Thursday, April 21, 2011

Sup tulang- sara jangan tengok!!

Entry nih tak sesuai untuk tontonan orang yang tengah mengidam..hehe..Gurau2 je sara.. =P

Pagi2 lagi my hubby dah pergi pasar, semata2 nak beli tulang lembu..Teringin nak makan sup katanya..Aku sebagai isteri mithali ni hanya menurut semua kemahuan suamiku.. cheeewah!!


Jenuh nak tunggu tulang ni empuk..2-3 jam  jugak la rebus tulang ni.. In between, bolehla aku online  mengadap blog ni...huhu..Kali ni pun masak guna tulang belakang lembu..Tulang rusuk mahaiii sket.. Tapi ok la..banyak jugak dagingnya..Bukanlah tulang temulang semata2..ehehe

Resepi sup ni dah pernah tepek pun dulu..Tapi takpela, nak tepek lagi sekali sebab tengah rajin nak me'ngopipes' nih..wakakak

Resepi Sup Tulang

Bahan-bahan (4 orang makan)

  • Tulang lembu 1/2 kilo
  • 1 sup bunjut adabi
  • 2 inci Lengkuas-titik
  • 3 biji kentang 
  • 1 labu Bawang besar -potong kasar/bulat2
  • Garam,gula
  • Asam limau 2 biji
  • Air secukupnya
      Bahan tumis

  • 2 inci halia-tumbuk
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1 s/b lada hitam -tumbuk
  • 1 s/b rempah kurma+serbuk sup adabi-bancuh dgn air
  • 2inci kulit kayu manis
  • 2 biji pelaga
  • 2 bunga lawang
  • 3 biji bunga cengkih
      
      Bahan hiasan
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Cilipadi
  • Bawang goreng
     
      Cara-Cara
  • Rebus tulang lembu sehingga empuk (anggaran 1jam-1jam setengah jam)
  • Sementara tulang hampir empuk, masukkan ubi kentang, sup bunjut dan lengkuas yang telah dititik. Rebus lagi hingga benar-benar empuk.
  • Pada masa yang sama, tumis bahan tumisan (bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih) hingga garing dan naik bau.
  • Masukkan bancuhan rempah kurma dan serbuk sup adabi. Tumis seketika hingga naik bau
  • Kemudian, masukkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang tadi. Tambah garam dan gula. Kacau lagi dan biarkan sehingga daging dan ubi kentang empuk.
  • Bila sudah masak, hidangkan dengan asam limau dan hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Siap!!


Partner untuk menu sup tulang hari ni tak lain dan tak bukan telur dadar..Memang 'kkacik' molek la kan.. Sebelum goreng tadi sempat jugak aku belek2 telur ayam tu..mane tau, kot2 tiruan ke..Pengguna bijak la konon..hehe..Kompem telur tu asli sebab ade pusat..Eh, pusat ke??? ye la kot..Kalo telur tiruan takde pusat macam telur asli..

Kalo kawan2 nak tau perbezaan telur ayam asli ke tak, sila la Google ye..Ehee..aku bukan pandai sangat..Tau sikit2 je..Okeh..mase untuk mamam..bubbye ols (^_^)


10 comments:

nur easy said...

uishh ni kalau layan dgn sambal kicap johor, amat menyelerakan..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
Wah..sedap tu!! sambal belacan pon ok.tapi tak buat pon sebab suami tak makan pedas..hehe =)

kak ziana said...

Mak aaiii sodapnyer..ada lagi ke blh saya singgah makan..belum lunch ni..

kakchik@ella said...

waaaa .. mcm sedap ni. boleh la kc cuba nnti. adik, ada petua mengatakan masukkan sebatang sudu masa rebus daging tu spaya cepat empuk. cubalah!!

RynaHakimi said...

@Kak ziana
Mehla akak kita lunch same2..hehe =)

@kakchik
sy siap buh 3 batang sudu masa rebus..hehe..jenis tulang ni kot lambat empuk..huhu =)

cik cek said...

Ryna...kak cek ni kalau tgk sup....tak tahan rasanya....sedapnya hirup...slurp...slurp...emmmmm...sedapppp...

DKosongLapan said...

lapppoooo....tambah2 plak hujan kat Ipoh sekaghang niii

RynaHakimi said...

@cik cek
Kakcek, sedap kan hirup sup panas2..cicah roti pon sedap gak..hehe =)

@D_08
uiii..kalu hari hujan memang lagi syiok makan sup panas2..hehe (saje nak bagi jeles..hehe =P)

~SYAZ~ said...

ehem2..
macam biasalah,cepat pon kat syaz meh..
hehehe..
sedap nye lah sup tulang..
dah lame x makan..
nyam3 :D

RynaHakimi said...

@Syaz
eh2..lambat la syaz wat tempahan..pejabat pos dah tutupla..hehe =P

Thursday, April 21, 2011

Sup tulang- sara jangan tengok!!

Entry nih tak sesuai untuk tontonan orang yang tengah mengidam..hehe..Gurau2 je sara.. =P

Pagi2 lagi my hubby dah pergi pasar, semata2 nak beli tulang lembu..Teringin nak makan sup katanya..Aku sebagai isteri mithali ni hanya menurut semua kemahuan suamiku.. cheeewah!!


Jenuh nak tunggu tulang ni empuk..2-3 jam  jugak la rebus tulang ni.. In between, bolehla aku online  mengadap blog ni...huhu..Kali ni pun masak guna tulang belakang lembu..Tulang rusuk mahaiii sket.. Tapi ok la..banyak jugak dagingnya..Bukanlah tulang temulang semata2..ehehe

Resepi sup ni dah pernah tepek pun dulu..Tapi takpela, nak tepek lagi sekali sebab tengah rajin nak me'ngopipes' nih..wakakak

Resepi Sup Tulang

Bahan-bahan (4 orang makan)

  • Tulang lembu 1/2 kilo
  • 1 sup bunjut adabi
  • 2 inci Lengkuas-titik
  • 3 biji kentang 
  • 1 labu Bawang besar -potong kasar/bulat2
  • Garam,gula
  • Asam limau 2 biji
  • Air secukupnya
      Bahan tumis

  • 2 inci halia-tumbuk
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1 s/b lada hitam -tumbuk
  • 1 s/b rempah kurma+serbuk sup adabi-bancuh dgn air
  • 2inci kulit kayu manis
  • 2 biji pelaga
  • 2 bunga lawang
  • 3 biji bunga cengkih
      
      Bahan hiasan
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Cilipadi
  • Bawang goreng
     
      Cara-Cara
  • Rebus tulang lembu sehingga empuk (anggaran 1jam-1jam setengah jam)
  • Sementara tulang hampir empuk, masukkan ubi kentang, sup bunjut dan lengkuas yang telah dititik. Rebus lagi hingga benar-benar empuk.
  • Pada masa yang sama, tumis bahan tumisan (bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih) hingga garing dan naik bau.
  • Masukkan bancuhan rempah kurma dan serbuk sup adabi. Tumis seketika hingga naik bau
  • Kemudian, masukkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang tadi. Tambah garam dan gula. Kacau lagi dan biarkan sehingga daging dan ubi kentang empuk.
  • Bila sudah masak, hidangkan dengan asam limau dan hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Siap!!


Partner untuk menu sup tulang hari ni tak lain dan tak bukan telur dadar..Memang 'kkacik' molek la kan.. Sebelum goreng tadi sempat jugak aku belek2 telur ayam tu..mane tau, kot2 tiruan ke..Pengguna bijak la konon..hehe..Kompem telur tu asli sebab ade pusat..Eh, pusat ke??? ye la kot..Kalo telur tiruan takde pusat macam telur asli..

Kalo kawan2 nak tau perbezaan telur ayam asli ke tak, sila la Google ye..Ehee..aku bukan pandai sangat..Tau sikit2 je..Okeh..mase untuk mamam..bubbye ols (^_^)


10 comments:

nur easy said...

uishh ni kalau layan dgn sambal kicap johor, amat menyelerakan..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
Wah..sedap tu!! sambal belacan pon ok.tapi tak buat pon sebab suami tak makan pedas..hehe =)

kak ziana said...

Mak aaiii sodapnyer..ada lagi ke blh saya singgah makan..belum lunch ni..

kakchik@ella said...

waaaa .. mcm sedap ni. boleh la kc cuba nnti. adik, ada petua mengatakan masukkan sebatang sudu masa rebus daging tu spaya cepat empuk. cubalah!!

RynaHakimi said...

@Kak ziana
Mehla akak kita lunch same2..hehe =)

@kakchik
sy siap buh 3 batang sudu masa rebus..hehe..jenis tulang ni kot lambat empuk..huhu =)

cik cek said...

Ryna...kak cek ni kalau tgk sup....tak tahan rasanya....sedapnya hirup...slurp...slurp...emmmmm...sedapppp...

DKosongLapan said...

lapppoooo....tambah2 plak hujan kat Ipoh sekaghang niii

RynaHakimi said...

@cik cek
Kakcek, sedap kan hirup sup panas2..cicah roti pon sedap gak..hehe =)

@D_08
uiii..kalu hari hujan memang lagi syiok makan sup panas2..hehe (saje nak bagi jeles..hehe =P)

~SYAZ~ said...

ehem2..
macam biasalah,cepat pon kat syaz meh..
hehehe..
sedap nye lah sup tulang..
dah lame x makan..
nyam3 :D

RynaHakimi said...

@Syaz
eh2..lambat la syaz wat tempahan..pejabat pos dah tutupla..hehe =P

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...