Thursday, May 19, 2011

Roti jala my style

Ececehh...menjala pulak dah..hehe..walaupun rupa tak semenggah, ada la rupa roti jala tu kan.. First timer la katakan..ngeh3

Belajar mase ada majlis kat rumah my big bro kat Shah Alam hari tu.. Observe orang buat nampak senang je, bila buat sendiri baru tau susah.. Nak dapatkan adunan yang betul2 sesuai tu memang kena try n error.. Menjala pun mula2 memang susah kalau tak kena tekniknya (macam aku ni la..hehe).. Tapi syok jugak buat benda alah ni..ahaks! =)



Resepi original boleh tengok kat sini ye my.resipi. Tapi my style campak2 je sebab nak makan dua orang je... Kalau guna sekilo tepung, alamatnya boleh buat kenduri satu taman perumahanla jawabnya...ekekek..

Untuk kuah pula, aku buat sambal ikan bilis je.. Malas nak berkari2.. Muak.. Lagipun sikit je yang cicahnya.. Kitorang makan plain gitu je, sebab roti tu dah ade rase manis.. 


Heheh..Bawang je bersepah2.. Ikan bilisnya boleh bilang berapa ekor dalam sambal tu... Cukupkan syarat je, bukan masak beriya mane pun.. Aku makan sorang jugak.. encik suami tak makan pedas2 nih..*Kuciwa*

Untuk resepi pula, tumis bawang putih+halia+bawang merah yg dimesin/tumbuk hingga garing.. Masukkan cili giling, tumis lagi.. Masukkan air asam jawa, garam, dan gula..Bila menggelegak, masukkan bawang besar yg dipotong bulat dan ikan bilis yang dah digoreng..kacau rata hingga kuah kering..Siap!!

Resepi express tu.. Nak keluar jalan2 cari pasal jap..ngeee...babai (^__^)


11 comments:

cik cek said...

Ryna...rajinnya adik kak cek ni buat roti jala..kak cek penah buat sekali dulu...pas tu tak penah buat dah....ntah bila la sampai seru lagi...:)

~SYAZ~ said...

adoyyy~
terliur lagik!!
ish, boleh try lah..
makan roti jala dgn sambal ikan bilis..
biasa syaz makan roti jala ngan kari je.. :D

nur easy said...

waa ni mesti sambil nyanyi jala jala ikan..hehehe

RynaHakimi said...

@cik cek
ni 1st time buat..pasni entah bile nak buat lagi..bukan rajin sangat..hehe

@Syaz
Akak malas nak masak kari..takde santan kat umah..hehe..tu cicah sambal tumis je..tapi sedap =)

@nur easy
kite nyanyi lagu jan jan jale jan jala itik ayam..hahah =P

biha a.k.a PETOM said...

oh tidakk!!! sy nak curi satu roti jala, lapar sgt pagi2 ni x sarapan lg..huhu

MaMa AiNi said...

pandainya ryna memasak !!!salam kenal dari mama...

RynaHakimi said...

@Biha
hehe..silakan curi roti2 jala itu..ahaks..

@Mama Aini
Takla pandai mane pn kak..utk famili blehla..salam kenal jugak =)

Farah Shamsudin said...

rajinnya buat roti jala.. kalau farah memang la beli je tuu..

RynaHakimi said...

@Farah
kat sini susah nk jumpa org jual roti jala..nak makan terpaksala buat sendiri (w/pun tak sedap) ekeke =)

IdaShazana said...

baru je buat roti jala...tetamu request

Myzul said...

bestnya..my fovourite ni :)

Thursday, May 19, 2011

Roti jala my style

Ececehh...menjala pulak dah..hehe..walaupun rupa tak semenggah, ada la rupa roti jala tu kan.. First timer la katakan..ngeh3

Belajar mase ada majlis kat rumah my big bro kat Shah Alam hari tu.. Observe orang buat nampak senang je, bila buat sendiri baru tau susah.. Nak dapatkan adunan yang betul2 sesuai tu memang kena try n error.. Menjala pun mula2 memang susah kalau tak kena tekniknya (macam aku ni la..hehe).. Tapi syok jugak buat benda alah ni..ahaks! =)



Resepi original boleh tengok kat sini ye my.resipi. Tapi my style campak2 je sebab nak makan dua orang je... Kalau guna sekilo tepung, alamatnya boleh buat kenduri satu taman perumahanla jawabnya...ekekek..

Untuk kuah pula, aku buat sambal ikan bilis je.. Malas nak berkari2.. Muak.. Lagipun sikit je yang cicahnya.. Kitorang makan plain gitu je, sebab roti tu dah ade rase manis.. 


Heheh..Bawang je bersepah2.. Ikan bilisnya boleh bilang berapa ekor dalam sambal tu... Cukupkan syarat je, bukan masak beriya mane pun.. Aku makan sorang jugak.. encik suami tak makan pedas2 nih..*Kuciwa*

Untuk resepi pula, tumis bawang putih+halia+bawang merah yg dimesin/tumbuk hingga garing.. Masukkan cili giling, tumis lagi.. Masukkan air asam jawa, garam, dan gula..Bila menggelegak, masukkan bawang besar yg dipotong bulat dan ikan bilis yang dah digoreng..kacau rata hingga kuah kering..Siap!!

Resepi express tu.. Nak keluar jalan2 cari pasal jap..ngeee...babai (^__^)


11 comments:

cik cek said...

Ryna...rajinnya adik kak cek ni buat roti jala..kak cek penah buat sekali dulu...pas tu tak penah buat dah....ntah bila la sampai seru lagi...:)

~SYAZ~ said...

adoyyy~
terliur lagik!!
ish, boleh try lah..
makan roti jala dgn sambal ikan bilis..
biasa syaz makan roti jala ngan kari je.. :D

nur easy said...

waa ni mesti sambil nyanyi jala jala ikan..hehehe

RynaHakimi said...

@cik cek
ni 1st time buat..pasni entah bile nak buat lagi..bukan rajin sangat..hehe

@Syaz
Akak malas nak masak kari..takde santan kat umah..hehe..tu cicah sambal tumis je..tapi sedap =)

@nur easy
kite nyanyi lagu jan jan jale jan jala itik ayam..hahah =P

biha a.k.a PETOM said...

oh tidakk!!! sy nak curi satu roti jala, lapar sgt pagi2 ni x sarapan lg..huhu

MaMa AiNi said...

pandainya ryna memasak !!!salam kenal dari mama...

RynaHakimi said...

@Biha
hehe..silakan curi roti2 jala itu..ahaks..

@Mama Aini
Takla pandai mane pn kak..utk famili blehla..salam kenal jugak =)

Farah Shamsudin said...

rajinnya buat roti jala.. kalau farah memang la beli je tuu..

RynaHakimi said...

@Farah
kat sini susah nk jumpa org jual roti jala..nak makan terpaksala buat sendiri (w/pun tak sedap) ekeke =)

IdaShazana said...

baru je buat roti jala...tetamu request

Myzul said...

bestnya..my fovourite ni :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...