Saturday, April 30, 2011

Gulai Lemak Telur Itik

Selamat tengahari semua..Dah lunch ke semua?? Ehem2..saje nih nak ksi korang jeles tengok lauk untuk hari nih..Tadaaaaa!!


Amacam??!! Sedap tak?? hahaha.. saje je usik2 korang.. Lauk ni feveret kami sekeluarga..Sebab tu teruja sangat bila masak hari ni.. Tak sabar nak makan..

Hmm..lame jugak aku tak masak gulai telur nih.. Ade yang panggil masak lemak cilipadi.. Tak kisahla, janji rasa sama je.. Telur itik pon mahal dah sekarang ni.. Dulu selalu dapat free je sebab ayah bela itik.. nak makan hari2 pon boleh..Heheh..Kat Melaka ni harga sebiji telur 70sen..Ok la kan.. Kang guna telur ayam terburai pulak telur tu..Kang ade gulai yang jadi bubur telur..wakaka

Ok, nak share resepi dengan kawan..Siapa berminat bolehla cuba (^_^)

Resepi Gulai Lemak Telur Itik

Bahan-bahan
  • 3 biji telur itik
  • Santan pekat- 3/4 kotak
  • 1-2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 5 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
  • 1 cm kunyit hidup-tumbuk/kisar
  • 2 batang serai-titik
  • 1 biji cili merah-potong panjang
  • 5 biji cili padi-tumbuk/kisar

Cara-cara

  1. Masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar/tumbuk, serai,garam dan gula dalam periuk
  2. Jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
  3. Bila santan mengelegak, pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2 
  4. Masukkan cili merah yang dipotong tadi
  5. Bila telur dah betul2 masak, matikan api dan sedia untuk dihidang
Senang je kan?? Kalau ada belimbing buluh lagi sedap gulai telur ni.. Oh ya, sebelum masukkan telur tu, pecahkan dalam mangkuk lain sebelum dulu..Mana la tau kot2 telur tu dah tak elok.. Kang rugi je korang masak, alih2 masak telur tembelang..naye je..huhu

Ok..jumpa lagi..babaiii (^_^)

P/s: Encik suami request suruh masak lagi lauk ni esok..Ish, mane boleh hari2 makan gulai lemak macam ni.. tambah berlemak la nanti..hehe..No no no..tak boleh ye..kalo makan ikan singgang hari2 takpe, dibenarkan..hehe =P



10 comments:

As Yusra said...

wahh....macam sedapp jek..
lapOo neh~ ~___~" aish~

RynaHakimi said...

@As Yusra
Suka jugak ek lauk nih?? bleh geng la..hehe =)

cik aisha said...

wah...nmpk sedap.boleh try masak pasni...hehee
kalau ganti telur itik ngan telur ayam boley ke?

RynaHakimi said...

@cik aisha
Kalo guna telur ayam nanti telur tu hancur..kecuali telur tu rebus dulu..Pastu baru masak ngan kuah..Kalo telur itik lebih pejal n tak mudah hancur..cube la..sedapp..hehe

kakchik@ella said...

feveret kc jugak ni

RynaHakimi said...

@kakchik@ella
Samela kita kak..hehe..memang tak nampak lauk lain dah kalo makan ni..ehe =)

Amiizaa2001 said...

sedappppp:)

Ihsan Arifin said...

sedapnyeeee~

RynaHakimi said...

@Amiizaa2001
Kita pon sukeee..hehe =)

@ihsan arifin
nanti akak pos..hehe =P

Ihsan Arifin said...

x dpt2 pn lg kak ;p

Saturday, April 30, 2011

Gulai Lemak Telur Itik

Selamat tengahari semua..Dah lunch ke semua?? Ehem2..saje nih nak ksi korang jeles tengok lauk untuk hari nih..Tadaaaaa!!


Amacam??!! Sedap tak?? hahaha.. saje je usik2 korang.. Lauk ni feveret kami sekeluarga..Sebab tu teruja sangat bila masak hari ni.. Tak sabar nak makan..

Hmm..lame jugak aku tak masak gulai telur nih.. Ade yang panggil masak lemak cilipadi.. Tak kisahla, janji rasa sama je.. Telur itik pon mahal dah sekarang ni.. Dulu selalu dapat free je sebab ayah bela itik.. nak makan hari2 pon boleh..Heheh..Kat Melaka ni harga sebiji telur 70sen..Ok la kan.. Kang guna telur ayam terburai pulak telur tu..Kang ade gulai yang jadi bubur telur..wakaka

Ok, nak share resepi dengan kawan..Siapa berminat bolehla cuba (^_^)

Resepi Gulai Lemak Telur Itik

Bahan-bahan
  • 3 biji telur itik
  • Santan pekat- 3/4 kotak
  • 1-2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 5 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
  • 1 cm kunyit hidup-tumbuk/kisar
  • 2 batang serai-titik
  • 1 biji cili merah-potong panjang
  • 5 biji cili padi-tumbuk/kisar

Cara-cara

  1. Masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar/tumbuk, serai,garam dan gula dalam periuk
  2. Jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
  3. Bila santan mengelegak, pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2 
  4. Masukkan cili merah yang dipotong tadi
  5. Bila telur dah betul2 masak, matikan api dan sedia untuk dihidang
Senang je kan?? Kalau ada belimbing buluh lagi sedap gulai telur ni.. Oh ya, sebelum masukkan telur tu, pecahkan dalam mangkuk lain sebelum dulu..Mana la tau kot2 telur tu dah tak elok.. Kang rugi je korang masak, alih2 masak telur tembelang..naye je..huhu

Ok..jumpa lagi..babaiii (^_^)

P/s: Encik suami request suruh masak lagi lauk ni esok..Ish, mane boleh hari2 makan gulai lemak macam ni.. tambah berlemak la nanti..hehe..No no no..tak boleh ye..kalo makan ikan singgang hari2 takpe, dibenarkan..hehe =P



10 comments:

As Yusra said...

wahh....macam sedapp jek..
lapOo neh~ ~___~" aish~

RynaHakimi said...

@As Yusra
Suka jugak ek lauk nih?? bleh geng la..hehe =)

cik aisha said...

wah...nmpk sedap.boleh try masak pasni...hehee
kalau ganti telur itik ngan telur ayam boley ke?

RynaHakimi said...

@cik aisha
Kalo guna telur ayam nanti telur tu hancur..kecuali telur tu rebus dulu..Pastu baru masak ngan kuah..Kalo telur itik lebih pejal n tak mudah hancur..cube la..sedapp..hehe

kakchik@ella said...

feveret kc jugak ni

RynaHakimi said...

@kakchik@ella
Samela kita kak..hehe..memang tak nampak lauk lain dah kalo makan ni..ehe =)

Amiizaa2001 said...

sedappppp:)

Ihsan Arifin said...

sedapnyeeee~

RynaHakimi said...

@Amiizaa2001
Kita pon sukeee..hehe =)

@ihsan arifin
nanti akak pos..hehe =P

Ihsan Arifin said...

x dpt2 pn lg kak ;p

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...