Friday, May 27, 2011

Jom buat kuih keria

Haih..gian nak update blog.. Macam biasala, hujung2 bulan ni ngelat sikit nak bayor broadband.. huahuha.. Bila takleh nak online, mula la datang macam2 idea.. nak buat itu la, ini la.. Bajet rajin la kan..huhu.. Ni pun taip kat Mirosoft Word dulu.. gatal nak menaip punya pasal..ekeke

Oh ye, ni projek 3 hari lepas.. Buat kuih keria.. Takde keledek, kentang pun boleh.. Kebetulan kentang bertimbun2  kat dapur tu.. Ter’over ’ stok..hehe..



Oh ye, gambar atas tu kuih keria dah diisi dalam Tupperware… nak bagi kat makcik sebelah.. Banyak sangat, tak termakan plak aku nanti.. Yang duk dalam rumah ni 2 orang je.. 

Nak share resepi dengan kawan2.. senang je.. Ala2 buat kuih cikmek gitu.. Tapi lagi senang kuih keria kut.. Dah cuba baru tau..

RESEPI KUIH KERIA KENTANG

Bahan-bahan
  •  5-6 ketul ubi kentang saiz sederhana (aku guna kentang Holland)
  • 1 ½ cawan tepung gandum 
  • 1 s/b marjerin 
  •  Gula, garam
  • Air secukupnya 

Cara-cara

     1. Rebus kentang dalam periuk bertutup.. tambah sedikit gula dan garam semasa merebus

    sebelum rebus

    Selepas direbus

                      2. Bila kentang dah empuk, lenyek kentang hingga hancur.  Kemudian, gaulkan bersama2  tepung gandum dan marjerin.. Uli hingga jadi doh


     

    3.  Bulatkan doh kecil2, dan leperkan atas tapak tangan..Macam gambar di bawah tu..Oh ye, bagi mengelakkan doh melekat kat tangan, make sure tangan disapu minyak secukupnya..


     

    4. Kemudian, buat lubang ditengah2 doh tadi.. Guna jari je.. Bentukkan cantik2, macam kuih keria gitu (takkan mcm karipap pulak kan..hehe)




    6.       Dah siap, dan sedia untuk digoreng



    7.        Goreng dalam minyak panas dengan api sederhana hingga kekuningan

    tengah berendam..hehe

    dah siap goreng =)

      8. Setelah siap digoreng, ketepikan.. Untuk masak air gula, panaskan 3 sudu besar gula bersama sedikit air.. Bila berbuih dan kelihatan bertali, masukkan kuih keria tadi.. gaul hingga kuih bersalut gula.. Tapi aku tak masak pun air gula sebab taknak manis sangat.. aku Cuma gaulkan dengan gula, macam donat gitu =)

    tadaaaa.. dah bersalut gula

    Senang je kan?? Masa menguli tu je la mencabar sikit sebab doh lembik.. Tapi, kalau tangan kita dah sapu minyak, gerenti setel masalah..ngeh3.. Okehhh.. selamat mencuba =)




    9 comments:

    NARDtheNERD said...

    keria sedapp..
    nyumm nyumm.
    :)

    Miss Sunshine said...

    Boleh ye buat kuih keria guna kentang? rasanye macam mana?

    RynaHakimi said...

    @NARDtheNERD
    suka keria jugak ke?? me too..hehe

    @MissSunshine
    Sedap guna kentang..siyes..nanti cuba ye =)

    nur easy said...

    ala keledek takda dlm stok pulak.. isk;)

    My Precious Life said...

    hahaha..tau x akak baru je buat keria smlm..tup2 bukak blog rina pagi ni rina pun buat keria jgk..akak dah mngidam lama gila..smlm baru dapat makan..buat sendiri leh makan banyak sikit..hehe

    ~SYAZ~ said...

    owh! boleh ea kak ryna buat keria guna kentang..
    wah senang lah mcm ni..
    tak payah guna keledek pon..

    pstu dulu syaz penah buat jgk keria ni..
    tapi gagal bab letak gula sira tu..
    tak jadi..
    terlebih gula gaknye..
    hehehe :D

    RynaHakimi said...

    @My Precious Life
    Best kan kuih keria ni akak..buat sendri banyak bleh dapat..hehe..kalo beli 3 singgit..mahal, padahal senang je nak buatnya

    @Syaz
    Boleh je syaz guna kentang..Kita biasa guna keledek kan..Yang ni pun sedap jugak..

    Akak kurang suka sira gula tu sebab manis sangat..gaul macam tu je..hehe

    aku dan segalanya said...

    mmmm...sedap tuhh..nk try gak laa..selalu gak buat kuih keria nih...tp x tau lak leh buat ngan ubi kentang...ngeh3

    RynaHakimi said...

    @aku dan segalanya
    Boleh je guna kentang..Adik beradik ubi jugak..hehe

    Friday, May 27, 2011

    Jom buat kuih keria

    Haih..gian nak update blog.. Macam biasala, hujung2 bulan ni ngelat sikit nak bayor broadband.. huahuha.. Bila takleh nak online, mula la datang macam2 idea.. nak buat itu la, ini la.. Bajet rajin la kan..huhu.. Ni pun taip kat Mirosoft Word dulu.. gatal nak menaip punya pasal..ekeke

    Oh ye, ni projek 3 hari lepas.. Buat kuih keria.. Takde keledek, kentang pun boleh.. Kebetulan kentang bertimbun2  kat dapur tu.. Ter’over ’ stok..hehe..



    Oh ye, gambar atas tu kuih keria dah diisi dalam Tupperware… nak bagi kat makcik sebelah.. Banyak sangat, tak termakan plak aku nanti.. Yang duk dalam rumah ni 2 orang je.. 

    Nak share resepi dengan kawan2.. senang je.. Ala2 buat kuih cikmek gitu.. Tapi lagi senang kuih keria kut.. Dah cuba baru tau..

    RESEPI KUIH KERIA KENTANG

    Bahan-bahan
    •  5-6 ketul ubi kentang saiz sederhana (aku guna kentang Holland)
    • 1 ½ cawan tepung gandum 
    • 1 s/b marjerin 
    •  Gula, garam
    • Air secukupnya 

    Cara-cara

       1. Rebus kentang dalam periuk bertutup.. tambah sedikit gula dan garam semasa merebus

      sebelum rebus

      Selepas direbus

                        2. Bila kentang dah empuk, lenyek kentang hingga hancur.  Kemudian, gaulkan bersama2  tepung gandum dan marjerin.. Uli hingga jadi doh


       

      3.  Bulatkan doh kecil2, dan leperkan atas tapak tangan..Macam gambar di bawah tu..Oh ye, bagi mengelakkan doh melekat kat tangan, make sure tangan disapu minyak secukupnya..


       

      4. Kemudian, buat lubang ditengah2 doh tadi.. Guna jari je.. Bentukkan cantik2, macam kuih keria gitu (takkan mcm karipap pulak kan..hehe)




      6.       Dah siap, dan sedia untuk digoreng



      7.        Goreng dalam minyak panas dengan api sederhana hingga kekuningan

      tengah berendam..hehe

      dah siap goreng =)

        8. Setelah siap digoreng, ketepikan.. Untuk masak air gula, panaskan 3 sudu besar gula bersama sedikit air.. Bila berbuih dan kelihatan bertali, masukkan kuih keria tadi.. gaul hingga kuih bersalut gula.. Tapi aku tak masak pun air gula sebab taknak manis sangat.. aku Cuma gaulkan dengan gula, macam donat gitu =)

      tadaaaa.. dah bersalut gula

      Senang je kan?? Masa menguli tu je la mencabar sikit sebab doh lembik.. Tapi, kalau tangan kita dah sapu minyak, gerenti setel masalah..ngeh3.. Okehhh.. selamat mencuba =)




      9 comments:

      NARDtheNERD said...

      keria sedapp..
      nyumm nyumm.
      :)

      Miss Sunshine said...

      Boleh ye buat kuih keria guna kentang? rasanye macam mana?

      RynaHakimi said...

      @NARDtheNERD
      suka keria jugak ke?? me too..hehe

      @MissSunshine
      Sedap guna kentang..siyes..nanti cuba ye =)

      nur easy said...

      ala keledek takda dlm stok pulak.. isk;)

      My Precious Life said...

      hahaha..tau x akak baru je buat keria smlm..tup2 bukak blog rina pagi ni rina pun buat keria jgk..akak dah mngidam lama gila..smlm baru dapat makan..buat sendiri leh makan banyak sikit..hehe

      ~SYAZ~ said...

      owh! boleh ea kak ryna buat keria guna kentang..
      wah senang lah mcm ni..
      tak payah guna keledek pon..

      pstu dulu syaz penah buat jgk keria ni..
      tapi gagal bab letak gula sira tu..
      tak jadi..
      terlebih gula gaknye..
      hehehe :D

      RynaHakimi said...

      @My Precious Life
      Best kan kuih keria ni akak..buat sendri banyak bleh dapat..hehe..kalo beli 3 singgit..mahal, padahal senang je nak buatnya

      @Syaz
      Boleh je syaz guna kentang..Kita biasa guna keledek kan..Yang ni pun sedap jugak..

      Akak kurang suka sira gula tu sebab manis sangat..gaul macam tu je..hehe

      aku dan segalanya said...

      mmmm...sedap tuhh..nk try gak laa..selalu gak buat kuih keria nih...tp x tau lak leh buat ngan ubi kentang...ngeh3

      RynaHakimi said...

      @aku dan segalanya
      Boleh je guna kentang..Adik beradik ubi jugak..hehe

      Klik-klik

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...