Tuesday, January 18, 2011

Lunch time!!

Hari ni konpius nak masak ape. tengok dlm peti sejuk banyak lagi kacang panjang. Lebihan buat nasi kerabu semalam. Tiba2 timbul idea nak buat kerabu. Tapi nak yang Kelantan style, guna ikan rebus dan santan. Ape lagik, search la kat tenet. Ngehehe.

Takla susah pun buatnya, mcm cara2 nak buat solok pun ye jgk. Aku tambah taugeh sikit. Sebab kalo tak habiskan sayur ni alamatnya 'selamatla'  duk dalam peti tu. Resepi asal dari Kak Fz, blog menu dari Kelantan. Sila la berkunjung ke sini kalau nak cari resepi Kelantan yang best2. Huhu

Kerabu kacang panjang plus taugeh versi Kelate kito

Kalau refer resepi asal, kerabu ni berkuah sikit. tapi aku buat tak berkuah sebab dah ade kuah telur kicap. Kang rugi santan. hehe (berkira). But of coz la yang berkuah tu lagi sedap. Macam kuah lemak gitu. Aku suka letak kerisik n ikan banyak2..memang marvelous la rasanya. Huhu..Angkat bakul sudaaa..Okeh, tepek resepi pulak


Resepi asal:  Fz menu (http://fzmenu.blogspot.com/)
Olahan: RynaHakimi

Bahan-bahan
  • Kacang panjang secukupnya (potong kecil2)
  • Taugeh-1 genggam
  • 2 ekor ikan kembung/selar bakar@rebus-ambil isinya dan tumbuk
  • 2-3 s/b kerisik
  • Cili merah-mayang/potong serong
  • 1 asam limau nipis/limau kasturi
  • Sedikit santan-terpulang nak berkuah atau tak
  • Garam
  • Gula
Bahan tumbuk:
  • 10 biji lada hitam
  • 1 labu bawang besar

Cara-cara
  1. Rebus kacang panjang seketika,jangan sampai layu. Angkat dan ketepikan. Campurkan dengan taugeh
  2. Masak santan seketika. kalau tak masak pun takpe, atas citarasa masing2 la
  3. Kemudian, dalam mangkuk yang besar, campurkan semua bahan tadi (bahan tumbuk, kerisik, cilimerah, isi ikan, dll). Gaul sebati.
  4. Rasakan garam,gula dan asam limau. Kalau tak cukup rasa tambah lagi.
  5. Okey, sudah siap!!
Ratah gitu je pun sedap. Nasi tak makan sangat pun. Rasa tadi buat penuh satu pinggan, kejap je habis makan ngan hubby. Pakat berehi blakow..Haha..Sodap2.. I like!! Kalau bulan puasa best kalau ade kerabu ni untuk berbuka. Yummy ..Lain kali boleh buat lagi (^_^)



4 comments:

kak ina kl (1) said...

wah macam best ajerlah kacang panjang masak stail camni...nanti bolehlah di cuba.

Wan Ryna said...

memang sedap pon kak (promote nih).ehe..cuba la, senang je gaul2.siap (^_^)

fzi said...

Salam Wan Ryna...
Woahh...best kerabu.. memang jelira makan ngan nasik panas2.. baupun wangi kan bila dah campur ikan bakar tawar, perahan asam limau nipis dll tuh..
Thx WRyna.. :)

Wan Ryna said...

@kak fzi:memang sedap pun akak..nasik panas2..sy makan ratah mcm tu jer.hehe.tq kak kongsi resepi.lenkali boleh buat lagi.. ;)

Tuesday, January 18, 2011

Lunch time!!

Hari ni konpius nak masak ape. tengok dlm peti sejuk banyak lagi kacang panjang. Lebihan buat nasi kerabu semalam. Tiba2 timbul idea nak buat kerabu. Tapi nak yang Kelantan style, guna ikan rebus dan santan. Ape lagik, search la kat tenet. Ngehehe.

Takla susah pun buatnya, mcm cara2 nak buat solok pun ye jgk. Aku tambah taugeh sikit. Sebab kalo tak habiskan sayur ni alamatnya 'selamatla'  duk dalam peti tu. Resepi asal dari Kak Fz, blog menu dari Kelantan. Sila la berkunjung ke sini kalau nak cari resepi Kelantan yang best2. Huhu

Kerabu kacang panjang plus taugeh versi Kelate kito

Kalau refer resepi asal, kerabu ni berkuah sikit. tapi aku buat tak berkuah sebab dah ade kuah telur kicap. Kang rugi santan. hehe (berkira). But of coz la yang berkuah tu lagi sedap. Macam kuah lemak gitu. Aku suka letak kerisik n ikan banyak2..memang marvelous la rasanya. Huhu..Angkat bakul sudaaa..Okeh, tepek resepi pulak


Resepi asal:  Fz menu (http://fzmenu.blogspot.com/)
Olahan: RynaHakimi

Bahan-bahan
  • Kacang panjang secukupnya (potong kecil2)
  • Taugeh-1 genggam
  • 2 ekor ikan kembung/selar bakar@rebus-ambil isinya dan tumbuk
  • 2-3 s/b kerisik
  • Cili merah-mayang/potong serong
  • 1 asam limau nipis/limau kasturi
  • Sedikit santan-terpulang nak berkuah atau tak
  • Garam
  • Gula
Bahan tumbuk:
  • 10 biji lada hitam
  • 1 labu bawang besar

Cara-cara
  1. Rebus kacang panjang seketika,jangan sampai layu. Angkat dan ketepikan. Campurkan dengan taugeh
  2. Masak santan seketika. kalau tak masak pun takpe, atas citarasa masing2 la
  3. Kemudian, dalam mangkuk yang besar, campurkan semua bahan tadi (bahan tumbuk, kerisik, cilimerah, isi ikan, dll). Gaul sebati.
  4. Rasakan garam,gula dan asam limau. Kalau tak cukup rasa tambah lagi.
  5. Okey, sudah siap!!
Ratah gitu je pun sedap. Nasi tak makan sangat pun. Rasa tadi buat penuh satu pinggan, kejap je habis makan ngan hubby. Pakat berehi blakow..Haha..Sodap2.. I like!! Kalau bulan puasa best kalau ade kerabu ni untuk berbuka. Yummy ..Lain kali boleh buat lagi (^_^)



4 comments:

kak ina kl (1) said...

wah macam best ajerlah kacang panjang masak stail camni...nanti bolehlah di cuba.

Wan Ryna said...

memang sedap pon kak (promote nih).ehe..cuba la, senang je gaul2.siap (^_^)

fzi said...

Salam Wan Ryna...
Woahh...best kerabu.. memang jelira makan ngan nasik panas2.. baupun wangi kan bila dah campur ikan bakar tawar, perahan asam limau nipis dll tuh..
Thx WRyna.. :)

Wan Ryna said...

@kak fzi:memang sedap pun akak..nasik panas2..sy makan ratah mcm tu jer.hehe.tq kak kongsi resepi.lenkali boleh buat lagi.. ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...