Sunday, January 2, 2011

Ayam Masak Paprik Simple

Paprik oh paprik..taktau nak masak ape, masak paprik pon bolehla. Daun limau purut ada, serai ade, kira complete la tu. Lagipun, campak2 je. Siap..ngehehe..Dessert pulak agar2 ros..Bolehlah,takat 2 orang makan. Tambah ikan bakar cicah air asam..waaa..sedap2..ehe. Kalau kat kampung suka jugak buat, tapi dah terbiasa makan budu ngn ulam. Menu ni bukan dalam kategori menu pilihan. Ikan singgang ngn budu tu pun dah kira istimewa sangat dah tu. Hehe. Kalau buat jugak paprik ni, alamatnya aku sorang je la makan. Nasib baik lepas kawin ni my hubby jenis yang suka variety makanan. Apa je yang aku masak dia suka. I lagi sukeeeeeee..huhuhuhu (^_^)


       Bahan-bahan ( 4 orang)

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar -potong wedges
  • 2 btg serai - dititik
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  •  Karot, lada merah dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • Gula garam secukupnya

     Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).Kemudian ketepikan.
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. 
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan ayam yang digoreng tadi. Kacau seketika dan bolehlah diangkat. Semasa menghidang, perahkan limau kasturi.
Makan dengan nasi panas2, memang masyuk la.huhu..Okeh, mau melayan hindustan kesukaanku. Tataaaa


No comments:

Sunday, January 2, 2011

Ayam Masak Paprik Simple

Paprik oh paprik..taktau nak masak ape, masak paprik pon bolehla. Daun limau purut ada, serai ade, kira complete la tu. Lagipun, campak2 je. Siap..ngehehe..Dessert pulak agar2 ros..Bolehlah,takat 2 orang makan. Tambah ikan bakar cicah air asam..waaa..sedap2..ehe. Kalau kat kampung suka jugak buat, tapi dah terbiasa makan budu ngn ulam. Menu ni bukan dalam kategori menu pilihan. Ikan singgang ngn budu tu pun dah kira istimewa sangat dah tu. Hehe. Kalau buat jugak paprik ni, alamatnya aku sorang je la makan. Nasib baik lepas kawin ni my hubby jenis yang suka variety makanan. Apa je yang aku masak dia suka. I lagi sukeeeeeee..huhuhuhu (^_^)


       Bahan-bahan ( 4 orang)

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar -potong wedges
  • 2 btg serai - dititik
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  •  Karot, lada merah dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • Gula garam secukupnya

     Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).Kemudian ketepikan.
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. 
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan ayam yang digoreng tadi. Kacau seketika dan bolehlah diangkat. Semasa menghidang, perahkan limau kasturi.
Makan dengan nasi panas2, memang masyuk la.huhu..Okeh, mau melayan hindustan kesukaanku. Tataaaa


No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...