Saturday, April 2, 2011

Homemade Fried Onion

Lelong lelong!! bawang goreng murah2..hehe..Saje nak share cara nak dapatkan bawang goreng yang rangup, macam yang jual kat kedai tuuuu..

Selalunya beli je kat supemaket.. Sepeket baru RM1.30.. Tapi semalam lupa pulak nak beli.. Dah hari ni masak sup paru atas permintaan encik suami.. Takde bawang goreng, tak kick plak rase sup tu.. Hehe..

Korang pernah tak goreng sendiri bawang ni??  Pernah tak bawang yang korang goreng tu lemau??  Haa.. macam aku sebelum ni asyik dapat bawang goreng lemau je.. Lepas hiris bawang, terus goreng.. Rupa2nya tu faktor kenapa bawang goreng tu kurang rangup..

Lepas tu, blaja ngan my makcik kat kampung..Dia buh tepung sikit..Biasanya dia guna tepung jagung..Tapi hari ni aku guna tepung ubi+tepung gandum..tepung jagung takdak la..Huhu

Bukan susah pun..Cuma lecehla..malas nak hiris bawang banyak2.hehe...Pastu kena make sure bawang tu tak basah, kalau tak memang tak rangup la jadinya bila goreng..Sebelum hiris tu, pastikan bawang dah dibasuh siap2, pastu keringkan airnya.

Lepas hiris nipis2, gaul la dengan tepung gandum+tepung ubi/tepung jagung..Tambah sedikit garam (tak buh pun takpe)..Gaul rata  hingga  bawang tu tak melekat..Dah boleh digoreng..senang gilerrr kot..Eheee..Pade sape2 yang dah tau, buat2 taktau la yer..hehe..


Ni la hasil sup yang ditabur dengan my homemade bawang goreng..Tadaaa...Sory la tak presentable..Malas nak mendeko2 nih..Ngeh3


Bleh tengok resepi kat sini

*P/s: Sepatutnya guna bawang merah (shallots) yang kecik2 tu, tapi aku guna bawang besau Bombay..Tak kuasa nak beli bawang merah tu..mahal weh..Bawang besar Bombay ni murah je, sekilo baru RM1.50...Tapi kalo nak hasil lagi cantik, guna la bawang merah kecik tu..Kalo tak, bersepah2 la sikit mcm gamba kat tas tu..Hehe (^_^)

5 comments:

nelly said...

nyum2 ..

RynaHakimi said...

@nelly
ratah gitu pun sedap..hehe..makan depan tv ;)

Dinda Iva said...

belom pernah try lagi buat bawang goreng sendiri...hehehe..stok banyak jugak tu kat umah...hubby memang suka makan kalau ada bawang goreng ni...thankz kongsi resepi ni,.,.hehehe...mane tau nanti kalau dah terdesak leh guna idea nieh..hehehe

So Shy Lady said...

lg best bwg greng buatan sndiri, kan! ;D

RynaHakimi said...

@Dinda Iva
senang je kan..huhu..tapi kite slalu beli je..heheh

@So Shy Lady
aroma bwg ni lagi best kalo wat sendiri..kalo beli rase kurang sket..so,rajin2la goreng sendiri kat umah.hehe

Saturday, April 2, 2011

Homemade Fried Onion

Lelong lelong!! bawang goreng murah2..hehe..Saje nak share cara nak dapatkan bawang goreng yang rangup, macam yang jual kat kedai tuuuu..

Selalunya beli je kat supemaket.. Sepeket baru RM1.30.. Tapi semalam lupa pulak nak beli.. Dah hari ni masak sup paru atas permintaan encik suami.. Takde bawang goreng, tak kick plak rase sup tu.. Hehe..

Korang pernah tak goreng sendiri bawang ni??  Pernah tak bawang yang korang goreng tu lemau??  Haa.. macam aku sebelum ni asyik dapat bawang goreng lemau je.. Lepas hiris bawang, terus goreng.. Rupa2nya tu faktor kenapa bawang goreng tu kurang rangup..

Lepas tu, blaja ngan my makcik kat kampung..Dia buh tepung sikit..Biasanya dia guna tepung jagung..Tapi hari ni aku guna tepung ubi+tepung gandum..tepung jagung takdak la..Huhu

Bukan susah pun..Cuma lecehla..malas nak hiris bawang banyak2.hehe...Pastu kena make sure bawang tu tak basah, kalau tak memang tak rangup la jadinya bila goreng..Sebelum hiris tu, pastikan bawang dah dibasuh siap2, pastu keringkan airnya.

Lepas hiris nipis2, gaul la dengan tepung gandum+tepung ubi/tepung jagung..Tambah sedikit garam (tak buh pun takpe)..Gaul rata  hingga  bawang tu tak melekat..Dah boleh digoreng..senang gilerrr kot..Eheee..Pade sape2 yang dah tau, buat2 taktau la yer..hehe..


Ni la hasil sup yang ditabur dengan my homemade bawang goreng..Tadaaa...Sory la tak presentable..Malas nak mendeko2 nih..Ngeh3


Bleh tengok resepi kat sini

*P/s: Sepatutnya guna bawang merah (shallots) yang kecik2 tu, tapi aku guna bawang besau Bombay..Tak kuasa nak beli bawang merah tu..mahal weh..Bawang besar Bombay ni murah je, sekilo baru RM1.50...Tapi kalo nak hasil lagi cantik, guna la bawang merah kecik tu..Kalo tak, bersepah2 la sikit mcm gamba kat tas tu..Hehe (^_^)

5 comments:

nelly said...

nyum2 ..

RynaHakimi said...

@nelly
ratah gitu pun sedap..hehe..makan depan tv ;)

Dinda Iva said...

belom pernah try lagi buat bawang goreng sendiri...hehehe..stok banyak jugak tu kat umah...hubby memang suka makan kalau ada bawang goreng ni...thankz kongsi resepi ni,.,.hehehe...mane tau nanti kalau dah terdesak leh guna idea nieh..hehehe

So Shy Lady said...

lg best bwg greng buatan sndiri, kan! ;D

RynaHakimi said...

@Dinda Iva
senang je kan..huhu..tapi kite slalu beli je..heheh

@So Shy Lady
aroma bwg ni lagi best kalo wat sendiri..kalo beli rase kurang sket..so,rajin2la goreng sendiri kat umah.hehe

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...