Saturday, January 8, 2011

Resepi Ikan Masak Asam Rebus

Hari ni masak ikan dgn sayur je. Banyak2kan makan ikan ye..huhu. Try buat masakan yang my mom selalu masak. Senang je, tapi aku jarang buat. Sebab lebih suka masak asam pedas je. Yang ni pun sedap jugak, ala2 kuah laksa penang pulak. Hehe. Tapi versi berkunyit la. Yang penting, hubby ku suka (^_^)


 Ni la dia ikan masak asam rebus. Simple je kan. Jom semak resepi.


Bahan-bahan (2-3 orang):

  • 2 ekor Ikan kembung/ selar 1 batang serai - diketuk
  • 1 asam gelugur (asam keping)
  • Sedikit daun kesum
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 cawan air
 
Bahan-bahan kisar/tumbuk

  • 3 biji cilipadi -kalau nak pedas tambah lagi
  • 1 cm kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm belacan-optional

Cara-cara
  1. Satukan ikan bersama serai, air dengan semua bahan di atas (termasuklah bahan2 tumbuk/kisar). Biarkan mereneh selama kira2 10-15 minit.
  2. Rasakan garam, gula. Siap dan bolehlah dihidangkan dengan nasi panas2.

Menu simple hari ni..masakan kampung..hoho.budu dah kehabisan stok. Kalau tak mesti ada cukupkan korum. ngee


Haa..simple kan?? Memang senanglah.  Nanti nak buat ikan bawal masak 3 rasa pulak. Nak try resepi Puan Awe ni. Promote ni Awe..haha..Nak try sebab nampak sodapp. Hujung minggu ni la kot nak mencari si ikan bawal kat pasar (^_^). 



No comments:

Saturday, January 8, 2011

Resepi Ikan Masak Asam Rebus

Hari ni masak ikan dgn sayur je. Banyak2kan makan ikan ye..huhu. Try buat masakan yang my mom selalu masak. Senang je, tapi aku jarang buat. Sebab lebih suka masak asam pedas je. Yang ni pun sedap jugak, ala2 kuah laksa penang pulak. Hehe. Tapi versi berkunyit la. Yang penting, hubby ku suka (^_^)


 Ni la dia ikan masak asam rebus. Simple je kan. Jom semak resepi.


Bahan-bahan (2-3 orang):

  • 2 ekor Ikan kembung/ selar 1 batang serai - diketuk
  • 1 asam gelugur (asam keping)
  • Sedikit daun kesum
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 cawan air
 
Bahan-bahan kisar/tumbuk

  • 3 biji cilipadi -kalau nak pedas tambah lagi
  • 1 cm kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm belacan-optional

Cara-cara
  1. Satukan ikan bersama serai, air dengan semua bahan di atas (termasuklah bahan2 tumbuk/kisar). Biarkan mereneh selama kira2 10-15 minit.
  2. Rasakan garam, gula. Siap dan bolehlah dihidangkan dengan nasi panas2.

Menu simple hari ni..masakan kampung..hoho.budu dah kehabisan stok. Kalau tak mesti ada cukupkan korum. ngee


Haa..simple kan?? Memang senanglah.  Nanti nak buat ikan bawal masak 3 rasa pulak. Nak try resepi Puan Awe ni. Promote ni Awe..haha..Nak try sebab nampak sodapp. Hujung minggu ni la kot nak mencari si ikan bawal kat pasar (^_^). 



No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...