak sabar tunggu esok.. Lambatnya cik abe ku balik.. Boring dah ni..

*P/s: Teruja nak tengok final mentor esok (^___^)



6 comments:

~SYAZ~ said...

ha!!
ni yang syaz nak kawin cepat2 ni..
keh3..


nyam3!!
terliur lagi bila tengok kat gambar yg sis masak ni..
bila lah syaz dpt rasa eak?
hehehe :D

RynaHakimi said...

@Syaz
Haa....kawin cepat2 tau.. ehee.. Bukan syaz dah pandai masak ke?? ok ape, syaz kan suka buat kuih.. Dah kawin nanti, kompem automatik terer masak..hehe

nur easy said...

boleh je.. kita pun tak lunch lg ni..erk. sedap gak goreng mee hujan2 ni kan

RynaHakimi said...

@nur easy
wah..hujan ke kat sane??kat sini panas terik..rasa nak berendam dalam air je..hehe

Aida Omar said...

nak kawen jugak la mcm nie..ekeke
sedap nye mee sanggul nie..
goreng bodoh2 pun nmpk sedap..hihi

RynaHakimi said...

@Aida Omar
Ehehe..kawin cepat2 tau..Jangan tunggu lama2..ahaks!

Ha'ah..goreng bodo pon sedap je..Rase mee sanggul tu memang dah sedia sedap =)

Sunday, May 29, 2011

Yee Mee Goreng Simple

Boleh tak malas nak makan?? Masak lagi la super malas.. Rasa tak berbaloi nak masak, then makan sorang2.. Tak best takde orang teman *mode rindu encik suami*.. Haha..mesti korang nyampah!! Ala, sape yang dah kawin akan rasa yang sama.. Kalo tak caya, sila kahwin cepat2..hehe
Aktiviti hujung minggu, tengok tv sampai lebam.. ape yang lebam aku pon taktau.. Mata kot yang lebam.. haha.. Bila mood masak tak berapa nak datang, makan jela ape yang terlintas dalam fikiran.. Hari ni teringin nak makan yee mee.. Tapi versi goreng bodoh je..Malas nak bersizzling bagai.. =)


 

Goreng dan campak2 je apa yang berkenan dalam hati.. Ala, macam goreng mee biasa jugak.. Nothing special, nama pun goreng bodoh..hehe.. Kesian kena panggil bodoh free2 je.. Bodoh2 pun ade udang tu..kat kedai maunya 4-5 ringgit kan..huhu.. Kalau nak resepi jugak, meh nak tempek..ngeh3 =P

Resepi Yee Mee Goreng Simple

Bahan2

  • 1 sanggul yee mee-rendam
  • 3 ulas bawang putih-ketuk
  • Udang secukupnya
  • Fishcake/sosej/etc
  • Sedikit cili giling
  • Sedikit sos manis
  • Sos tomato
  • Sos cili
  • Kicap masin
  • Kicap manis
  • Lobak merah
  • Capsicum/lada benggala
  • Sawi
  • Kubis
  • sedikit air

Cara2
  1. Tumis bawang putih hingga naik bau.. masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak
  2. Masukkan udang, fishcake,dan sedikit air.. Kacau lagi hingga separuh masak
  3. Masukkan sayur2..Kacau lagi seketika
  4. Bolehlah dimasukkan yee mee yang dah direndam dlm air.. Masak hingga kuah pekat.. tak pun, kalau nak berkuah, tak payah masak lama sangat..
  5. Siap.. Boleh dihidangkan dengan telur mata atau telur dadar.. suka hati korang la ye =)
Yee mee ni sedap sebab rasa macam megi gitu.. Aku suka giler yee mee nih..Suka ke gile?? ahaha.. Tapi tak habis pon makan.. 1 sanggul yee mee tu boleh makan 2 kali.. Jimat sungguh.. Karang takyah masak dah... huhu...merepek sudah.. tak sabar tunggu esok.. Lambatnya cik abe ku balik.. Boring dah ni..

*P/s: Teruja nak tengok final mentor esok (^___^)



6 comments:

~SYAZ~ said...

ha!!
ni yang syaz nak kawin cepat2 ni..
keh3..


nyam3!!
terliur lagi bila tengok kat gambar yg sis masak ni..
bila lah syaz dpt rasa eak?
hehehe :D

RynaHakimi said...

@Syaz
Haa....kawin cepat2 tau.. ehee.. Bukan syaz dah pandai masak ke?? ok ape, syaz kan suka buat kuih.. Dah kawin nanti, kompem automatik terer masak..hehe

nur easy said...

boleh je.. kita pun tak lunch lg ni..erk. sedap gak goreng mee hujan2 ni kan

RynaHakimi said...

@nur easy
wah..hujan ke kat sane??kat sini panas terik..rasa nak berendam dalam air je..hehe

Aida Omar said...

nak kawen jugak la mcm nie..ekeke
sedap nye mee sanggul nie..
goreng bodoh2 pun nmpk sedap..hihi

RynaHakimi said...

@Aida Omar
Ehehe..kawin cepat2 tau..Jangan tunggu lama2..ahaks!

Ha'ah..goreng bodo pon sedap je..Rase mee sanggul tu memang dah sedia sedap =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...