Bahan-bahan
- 300gram paru lembu
- 2 sudu besar rempah sup adabi (yang serbuk)
- 1 bunga lawang, 2 biji pelaga, 1 kulit kayu manis, 2 ciji cengkih
- 2 kiub ayam - tak kisah mana2 adabi ke maggie
- 2 1/2 liter air.
- 3-4 ulas bawang putih (tumbuk/ketuk)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 cm halia (mayang/hiris nipis)
- 2 cm lengkuas (ketuk)
- minyak untuk menumis
- daun sup/ daun bawang
- bawang goreng
- cili padi -kalo nak pedas :)
- limau nipis- kalo suka masam2 sket..
- 2 ketul ubi kentang
- Mula-mula cuci paru tu bersih-bersih. Kemudia rebus hingga empuk.
- Keluarkan paru dan hiris nipis-nipis. Simpan air rebusan untuk kuah sup
- Panaskan minyak. Tumislah bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang dan rempah sup adabi. Tumis smpai naik bau.
- Masukkan air rebusan yang disimpan tadi bersama-sama dengan paru yang telah dihiris nipis.
- Masukkan juga kiub ayam dan ubi kentang. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
- Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
- Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.
Last but not least, thank you abang. Nanti lainkali beri lagi ya. Huhu. Okeh, mahu layan hindustan Anamika. Macam best pula tengok ni. Karang sambung lagi. Bye-bye
No comments:
Post a Comment