.::Sahabat Maya::.

Tuesday, March 29, 2011

Gamat oh gamat

Err..teragak2 sebnanya nak wat entry nih..Sebab aku pon pada awalnya geli ngan gamat nih..haha..Sape2 yang geli ngan gamat sila main jauh2 ye..kang ade yang geli geleman nengok gambar yang seterusnya

Gamat atau timun laut ni rasanya seme orang dah kenal kot. Macam aku, memang tau khasiatnya. Cuma kalo nak pegang tu memang idokk la ye..Goli denn..hehe

Kepada sape2 yang tak knal gamat tu sila la tengok gambar kat bawah ni. Sori ye kalo ade yang rase nak pitam nengok gamba nih. Hehe..takde la teruk mane pun, comel je sebenarnya gamat nih. Macam timun batang tu aka cucumber tu..Aku letak gamba yang paling sopan dah nih  =P

Gamat yang comel dari Google

Korang seme ok tak?? Ke ade yang dah pitam..Ngeh3..Gurau je..Sebenarnya tertarik ngan gamat sejak mula amik supplement gamat, pemberian my SIL. Dia beli produk gamat ni kat Langkawi. Antara khasiatnya ialah untuk membantu sembuhkan luka2 (lepas bersalin), peredaran haid dan kesuburan wanita, dan macam2 lagi..

Ni dia supplement gamat tu

Erkk..kalo sal rase plak, takleh nak komen banyak sangat la. Mane ade ubat yang sedap kan?? Hehe..Tapi yang ni ok la, sebab cover ngan rasa madu (honey). Manis2 masam gitu rasanya. Mula2 amik supplemen ni memang tak tertelan la jugak. Tapi lame2 sedap la plak. Dah nak abis dah pun..Eheee..

Tadi search kat tenet sal gamat ni..Banyak lagi khasiatnya, contohnya untuk mengurangkan paras kolesterol dalam darah, kaya ngan kolagen, protein dan omega3.. Menarik plak aku rasa..Lagi maklumat di sini ye.

Semalam plak masa kat pasar singgah kat kedai apek jual telur ayam. Terer pakcik nih, speaking tak hengat..haha...Bagus jugak, meaning that para peniaga nih educated belaka. I like..

Yang menariknya, kat kedai dia ade gamat fresh nih...Dia longgok atas pinggan..mula2 konfius, ingatkan makhluk apela duk terlonggok tu..Rupa2nya gamat..Uncle tu cakap, "itu sea cucumber, good for ur health"..Terexcited jap aku..Terus panggil encik hubby suh datang dekat. Rupanya dia dah perasan gamat dalam pinggan tu. Geli katanya, terus duk jauh2.. Ek elehh abang, tu pun geli..Kecik2 je pun gamat tu.Dah mati kot sebab tak gerak2 pun..Hehe

Tak sempat nak tanya pakcik tu cara nak guna gamat2 tu sebab encik hubby dah ajak pergi tempat len. Penggeli jugak ye laki aku nih..Hehe..

Kalau betul banyak khasiat, minggu depan nak usha lagi gamat kat tempat uncle tu..Nak intebiu dia sal gamat nih..Mungkin kaum cina gemar kot makan/guna gamat nih untuk kesihatan..Yang aku tau, ia memang elok untuk percepatkan penyembuhan luka..Ciptaan Allah yang sangat hebat dan unik (^_^)


No comments:

Tuesday, March 29, 2011

Gamat oh gamat

Err..teragak2 sebnanya nak wat entry nih..Sebab aku pon pada awalnya geli ngan gamat nih..haha..Sape2 yang geli ngan gamat sila main jauh2 ye..kang ade yang geli geleman nengok gambar yang seterusnya

Gamat atau timun laut ni rasanya seme orang dah kenal kot. Macam aku, memang tau khasiatnya. Cuma kalo nak pegang tu memang idokk la ye..Goli denn..hehe

Kepada sape2 yang tak knal gamat tu sila la tengok gambar kat bawah ni. Sori ye kalo ade yang rase nak pitam nengok gamba nih. Hehe..takde la teruk mane pun, comel je sebenarnya gamat nih. Macam timun batang tu aka cucumber tu..Aku letak gamba yang paling sopan dah nih  =P

Gamat yang comel dari Google

Korang seme ok tak?? Ke ade yang dah pitam..Ngeh3..Gurau je..Sebenarnya tertarik ngan gamat sejak mula amik supplement gamat, pemberian my SIL. Dia beli produk gamat ni kat Langkawi. Antara khasiatnya ialah untuk membantu sembuhkan luka2 (lepas bersalin), peredaran haid dan kesuburan wanita, dan macam2 lagi..

Ni dia supplement gamat tu

Erkk..kalo sal rase plak, takleh nak komen banyak sangat la. Mane ade ubat yang sedap kan?? Hehe..Tapi yang ni ok la, sebab cover ngan rasa madu (honey). Manis2 masam gitu rasanya. Mula2 amik supplemen ni memang tak tertelan la jugak. Tapi lame2 sedap la plak. Dah nak abis dah pun..Eheee..

Tadi search kat tenet sal gamat ni..Banyak lagi khasiatnya, contohnya untuk mengurangkan paras kolesterol dalam darah, kaya ngan kolagen, protein dan omega3.. Menarik plak aku rasa..Lagi maklumat di sini ye.

Semalam plak masa kat pasar singgah kat kedai apek jual telur ayam. Terer pakcik nih, speaking tak hengat..haha...Bagus jugak, meaning that para peniaga nih educated belaka. I like..

Yang menariknya, kat kedai dia ade gamat fresh nih...Dia longgok atas pinggan..mula2 konfius, ingatkan makhluk apela duk terlonggok tu..Rupa2nya gamat..Uncle tu cakap, "itu sea cucumber, good for ur health"..Terexcited jap aku..Terus panggil encik hubby suh datang dekat. Rupanya dia dah perasan gamat dalam pinggan tu. Geli katanya, terus duk jauh2.. Ek elehh abang, tu pun geli..Kecik2 je pun gamat tu.Dah mati kot sebab tak gerak2 pun..Hehe

Tak sempat nak tanya pakcik tu cara nak guna gamat2 tu sebab encik hubby dah ajak pergi tempat len. Penggeli jugak ye laki aku nih..Hehe..

Kalau betul banyak khasiat, minggu depan nak usha lagi gamat kat tempat uncle tu..Nak intebiu dia sal gamat nih..Mungkin kaum cina gemar kot makan/guna gamat nih untuk kesihatan..Yang aku tau, ia memang elok untuk percepatkan penyembuhan luka..Ciptaan Allah yang sangat hebat dan unik (^_^)


No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...