Tuesday, January 25, 2011

Puasa Isnin dan Khamis

Alhamdulillah, syukur kepada Illahi kerana hingga kini diri masih bernafas di bumi ciptaanNya ini. Pagi yang cukup indah, Subhanallah.
Pic from Google

Sebenarnya hari ni aku dan suami berpuasa. Hari Isnin dan Khamis sunat berpuasa, tapi kadangkala lupa akan fadhilatnya. Hmm, teringat zaman anak dara dulu, waktu sahur memang selalunya skip. Hoho..Memang tau ianya sunat dan besar pahalanya. Tapi sayang tidur punya pasal. Paling rajin pun, bangun minum air je. Malas nak masak. Ahaks, pecah tembelang!

Tapi sekarang dah jadi isteri orang ni tak boleh la nak amal sikap malas tu. Tanggungjawab tuuu..Huhu. Pagi tadi sahur nasi goreng kicap je, atas permintaan hubby. Ikutkan tekakku, nak makan roti je cicah air. Tapi mengenangkan encik suami punye request, masakla jugak ala kadar. Tu pun dia makan sambil ngantuk2. Sampai aku kena bagi sokongan moral suruh dia habiskan nasi. Chaiyok2 abang!! Haha.. Speed nya kurang makan awal2 pagi nih..Alhamdulillah, nasib baik habis jugak. Heehehe

For Display Purpose Only (^_^)

Untuk menjawab soalan Miss Sunshine, hari ni tak masak la untuk lunch sebab puasa. Tapi petang ni insyaAllah la masak. Suami nak makan biasa2 je, kuah singgang dengan ulam cicah budu.. Uish, ni wat kecur air liur nih. Hadoii...haha..

Nak berkongsi fadhilat puasa Isnin dan Khamis ni. Yela, puasa bagai nak rak, tapi tak tahu rahsia disebalik ibadah yang mulia ni. Orang kate, let's together read and spread the words (^_^)

Pic from Google

Diriwayatkan dari ‘Aisyah r.a. menceritakan bahawa; “Adalah Rasulullah s.a.w. amat menjaga puasa pada hari Isnin dan Khamis” (Riwayat Imam Tirmizi)

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda; “Dibentangkan amalan-amalan di hadapan Allah pada hari Isnin dan Khamis. Maka aku menyukai dibentang amalanku (di hadapan Allah) pada ketika aku berpuasa” (Riwayat Imam Tirmizi)

Abi Qatadah menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w. ditanya tentang puasa hari Isnin. Baginda menjawab; “Itulah hari aku dilahirkan dan hari aku diutuskan (menjadi Nabi) atau hari diturunkan wahyu kepadaku” (Hadis riwayat Imam Muslim)

Sumber: (http://fiqh-am.blogspot.com/2008/07/puasa-sunat-isnin-dan-khamis.html)

Ha, dah baca tu baru tahu rahsia di sebalik amalan puasa Isnin dan Khamis ni. Jangan setakat menahan lapar dan dahaga je. Amalan sunat yang lain apa salahnya amalkan. Perkara2 yang dilarang tu wajiblah dijauhi. Baru tak sia2 ibadat kita ni ye tak?? Betul3..hehe

Semoga ibadah ini menjadi penawar jiwa dan membantu kita mendekatkan diri kepadaNya. InsyaAllah ibadah ini akan disempurnakan sebaik mungkin, berpayungkan rahmat dan kurnia dari yang maha esa. Amiiinn



12 comments:

nur easy said...

alhamdulillah..tambah seronok dpt puasa bsama2 kn ;)

Wan Ryna said...

@nur easy
Tu la, best kalau puasa sama2.kalau sorang2 tak best.terkebil2 sesorang bukak puasa..hehe.

suri solehah said...

salam wan..rajinnya..saya puasa ganti tahun lepas tak habis lagi..nak mula puasa tu yg berat tu. lemah imannya

Wan Ryna said...

@suri solehah
Salam..Alhamdulillah,dpt kuatkan diri utk puasa. kalau tak memang asyik tak jadi je..huhu..ganti pose takleh tangguh2 tau, kang dah sampai rejab, syaaban..kalut jadiknya..ehe..takpe slow2,mulakan dari sekarang ;)

hazila said...

Salam kunjungan balas.

Wan Ryna said...

@hazila
tq sudi singgah ke blog yang tak seberapa ni.. =)

Miss Sunshine said...

Ryna, bila ddk kat rumah ni.. Kemalasan melanda diri. Dulu masa belajar, rajin pulak pose isnin, kamis... Ishk.. Insaf tetiba.
Selamat berbuka dgn singgang ye.. Sedapnye!

Wan Ryna said...

@Miss sunshine
Betul tu, masa blaja rajin je puasa..sy ni pun bukan rajin sangat, cuma mengenangkan amalan diri tak seberapa, cubala ikhlaskan diri berpuasa..suami pun nak join sama.ehe..tenkiu..tak sabar nak berbuka ngan singang ikan plus ulam2. ;)

mokwonik said...

salam ryna..bagus2 posa yeh..jgn nak kantoi2..hihi.tapikan janganlah dok sebut2 singgang n budu..mokwo yg tak posa nih pun boleh tergoda iman..haha
selamat masak n selamt berbuka buat ryna n hubby kimi!!

Wan Ryna said...

@mokwo nik
Hehe..memang tade apepun yang leh challenge budu..sedap tuuu.huhu..tq for the wish =)

Faa Niza said...

wahh, kita pun salu gak pose senin kamis, okay dah tahu dah apa rahsianya ;)

eh eh, pos nasi goreng kat sini . lapar lapar hee

Wan Ryna said...

@Faa Niza
Sabor2..lagi 2 jam nak bukak posa..hehe.. =)

Tuesday, January 25, 2011

Puasa Isnin dan Khamis

Alhamdulillah, syukur kepada Illahi kerana hingga kini diri masih bernafas di bumi ciptaanNya ini. Pagi yang cukup indah, Subhanallah.
Pic from Google

Sebenarnya hari ni aku dan suami berpuasa. Hari Isnin dan Khamis sunat berpuasa, tapi kadangkala lupa akan fadhilatnya. Hmm, teringat zaman anak dara dulu, waktu sahur memang selalunya skip. Hoho..Memang tau ianya sunat dan besar pahalanya. Tapi sayang tidur punya pasal. Paling rajin pun, bangun minum air je. Malas nak masak. Ahaks, pecah tembelang!

Tapi sekarang dah jadi isteri orang ni tak boleh la nak amal sikap malas tu. Tanggungjawab tuuu..Huhu. Pagi tadi sahur nasi goreng kicap je, atas permintaan hubby. Ikutkan tekakku, nak makan roti je cicah air. Tapi mengenangkan encik suami punye request, masakla jugak ala kadar. Tu pun dia makan sambil ngantuk2. Sampai aku kena bagi sokongan moral suruh dia habiskan nasi. Chaiyok2 abang!! Haha.. Speed nya kurang makan awal2 pagi nih..Alhamdulillah, nasib baik habis jugak. Heehehe

For Display Purpose Only (^_^)

Untuk menjawab soalan Miss Sunshine, hari ni tak masak la untuk lunch sebab puasa. Tapi petang ni insyaAllah la masak. Suami nak makan biasa2 je, kuah singgang dengan ulam cicah budu.. Uish, ni wat kecur air liur nih. Hadoii...haha..

Nak berkongsi fadhilat puasa Isnin dan Khamis ni. Yela, puasa bagai nak rak, tapi tak tahu rahsia disebalik ibadah yang mulia ni. Orang kate, let's together read and spread the words (^_^)

Pic from Google

Diriwayatkan dari ‘Aisyah r.a. menceritakan bahawa; “Adalah Rasulullah s.a.w. amat menjaga puasa pada hari Isnin dan Khamis” (Riwayat Imam Tirmizi)

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda; “Dibentangkan amalan-amalan di hadapan Allah pada hari Isnin dan Khamis. Maka aku menyukai dibentang amalanku (di hadapan Allah) pada ketika aku berpuasa” (Riwayat Imam Tirmizi)

Abi Qatadah menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w. ditanya tentang puasa hari Isnin. Baginda menjawab; “Itulah hari aku dilahirkan dan hari aku diutuskan (menjadi Nabi) atau hari diturunkan wahyu kepadaku” (Hadis riwayat Imam Muslim)

Sumber: (http://fiqh-am.blogspot.com/2008/07/puasa-sunat-isnin-dan-khamis.html)

Ha, dah baca tu baru tahu rahsia di sebalik amalan puasa Isnin dan Khamis ni. Jangan setakat menahan lapar dan dahaga je. Amalan sunat yang lain apa salahnya amalkan. Perkara2 yang dilarang tu wajiblah dijauhi. Baru tak sia2 ibadat kita ni ye tak?? Betul3..hehe

Semoga ibadah ini menjadi penawar jiwa dan membantu kita mendekatkan diri kepadaNya. InsyaAllah ibadah ini akan disempurnakan sebaik mungkin, berpayungkan rahmat dan kurnia dari yang maha esa. Amiiinn



12 comments:

nur easy said...

alhamdulillah..tambah seronok dpt puasa bsama2 kn ;)

Wan Ryna said...

@nur easy
Tu la, best kalau puasa sama2.kalau sorang2 tak best.terkebil2 sesorang bukak puasa..hehe.

suri solehah said...

salam wan..rajinnya..saya puasa ganti tahun lepas tak habis lagi..nak mula puasa tu yg berat tu. lemah imannya

Wan Ryna said...

@suri solehah
Salam..Alhamdulillah,dpt kuatkan diri utk puasa. kalau tak memang asyik tak jadi je..huhu..ganti pose takleh tangguh2 tau, kang dah sampai rejab, syaaban..kalut jadiknya..ehe..takpe slow2,mulakan dari sekarang ;)

hazila said...

Salam kunjungan balas.

Wan Ryna said...

@hazila
tq sudi singgah ke blog yang tak seberapa ni.. =)

Miss Sunshine said...

Ryna, bila ddk kat rumah ni.. Kemalasan melanda diri. Dulu masa belajar, rajin pulak pose isnin, kamis... Ishk.. Insaf tetiba.
Selamat berbuka dgn singgang ye.. Sedapnye!

Wan Ryna said...

@Miss sunshine
Betul tu, masa blaja rajin je puasa..sy ni pun bukan rajin sangat, cuma mengenangkan amalan diri tak seberapa, cubala ikhlaskan diri berpuasa..suami pun nak join sama.ehe..tenkiu..tak sabar nak berbuka ngan singang ikan plus ulam2. ;)

mokwonik said...

salam ryna..bagus2 posa yeh..jgn nak kantoi2..hihi.tapikan janganlah dok sebut2 singgang n budu..mokwo yg tak posa nih pun boleh tergoda iman..haha
selamat masak n selamt berbuka buat ryna n hubby kimi!!

Wan Ryna said...

@mokwo nik
Hehe..memang tade apepun yang leh challenge budu..sedap tuuu.huhu..tq for the wish =)

Faa Niza said...

wahh, kita pun salu gak pose senin kamis, okay dah tahu dah apa rahsianya ;)

eh eh, pos nasi goreng kat sini . lapar lapar hee

Wan Ryna said...

@Faa Niza
Sabor2..lagi 2 jam nak bukak posa..hehe.. =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...